• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ADAM: babetta mela vic nez 1 kW a asi i konstrukcni rychlost vetsi nez uvedenych 25 km/h. Nicmene DE a NL si nedelaly zakony podle Babetty z Povazi, ale podle nejakych svych mopedu. Kazdopadne to cislo vycucany z prstu neni, ma za sebou nejakou historii.

Nasel jsem ted teda nejakou kategorii „mopedy s nízkým výkonem", nemecka Mofa a hlandsky snorfiets. Resit to dal nebudu, je proste moped babeta do 50 km/h a "podmoped" do 25 km/h, na ktery navazuji elektrokola.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Někdy na začátku šedesátých let došlo v Evropě k jakési dohodě o harmonizaci kategorií malých motocyklů. Do 50 kubíků -  25 kilometrů s možnou přípomocí šlapáním a omezením výkonu - motokolo bez řidičáku, do 45 kilometrů a 50 kubíků moped a řidičák, do 60 kilometrů a 50 kubíků - malý motocykl a řidičák. Aby to nebylo tak snadné, v různých státech se mírně lišily podmínky, někde jsi mohl kategorii moped provozovat v podstatě bez omezení, jinde bylo třeba řidičák, nebo zkoušky, které se dělaly třeba na základní škole, zrovna tak to bylo s pojištěním.  Sešlo se to tehdy pěkně dohromady s masovým rozšířením laciných mopedů, které šlo i u nás provozovat bez řidičáku lidmi, kteří předtím jezdili akorát na kole. Výsledkem byla hrozná série dopravních nehod, kdy u nás týdně běžně umíralo 50-60 lidí. Reakcí bylo zpřísnění podmínek. Nepřipomíná vám to něco? Obávám se, že u elektrošlapohybů, koloběžek a kriplkár se bude historie opakovat. Do pár let máme povinné ručení jisté, pojišťovny už si mnou ruce (bez pojistky „na blbost“ bych stejně nevyjel už dnes).
    ADAM
    ADAM --- ---
    MARASAN: To si nejsem úplně jistý. Babeta jede normálně třeba 50-60. A je to moped bez řidičáku, na kterém se dá i šlapat.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    GANBOY: neni to tak, 25 km/h limit je o dost starsi a byl prevzat od mopedu na benzin do 1 kW a jizdy bez ridicaku. Na mopedu se taky da slapat, i kdyz je to teda nouzovka. A je treba v DE uz nekdy od sedesatek a taky v NL.
    RANO
    RANO --- ---
    GANBOY: Já asi jezdím něco jinýho, ale těch 25 není maximální rychlost toho kola, chápeme se? Je to nějaká rychlost, která je braná jako přiměřená pro lidi, co to sami od sebe neušlapou.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    FREERIDER: eu limit je čistě úřednický číslo pd stolu, těch 25 je tragédie…
    FREERIDER
    FREERIDER --- ---
    PSYSBEE: 1st Gen kupoval jsem ho v roce 2023.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    FREERIDER: jen mimo hru - Ty mas Big.Traila? 1. nebo 2. generaci?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    FREERIDER: protože můžou!!! v tomto ohledu tvou naivitu nesdílím :(
    FREERIDER
    FREERIDER --- ---
    DOKKTOR: A proc by to dělali když je to pod jejich možnosti? Když máš rychlý auto taky pořád nejezdis jak strelenej ,ale vyuzijes potenciál tam kde je to možný a někdy i nutny.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DOKKTOR: a zasadne bez helmy a se sluchatkama na usich!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    už se těším, až se všichni ti důchodci, tlusťoši a další existence, kteří na kole neumí jezdit, natož číst provoz a podle toho kolo adekvátně ovládat, budou po cyklostezkách prohánět padesátkou :)
    FREERIDER
    FREERIDER --- ---
    MAESTRO_007: Da se souhlasit ze tech 32km/h staci nic mene kdyby to bylo nastaveny jeste o neco vys tak je tak akorat kvuli zprevodovani na MTB . EU limit je prilis nizkej ale o tom se hadat uz nechci . Jinak kdyz to vezmu trailove tak je spousta trailu vetsinou rychlejch flow kde se da bez problemu drzet tech 30 (s tech ceskejch treba foutek na Trutnove) . 30 km/h v pohode drzim in na svy analogovy meride big trail pokud se bavime o nejakym dojizdeni po pathwayich samozrejme po rovine.

Ted k tem regulacim osobne si myslim ze jich uz je i tak dost. Tim ze prisel DJi s malym motorem a s tim jak navysit chvilkovy vykon,navyseni Nm a vypnuti omezeni max rychlosti dopomoci taky neni zadnej problem .Musi ostatni vyrobci taky adekvatne reagovat .Treba Specialized nechava volbu na uzivateli neomezuje coz je dle me spravna cesta odpovednost beru na sebe a smitec. Trek se ohani restrikcema a zakazem pristupu na traily. Kdyz je i tech 32km/h nepouzitelnejch v terenu tak nechapu v cem je problem tak to tam proste nevyuziju a jsem tedy porad v mezich regulace i kdyz je to odblokovany.

Problem nastava ve chvili kdy to presne jako CEO Treku budou chtit vymahat po vsech vyrobcich. Co pak to se bude kazdej jednotlivej model muset homologovat jako auta a budem to vozit na STk ? Bude na kazdym trailu stat policajt a merit max. dopomoc ? Budou zabavovat kola jako to delaj v Britanii ve mesrtech ? Neni enforcement - neni vymahatelnost ..Dalsi a velice podstatna vec je ze kdo hleda castu vzdy si ji najde v minulosti se dusoval Bosch ze derestrikce bude nemozna .Zatim je mozna na vsech motorech od Bosch . Dale tu bylo prohlaseni ze tech 85-100Nm je maximum aby motor vydrzel po prichodu Avinoxu to razem jede i na 120Nm. Preregulovanym trhem se vytraci konkurenceschopnost EU je bouzel nazorny priklad .
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    MAESTRO_007: hlavně se teď bavíme o limitu 32 km/h a ne 25 jak je to u nás. 32 je fakt dost, doporučuju si to vyzkoušet na normálním kole, to prostě běžná populace má problém vyvinout natož udržet :-) V terénu skoro nemožné tak rychle jet z kopce, pokud to není "šotolina". Zrovna včera jsem byl na trailech u nás, které jsou rychlé a nijak extra technické a nejrychleji jel z kopce kámoš co je o level jinde a měl maximalku 35km/h .)
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    FREERIDER: v Americe/Kanadě nežiju, takže to budeš vědět líp ty a že se třese z Číňana tomu bych věřil :-) jasné ten článek je takový výkřik, ale je to prostě nějaká indicie toho co se děje v e-bike společnosti

Pointu článku jsem pochopil tak, že v Americe ten limit sice je, ale vyrábí se kola u kterých to jde jednoduše vypnout a pak jedou rychleji. On navrhuje aby prostě rychleji nejely "nikdy"

Minule jsi v diskuzi o rychlostním limitu psal jako argument, že se potřebuješ rozjet na skok v terénu, teďka jsou to "fire roads" .)
    Ano na elektrokole ten limit prostě na rovině pocítíš velice rychle, motor (dopomoc) by mohl jet dál a dýl ale to je "tvůj" problém. V terénu je prostě zbytečný a ta cyklostezka je taky nesmyslný argument. 40 jede pár psycho silničářů, kteří by takto taky jezdit neměli, cyklostezka není prostě určena pro sportovní jízdu, měli by jet po cestě. Jezdil jsem x let denně na silničce po cyklostezce do práce a když jsem jel 30 km/h tak jsem byl naprosto nejrychlejší v běžném cyklo provozu. Jediný kdo mě předjel byl zmiňovaný psycho silničář a nebo načipované elektrokolo. A udržet 30 není vůbec lehké, natož 40. Tak to prostě je a presne toto je ten problém. Nastavit přísný limit aby elektrokola neobtežovaly svou větší rychlostí ostatní a nevznikaly tyto problémy v cyklodoprave a infrastruktuře
    FREERIDER
    FREERIDER --- ---
    MAESTRO_007: Výkřik do tmy ten limit 20mph je Americe zavedený uz davno zprava o ničem. Pan CEO se snaží bejt zajimavej ,ale třese stejně jako CEO VW az přijde Číňan a prodeje pujdou do kopru .Neni pravda ze tech 30 je v terenu zbytecny když jezdis dlouhy transfery po fire roads v Americe či Kanadě tak se to náramně hodí. A co se týče tech nudnejch cyklostezek tak na silničním chrtovi můžeš drzet bez problémů 40 bez dopomoci.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    Trek plánujeme přísnější limity na rychlost svých elektrokol a apeluje na ostatní, aby to zavedli taky. Dopomoc nepojede víc než 32km/h (20mph)

jejich prezident (Treku :) mluví rozumně, spoustu let makají na tom, aby mohli e-biky na traily a cyklostezky. A pak vyrobí takové "zrůdy" kvůli kterým jim to všechno zakážou :)

Za mě i těch 30km/h + nesmysl. V terénu úplně naprosto zbytečné a na cyklostezce bohatě stačí taky. Hlavně postrádá smysl, aby to jezdilo rychleji než všichni ostatní kolo co mají kolo bez dopomoci.

https://www.pinkbike.com/news/trek-voluntarily-imposes-e-bike-speed-standards.html
    D_B_M
    D_B_M --- ---
    D_B_M: a vsude pujdou titanovy srouby, protoze proc ne ")
    D_B_M
    D_B_M --- ---
    D_B_M: casem to dobrousim na cistej hlinik cely, az bude zase cely den hnusne...
    D_B_M
    D_B_M --- ---
    prosta vymena lozisek se mi ponekud zvrhla..

zjistil jsem, ze mam prasklou zadni stavbu - po 13tisicich km a 6 sezonach ma kolo asi narok...

jinej by to hodil do hliniku a koupil novy kolo, ale jsem socka a davam dokupy prachy na krov na baraku, takze...

rozborka, obrousit, tig, popustit manzelce doma v troube, nastrik bezbarvym lakem a z komponentu, co si mi valely doma vznikl single speed elektricky sjezdak ")

prasopes je mrtev, at zije krysoprase...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam