XCHAOS: zrovnatak neni rizeni dopravy o tom, ze vezmu kyblicek s barvou a "lokalne" neco nacmaram, aniz bych se zabyval dopady na okoli. Akorat tak politici co se dopravy proste funguji - neresi system, souvislosti... ale prostou metodou pokus-omyl se snazi o jakesi "mistni zlepseni" - ktere ve skutecnosti jen odsune problem nekam jinam, zejo :-) Problem mnohych politiku - a Piratu zvlast - je snaha to nejak levne ochcat, ale ono se nektery veci levne ohcat jaksi nedaji. A fakt to neni o tom, ze si udelas KPIckovy excel, ve kterym honis cislicka o tom, kolik v souctu se kde "lacino" namalovalo. Neni to o tom, ze nekam kydnes semafor stylem "auta nechame stat na uzemi sousedni mestske casti".
V roce 2026 mame krizovatky rizene vesmes bodove (lokalne), vrcholem "magie" jsou dve tri spolupracujici krizovatky... a vubec cela slavna preference MHD funguje tak, ze "zacne preferovat", az kdyz autobus vidi v dosahu, coz ale znamena ze dokud stoji v kolone dal od krizovatky... tak tam proste stoji a ceka, zatimco krizovatka vesele preferuje jinej smer. To, ze preference ma vozidlo uz "prihlaseny" poznas i na tom semaforu. Coz znamena, ze tam z druhy strany poznas i stav, kdy tam jeste neni, zejo :-) Staci se k ty krizovatce postavit a pozorovat cvrkot, na to nepotrebujes zadny "sofistikovany" know-how. A je to vyborna zkusenost, kdyz trcis v ty kolone, protoze holt ta krizovatka pred tebou "ma pocit", ze zadnou MHD neblokuje :D
A jestli mi chces tvrdit, ze Pirati ridit dopravu umej, tak to ani omylem... nebo snad Hrib krome systemu na vydavani leku vyvinul nejaky system, ktery by zvladnu linearni rizeni dopravnich flow? :-) Ne, ten se zmohl akorat na tu nahradu papirku naskrabanych od doktora... :D
Jednoho reditele DPP tam Hrib jen tak mimochodem naopak pomohl dosadit. Witowsky nastoupil v dobe, kdy byl Hrib primatorem a tehda mu to vubec nevadilo... ale na to jsi uz zapomel, vid? :D Tim fakt nasledne divadylko s jeho odvolavanim "kdyz cucham pruser" nezamaskujes.