• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    MISATKO
    MISATKO --- ---
    HELOUN: děkuju za info z první ruky, úplně mě z toho zamrazilo, budu žádat o 1 lůžkový nadstandart, ale kdo ví kolik se nás tam sejde, takže na to nespoléhám. Hubu mám od toho abych ji používala, takže se hodlám návštěvám na stnd. pokoji bránit, taky tam nikoho tahat nebudu.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    MISATKO: Já jsem byla na Vinohradech moc spokojená, takže ti to nechci rozmlouvat, ale k těm návštěvám - podle řádu skutečně mají probíhat v navstevni místnosti, ale realita teda byla jiná, protože to nikdo nehlida a záleží na disciplinovanosti spolubydlicich. U mě na pokoji byla maminka s velkým počtem návštěv a bylo to tam jak na tom nádraží... :-) Asi by se tedy stačilo ozvat, což jsem neudělala, ale pokud nejsi příliš asertivni, tak bych s klidem moc nepočítala.
    MISATKO
    MISATKO --- ---
    ORTWORKA: Na stránkách jsem to nenašla, pročítám to horem dolem, ale nemůžu to najít. Jen že jejich PA vedou předporodní kurzy, ale ten já zase chci absolvovat jinde na doporučení známé.
    Já víc lidí u porodu nepotřebuju, ona by mamka ani ségra u porodu být nechtěly, ale nějak si prostě nedovedu představit mít tam toho chlapa no a on prostě chce. Nějak se mi to vnitřně příčí, porod považuji za ženskou žáležitost a chtěla bych ho prožít v ženském kolektivu lékařek a asistentek, ale to si vybrat nemůžu, když se směny střídají. :/ Našla jsem tam aspoň, že návštěvy na šestinedělí se odehrávají v návštěvní místnosti, pokud nejsou ženy na nadst., z toho jsem měla velký strach, že se to tam bude courat jak na nádraží.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    WITCHIE: jako ja si pomalu myslela, ze to snad je urban legend, ze to nejaci odbornici pouzijou. tak me probral :))
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ALI_EN: to je tedy hodne zoufaly argument, o tech africkych panvich
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    PISISKVOR: chapu to stejne, ze chteji mit nejak "ohodnoceny" chovany zenskejch. Proti tomu nic. Ta forma uz ale hur zvolit nesla. Presne to tema vyrazama ukazuje, ze nestihli naskocit do vlaku s nazvem Vztah doktor-pacient 21. stoleti a porad jednou dostavnikem.
    Navic teda v mym pripade, kdyby sedelo to ohodnoceni, tak nemam podepsanej jedinej papir a nepodstoupila jsem zadny vysetreni. Ani jedno neni pravda. Pro ne je automaticky arogantni kdokoliv s nazorem; ten kdo vyjadri nejakou pochybnost o danym postupu, zbytecne se pta, nebo ma nedejboze vlastni predstavu o vlastnim porodu, pripadne o tom, jak by se melo zachazet s jeho vlastnim ditetem.
    A bohuzel prave ten zminovanej spolecnej gynekolog je prikladem toho, jak i mladsi generace ma zakoreneny stredoveky postupy, protoze "poloha na zadech proste je nejlepsi a doporucenim WHO at se ridej v Africe, kde maj zensky sirsi panve." a on to asi vi, pze uz odrodil nevimkolik desitek-set deti. Co teda lituju, ze jsem nemela koule se ho zeptat, kolik pri tom zranil zenskejch :)))
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ALI_EN: hahaha, "neukaznena rodicka"
    jako chapu podstatu (teda pokud to chapu dobre) - maji nejakou vlastni terminologii, pro vlastni ochranu kdyby neco. ale nejak se nad ten vyraz nedokazu povznest. synonyma slova kazen - disciplina, poslusnost, poradek, tytyty!
    treba ti s celym pobytem na 6n dali pokoj prave proto, ze z papiru vycetli, ze jsi vysoce agresivni samice, tak si radeji dali majzla:D
    to kojeni je fakt smutny. nikdy jsem neocekavala, ze me v porodnici budou ucit zakladni peci o mimino (jak uz jsem vickrat slysela, ze v nekterych porodnicich je samozrejmosti), ale pomoc s kojenim bych fakt ocekavala. obzvlast v momente, kdy potize pri kojeni v mym pripade brali jako prekazku pro propusteni, pizdy.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    PISISKVOR: u Apolinare jsem taky mela nadstandard pro dve. Ty druhy holcine neslo kojit, takze jeji mimi probrecelo cely noci. Ona furt poctive prebalovala a vazila po kojeni, protoze ji to proste rekli, takze kdyz ho trochu ukolibala na koze, tak ho hned zas probudila. Taky kojila co tri hodiny, takze kdyz zrovna konecne malej usnul tak smula, budilo se na dalsi kojici pokus, protoze ji to proste rekli a ona to hrozne chtela delat spravne, no chudera cim si tam prosla. Mam pocit, ze to byly jediny dve rady ohledne kojeni, co dostala.

    Ja jsem si v sestinedeli hledala laktcni poradkyni na internetu, a kdyz jsem si jednu vybrala a lustrovala si ji a videla, ze je to laktacni z Apolinare, tak jsem myslela ze me vomejou. Nevim, co ty zensky tam maj spolecnyho s laktacni poradkyni.

    Uz jsem to tu urcite psala, bylo vtipny, ze ta holcina z naseho nadstandardu dostavala uplne protichudny rady podle toho, kdo byl na smene. Doslova presne pacny rady. Jedna ji rekla - delejte to takhle, druha - hlavne nedelejte tohle. Schvalne jsme to zkousely s ruznejma dotazama a nestacily se divit. Osobne mi to prislo dost vtipny, ale asi jen tim, ze jsem na jejich radach nebyla zavisla jako kolegyne prvorodicka. Jinak je to totiz fakt k placi. To oddeleni sestinedeli jsem tam moc neresila, ony me nechavaly na pokoji, dokonce nerekly nikdy ani slovo, ze mala vzdycky spala se mnou v posteli, nebudily me rano v pet kvuli tem jejich dementnim kontrolam, neresily, ze dceru nevazim pred a po kojeni a tak, celkove jsem tenhle jejich pristup tise dost ocenovala.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    POZITRON: tak jsem to vyhrabala, je to strucnejsi nez jsem myslela, skoda no. tech kategorii maji daleko vic.

    Maximalne nespolupracujici rodicka je pacientka, ktera pri vstupu na porodni sal vystupuje vysoce arogantne, odmita veskere administrativni ukony a predepsana zdravotni vysetreni. N
    Neukaznena rodicka je pacientka, ktera spolupracuje, ale v dusledku bolestivosti kontrakci neni schopna realizovat doporuceni zdravotniho personalu.

    plus mam v ty lekarsky zprave jeste par dalsich osobnich ohodnoceni, neukaznena a podobne. Takze hlavne jdete rodit ukaznene, zeny. At je personal spokojenej, od toho tam je.
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    MISATKO: právě kvůli tomu jsem si pražskou porodnici nevybirala. Snažit se prosadit si osobu navíc proti jejich pravidlum, by mě ani nenapadlo. Vimohrady nenabízí možnost si dohodnout jejich PA?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: To me mrzi. :/

    Nam se zase za tu dr omlouvala PA. Ze meli ten vikend dve blbe miminka a ze uz byla asi vystresla a nasi brala proste jako treti pruser.
    Uz na sal prilitla s tim, ze ty alternativni porody a matky. Pritom muj porod byl primo ukazkovy porod jak z ucebnice. Zadna komplikace, vse odsejpalo krasne. Takze si ty poznamky opravdu mohla odpustit. Zbytek beru jako ze delala svoji praci.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    COQUINE: btw jeste ohledne te pripravy na prichod sourozence, vysvetluju dvoulete uz nekolik mesicu, ze maminka ma v brisku miminko, jakej bude nasledujici vyvoj, ze tu pak bude s nami, ze kdyz bude chtit, bude moct pomahat, zda bude taky vozit kocarek? a tak podobne. reakce pozitivni, nekdy si u toho prohlizime fotky, kdyz byla ona malicka (to ji bavi), povidame si o tom. pupek uz celkem mam, onehda prilozila rucku zrovna kdyz se hybal, ale vubec si nejsem jista zda pochopila, co a proc se hybe (z jeji reakce jsem to nejak nedokazala vycist, je mozny, ze ji to uplne minulo).
    v jejim veku je to uz docela velky dite, se kterym se da vest dialog i se zpetnou vazbou, a stejne si nemyslim, ze by to nejak zasadne pobirala. na oko to vypada, ze jo, neco z toho urcite chape (rada rika vazne a zamyslene "Ano." na cokoliv, co ji vykladam), minimalne tu cast tady a ted podle me chape urcite, ale na druhou stranu hlasi, ze ona ma taky v brisku miminko, tata ma taky, vis jak...
    vubec bych ty deticky nechtela podcenovat, kdo vi, co se tam v te hlavicce odehrava, a osobne bych mu o tom dopredu urcite vypravela bez ohledu na jeho vek, ale podle me je uplne bez sance, ze ve veku jednoho roku pochopi ty souvislosti v ramci nadchazejicich mesicu nebo pak dni - tzn. ze maminka sla do porodnice porodit miminko, co ted mela nekolik mesicu v brisku a ze tam ted musi zustat a za par dni se vrati.
    COQUINE: ten nadstandard teda nemate nic moc - ze to neni jen pro jednu rodicku. ale to mas fuk. v porodnici, kde jsem byla ja, sice byl solo, ale mel dost jinych minusu (komentovala to i tchyne, ktera byla kratce na to na navsteve v jine porodnici na malem meste, na klasickem standardnim pokoji).
    tak drzim palce, abys tam nezkysla dlouho a sli jste domu co nejdriv.
    MYJKA: tak super, ze se aspon uvolnil ten nadstandard a ze jste sli domu porad relativne normalne.
    me tam drzeli jeste 3. den po porodu (den porodu do toho nepocitam) a chteli me tam jeste nechat pres vikend (takze po spontannim fyzio. porodu se zdravym deckem bych sla domu 6.den po porodu), s argumentem, ze novorozenecka zloutenka se muze objevit kdykoliv (wtf? dite ji od zacatku nemelo, hodnoty uplne v normalu, komplikace 0), a ze dokud se nerozkojim - lol. doted si myslim, ze hlavni duvod, proc jsem se nakonec nerozkojila, byl prave fakt, ze jsem tam vubec zustavala. kdyz jsem ta fakta popisovala dule, co se mnou pujde k druhymu porodu, zarazila me at ji to radsi ani nerikam, nebo se nasere a zdravi ma jen jedno (z tamni porodnice ma od zenskych jen same spatne a nesmyslne zkusenosti).
    hlavne jejich podpora pri kojeni, kdy bezprostredne po porodu nebylo mliko, mala prisata hodiny a hodiny v kuse jinak rev, byla "tak jedine prikrm, no" a uz valili se strikackou. nikdo neresil zpusob prilozeni, zda decko spravne saje, zda neni problem uzda, a ZEJMENA taky fakt, ze laktace se obvykle nespousti uderem vypuzeni ditete z rodidel (a to behem tech 3 dnu po porodu ztratila na vaze mene nez tech beznych 10%). no nic, zbytecny se kvuli tomu dneska vzrusovat.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    JANISKA: vubec se neomlouvej, ja si rada vyslechnu rady. od toho se ptam. knizky jsou urcite dobry napad. diky :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    COQUINE: Jinak mně připadá dobrý dítěti tu budoucnost komunikovat prostě i z toho pohledu, že se na to připravuješ společně s ním i ty. Ale jasně, hlavní sdělení mělo být, že na návštěvě v porodnici vidím spíš ty klady, cílem nebylo udílet hraběcí rady, jestli to tak vyznělo, moc se omlouvám.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    COQUINE: Ve třinácti měsících už mimina, ač aktivně komunikujou pořád dost úsporně, dost ovládaj pasivní komunikaci (tzn porozumí daleko více věcem, než sami dokážou vyjádřit). Mně připadá fajn klidně i v těch deseti měsících začít nabízet jednoduchou veršovanou knížku (třeba Jsi velká sestřička/Jsi velký bráška), ukázat břicho a hladit ho s miminem a říkat, kdo tam je a jak se jednou dostane ven... Záleží na tom, co preferujete, u nás s dětmi četly knížky už od jejich narození (reálně je samozřejmě začaly zajímat později, ale v těch deseti měsících už měly obě dcery svoje oblíbence a lezly si pro ně i samy do knihovny), takže jsme vždycky všechno brali hodně přes tu literaturu, ale určitě to není jediná cesta.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    PISISKVOR: jo to mas asi pravdu, ze vic to odnesu ve finale ja, nez dite. dite je na me fixovany normalne, jsou momenty, kdy jo, ale zvladne byt v klidu cely den beze me /treba 8 hodin v kuse/, kdy je s babickou a ne se mnou nebo manzelem. a s muzem pres noc uz taky bylo samo, takze v tomhle smeru nemam uplne obavy. spis ze tri dny je dlouha doba (a prvne to bylo nakonec dni 6, coz uz teda dlouho je, no).

    u nadstandardu, kde jsem byla ja, navstevy nesmely na pokoj, pouze na chodbu. casove jak lidi chteli, ale i na tom nadstandardu je clovek s druhou rodickou a kvuli ni navstevy na pokoj ne.

    asi to nebudu dopredu resit a uvidim dle situace. na ambu porod si se svym stavem uplne netroufam.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: Ja mela taky v planu ambu porod. Ale malou museli rozdychavat, sice apgar 2-10-10, ale probehlo samozrejme straseni smrti (stesti na tu samou dr jak pri prvnim porodu, tehdy pri ambu taky strasila smrti). Takze v hormonalni bouri a jelikoz se uvolnil i ten nadstandard a dcerka starsi to zvladala dobre, jsme nakonec jeli az dva dny po porodu. Pritom porod naprosto luxusni, ozvy do posledni chvilky ok a po narozeni nedychala.
    Mozna s jinou dr, kdyby jeste chvilku pockali na pupecniku, chytla by se. Ale tahle proste okamzite strihat a rozdychavat. PA to taky nesla tezce, ale my jsme s tim nastesti srovnani. Kdyby to slo zopakovat, zachovali bychom se stejne.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    COQUINE: tos me privedla na myslenku jak bych to vlastne udelala, kdyby na to doslo; ohledne druhyho porodu mam tak jasnou predstavu odchodu domu rovnou ze salu, ze s necim podobnym vubec nepocitam.
    vis co me hned napadlo, co bych zohlednila zejmena? jak bys takovou navstevu vnimala hlavne ty sama. protoze pokud dite odchod obreci, je dost pravdepodobny, ze v tom rozpolozeni to odneses spis ty, zatimco decko se hnedle za dverma preorientuje na jinej podnet a bude v pohode (ale chapu, ze kazdej to ma jinak, ja osobne bych to asi prozivala).
    jak pise MYJKA, tak to zni celkem bezproblemove, protoze pokud by slo o nadstandard a tudiz casove neomezenou navstevu, prislo by mi pravdepodobny, ze starsi se toho nabazi az se tam zacne nudit a zmena prostredi pak bude jinej level, nez kdyby se museli pakovat driv a tak nejak casove nevhod, treba.
    kdyz si predstavim sebe po porodu, kdy jsem diky okolnostem nebyla ve zrovna 2x veselym rozpolozeni, a do toho by se odehrala navsteva starsiho ditete, ktery by pri odchodu ztropilo scenu (a jakoze na mne konkretne zavisle neni, ale jako spravne batole si proste obcas umane), tak by me asi kleplo. co kleplo, normalne by me mrdlo.
    takhle za strizliva si to clovek maluje uplne jinak, nez jak to potom vypada ve skutecnosti, pod tlakem poporodni hormonalni naloze - asi bych to nechala na konkretni situaci a vubec bych to neplanovala.
    snad tohle, stejne jako cokoliv jinyho, vubec resit nebudu a vypadnu odtam hned po tlaceni.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    JANISKA: hele ja bych moc rada pripravovala na prichod, ale ty vago, dyt je mu 10m, jak ho asi tak mam pripravit. koupila jsem panenku mimino a na tom asi zacnu ukazovat, ale i kdyz se snazim treba na kocky, aby delalo "mala", tak zatim to spis schytavaji. mit rozestup 22m, tak to resim stejne jako ty a verim, ze to byl zazitek pro vsechny zucastneny. ale podle me z toho proste ve 13m nebude mit rozum a vezme si z toho akorat tak to, ze mama s nim domu nejde. rada se budu plest.

    ale asi mate pravdu, ze lepsi nejaky kontakt, nez zadny :) kazdopadne diky za reakce.
    MORGAN
    MORGAN --- ---
    MISATKO: Mno, to asi záleží jak jsi asertivní. Určitě máš právo si k porodu vzít kohokoliv. Nemocnice může vyjádřit své preference (v podobě jedné osoby k porodu), ale pro tebe to není nijak závazné (samozřejmě ti budou tvrdit, že přes jejich interní pravidla nejede vlak, ale to je jejich omyl). No a zbytek je na tobě. Nevadí ti prosadit si svou, i když to určitě nebude bez keců z jejich strany, nebo chceš radši klid a porod někde, kde můžeš mít osob kilik chceš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam