• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: to je presne to, proti cemu treba "bojujeme", na co upozornujeme, co jak sis jiste vsimla vedle neni vubec prijimany tak hysterick, ze nas pani chytra vybanovala.
    takze s timhle, co pises, spuhlasim do ty miry, ze porodit kp se da. ale to, ze je to svinskej boj, a to neni chyba rodicek.

    neprijeti vlastni odpovednoati je poznamka, kterou jsem fakt teda nepochopila a rada bych, abys ji rozvedla. napriklad v kontextu toho, jak prijimaji vlastni odpovednost zensky, ktery neresej s porodem nic.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    BLONDYNKA: jo s tim souhlasim, ze jsem neprijimala vlastni zodpovednost... A je supr ze jsi zvladla kp a byla pripravena, to ti moc preju...!
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Ty jo, to je skvělý, že jsi si to prosadila. Akorát každá neni tak od rány jako ty a to je, bohužel, celkem potřeba.
    Já jsem ráda, že tu zaznívá, jak se někdo nechal přesvědčit a zpětně by to třeba udělal jinak.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    MORGAN:
    KLEVKA: Rodila jsem KP, věděla jsem, do čeho jdu, rodila jsem normálně a mabulantně a prosadila jsem si to. Dalších komentářů asi netřeba.
    Sice souhlasím s tím, že v našem porodnictví není všechno 100% růžové, to ale ostatně není nikde a z toho, co tady píšete vy, mně přijde, že se spíš snažíte vyhnout přijetí vlastní odpovědnosti a shazujete to na nátlak zvenku.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    BLONDYNKA: No tak nemusela, ale kdo se v tý situaci ocitl, tak ví, že se nerozhoduje s čistou hlavou od stolu. Porodníci se tě snaží dotlačit do jejich řešení, zveličují rizika, rizika císaře zas nezmiňují (nebo naopak, podle preference).
    Já jsem hodně asertivní a při druhým porodu už jsem věděla co přesně chci a co ne a byla připravená na manipulaci. A stejně, řekli mi, že 41+2 začnou vyvolávat a jestli ne, něco se stane (byla jsem bez jakékoli nálezu). Měla jsem co dělat, abych to ustála a prosadila si dva dny odklad. Do ty doby se to naštěstí rozjelo samo.
    Ani nepadla žádná konkrétní výhrůžka a už se mi klepaly kolena. V ty chvíli je žena fakt bezbranná.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    BLONDYNKA: neznas vubec podkres udalosti, takze toto bych tady moc neresila...
    V podoli to funguje tak ze pred planovanym sc mas sezeni s nejakou jejich magistrou ktera do tebe huci ze nechces prece ohrozovat sve dite na zivote, bo tam kp 10 let nikdo zadnou zenu rodit nevidel, nebyla jsem na to pripravena, nemela jsem nic zjisteneho dopredu, byla jsem nevedoma a zastrasit jsem se nechala, je to moje prvni dite. Plus nemeli jsme auto na jizdu za Prahu a ni jsem to tehda neumela nejak posefovat.
    Momentalne jsem s tou situaci jak se to stalo v pohode, poucilo me to a posunulo uplne jinam ale myslim ze je super se v zivote posunovat taky pozitovnima udalostma, ne jen tema bolestnyma i kdyz ty byvaji asi nejucinejsi otviraci oci...
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KLEVKA: Tož jsi na to nemusela přistoupit, žejo.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    KOTENCE: O tom bych se mohla nekdy rozepsat o tom ze je v poradku se po cisari citit hodne spatne a to byl u me planovany pro kp zadny masakr pred tim....
    Byl to dost start pro celkove zivotni zmeny...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ALI_EN: Zase tam zminují, že umělý oxytocin neprochází hematoencefalickou bariérou. Minule jsem to napsala a Trissie mě utřela, že to neni pravda. Můžete někdo schopnej dohledat, jak to je? Už jsem to četla víckrát včetně publikací od Odenta. (Jakože něco víc, než odkaz na modrýho koníka :-))
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Jo a ja bych jeste dala na nastenku skupinu na fb - Ambulantni porod, kterou vede eliska vlasta kupsovska a odkaz na web www.ambulantniporod.cz :)
    PETPET
    PETPET --- ---
    ALI_EN: prave ze cim vic zen se o tom dozvi, tim lip. Dava posledni dobou i vyzvy na podani stiznost na jednotlive porodnice. Dava dohromady zpetne vazby rodicek a pak je s nima projednava... Je husta! Ale je jasne, ze prvni krok by mel byt se ingormovat sama. Na druhou stranu vsechny vime, jak velka chut/sila je po porodu bojovat se systemem (kdyz treba nechteji pustit ambulantne po porodu domu,...).
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    ALI_EN: Myslim, ze dat sem nazev skupiny a zamereni je adekvatni. Kdo bude chtit, zapatra vic. Ja ani nevim, ze by cleny neprijimala. Porad se tam nekdo na neco pta a uz ji pomaha i dalsi holka. Minimalne s volanim do nemocnic.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MYJKA: uplne verejne bych to nedavala. ciste proto, ze ona ma strasne moc prace, neustale neco resi uz na urovni jednani s porodnicema, krajskejma uradama, k tomu dela hot linku. a tak by i zeny samy mely vyvinout nejakou aktivitu zjistit si o dany situaci nejaky informace (jaky maji prava, co nemocnice (ne)muze, pozjistovat si zaklady. Aby se nemohlo stat, ze ji zavola nekdo, kdo bude potrebovat poradit s tim, co si jeste zenska by mela osefovat sama.
    Zkusit se prihlasit do skupinya prostudovat si dokumenty tam ulozeny je prvni krok, bere tam zase dalsi cleny?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    ALI_EN: Ja to klidne pripisu i sem. Jedna se o Petru a vede na fb skupinu Podporite me v osvete? Zabyva se stiznostma na nemocnice/porodnice. Kdyby mel nekdo chut resit nejake stiznosti a neumi si sntim sam poradit, obratte se na ni.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    Byla tedy vyhrocena debata ohledne vyvolani/prenaseni atd.
    Ucelene je to popsano v tomhle cerstvym clanku
    Vyvolávání porodu – zvažování rizik – Jemné zrození
    http://www.jemnezrozeni.cz/2017/09/22/vyvolavani-porodu-zvazovani-rizik/
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    HYSTERIA: ta moje si pamatuje, ze po ceste taxikem zjistila, ze si zapomnela zubni kartacek a tk se pro nej vraceli :D
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    Moje máma je v tomhle trochu komik a moc toho nesdělovala nikdy. Co se týče nějakých faktů z porodu (mě a mojí ségry) tak vím toto:

    *Neměla ani jednou císaře
    *Já se měla narodit dle doktorů 20.1 a nakonec jsem se narodila 24.2 a nikdo se tomu tehdá nějak nedivil
    *Ségra je o hodně mladší, termín měl být 1.2 a narodila se 20.2 po vyvolání. To už byl rok 2000 a tam to teda asi doktorům přišlo už divně dlouho po stnaoveném termínu.

    Já si z toho odnesla to, že tedy to vypadá, že budu také rodit po termínu. A nakonec mám obě děti po termínové.

    Jsem ráda, že mi moje máma nelíčila porod jako nějakou hrůzu. V podstatě to podávala jako něco z čeho mám pár vtipných storek do konce života. Takže jsem k porodu přistupovala s pozitivní myslí.

    Musím uznat, že tohle byl od ní velký dar pro mě, aniž by si to možná tehdy uvědomovala.

    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SUFFOCATE: mne o porodu mama rikala, ptala jsem se. Uz jako docela mala. A mela jsem z toho hruzu. Dlouho jsem resila, kdo je na tom hur, jestli kluci, kteri musej na dva roky na vojnu (jo, jsem uz stara breca, hehe) nebo holky, protoze budou rodit.
    Uplny nebe pro me byla knizka od Ingeborh Stadelmann a prednaska IK v Gender Studies nekdy okolo roku 2000. Prestala jsem se bat. A tenkrat jsem se i chtela stat PA. Zivot me zaval jinam, ale porod novyho cloveka je pro me porad fascinujici akt. Obzvlast po tech mych dvou. Mrzi me, ze uz asi zadnej nezaziju :/
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SUFFOCATE: Moje mama ma z porodu desny trauma. S ni se o tom moc neda bavit, ve smyslu podpora pro me. Ona je hned v haji, jak na ni kriceli, jak tam byla sama, jak ji privazali nohy, jak ji mimino ani neukazali, jak dite ukazovala otci z okna... A bere to tak, ze porod je proste hroznej a musi se prezit. Fakt to po triceti letech nema zpracovany :-(
    Ja myslim, ze u nas to bude jinak. Z prvniho porodu jsem se poucila a druhej si "uzila". Uzila, jakoze prozila beze strachu a v klidu, pripravena jit na hranici sil. Moje dcera jeste nevi, co sex dela s chlapama, takze ji pripada jako nejdulezitejsi zenskej organ deloha :-) Tim me dost prekvapila a vlastne jsem rada.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    SUFFOCATE: presne, wtf. Tohle je velky tema. Pokud jsi opravdu asertivni, pres nevuli lekaru si tohle uhadas kdekoliv. Umoznit to musi, ze nechteji, je jejich problem. Dokonce i na JIP. No way. Ted me napada, nekde jsem slibovala telefonni kontakt na holku, co pomaha po telefonu jednak pri nevyhovujicim pristupu porodniku treba pri prijeti, nevhodnym chovanim pediatru pri roznych ambu ci domporodech a taky pomaha prosadit prava rodicum, kteri chteji pri hospitalizaci byt se svymi detmi. Ona je schopna zavolat/v okoli dojet do toho zdrvotnickyho zarizeni a (bohuzel musim pouzit slovo DONUTIT) personal, aby se proste choval podle prav pacientu. Napisu to vedle do klubu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam