• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: no jenze ona vetsina tech vyzadovanejch ukonu nebo zakroku zadny zivoty nezachranuje. kdyby ano, asi se nemame o cem bavit. takze straseni mrtvym ditetem je na urovni zoufale hypoteticky - respektive vybiras zamerne ukony, ktery uz jsou pomerne zavazny. jenze vetsina z toho, co je odmitany, zadny fatalni nasledky mit nemuze. a opet - kdyby vsemu predchazela poradna komunikace ze strany lekaru, tak ani k tomuhle odmitani dochazet nemusi.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: "pomerne velky nedorozumeni vznika i ve chvilich, kdyz zena chce neco, na co ma narok, pripadne nechce neco (coz je castejsi pripad), ma plny pravo cokoliv odmitnout. Ale doktor je naucenej na nejakej postup, je naucenej, ze se mu neodmlouva, ze pacienti nemaji vlastni nazor na nejaky procedury, pomalu nemaj narok o cemkoliv cokoliv vedet a jakmile se pred nima zjevi rodicka s vizi, casto to konci konfliktem"

    Mhm, já vidím problém už v tom, že si myslíš, že "máš nárok". Příroda ti na tvoje nároky sere, to především. Někdy se to povede a někdy ne. Když nastane ten případ, kdy se to nepovede, tak ti tvoje nároky nejsou nic platné.
    Ano, jistě, rodička má právo cokoli odmítnout, o tom jsem už přece psala. Klíčová otázka zde je: jestliže odmítneš léky, odmítneš kleště, odmítneš císařský řez, whatever, a dítě proto zemře - jsi připravena se tomu postavit čelem, říct "ano, byla to moje volba, mé dítě umřelo kvůli mému rozhodnutí, akceptuji to"?

    Poslední věta je čirá blbost.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KOTENCE: Nebudu komentovat zbytek, jen k té délce porodu - je třeba si uvědomit, že když tě vzbudí stahy, tak porod začal už dávno předtím. Tj. není to osm hodin, ale klidně dvakrát tolik. Mně taky bylo milejší vydržet déle bez medikace, v tomto případě jsem ale byla upozorněna měsíce dopředu, že se přesně toto může stát, že hlavička, když naléhá na porodní cesty, je mnohem průraznější nežli zadek. Mohla jsem samozřejmě trvat na vyčkávání, nicméně i když jsem původně chtěla ještě počkat, nakonec jsem sama cítila, že se opravdu nic neděje a že to nepostupuje. Měla jsem srovnání z prvního porodu, kdy mně někdy v jednu v noci praskla voda, jelo to dost rychle a v půl osmé byla dcera na světě, ty pocity, jak se to postupně vyvíjí a sílí, byly úplně jiné. Tady se prostě nic nedělo a ničeho bych se nedočkala.
    Přijde mi opravdu hloupé a omezené za každou cenu tvrdit, že "radši delší a přirozeně", protože vše záleží na mnoha okolnostech. Taky se mohla zkazit voda, já nebo dítě jsme mohli být unavení a vysílení, mohlo by to taky skončit blbě. Nevidím důvod, proč tupě odmítat úplně všechno.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: to zakladni nedorozumeni mezi rodickama a doktorem si myslim mas hodne zuzeny. ze jsou bud tedy zeny, ktery bolest zvladnou, a pak zeny, ktere ji zvladaji hur a na ty neni doktor zvedavej, vlastne je chudak, ze to musi snaset - nemusi, at si sbali a jde do laborky, tam nebude muset nikoho snaset. Protoze podstatna vec - my tu nejsme pro doktory, abysme jim svym chovanim vyhovovali/y. Je to presne naopak. Ja si jejich sluzbu platim. Urcite nesouhlasim s tim, ze nejaky vciteni jde mimo doktora. To je jedno, to se proste neshodnem.
    Co jsem chtela napsat je zdurazneni toho, co jsem psala tady, ALI_EN: totiz ze pomerne velky nedorozumeni vznika i ve chvilich, kdyz zena chce neco, na co ma narok, pripadne nechce neco (coz je castejsi pripad), ma plny pravo cokoliv odmitnout. Ale doktor je naucenej na nejakej postup, je naucenej, ze se mu neodmlouva, ze pacienti nemaji vlastni nazor na nejaky procedury, pomalu nemaj narok o cemkoliv cokoliv vedet a jakmile se pred nima zjevi rodicka s vizi, casto to konci konfliktem.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Diky za odpoved. Ve vetsine vicemene souhlasim.
    Kdyz jsi napsala nepostupujici porod, tak jsem si predstavila treba dvacet hodin, 8 hodin od zacatku do konce mi pripada celkem rychly. Tam se teda asi nase predstavy o idealnim porodu neprotinaj. Pro me je to spis delsi bez zasahu, nez kratkej, ale s lekama.
    Nesouhlasim, ze kricet nepomaha a jen to bere energii. Mne to pomahalo velmi a bylo to naprosto prirozeny a uvolneny. Tohle ma imo kazda jinak a po personalu bych chtela, aby to nekomentoval.
    Ten blabol o posilani negativni energie nechapu. Asi to mel bejt radoby vtipnej utok na me, ale spis to vypada, ze nerozumis psanymu textu.

    Souhlasim, ze si damy muzou samy za komplikace vznikly podanim analgetik, stejne tak za komplikace po podani oxytocinu nebo komplikace z prenaseni atd. Za nasledky svejch cinu si kazdej muze sam. Z popirani tohohle vznikaj ty priblbly flejmy v porodnich klubech.

    Psychiatr pise leky, ten taky nenabizi porozumeni ;-)
    Ja bych ocenila klid a lekare v dosahu. Podruhy se mi to povedlo, nerikam, ze to nejde.

    A mimochodem, soudni spory s porodnicema casto koncej dohodou a odskodnenim, protoze moc dobre vedi, ze se nechovali spravne a pred soud s tim nechtej. Je to vlastne takova presilovka z jejich strany.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KOTENCE: Začnu od konce - můj porod byl velmi ideální. Co si tak matně pamatuju statistiky, které jsem si předtím studovala, tak z cca 97 porodů KP v tom roce jich myslím 56 skončilo plánovanou sekcí, 36 zkoušeli otočit vnějším hmatem a skončilo to akutní sekcí, ze zbytku se 2 podařilo otočit, 3 se rodičky pokoušely rodit normálně a 2 skončily též skutní sekcí, jeden dopadl úspěšně vaginálně. Tj. vzhledem k tomu, že jsem porodila dost rychle, bez jakýchkoli zásahů krom oxytocinu, bez nástřihu a jakéhokoli zranění, bez sebmenšího náznaku potíží dítěte a v příjemné přátelské atmosféře spolupráce s doktorem i PA, neumím si představit, co by mohlo být ideálnější. Jestli cítíš potřebu to vdět v nějakém horším světle a pomůže ti to v něčem, posluž si, ale to jen potvrzuje mou teorii - většině ženských se stejně nikdo nezavděčí, představují si to jako Hurvajs válku.

    Pokud jde o mne, probudily mně kolem 4 ráno stahy, ty postupně sílily cca do 9 ráno, ale bohužel byly stále po 6 - 7 minutách a nijak dále to nepokračovalo. To jsem byla stále doma, tedy ve svém prostředí bez narušování intimity. V 9 jsme jeli do porodnice, v 10 jsem dostala oxytocin, protože se stále nic nedělo žádným směrem. Po oxytocinu bylo za hodinu a půl hotovo.
    Takže tvá domněnka o nepřátelské atmosféře je tak úžasně mylná, že už to víc nejde. Ale jako proč ne, můžeš klidně tvrdit, že mi z nemocnice na dálku vysílali negativní vibrace, aby mě mohli uchopit do spárů, žejo :-D

    Ve zbytku - sama jsi napsala, že "většina žen je zaskočená inzentźitou bolesti" - což je imho jen jiné vyjádření mých slov - nechtějí přijmout, že to bude bolet tak hodně, nepřipustí si to. namísto aby pak zatly zuby, tak hysterčí. Kolikrát jsem se tady na nyxu dočetla, jak bůhvíkolik hodin řvaly atd., nikdy jsem nepochopila, proč. To nikomu nepomůže, akorát se vysílí. Personál to ví a taky nechápu, proč by měl vyvádění a řvaní snášet. Nedivím se jim, že občas toho mají dost, tvými slovy, chovají se "necitlivě".

    Zaujalo mne tvoje tvrzení o "kaskádě" oxytocin - analegtika atd. Nepochopila jsem, proč by byla nutná analgetika, za to si dámy mohou samy, že chtějí úlevu. Ne že bych to někomu zazlívala, ale je hodně podpásové házet na doktory vinu za to, že rodička chce něco od bolesti.


    Celkově bych řekla, že základní neporozumění mezi rodičkami a personálem je možná v tom, že rodičky, minimálně takové, jako jsi ty, vyžadují něco, od čeho tam ten personál není. Od porozumění a vcítění je psychiatr a farář. Porodník a PA jsou od toho, aby pomohli přivést na svět (zdravé) dítě. Oni vidí denně spousty špatných případů, proto se snaží chránit víc, než by někdy bylo nutné, s tím souhlasím, jenže co jsem tak viděla, rodičky jim moc nedávají jiné možnosti, nechtějí slyšet nepříjemné věci, nechtějí někdy ani to, co opravdu nutné je.
    Hlavní problém vidím v tom, že ačkoli na jedné straně ženy deklarují, že chtějí za sebe zodpovídat samy a rozhodovat si samy, tak (když pomineme, že nedoktor někdy prostě nemůže posoudit, jak moc je situace vážná) v okamžiku, kdy by to personál opravdu nechal zcela na nich a nic nedělal, stejně by nebyly spokojené, a navíc, a to je to hlavní a nejhorší, pokud by výsledkem nedejbože bylo poškození nebo smrt dítěte, tak by svéhlavá rodička, která si chtěla o sobě nejvíc rozhodovat, byla ta první, kdo by lékaře nejvíc žaloval a nejvíc na ně házel špínu. To je to nepřijetí odpovědnosti, o kterém jsem dříve psala - pokud chci rozhodovat o svém těle a zdraví 100% a nechci žádný zásah, musím počítat s tím, že to nemusí dopadnout dobře. Když tohle doktor připomene, okamžitě je za hajzla, který vyvíjí nátlak, ale ve finále je on ten, kdo by to odnesl a taky je on ten, kdo moc dobře ví, že žádná rodička tohle riziko ve skutečnosti nechce přijmout.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    LALUDMI: Jo, potrpím si spíš na ratio.
    Já ti věřím, že jsi věřila atd. a přeju ti, že jsi to vnímala pozitivně atd. atd. Taky mám na první porod vzpomínku, že to nic nebylo, pořád jsem si říkala, že to začne bolet a tak a ono nic. První dítě jsem rodila pouze s PA, doktor tam žádný ani nebyl nutný. No akorát taková drobnůstka - PA byla mladá a horlivá a zcela zbytečně mě nastřihla. Nicméně mě nechala, do ničeho nezasahovala, mohla jsem hledat bohyni do aleluja, akorát že ono se to ve skutečnosti jmenuje "dobrý tvar pánve", "malá hlavička" a tak. Prostě někdo někdy vyhraje tu malou loterii a má snadný porod. Tj. když jsem ho taky měla a žádnou bohyni jsem hledat nemusela, asi to ponoření nebylo nutné, žejo.

    Druhý porod zákonitě tak snadný být nemohl, protože konec pánevní má nevýhodu, že zadek tlačí méně než hlava, tj. porod se snadněji zasekne, porodní cesty se tak dobře neotevírají, logicky je to tedy pracnější. Zas to nemá co dělat s ponořováním a hledáním, jako psíš s nutností uvědomit si, že pokud chci rodit přirozeně, budu si to muset víc odtrpět. Mně to za to stálo, porod byl pro mne radostný zážitek, ale očekávat, že se to nějak vyřeší laděním vnitřní bohyně, to se na mne nezlob, to je fakt úsměvné.

    Na tomhle dojmu, že se to vyřeší pocitově, je totiž zrádné, když se opravdu něco bez něčí objektivní viny sekne - prostě má třeba dítě moc velkou hlavu. Obávám se, že z pocitu, že se potřebuješ vylaďovat na dítě a ono to pak musí jít, se potom stane strašná frustrace, když to nepůjde. Jako jo, no, můžeš to pak svést na to, že ti někdo něco neumožnil, většina rodiček stejně nezdar u porodu svádí na doktory, tak proč ne, ale ničemu to nepomůže.
    PETPET
    PETPET --- ---
    VVENDY: to jo, akorat zrovna u porodu kp je ta poloha hodne zasadni a celkovy pristup taky. A prave ze je dost skoda, ze se musis rozhodovat mezi sekci a nastrihem jen kvuli strachu nekoho jineho. A taky teda co jsem tak zachytila, tak z porodu kp maji strach mladsi porodnici, protoze to nikdy nevideli, protoze se vetsinou pristupuje k sekci.

    VVENDY
    VVENDY --- ---
    PETPET: tak detailne to nevim. Ale pokud je volba porod, i kdyz s nastrihem nebo cisar, tak pak je volba jasna. Zase nejde vzdy za vsech okolnosti porodit naprosto prirozene. I kdyz by to bylo fajn.
    PETPET
    PETPET --- ---
    VVENDY: tak oni to akceptuji ve vice porodnicich, ale jak uz jsem psala - v leze na zadech a s povinnym nastrihem. Opravdu prirozene (tedy v tebou zvolene poloze) s tim nemaji problem jen v tom Zline. A maji s tim zkusenosti a neboji se toho.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    PETPET: nevim, o kterem meste konkretne mluvis. Ale treba Vitkovice porod KP v klidu akceptuji. Pokud nejsou jine problemy.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Pro mě je... Moc jsem to nepochopila. Zkusim zrekapitulovat, jak jsem tvoje tvrzeni pochopila:
    Nemáš soucit s ženami.
    Ženy si podle tebe myslí, že když se do sebe ponoří a najdou vnitřní bohyni, nebude je porod bolet a půjde to bez práce samo.
    Personál je naštvanej, že ženy špatně snášej bolest a ty to chápeš. Souhlasíš s tím, že je na místě se k ženám chovat neomaleně a drsně.
    Jo? Takhle jsi to myslela?

    A já ti píšu, že ne, že ženy si nemyslí a teorie nepraví, že porod nebolí. Píšu ti, že porodní bolesti se skutečně líp snášej, když se žena může ponořit do sebe a soustředit se jen na práci k porodu. To neznamená, že to v tu chvíli nebolí a nikdo to netvrdí.
    A pak taky píšu, že často jsou ženy z procesu rušený nevhodnym chováním zdravotníků, což někdy vede ke komplikacím, jako je nepostupující porod atd. a jejich následnýmu řešení. To může (a nemusí) spustit známou kaskádu oxytocin - veliká bolest - analgetika - tíseň plodu - císař...

    Tvůj porod teda taky nebyl ideální. Proč si myslíš, že jsi se neotvírala a porod nepostupoval? Často se to přičítá právě narušení intimity a nepřátelský atmosféře, ale tvrdíš, že to ti naopak vyhovovalo.
    LALUDMI
    LALUDMI --- ---
    BLONDYNKA: Věřím, že ti přístup doktora vyhovoval a je skvělé, že jsi rodila s někým kdo ti sedí. Podle toho jak se projevuješ jsi drsná žena, co si moc nepotrpí na zbytečné řeči a funguje ti to. Já spadám spíš do kategorie "hysterka" co hledá svoji vnitřní bohyni (a při porodu jsem ji našla). Věřím a zažila jsem, že když se opravdu ponořím do sebe a naladím na dítě, tak jde porodit tak nějak samo a bez bolesti. Jsem ráda, že jsem rodila s PA a doktorkou, které mi to umožnily. Mě z toho vyplývá, že oba přístupy jsou funkční a nejlepší pro všechny (zdravotníky i rodičky) by bylo mít možnost vybrat si s kým budu rodit.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    Lol
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KOTENCE: To snad není potřeba.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Můžeš to trochu rozvést?
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    KOTENCE: Heh, díky za ukázkové potvrzení mých slov :-D
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    BLONDYNKA: Ale hovno, ponořit se do sebe neznamená (a snad si nikdo nemyslí), že to nebude bolet. Mě to bolelo fest a potřebovala jsem se ponořit do sebe A do tý bolesti, abych to zvládla. Naopak, když mě z toho někdo vytrhoval, tak jsem měla tendenci z tý bolesti panikařit.
    Neříkám, že nemáš pravdu v tom, že spousta ženskejch tu bolest nepřijme, zpanikaří a porod nezvládne ideálně. Ovšem myslim si, že za to často může právě necitlivej personál nemocnice, kterej na nějaký hysterky neni zvědavej, že jo. Jenže to pak asi teda neměli dělat v porodnici, kde je většina ženskejch zaskočená intenzitou tý bolesti a to i přes to, že se hodně připravovaly (a navíc se jich část vůbec nepřipravovala).
    To je spíš náhoda, že si někdo s protivnym doktorem sedne, dobře pro tebe.
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    ALI_EN: upřímně - já si nepotrpim na citlivou ženskou duši, podle je většina ženských spíš hysterických. Taky s nima nemám soucit. Podle toho, jak jsem zažila své dva porody, toho, co jsem viděla v porodnici a toho, co ženské píšou i tady, je to spíš tak, že mnoho ženských trpí představou, že když se ponoří do sebe, najdou svou vnitřní bohyni a tydle cancy, tak porodí tak nějak bez bolesti a že se to pak nějak samo.
    Ale to není pravda, porod zkrátka fest bolí a je potřeba v určité chvíle pořádně zatlačit namísto řvaní a ponořování. Tohle bohužel mnohé nechtějí akceptovat. Xkrat jsem se tu dočetla, jak "mně nešlo tlačit" - překlad je začalo to bolet, tak jsem raději ječela než tlačila, nebo "nemohla jsem se soustředit na sebe" - překlad je furt jsem si myslela, že to nebude bolet a ono jo.
    Z toho pořád vznikají ty rozpory - personál už tu zná, ženský furt cosi řeší, místo aby rodily, ale ono se to samo a bez té opravdu velké bolesti neobejde. Spousta ženských prostě panikařį ve chvíli, kdy je to na hranici únosnosti, ale nechtějí si přiznat, že to prostě kurva bolí a přesto to musejí vydržet. Doktory to místy štve, nedivím se jim.
    Za sebe musím říct, že s oním doktorem jsme si porozuměli, probíhalo to velmi v klidu, ačkoli byly nějaké komplikace - neotevírala jsem se, vázlo to, museli mi dát oxytocin, což pak samozřejmě brutálně bolelo, pač tělo nebylo připravené. Nicméně přesto jsme tím prošli tak nějak s úsměvem, on se mě vždycky ptal "tak co, máte bolest", já na to "jo, kurva a jakou" a byli jsme všichni v pohodě a klidu. Byl velmi příjemný a nevtíravý, mně jeho přístup vyhovoval.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    BLONDYNKA: jo, to jsem cetla. vetsinou ho soudily jako prisnyho (to jeste asi neni nic proti nicemu), nerudnyho, ale casto prej ma blby kecy co zenskejm nijak psychicky nepomahaj. pak ne kazda je natura, ze ma tohle chovani u zadku.
    no muj nazor je, ze profik by mel tak nejak tu citlivost ty zensky odhadnout a pokud mozno respektovat a potlacit spis svoji prirozenou 'drsnejsi' povahu. No jak jsem rekla, osobne ho neznam, takze soudim jen doslechovy info.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam