RUDY_CZ: I když přemýšlím, jestli to nakonec nebude pouze ještě horší dimenze zla mikrotransakci :) Sám jsem onehdá jednu takovou hru obrandovanou s mikrotransakcemi kódil v práci.. osobně bych do toho nedal ani korunu, i celej ten žánr té hry ... ale někteří za to utratili i statisíce. za ingame itemy, který ale nebyly NFT, takže si je rovnou cpal do černý díry ,) aby se urychlila stavba něčeho a tak.
trochu jsem nechápal, jak to může někoho bavit, nebo si tam něco přikupovat, ale tahle hra přinesla prý hodně slušnej výdělek.. konečně nebylo studio ve ztrátě asi 1 milion Kč měsíčně. :D
onehdá jsem zaschlechl jak v openspace kanclu kolega rozečetl nahlas nějaký článek.. nějaký rozhovor s nějakým zaměstnancem herního studia.. a už pořádně nemůžou dělat hry a nic nechtějí vydávat od tý doby, co je odkoupili ti naši, když mi dochází, že to je z nějaký úplně jiný firmy, že nejsme sami... u nás to bylo úplně podobně. Já už pak delší dobu měl silný podezření, že jediným jejich cílem je to studio v Praze prostě zlikvidovat. Finančně. Ale možná jen paranoia :) .. Sic nakonec teda skončilo, jak jsem pak četl v novinách. To už jsem tam naštěstí nebyl.. už jsem potřeboval zdrhnout pryč z korporáta... .
tohle byl fakt extrém a vůbec nic nedávalo smysl. Bůh ví, jestli jsem tam neutrpěl poškození mozku, a měl bych je zažalovat za pracovní úraz :D
Jako už jenom to, že tahle hra zrovna původně měla být něco jako FarmVille, kde se farmaří... (či Town Star dnes)... a asi po 2 letech vývoje, kdy je hra už v základě nakóděna, nakreslená grafiky a všechno.. někdy i pracovní víkendy.. přišli s tím, že se tam nebude farmařit :DDDD ve FarmVillu :DD.. že to bude muset být něco jiného. Že nechtějí hru, kde se farmaří.
pak se nějakých pár měsíců snad řešilo, co s tím teda uděláme, nový CEO se ptal, jestli máme nějaký nápad případně tak se s tím.. aj dělali snad nějaký brainstorm kolem toho nejednou. Pak měl nějaký nápad ten CEO, který byl takový trochu nezvyklý, že by to nějak jako byl multiplayer v rodině (na víc telefonů)..takový jakože sociální ala Mafie nebo jak se to jmenovalo. Ale toho tak po půl roce vyrazili a ještě pak klarifikovala HR, že jím zavedené neomezené sickdays se ruší :) A nakonec se z toho udělalo.. už nevím, čí to byl nápad... právě něco jako takový NFT bez NFT. Jakože nemá využití žádný a herní takové no.. spíš na koukání, sic oživit se to snažilo aspoň pár miniher a nějakých mechanik, ale jako nefarmařilo se tam :)... jako nevypadalo to ošklivě, ale jakože asi nejsem cílovka.
Šlo tam o to, že člověk přiláká ryby do svého korálového útesu, když podnikne že jo nějaký questy nebo prostě s baráčkama je nějak právě přiláká ke svému útesu.. a on má pak tyhle obrandované ryby z filmu ve svém útesu. A může případně navštívit útes někoho jiného. Bomba :) A k rybkám má žejo katalog, které tam přilákal (co mu tam pak plavou žejo). Kupodivu tohle fungovalo i bez NFT, přitom tohle má spíš blízko k CryptoPunk než klasickým hrám s mikroplatbama, kde je aspoň nějaká hra :)
.. teď zpětně mi přijde , že se to ale asi napojovalo na ten NFT-like craze resp. metaverzu, achievementy, kolekce předmětů, sdílení online už tehdy.
každopádně ty mikrotransakce ve hrách... já to asi vidím stejně jako v South parku ďábel :) ... Trošku mě až tak vedlo k zamyšlení, že dělal i na hře takovýho typu.