• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PASTAFARIANKA: ja som ohladne toho managementu vody pisal na vodarne, ale dostal som len nejake genericke stanovisko, nic konkretne
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    LINKOS: teď se třeba volá na ministerstva - jaké je stanovisko ke Green New Deal? Jaké máte projekty na zadržování vody v krajině, ATD. Více do pošty.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LINKOS: třeba tady je konci článku jsem dala prokliky na různé skupiny (jak je to Co můžu dělat)

    Česko v roce 2050 | Extinction Rebellion Česká republika
    https://www.extinctionrebellion.cz/fakta/cesko-v-roce-2050/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YMLADRIS: jak se dá zapojit?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    DZODZO: jo no, u nás partner to nesleduje moc podrobně řka že aspoň jeden z rodiny by měl zůstat funkční

    až se trochu žena probere může být funkční zapojit se klimatického hnutí
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Zena upada do depresie, zacala citat tuto knihu

    Neobývateľná Zem - David Wallace-Wells, 2019, pevná vazba, slovenský jazyk | Knihy na Martinus.cz
    https://www.martinus.cz/?uItem=636231
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Koronaviru navzdory. Evropa chce pokračovat v plnění klimatických závazků - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...naviru-a-recesi-navzdory-evropa-chce-pokracovat-v-plneni-klimatickych-zavazku

    Podle von der Leyenové bude základem pro oživení unijních ekonomik příští víceletý rozpočet, jehož nový návrh chce Brusel představit v řádu týdnů. Investice, které by měl rozpočet obsahující přibližně bilion eur (28 bilionů korun) unijním zemím pro období po odeznění pandemie zajistit, budou podle šéfky komise splňovat kritérium „trvalé udržitelnosti“. Budou tedy v souladu se zelenou dohodou.

    Podle některých expertů nemusejí mít současná vynucená omezení pouze negativní dopad na ekonomiky a mohou cestu směrem k ekologičtější Evropě urychlit. Bývalý klimatický úředník EK nyní působící na univerzitě ve Florencii Jos Debelke podle listu Financial Times uvedl, že může krize „přinést změnu našich návyků“, například v trvalém snížení leteckého provozu a s ním souvisejících emisí
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    NASA Models Methane Sources and Movement Around the Globe
    https://www.youtube.com/watch?v=tdqh7Jy-AKE&feature=emb_title
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Ozone hole three times the size of Greenland opens over the North Pole | Live Science
    https://www.livescience.com/amp/largest-ozone-hole-arctic-north-pole.html

    The Antarctic ozone hole opens every year due to the combination of frigid temperatures and man-made pollution. When temperatures plummet at the start of Antarctica's winter, high-altitude clouds form over the South Pole. Industrial chemical pollutants, including chlorine and bromine, trigger reactions in these clouds that eat away at the surrounding ozone gas.

    The Arctic, which has more variable temperatures, doesn't usually see the same ozone-depleting conditions, the researchers said. But this year, powerful winds trapped cold air in a "polar vortex" above the Arctic. That led to colder temperatures and more high-altitude clouds than normal. Hence, North Pole ozone-depletion began.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    A tady k tomu jeden italskej vyrobni/infrstrukturni enabler
    Snam and RINA team up to accelerate the development of hydrogen sector - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/04/20200409-snam.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Zas by se dalo koupat v pristavech
    ABB, Hydrogène de France jointly to manufacture megawatt-scale fuel cell systems capable of powering ocean-going vessels - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/04/20200409-abb.html
    KEB
    KEB --- ---
    Pěkně napsané a je tam i anketa

    Ve vzduchu poletuje větší zabiják než koronavirus. Zatím se mu vysmíváme - Euro.cz
    https://www.euro.cz/blogy/ve-vzduchu-poletuje-vetsi-zabijak-nez-koronavirus-zatim-se-mu-vysmivame
    TUHO
    TUHO --- ---
    Odborníci varují, že sucho v Polsku může být jedním z nejhorších v zaznamenané historii. Nedostatek vláhy se promítne i do cen potravin. „Není to žádné opakování z loňska, ale úplně nový zásah. Letos můžeme zažít jedno z největších such, jaké kdy v Polsku nastalo,“ řekl deníku profesor Stanisław Karpiński ze zemědělské univerzity SGGW ve Varšavě.
    Jeho předpověď potvrzují i údaje meteorologů a vodohospodářů. Průměrná teplota byla v březnu vyšší a srážky ani ne poloviční. Projevuje se to i na výšce hladiny řeky Visly ve Varšavě. Obvykle mohutná řeka má teď na výšku jen 78 centimetrů a o víkendu může klesnout pod 70. Průměrný stav je přitom 215 centimetrů. Hydrologické sucho už teď panuje v zemi na 35 místech.

    Po koronaviru přišlo sucho. Nejspíš nejhorší v historii, zní z Polska - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...oronaviru-prislo-sucho-nejspis-nejhorsi-v-historii-zni-z-polska-99084
    TUHO
    TUHO --- ---
    Historická dohoda o snížení celosvětové produkce ropy a stabilizaci jejích cen, vedená rekordními škrty ze strany Saúdské Arábie a Ruska, je v ohrožení.
    Překážkou v dokončení dohody je Mexiko, které odmítá souhlasit s navrženým snížením těžby.
    Historická dohoda o snížení celosvětové produkce ropy a stabilizaci je...


    Mexiko blokuje dohodu OPEC+ o snížení produkce ropy, která má stabilizovat trh
    https://oenergetice.cz/...mexiko-blokuje-dohodu-opec-snizeni-produkce-ropy-ktera-ma-stabilizovat-trh
    TUHO
    TUHO --- ---
    Bruno Latour o koronakrizi a klimaticke krizi

    Think about it. Imagine that President Macron came to announce, in a Churchillian tone, a package of measures to leave gas and oil reserves in the ground, to stop the marketing of pesticides, to abolish deep ploughing, and, with supreme audacity, to ban outdoor heaters on bar terraces. If the gas tax triggered the yellow-vests revolt, then imagine the riots that would follow such an announcement, setting the country ablaze. And yet, the demand to protect the French people for their own good and from death is infinitely more justified in the case of the ecological crisis than in the case of the health crisis, because it affects literally everyone, not a few thousand people – and not for a time but forever.

    It is clear that such a state does not exist — and maybe fortunately so. What is more worrying is that we do not see how that state would prepare the move from the one crisis to the next. In the health crisis, the administration has the very classic educational role and its authority coincides perfectly with the old national borders – the archaism of the sudden return to European borders is painful proof of this. In the case of ecological change, the relationship is reversed: it is the administration that must learn from a multiform people, on multiple scales, what will be the territories upon which people are trying to survive in many new ways as they seek to escape from globalized production. The present state would be completely incapable of dictating measures from above. If in the health crisis, it is the brave people who must relearn to wash their hands and cough into their elbows as they did in primary school, in the case of the ecological mutation, it is the state that finds itself in a learning situation.

    Is This a Dress Rehearsal? | In the Moment
    https://critinq.wordpress.com/2020/03/26/is-this-a-dress-rehearsal/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: to je pozitivna sprava, je to zaciatok, kedze PETky tvoria asi iba 10% produkovaneho plastoveho odpadu, pak este vymysliet nieco na HDPE, LDPE, PP... na polystyren myslim uz mame nejake tie cerviky
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: tak hlavne ze vie o com hovori :D "„Lidé přeceňují svůj vliv na planetu, pokud se domnívají, že umělohmotná brčka mohou mít významný dopad na klima,“ usuzuje. "
    TUHO
    TUHO --- ---
    Platts odhaduje, že cena vodíku (při započtení investičních výdajů) vyrobeného parním reformováním metanu se aktuálně v Japonsku pohybuje kolem 2,08 USD/kg (zhruba 49 EUR/MWh) a v Nizozemsku kolem 1,04 EUR/kg (zhruba 26 EUR/MWh). Pro jižní Kalifornii odhaduje cenu vodíku vyráběného pomocí elektrolýzy vody na 1,99 USD/kg (zhruba 47 EUR/MWh).
    Pro srovnání, cena „čistého“ vodíku se aktuálně podle výzkumníků z BloombergNEF (BNEF) pohybuje mezi 2,5 a 4,5 USD/kg. Ve své optimitické projekci BNEF odhaduje, že při započtení nákladů na skladování a přepravu by cena za „čistý“ vodík v Číně, Indii a západní Evropě mohla spadnout až k 2 USD/kg (zhruba 47 EUR/MWh) v roce 2030 a následně na 1 USD/kg (zhruba 23 EUR/MWh) v roce 2050.


    Platts: Vodík se nyní v Japonsku vyrábí za 49 EUR/MWh, v Nizozemsku za polovinu
    https://oenergetice.cz/.../platts-vodik-se-nyni-japonsku-vyrabi-za-49-eur-mwh-nizozemsku-za-polovinu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam