• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WITCHIEPOROD - obecna diskuze
    Obecna diskuze o porodu a porodnictvi. Sdileni informaci, nazoru i zkusenosti BEZ CENZURY.
    Tento klub je urcen k diskuzi o vsem co souvisi s tematem porodu. O prubehu porodu (medikalizace, prirozeny prubeh aj), porodnictvi v CR i jinde, o ceskych porodnicich konkretne, o vlastnich zkusenostech. Vlastni porodni reporty tu tez maji misto, s tim, ze pripadna nasledna diskuze je neomezena - rozmyslete si tedy, zda jste na pripadne reakce pripravene.

    Idealne ma klub mj. pomoci tem, ktere se na porod pripravuji - tak, aby si prostrednictvim otazek, odpovedi a diskuzi o nich mohly udelat predstavu o tom, jak ke svemu porodu chteji pristoupit, jak se pripravit, co chtit ci nechtit, co ocekavat, kde pripadne chteji porodit apod. Pomoci jim mohou i vase zkusenosti - at uz pozitivni, ci negativni.

    Vstup na vlastni nebezpeci - pokud se nechcete neco s tematem souvisejiciho dovedet, neni tento klub pro vas.
    Diskutujte prosim slusne, za pouziti vecnych argumentu. Za osobni utoky bude varovani, posleze RO ci zakaz vstupu.
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    COQUINE: jo tohle jsem zazila, to je super, potrebujes vetrat a kolem tebe na peti postelich neustale navstevy, takze jakoze pod perinou hahaha :).. Dalsi duvod, proc z porodnice idealne hned utect co nejdriv. Sobeckost nekterych lidi, kteri ani nedodrzuji navstevni hodiny, je neuveritelna.
    Nastesti uz se to meni hodne a sestry na to zacinaji dbat. Aspon v Podoli se tohle zmenilo.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    COQUINE: navic teda se mnou na pokoji byla matka, ktery 5x denne rekli, at si vetra jizvy. coz obnaselo, ze byla temer naha. za teto situace si opravdu nedovedu predstavit, ze by navstevy na pokoji byly ok. a bohuzel si nemyslim, ze by se dalo spolehnout na takt a emaptii ostatnich, procez je jen dobre, ze je to pravidlo... si myslim :)
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    POZITRON: za me by bylo wtf, kdy bych po narocnem porodu, kdy jsem byla rada, ze jsem rada, sotva zvladla peci o dite, mela na pokoji od rana do vecera navstevy druhe matky. naproste naruseni soukromi, clovek se tam uci kojit a do toho kdejakej cizi strejda cumi, jak to delam? diky bohu za to, ze jsou na chodbe.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    kamoska porodila predevcirem u apolinare a nemuze si to vynachvalit. personal prej perfektni, sestry i doktori. porodila 4h po prijezdu a to si to jeste zpomalila epiduralem, pry mohl byt rychlejsi. co me ale zarazilo, byly navstevy chodbe. wtf? dneska jsem za ni byla a fakt tam vysedavaly nebo dokonce postavaly zeny s miminkama a navstevama na chodne, to teda v krci jsme byli celou dobu na pokoji v soukromi.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KATUSA: proc jsi sla na sestinedeli a mala na novorozenecky?
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    KATUSA: Tak můj trochu překotný porod na Bulovce - dopadl téměř podle mých představ (=rychle a rovnou na ten nejlíp vybavený porodní box). Dorazili jsme o půlnoci, ve 2:48 byla Markétka na světě.
    Hodnocení porodnice: Moje porodní přání četli, v rámci možností (stahy po 3min...) jsme o tom daly řeč, jediný můj ústupek byl zavedení kanyly, ale nakonec mi nepodávali vůbec nic, ač strašili, že po porodu oxytocin na vypuzení placenty (šla hezky sama). Nic mi jinak nevnucovaly (klystýr - to beztak šlo před tím samo..., jen holení - daly by mi holítko, ale já jsem byla připravená z domova, drogy - jen když si řeknu...).
    Porodní asistentka mě dobře naváděla, jak si ulevit atd., potom i spolu s mladou dr. (bohužel se mi, jak to bývá zvykem, nepředstavily, tak nevím, komu můžu poděkovat). Do poslední chvíle jsem popocházela, nabízela mi třeba sprchu, ale to už jsem spíš švidrala po tom křesle - šlo na mě tlačení a to bych neustála ani náhodou. Rodila jsem na boku, ke konci v polosedě na křesle, bylo mi to příjemné - je tam čeho se chytit, různé madla, taky muž mě přidržoval. Malou mi daly hned na břicho, počkaly tři minuty, jak jsem chtěla, na přestřižení pupečníku. Pak ošetřily, zvážily změřily na postýlce vedle mě, muž tam u ní byl a mluvili jsme na ni oba - vůbec nebrečela.

    Bohužel neproběhl bonding podle mých představ - a to jen prý proto, že jim nefungovala ta kravina na ručičku na měření pulsu miminka! od Borhyové, i když slavný "vrhač tepla" byl ready... A tak že mi ji zabalí, aby neprochladla a nechaly nás tam spolu v přítmí dvě hodinky. Byli jsme celkově mimo, tak jsme byli rádi, zpětně bych to udělala líp - jednak bych si vzala z domova vlastní růžovou deku (doporučuju nastávajícím maminám) a zase bych si malou z těch jejich hader vybalila a přiložila bych si ji (stejně nás ani nikdo nekontroloval, počítali s tím, že v případě potřeby se ozveme sami). A druhak bych se víc snažila, aby se pořádně přisála, což se mi podařilo v dané poloze jen částečně (a hlavně kvůli té jejich zavinovačce, ve které jsem ji neměla šanci správně napolohovat) - tak by radila každé ženě, ať se o tohle nenechá připravit, teď musíme bojovat s kojením a já vím, že to je následek těch ne úplně vydařených prvních dvou hodin...

    Pak jsme se rozdělili, malá na novorozenecké, já na šestinedělí a muž bohužel domů, protože nebyl volný "nadstandart" jednolůžko, kde bychom mohli být nadále všichni spolu (jak říkal Zikán ve videu - tak to platí jen v případě nadstandartu, který stojí 1300,- nebo 1500,- na den...).

    Celkově - jsem fakt spokojená a šla bych tam rodit znovu, kdybych musela v Praze. Ale vychytala jsem to časově - den po nás se tam sešlo 9 rodiček, tak to byl prý hukot. No, a o šestinedělí se podělím časem, jsem šťastná, že jsme už doma... :-)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    PETPET: Nooo, bez něj by to prostě nešlo! :-)
    MISATKO
    MISATKO --- ---
    Bylo to velice přínosné musím říct. Jak pro nás vyjukané prvorodičky tak pro ty, které chtějí rodit jinak než byl třeba první porod, většina jede rodit mimo Prahu. Prakticky mi právnička řekla, že mě nemohou omezit ani počtem přítomných u porodu. Nemusela bych se rozhodovat mezi partnerem a porodní asistentkou. Překvapily mě i informace o přenášení a nátlaku na vyvolávání porodu, odmítnutí "nadbytku" personálu, který mi bude courat po pokoji a sahat na mě než porodím...Trochu jsem se uklidnila. :)
    PETPET
    PETPET --- ---
    KATUSA: vrhac tepla me pobavil :-)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    MULTICAT: ale prý se to ve FNKV dost změnilo. Já mela první porod před 4 lety.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Teda to se tu nestačím divit... Prostě pražské porodnice jsou masox asi všechny... jako nečekám od toho nic světoborného (počítám s vyšetřováním atd.), ale taky bych ráda, aby mě prostě jen nechali v klidu přirozeně porodit...
    Na Bulovce teď od srpna dávají vlastní formulář "porodní přání", kde si člověk může něco sám zaškrtnout a zbytek domluvit při příjmu (já teda jsem jim to vepsala přímo do toho jejich papíru, protože při příjmu předpokládám už nebudu pamatovat na nic...) - snad je tím nenaseru :-)
    Taky mají formulář "informovaný souhlas s bondingem" pro ty, co o to stojí, což je dle přednosty většina matek (dali mi ho ochotně předem, bez keců):
    Od miminka ani na krok: Bulovka má v porodnici nové vybavení, které pomáhá při „bondingu“ | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/...-na-krok-bulovka-ma-v-porodnici-nove-vybaveni-ktere-pomaha-pri-bondingu.html
    Když se mi dítě otáčelo kolem dokola a při každé prohlídce bylo jinak, doktor se mě jen normálně zeptal, jestli chci přirozený porod KP a bez problémů mi to zapsal do lejster... nijak se nedivil, ani mi to nerozmlouval (na chytračení tam má sestru, jak jsem pochopila). Někde KP už ani nechtějí rodit...
    Byla jsem tam na 3 hodinách ze 6 předporodního kurzu - paní moc milá, ale těsně před důchodem, tak v některých názorech to bylo znát - a přesně, protože jsem se vícekrát ptala (jako jediná, kromě otázky jedné matky "jak je to tam s parkováním"), tak na poslední otázku už mi řekla, že už se bojí, na co se zase zeptám = ptáte se, zajímáte se? Zapamatují si vás...
    Porodní sály i šestinedělí jsem v rámci kurzu viděla, tak už počítám s tím, že to holt nebude takové, jako jsem viděla při návštěvě nemocnice snů v Německu: https://www.gemeinschaftskrankenhaus.de/fachabteilungen/geburtshilfe/geburt/geburtsraeume/
    :-) no jo, co můžu dělat - taky nemáme auto, abychom jeli jinam, na PA nemáme...tak to musíme zvládnout sami.
    Tak pak napíšu, jak to tam šlo...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    MISATKO: Já byla na první porod taky sama - muž stavěl dům. Měla jsem svou PA, se kterou jsme byly domluvené, že mě i odveze - do Neratovic.
    Shodou okolností jsem bydlela hned vedle Vinohradské nemocnice. Moje PA kousek ode mě v Malešicích. V Praze jsem rodit nechtěla. ..
    PETPET
    PETPET --- ---
    MISATKO: jestli je tvoje situace takovahle, tak ti ten kurz urcite pomuze :-) jeste me napadlo - nemohla bys sebou mit treba dulu nebo nejakou kamaradku, ktera bude znat tvoje prani? To by taky mohlo pomoct, kdyz nemuze manzel (oni ti chlapi se stejne vetsinou podvoli doktorum).
    A jeste teda moje PA mi poradila, at si pred zrcadlem natrenuju vetu: "ne, dekuji. Nechci!" neargumentovat, nezduvodnovat, jen slusne a pevne odmitnout. Urcite to bude dobre, drzim pesti!
    MISATKO
    MISATKO --- ---
    ALI_EN: Nakonec jsem se tedy přihlásila a půjdu si to poslechnout přímo od ní a právničky. Mohlo by mi to dodat potřebnou jistotu, že jim v porodnici moje požadavky nebudou k smíchu.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MISATKO: nj. jak tu probehlo nedavno, i u Apolinare se porodnim planum smejou. Myslim si, ze porodni plany se tu rozmohly hlavne jako obrana proti tomu jejich porodnimu nasili a svevoli. To je pak jasny, ze se jim to nelibi a nejvic kricej ti, kdo se chtej chovat autoritativne a nepochopilu, ze vse musi byt na dohode. Takze na to nehled. At si myslej, co chtej. Dal teda jako jedna vec je, co ma porodnice na strankach a jak se pak chovaj, s tim nmusi uplbe korespondovat, ale to te nechci strasit. Pro ne muze podpora bondigu znamenat, ze ti daj dite na hodinu na dve (zabaleny jak housenku) a pak stejne sup s nim do inkubatoru. Porad ale se to tvari, jako ze hledi spis dopredu a na to, co je zadany i ce svete, berme to pozitivne. Ze to slovi vubec znaji :)). Proste z toho, co tam maj, klidne muzes pri komunikaci s nima vychazet. Muzes na tom stavit svuj porodni plan, proste ten kontakt s nima vest v duchu toho, ze i oni to nabizej a jen upresnit, ze to chces na 100%.
    Ted se tu jeste resilo, ze vic nez porodni plan je to drive vyslovene prani, coz uz pro ne je pravne zavazny, ale musi mit urcity nalezitosti. To si myslim, ze je dalsi stupen obrany prave pred tim, ze si doktori zacaly porodnim pranim vytirat zadky (to, ze mas porodni plan, chtej mit zapsany v dokumentaci). a navic to.presne ukazuje, co je pravda - ze hlavni slovo ma mit vzdycky rodicka. taky to porodni prani s nima muzes probrat predem v poradne, ale zase musis vedet, proc kterej danej bod chces, muze se stat, ze ti neco budou rozmlouvat. na vinohradech jsem rodila poprvy, akorat tam bylo jeste jiny vedeni. uplnej horor to nebyl (az na brutal separaci, celou noc, to neslo. a zbytecnej nastrih.)
    MISATKO
    MISATKO --- ---
    ALI_EN: Moc děkuju za povzbuzení, toho bych se chtěla dobrat - klidného porodu. Nechci nikomu zbytečně dělat potíže, ale také nechci, aby se mnou bylo zacházeno jak s kusem masa bez mozku a s mým dítětem také. Právě Vinohrady mají na stránkách, že podporují jak bonding, tak možnost rodit jinak než v leže na zádech, mám je kousek od bytu. Ten personál mě děsí z jednoho prostého důvodu...máme v blízké rodině doktorku v porodnici a tak mám z první ruky ty její názory na porodní plány, odmítnutí epiduralu, vyvolání a pod. Dává to rodičkám pak pěkně vyžrat, když porod nepostupuje tak jak má. Naštěstí to není pražská doktorka a rodit u ní nemusím. Jen mě tím pěkně nahlodala, toť celé.
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    MISATKO: rozumim ti uplne. nemyslim si o prazskych porodnicich nic dobryho. ale ze by delal personal vylozene naschvaly, to se uplne zas neboj. jejich nalady a JEJICH nespoluprace je tristni, ale od toho se da odpoutat, kdyz rodis a chces se soustredit sama na sebe. se mnou se doktorka a asistentka hadaly, co jsem tam vkrocila, chtely vsechno jinak nez ja. nic okouzlujiciho, ale ze by me zrovna jejich nalad trapila, to vubec. porad chtely to co, zdravy dite, jen se toho chtely dobrat jinou cestou. vysledek to melo - zadnej nastrih, nerodila jsem na zadech jak chtely, zadna vetsi separace ditete. cim min budes vedet, cim min budes znat jejich figlu, tim ONI budou spokojenejsi, tim vic te jejich "argumenty" nalomi, tim spis te semelou. uz jen to, ze premyslis jak ted premyslis, je zaruka toho, ze se ti tam mozna neco nebude libit - nebo naopak, budes mit kliku na personal a domluvite se uplne v pohode, to taky neni zadnej nonsense. porad ale cim vic vis, cim vic jsi pripravena, tim lip. mozna to nebude cely podle tvejch predstav, ale vetsina ano. na jejich nalady se muzes zvysoka a ver tomu, ze to tak i bude. tobe jde jen o TEBE a tvoje detatko.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MISATKO: Konigsmarkova ma predporodni video kurz, a zrovna ta lekce o právech je jako ukazkova zdarma. https://tehotnavklidu.cz
    MISATKO
    MISATKO --- ---
    PETPET: Samozřejmě chci znát svá práva (teď vím kulové), to určitě, ale spíš jestli se mi pak v porodnici nevysmějí, že mám v hlavě nějaké bludy z takových přednášek a stejně si pojedou to svoje. Budu rodit poprvé, nikam dál než po Praze nemůžu, nemám se jak dostat bez auta, partner pracuje v zahraničí, ani nevím jestli nakonec stihne být u porodu, kdyby to na mě přišlo před termínem. Přiznávám, že mám fakt strach zůstat napospas náladám personálu sama. :/
    PETPET
    PETPET --- ---
    MISATKO: muzu se jenom zeptat, jak myslis tu posledni vetu? Jako jestli ve vinohradech vyuzijes znalost svych prav u porodu a budes pak onalepkovana a budou ti kvuli tomu delat naschvaly? Fakt chces rodit na miste, o kterem si myslis tohle (podle me teda spravne)?

    K Ivane K. Ja jsem byla na jejim predporodnim kurzu a chodila jsem k ni na poradny a byla fakt super. Je hodne militantni, ale takovym dobrym zpusobem. Tak jako to cloveka spravne nakopne k tomu, zacit si zjistovat vic a nenechat si srat na hlavu. U porodu bych ji asi nechtela, i kdyz u porodu se projevuje pry velmi empaticky, nezne a citlive. Mrkni treba na tohle, je to jina jeji prednaska: https://m.youtube.com/watch?v=q8acVVC1uB0
    MISATKO
    MISATKO --- ---
    Ženy, chodíte některá do A centra v Karlíně na přednášky? Objevila jsem je díky tomu že tam berou multisport kartu na cvičení, ale zaujala mě i jiná věc. Zítra se koná přednáška na téma Právo v předporodní, porodní a poporodní péči od I. Königsmarkové. Absolvovala jste některá takovou přednášku? Využily jste v praxi? Není to úplně za malý peníz pro mě, tak to ještě zvažuju, jestli to nějak prakticky využiju třeba v těch Vinohradech, viz. potom ta nálepka nespolupracujících rodiček, případně naschvály ze strany personálu apod.?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam