• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    To vypada nejak snadne. Je tam i odkaz na puvosni studii
    Bude enzym, rozkládající tuny plastů v řádu hodin, přelomový objev? - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...ajstvi/zpravy/bude-enzym-rozkladajici-tuny-plastu-v-radu-hodin-prelomovy-objev
    TUHO
    TUHO --- ---
    U.S. shale executives immediately went to Washington. Continental Resources’ CEO Harold Hamm, who personally lost billions of dollars as his company’s stock price dropped, reached out to the Trump administration for government help. Ideas have ranged from a tariff on imported crude in response to the Saudi-Russian price war, to low interest loans for drillers, to the Department of Energy buying oil for the Strategic Petroleum Reserve (SPR).
    President Trump announced the SPR purchase to much fanfare, but the idea did not survive in the stimulus bill’s final passage. Neither did the low interest loans, at least not directly, although the $500 billion for American businesses impacted by the coronavirus (which some have called a “slush fund”) could function as a bailout for shale drillers.

    Industry Infighting as Oil and Gas Seek Government Help | DeSmog
    https://www.desmogblog.com/2020/04/01/industry-infighting-shale-oil-gas-afpm-government-help
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    chudaci zemedelci, skoro takovy chudaci jako bankeri, asi budou potrebovat bailout, kazdopadne za nic nemuzou, to samo

    Situace se suchem je podobná jako loni, podle vědců se má zhoršovat | Zemědělec
    https://www.zemedelec.cz/situace-se-suchem-je-podobna-jako-loni-podle-vedcu-se-ma-zhorsovat/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Human impact on wildlife to blame for spread of viruses, says study | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...uman-impact-on-wildlife-to-blame-for-spread-of-viruses-says-study-aoe

    Hunting, farming and the global move of people to cities has led to massive declines in biodiversity and increased the risk of dangerous viruses like Covid-19 spilling over from animals to humans, a major study has concluded.

    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Esej Pavla Barši: Něco jako třetí světová válka? Pandemie koronaviru urychluje odchod minulé epochy - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...19032?fbclid=IwAR2sHjlBy_SfVhQ0vsqZ4WfmaTySrf_ozekCSQDqRLX8PBElbgw3-4tBde0

    "...Dnešní krátkodobá opatření na zvládání hrozby koronaviru je třeba dát do souvislosti či přímo propojit s dlouhodobými opatřeními na zvládnutí ekologické hrozby. Babišova a Havlíčkova představa, že ekonomické výdaje spojené se sanitární krizí nás zbavují povinnosti splnit naše závazky v rámci Zelené dohody pro Evropu, svědčí o tom, že úzce národní a krátkodobé hledisko jim zcela zastínilo vážnost současné globální situace. Ta neumožňuje řešení jedné krize odložit do doby, než vyřešíme krizi jinou, akutnější. Spíše než vztah vzájemného vyloučení musíme mezi řešeními obou krizí hledat spojnice a styčné body..."
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    repost z FB

    Máte chuť dát si silný pocit kolem klimatu? Když jsme dělali tuhle rešerši, už jsme to "všechno věděli". Ale stejně nás prohlížení fotek z okolí Tbilisi sejmulo. česká krajina is over.
    ---
    Původně byl můj plán udělat k tomuto tématu i přednášku (máme v nějaké podobě) a video a otravovat profíky a influencery, aby toto téma zpracovali nějak víc profi aby se to dostalo k hodně lidem. protože ledovce a hurikány nikoho nezajímají. Ted s tou pandemii to asi nemá význam, ale tak posílám kdyby někoho oslovilo a chtěl by (ne nutně v XR...) se tomuto nějak věnovat.
    --
    Hlavní message je: Česko rok 2050 přežije. Má cenu bojovat. Ale rok 2100 nepřežije. Ted v následujících pár letech se rozhoduje o druhé polovině 21. století.

    Česko v roce 2050 | Extinction Rebellion Česká republika
    https://www.extinctionrebellion.cz/fakta/cesko-v-roce-2050/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Alexander Ač, Ph.D.
    16 min ·
    Máte pocit, že je sucho? Bohužel, není to pouze pocit.

    Aktuálně je globální teplota (průměr posledních 12 měsíců) na úrovni 1,3 °C oproti stavu před 120 lety. Leden 2020 byl globálně nejteplejší měsíc, únor byl globálně druhý nejteplejší mesíc a březen byl globálně 2-3 nejteplejší mesíc v historii měření teploty. Růst konentrace skleníkových plynů stále pokračuje téměř rekordním tempem, plocha ledu v Akrtidě je pro toto období druhá nejnižší nejméně od roku 1979 (viz obrázek), a skoro jistě i nejméně za posledních nejméně 100-300 let.

    Dlouhodobě vysoké teploty (a tedy i vyšší výpar vody) v kombinaci s podprůměrným množstvím zimních a jarních srážek se již v krajině opět silně podepisují. Nějaká forma sucha již zasahuje +80% území ČR, a výhled naznačuje zhoršování situace. Posledních 5 ze 6 let lze hodnotit jako suché, nebo extrémně suché.

    Velké až extrémní sucho, kromě standardních dat Intersucha dokládají i data satelitu Grace (viz mapy půdní vlhkosti, dostupnosti vody pro kořeny rostlin, a dostupnosti mělké podzemní vody). Mapy ukazují aktuální odchylku oproti dlouhodobému průměru 1948-2012. Podle těchto údajů již prakticky na celém území ČR můžeme mluvit o suchu, které se za normálních okolností vyskytuje jedno za 50 až 100 let (percentil pravděpodobnosti 1-2 %).

    Víme však, že nežijeme v norálním klimatu, ale v měnícím se klimatu, a tak je současný stav už spíš normální. Přesnějí řečeno, jelikož se stále otepluje, důsledky se budou neustále zhoršovat nejméně do chvíle, než se (globálně) oteplovat přestane.

    Kůrovcová (ne pouze smrková) kalamita letos opět nabere extrémní rozměr (pomalu již ale začíná docházet palivo), výnosy některých plodin budou určitě nižší, a je možné, že bude pokračovat i přemnožení hlodavců, kterým teplá zima také určitě moc neuškodila. Možná se u nás objeví některé dalši exotické druhy hmyzu a různých "škůdců".

    Nadále se budou stenčovat zásoby pozemních vod (ty jsou již nyní v průměru na méně než poloviční úrovni), některé vesnice zrejmě zcela přijdou o vodu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A few years ago, the kind of double-digit drop in oil and gas prices the world is experiencing now because of the coronavirus pandemic might have increased the use of fossil fuels and hurt renewable energy sources like wind and solar farms.
    That is not happening.
    In fact, renewable energy sources are set to account for nearly 21 percent of the electricity the United States uses for the first time this year, up from about 18 percent last year and 10 percent in 2010, according to one forecast published last week. And while work on some solar and wind projects has been delayed by the outbreak, industry executives and analysts expect the renewable business to continue growing in 2020 and next year even as oil, gas and coal companies struggle financially or seek bankruptcy protection.

    https://www.nytimes.com/.../04/07/business/energy-environment/coronavirus-oil-wind-solar-energy.html
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: výsledek té ankety docela ukazuje, že většina lidí si stále neuvědomuje jak zásadním problémům budem čelit.
    KEB
    KEB --- ---
    Koronaviru navzdory. Evropa chce pokračovat v plnění klimatických závazků - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...naviru-a-recesi-navzdory-evropa-chce-pokracovat-v-plneni-klimatickych-zavazku

    je tam anketka jestli pokračovat nebo ne :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Aurora Nuclear Plant | A Tiny Nuclear Plant Is Coming to Idaho
    https://www.popularmechanics.com/science/amp31045491/smallest-nuclear-plant-oklo-aurora/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Coronavirus: When Meeting a National Emissions-Reduction Goal May Not Be a Good Thing | InsideClimate News
    https://insideclimatenews.org/...-virus-coronavirus-emissions-energy-germany-paris-agreement-targets

    the sudden drop in emissions tied to the coronavirus means that Germany is now likely to meet a national goal for cutting emissions by the end of this year—a target that seemed nearly impossible just a few years ago.

    Other countries may go through their own versions of this, finding that the virus-related drop in emissions is helping them to at least have the appearance of progress toward 2025 and 2030 goals under the Paris Agreement.

    But don't expect this to be the silver lining of the disastrous pandemic. Climate scientists and environmental advocates say any short-term drop in emissions gives a misleading sense of progress. This could do harm if it saps some of the urgency to address climate change at a time when there are many competing demands for public money and attention.

    For example, Germany's Chamber of Industry and Commerce is citing the recent drop in emissions and the economic downturn as reasons to delay implementation of a new carbon tax
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Can the world’s most influential climate report carry on?

    https://www.nature.com/articles/d41586-020-01047-8
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EGEB: In 2019, 72% of world's new energy projects were green - Electrek
    https://electrek.co/2020/04/07/egeb-irena-2019-72-percent-new-world-energy-projects-green/amp/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Stačí se ale o Linkolovo myšlení a působení začít zajímat jen o trochu víc a začne být jasné, že všechny jeho nezpochybnitelné zásluhy mají jeden zásadní háček. Paradoxní výhodou Linkolových textů a veřejných vyjádření je to, že není potřeba číst mezi řádky nebo hledat podprahové signály: odvrácenou stranou jeho oddanosti přírodě byl vyhrocený antihumanismus. Linkola se, hnán dualismem mezi (dobrou) přírodou a (zlým) lidstvem, dostal do pozice, kdy byl schopen tvrdit, že kdyby mohl stisknutím jediného tlačítka zabít několik milionů lidí (včetně sebe), bez váhání by to – ve jménu ochrany biosféry – udělal. Odmítal demokracii, protože věřil, že status quo může změnit jenom vláda pevné ruky. A teroristické útoky (bez ohledu na konkrétní ideologie nebo hnutí) považoval za vítanou ránu zvrácené společnosti, která ničí planetu. Jeho myšlení se dá ve zkratce označit jako ekofašistické. Nejde tu však o klausovskou nadávku, ale o reálný ideologický směr.

    Dualismus lidstva a přírody je v západním světě hluboce zakořeněný. Není na něm nic neobvyklého, právě naopak. Ekofašismus z něj ale vyvozuje, že chceme-li pomoci přírodě, musíme ublížit lidstvu. Ruku v ruce s tím jde argument přelidněné planety.

    Zemřel Pentti Linkola, prorok temné strany environmentalismu – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/04/zemrel-pentti-linkola-prorok-temne-strany-environmentalismu/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    a jeste kotrmelec prirody, permafrost sice uvolni metan, ale metanozravi bakterie ho zas zredukujou... zajmalo by me, jestli klimaticky modely takovyhle veci nekdy vubec postihnou...

    Permafrost microbes may not create so much methane - Futurity
    https://www.futurity.org/arctic-methane-microbes-permafrost-2327012-2/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    treba nekoho bude zajmat
    produkce 3D baterek uz pristi rok, ocekavana 30% vyssi kapacita na kg. bohuzel pro EV az cca 5 let...

    Enovix raises $45M; working to develop its 3D Silicon Lithium-ion technology for EV market - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/04/20200406-enovix.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    snad se toho jeste doziju. zajmavy je, ze ma byt postavena za dreva - 115 metru

    New Green Building Would Add 30,000 Plants and Trees to Cityscape
    https://cleantechnica.com/2020/04/06/green-building-would-add-30000-plants-trees-to-cityscape/
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    takze dneska parkuje na zemi vic letadel nez je ve vzduchu, vetsina letist je omezenych na kargo a nejnutnejsi obsluhu a Hetahrow zavrelo druhou runway, jedna staci...

    sem zvedavy jestli si lidi uvedomi, ze takto to jde taky.. skoda ze bizjety litaj dal jako nic.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam