KATUSA: Tak můj trochu překotný porod na Bulovce - dopadl téměř podle mých představ (=rychle a rovnou na ten nejlíp vybavený porodní box). Dorazili jsme o půlnoci, ve 2:48 byla Markétka na světě.
Hodnocení porodnice: Moje porodní přání četli, v rámci možností (stahy po 3min...) jsme o tom daly řeč, jediný můj ústupek byl zavedení kanyly, ale nakonec mi nepodávali vůbec nic, ač strašili, že po porodu oxytocin na vypuzení placenty (šla hezky sama). Nic mi jinak nevnucovaly (klystýr - to beztak šlo před tím samo..., jen holení - daly by mi holítko, ale já jsem byla připravená z domova, drogy - jen když si řeknu...).
Porodní asistentka mě dobře naváděla, jak si ulevit atd., potom i spolu s mladou dr. (bohužel se mi, jak to bývá zvykem, nepředstavily, tak nevím, komu můžu poděkovat). Do poslední chvíle jsem popocházela, nabízela mi třeba sprchu, ale to už jsem spíš švidrala po tom křesle - šlo na mě tlačení a to bych neustála ani náhodou. Rodila jsem na boku, ke konci v polosedě na křesle, bylo mi to příjemné - je tam čeho se chytit, různé madla, taky muž mě přidržoval. Malou mi daly hned na břicho, počkaly tři minuty, jak jsem chtěla, na přestřižení pupečníku. Pak ošetřily, zvážily změřily na postýlce vedle mě, muž tam u ní byl a mluvili jsme na ni oba - vůbec nebrečela.
Bohužel neproběhl bonding podle mých představ - a to jen prý proto, že jim nefungovala ta kravina na ručičku na měření pulsu miminka! od Borhyové, i když slavný "vrhač tepla" byl ready... A tak že mi ji zabalí, aby neprochladla a nechaly nás tam spolu v přítmí dvě hodinky. Byli jsme celkově mimo, tak jsme byli rádi, zpětně bych to udělala líp - jednak bych si vzala z domova vlastní růžovou deku (doporučuju nastávajícím maminám) a zase bych si malou z těch jejich hader vybalila a přiložila bych si ji (stejně nás ani nikdo nekontroloval, počítali s tím, že v případě potřeby se ozveme sami). A druhak bych se víc snažila, aby se pořádně přisála, což se mi podařilo v dané poloze jen částečně (a hlavně kvůli té jejich zavinovačce, ve které jsem ji neměla šanci správně napolohovat) - tak by radila každé ženě, ať se o tohle nenechá připravit, teď musíme bojovat s kojením a já vím, že to je následek těch ne úplně vydařených prvních dvou hodin...
Pak jsme se rozdělili, malá na novorozenecké, já na šestinedělí a muž bohužel domů, protože nebyl volný "nadstandart" jednolůžko, kde bychom mohli být nadále všichni spolu (jak říkal Zikán ve videu - tak to platí jen v případě nadstandartu, který stojí 1300,- nebo 1500,- na den...).
Celkově - jsem fakt spokojená a šla bych tam rodit znovu, kdybych musela v Praze. Ale vychytala jsem to časově - den po nás se tam sešlo 9 rodiček, tak to byl prý hukot. No, a o šestinedělí se podělím časem, jsem šťastná, že jsme už doma... :-)