PETUL_KA: super.
S placenim za otce v UPMD je to momentalne dost smesny. Zmenila se od roku 2015 registrace, a letos v 2018 je jiz nutne primo pri osobni registraci PODEPSAT smlouvu o peci o zdravi, ktera je tam vytistena na recepci. Ja se tam registrovat byla dnes. Jako advokat jsem zvykla nepodepisovat nic s cim nesouhlasim, takze smlouvu jsem celou proskrtala - doplnila jsem vsude NE. NEbyla jsem seznamena s Vnitrnim radem, NEprohlasuji ze beru na vedomi jejich vzorovy porodni plan a NEprohlasuji ze veskere me pozadavky nad ramec toho planu nebudou akceptovany. Na zadni strane jsem zakrouzkovala NEVYUZIVAM prava na pritomnost blizke osoby u porodu (k tomu doplnila velkym pismem JESTE NEVIM), NEOBJEDNAVAM podolsky balicek. a Zavazuji se hradit na pokladne 0,- Kc. Problemem teto smlouvy je, ze :
1) aniz by byl k ni pripojen Vnitrni rad, tak jsme nejakym zpusobem donuceni k souhlasu s tim, ze jsme ho cetli... i kdyz je jen na strankach upmd... no ma to asi 20 stran a ja nebudu pod tlakem podepisovat ze jsem to vsechno cetla a ze s tim souhlasim
2) poplatkova povinnost je NEDILNOU soucasti smlouvy. Je to tam jako Priloha c.3. Za otce chteji 850,- Kc, za dve osoby pak 1500,- . Vybirat poplatky za pritomnost blizke osoby je nezakonne, je to potvrzeno i judikatem Ustavniho soudu. Takze vsem zenam, ktere to platit nechteji (jako ja, z principu), doporucuji za zadnych okolnosti NEPODEPSAT tu cast smlouvy, ktera obsahuje vas zavazek k uhrade poplatku. Proto mi prislo jako vhodne reseni ted ve 14tt uvest, ze JESTE NEVIM, a kdyz tak si to pripadne rozmyslim a doprovod si k porodu vezmu,.... ja samozrejme jiz ted vim, ze budu mit jako doprovod 2 osoby, ale odmitam jim davat souhlas k necemu, o cem jsem presvedcena, ze na to nemaji pravo. Ale 99 procent zenam je to stejne jedno, tak at si plati.
Vysledek_? Pani koukla na zadni stranku smlouvy a bez problemu me zaregistrovala. Pak mi rekla ze je samozrejme mozne si to kdykoliv rozmyslet az do 36 tydnu, ze zatim je smlouva nezavazna. Hezky vymysleno :) Nedam jim to, a pokud budu nejakym zpusobem donucena, tak to budu zpetne vymahat.