• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJJAKAltcoiny / ICO investice
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    E2E4: O vymáhání práva mi nejde... jde mi o autorství. Např. někdo se naučil udělat věrné imitace obrazů ve stylu Marka Rothka. (malba na plátně) Takže pak aukční síně dražili obrazy, kde si kupci mysleli, že je to od Rothka, ale místo toho nějaký číňan jenom imitoval velmi dobře jeho styl. U kryptografie bys poznal jeslti nové i staré díla jsou podepsané stejným klíčem.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TYCHOVRAHE: to nejsme ve sporu, když CZK brát musíš, je to ještě silnější..

    ale kdyby to bylo jen tak, že můžeš používat cokoliv, ale daně musíš platit v korunách, stačilo by to k tomu, aby koruna byla dominantní..

    jinak kryptomeny u nás prohrávají proti bankovní platbě QR kódem. uživatele volí.. (naše děti prodávaly teď na Velikonoce u silnice tradiční velikonoční mňouky, udělal jsem jim QR kód, poslal ho na kindle a 1 člověk to opravdu použil.. :) srovnej s kryptomenama)
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    E2E4: no hlavne mas povinnost czk prijimat, ze si vedle toho muzes prijimat i eura je pak trochu slaby na to, aby se nejak omezila dominance koruny. Dane jsou vedle toho malickost, a btw https://www.businessinfo.cz/clanky/firmy-budou-moci-uctovat-a-platit-dane-i-mzdy-v-cizi-mene-priznani-vyplni-v-korunach/
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JARDABEREZA: ad nft, to jsem nikdy nepochopil, jak řeší otázky vlastnictví ?

    nft neni nijak právně relevantní, vlastnictví ani práva nedokazuje. dokazuje, ani nevynucuje.

    klidně si můžu udělat nft na jakýkoliv soubor, i tvoje dilo. ostatně bylo nějaké nft banksyho které že prodalo za $300k.. az na to že s tím banksy neměl nic společného.

    dílo tam není uložené, protože blockchain není škálovatelný, je tam jen odkaz. ten kontroluje vlastník domény. (vláda doménu může cenzurovat hahaha)

    pokud vím, u nft není garantovaná integrita, (digitální podpis souboru co je na url v nft). takže si můžu změnit znuděného lidoopa třeba na zábavného křečka. :)

    a jako u btc realne musíš věřit burze, u nft reálně musíš věřit centralizované platformě..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JARDABEREZA: jo, to je jeden z důvodu proč se kryptomeny moc neprosazují a národní měna, (často inflační) je v dane zemi dominantní.

    stát nemusí zakazovat používat cokoliv jiného než národní měnu (jestli se nepletu u nás klidně můžeme všichni platit mezi sebou eurem, mít výplaty v dolarech nebo akciích atd).

    ono stačí vybírat daně jen v národní měně.

    pak ji potřebují ti co plati daně, tím pádem ji potřebují ostatní atd.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOSZLIK: S tou UA army jsi mi připoměl, že jsem jim poslal dar klasicky na bankovní účet ambasády a pak jsem si o ten dar snížil základ daně v daňovém přiznání. Ale možná by mi někdo řekl, že kdybych dělal všechno 100% v kryptu, nemusel bych danit vůbec :-D

    Mě přijde, že NFT oproti klasickým obrazům skvěle řeší otázky vlastnictví. Ale naopak má problém s tím, že to nepodepisuje nějak moc unikátní nebo hodnotnou tvorbu. Dokonce si na Fiverr můžeš zaplatit "umělce" co ti za €30 udělá kolekci s 1000 obrázky https://www.fiverr.com/categories/graphics-design/nft

    S příchodem AI generovaných obrázků, kdy PC udělá za pár vteřin cokoliv si řekneš lépe než průměrný umělec... to je ještě složitější.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOSZLIK: tak nft radim taky mezi spekulace, nebo jsi něco třeba vytvořil a prodal?

    jinak to, že lidi věří v budoucí růst ceny kryptomen, vede k růstu jejich ceny a tím pádem k neochotě je utrácet, dokonce i pro lidi kteří věří, že kryptomeny jsou užitečné pro transakce. :)

    btc je reálně deflační, což poněkud háže vidle do jeho makroekonomické teorie..letos se vytiskne asi 1% nových bitcoinu, takze by měl být inflační.. jenže rozhodují očekávání.. deflační spirála..
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    E2E4: já tak 8 v crypto, možná jsem neměl ty ideály "naivní" 1. gen,a tak mě tak nesžírá současný vývoj
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    JARDABEREZA: již 2021 jsem se zapletl s nft, tak tam nějaké platby probíhají uvnitř ekosystému. je to trochu kravina, ale nějaké "hry" na tom běží, je tam spíš takový "meme" culture. vyloženě platbu cryptem jsem uskutečnil pouze párkrát, naposledy tak 2022 vyloženě nákup v eshopu mimo čr. a pak nějaké donations třeba UA army. V roce 2023 jsem neměl důvod cryptem platit, naopak jsem akumuloval. Je to samozřejmě víc o spekulaci, než o nové měně. Nový druh aktiva, ekvivalent energie, výpočetního výkonu, síťového prvku...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOSZLIK: no ale já jsem byl starej už když crypto začínalo. :)

    coz bylo, eh, před 15 lety, za vlád Mirka Topolánka a George Bushe, před Azure, transferwise, instagram, Revolut.. spíš je to tedy stará věc, než novota.. :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOSZLIK: Pomůžeš mi doplnit průzkum? Platil jsi minulý rok něco kryptem?

    MATT: Líbí se mi, že Wiki má i srovnání s ostatními roky. Celkem obstojně to roste. Nejsem si úplně jistý o kolik lepší by to mohlo být s kryptoměnami. Možná porovnat poměr lidí se smartphonem a internetem vs poměr lidí s bankovnictvím nebo jeho obdobou?
    KOSZLIK
    KOSZLIK --- ---
    Takže vlastně tu nikdo crypto nepoužívá, myslíte si, že žádný problém současné tvorby peněz neřeší a celkově je technologicky zbytečné a je lepší použít dál banky. Gratuluji, už jste asi moc starý na takový novoty 🫣😂
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MATT: v tom clanku v El Pais pisou ze remitendy do mexika jsou z celych 4% pres kryptomeny, tady tvrdi jedna z firem, ze jen pres ni proslo 4%

    https://www.coindesk.com/layer2/2022/04/27/mexican-remittances-are-the-continents-largest-crypto-companies-want-a-cut/

    Bitso, told CoinDesk the company processed about $1.2 billion in remittances between the U.S. to Mexico in 2020. “Our main users are remittance companies, who use crypto technology to improve and make the remittance sending and collecting process easier,” she said.

    tj ne ze by lidi meli sve vlastni penezenky, ale kryptosmenarna poskytuje firmam na posilani remitend velkoobchodni sluzby na bazi kryptomen, nebo tak neco?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JARDABEREZA: no pouzivaji to na urovni vlady neni zrovna odolnost proti totalite. :)

    Ale trochu jsem si o tom precetl, je to zajimavy vyvoj, i kdyz smeruje predpokladatelnym smerem k vladni kontrole:

    Turecko chysta regulaci kryptomen. Ta asi nebude ve smyslu "nechame si narusovat nasi monetarni politiku", i kdyz mluvi hlavne o ochrane spotrebitele..

    Turkey Financial Services The Future of Cryptocurrency Market
    https://www.trade.gov/market-intelligence/turkey-financial-services-future-cryptocurrency-market

    Salvadorsky experiment taky neni uplne uspesny, i pres oficialni podporu vlady (nemel bitcoin pred vladami chranit?):

    Bitcoin: Two years of bitcoin in Bukele’s El Salvador: An opaque experiment with a little-used currency | International | EL PAÍS English
    https://english.elpais.com/international/2023-09-02/two-years-of-bitcoin-in-bukeles-el-salvador-an-opaque-experiment-with-a-little-used-currency.html


    Nigerie je zajimava, neznal jsem.. ale tam to spis pouzivaji jako smenarnu, protoze maji oficialni kurz horsi nez trzni. Jako u nas vekslaci kdysi. :)

    Akorat ze, zas je tam ta centralizovana entita na kterou muze vlada zautocit. Takze pozvali vedouci predstavitele Binance a pak je zadrzeli. Zablokovali web binance. Pak binance prestala prijmat Nigerijskou menu..
    ( Uz predtim binance prohlasila, ze bude spolupracovat s vladami. https://archive.is/fZqgI )

    https://archive.is/fZqgI

    Porad jsou zadrzovani, snad je ted postavi pred soud:

    Binance: EFCC to arraign Anjarwalla, Tigran Gambaryan, this week
    https://dailytimesng.com/binance-efcc-to-arraign-anjarwalla-tigran-gambaryan-this-week/

    nejak porad nejsem presvedcen o odolnosti bitcoinu proti cenzure a totalite, no. problem je, ze vzdycky tam je nejaka entita, na kterou si vlada muze doslapnout. A pokud je dost totalitni a stoji ji to za to, muze jit i po jednotlivcich, blokovat Internet apod.
    MATT
    MATT --- ---
    JARDABEREZA: E2E4: ja to znam, jen jako pohadku. nastesti s tim nemam osobni zkusenosti. koukni se na "remitances", mozna se dost zmenilo, ale rikalo se, ze ty poplatky jdou do desitek procent z preneseny hodnoty. co s alternativnim cryptem pak delaj mistnaci netusim, treba existuje rozumejsi black market?

    Comparing Mexico’s Remittances to Every Other Country
    https://howmuch.net/articles/outgoing-remittances-from-usa

    World's Most Unbanked Countries 2021 - Global Finance Magazine
    https://gfmag.com/data/worlds-most-unbanked-countries/
    List of countries by share of population with access to financial services - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_share_of_population_with_access_to_financial_services
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    E2E4: V Severní Koreji se to používá na úrovni vlády. Z toho co vím je to celkem oblíbené v Turecku protože jejich měnová politika je marná. Potom to ještě frčí v Nigérii. Ale jakým způsobem to používají to nevím. Jestli to je spíše investice nebo ne. Zajímalo by mě, jak to zpětně hodnotí obyvatelé Salvádoru.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RUDY_CZ: kde v Africe ?

    jinak v Africe ma skoro 200 mil lidi CFA frank s fixnim kurzem k (dnes) euru, takže tam to na růžovou budoucnost stabecoinu moc nevypadá.

    k použití na černém trhu v totalitě, no nevím. na černém trhu muzes platit cimkoliv.. a když máš totalitu, můžeš kontrolovat internet a jít po těch co to používají, pokud to je pro tebe jako pro vládce problém. a rubber hose cryptanalysis funguje pořád dobře.. na export do zahraničí, ok.. pořád tam ale máš velké výkyvy hodnoty.

    a na světě je spousta totalit, kde se bitcoin apod stejně moc nepoužívá. Severní Korea? Kuba? Bělorusko?
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    E2E4: V zemích 3 světa není běžný mít bankovní účet, kartu a jejich měny jsou inflační shit, za to každý má smartfoun. Slyšel jsem vzkazky že např. v Africe frčí hodně Tron-USD.

    Krypto na západě bude mít smysl ve chvíli kdyby se to tady zvrhlo do nějaký totality, pak Bitcoin jako když najdeš. Perzekuovat to můžou, ale stejně ti to nezabrání na černém trhu sním zaplatit za (příklad) propašování do jiné bezpečnější země. O tomhle je Cypherpunk.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MATT: nerozumim use case.

    Nejakej paraguayec si vymeni Guaraní za Tethery? Jak přesně, na Paraguayský kryptoburze? Pak si pořidí peneženku a do ní si dá tethery.. A co s tema tetherama pak bude dělat dál, co teď dělat nemůže nebo v čem mu to pomůže mít zrovna tethery, když je to jen práce navíc a víc rizik ?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    MATT: Neřeší tohle Wise a Revolut? S Wise jsem dokonce byl schopný založit si lokální účet v USA na dálku, takže lze posílat vnitrostátní převody. U Wise pak zkonvertovat za nízký poplatek do jiné měny a poslat to dál do jiné země.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam