• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    Thwaites Glacier is a fragile piece of one of the most rapidly changing places on Earth. That pace of change is what caught people’s attention about two decades ago, Holland says. Thwaites’ elevation falls by several feet every year. Scientists theorize that as the leading edge of a glacier retreats farther inland, the thicker ice above begins flowing down toward the sea faster. This creates a runaway effect of retreat, thinning, further retreat, and, ultimately, collapse.
    “If a glacier collapse occurs in the next decade to century, or centuries, it will be here,” Holland says. “And it will be triggered by warm water and be unstoppable.” Thwaites could also trigger ice loss in connecting areas of West Antarctica, scientists believe. “Everything that we’ve seen, particularly from satellite and remote sensing in the last decade or so points to this area becoming more active,” says Paul Cutler, program director of glaciology, ice core science and geomorphology at the National Science Foundation. “And it’s not acting in isolation. If it starts rapidly retreating, it starts acting on the neighboring glaciers as well.”
    The ice shelf that Basinski, Holland, and the rest of their team shared from mid-December to mid-January is like an ice cube in a glass of water. Because it’s over the ocean, it won’t directly contribute to sea level rise. But about half a mile away is what scientists call the grounding zone, where this “flowing” piece of Thwaites sitting on the water meets the “grounded” part attached to the seafloor.

    https://www.pbs.org/wgbh/nova/article/warm-water-found-beneath-thwaites-glacier-antarctica
    TUHO
    TUHO --- ---

    Jiří Koželouh
    Zakládající člen · 3 hod
    Report o dění v Uhelné komisi a také pracovní skupině číslo 1.
    Jak všichni víte, Uhelná komise se nesešla od začátku epidemie koronaviru v ČR. Jednání 16. 3. bylo napřed posunuto na 6.4. a pak zrušeno. Aktuálně se snažíme tlačit na to, aby Uhelná komise pokračovala v práci skrze on-line jednání.

    Naštěstí se nezastavila práce pracovní skupiny 1 (řeší tempo útlumu a termín konce uhlí), na jejíž výstupech nyní stejně leží další možný posun debaty v komisi. Se (zcela pochopitelným) zpožděním dodal ČEPS doplněné výsledky testování fungování sítě (dostupnost elektřiny) při konci uhlí v letech 2035, 2040, 2045 a 2050. Zásadní je, že k původním variantám (ČR jako ostrovní systém) doplnil (reálnou) variantu s propojením na evropskou síť (modelovali se zahrnutím předpokladů evropských provozovatelů sítí pro roky 2030 a 2040). Což je to co jsme chtěli a prosazovali. Opět se ukázalo, že ČEPS pracuje pro Uhelnou komisi nezávisle a kvalitně. Výsledky jsou o mnoho lepší, než varianta “ostrov”, ukazují, že konec uhlí v roce 2035 je technicky proveditelný i ve variantách bez nových jaderných reaktorů a to díky využití potenciálu OZE, vyšší výroby elektřiny ze zemního plynu a také díky dovozům (pokrývajícím nedostatky v epizodách v zejména zimních měsících) a vývozům (bránícím maření vyrobené elektřiny v době vysoké produkce OZE v ČR).

    Nyní tedy posíláme skrze vedoucí pracovní skupiny doplňující dotazy a připomínky (termín byl včera - 22.4.). A hlavně se připravujeme na protiargumenty zastánců uhlí, kteří na tyto výsledky (a nejspíš zpětně i vstupy) jistě zahájí útok. Očekáváme, že budou technické a v další fázi ekonomické a bude to těžký boj.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A jeste dalsi prednaska Steve Keena

    In Our Final Warning: Six Degrees of Climate Emergency Lynas compiles the research of paleontologists into the Earth's climate over the past 250 million years to show that a 6°C increase in temperature over pre-industrial levels could drive most, if not all, life of Earth, to extinction:

    At six degrees we risk triggering a runaway warming process that could render the biosphere completely extinct and forever destroy the capacity of this planet to support life.
    In his 2018 paper in the American Economic Review: Economic Policy, Nordhaus claims that a 6°C increase in temperature would cause global GDP to fall... by 8.5% compared to what it would have been in the complete absence of climate change:

    Including all factors, the damage equation in the model assumes that damages are 2.1 percent of global income at 3°C warming and 8.5 percent of income at 6°C warming. A full discussion of the estimates and statistical analysis are available in Nordhaus and Moffat (2017). The parameter used in the model was an equation with a parameter of 0.227 percent loss in global income per degrees Celsius squared with no linear term. This leads to a damage of 2.0 percent of income at 3°C, and 7.9 percent of global income at a global temperature rise of 6°C.

    Earth Day Week: Monday, April 20: Finance
    http://www.youtube.com/watch?v=qu70c0WKrRQ&t=9453


    https://www.patreon.com/posts/my-presentation-36303366
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Jj, proc taky vymejslet neco jinyho, kdyz mas k dispozici blby, nespravedlivy a drahy reseni :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    dobry, preview budoucnosti, rozhodne bych si nebral pouceni a nepripravoval prechod ekonomiky do novy situace.

    ad "Autoprůmysl je tahounem ekonomiky − podílí se devíti procenty na HDP a tvoří 26 procent průmyslové výroby."

    viz TADEAS: A tenth of those jobs are expected to disappear in the next decade. Cuts will take place at carmakers themselves (BMW, Volkswagen, Daimler) and suppliers in the region (Michelin, Bosch, Continental).
    ...
    In some areas of the country, auto-workers make up 15% of the workforce. The effect of these cuts on spending, consumption and GDP is hard to even quantify.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Cesko a jeho prinos k mezinarodni politice

    Tuzemské automobilky kvůli odstávkám způsobeným pandemií koronaviru ve svých závodech nezvládnou během března a dubna vyrobit plánovaných 170 tisíc aut. To znamená 12 procent předpokládané roční produkce. Aby dopad pandemie byl mírnější, chce česká vláda podle informací HN navrhnout Evropské komisi, aby zrušila přísné emisní sankce.

    Česko požádá Evropskou komisi, aby kvůli koronaviru zrušila pokuty pro automobilky za vysoké emise | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...kou-komisi-kvuli-koronaviru-zrusit-pokuty-pro-automobilky-za-vysoke-emise
    PAD
    PAD --- ---
    KEB: K tomu mam osobni historku (omluvam se, jestli se opakuju): kdyz jsem zadal o povoleni k domovni COVce se vsakem precistene vody na pozemku, tak mi pani na vodopravnim dala do podminek, ze v pripade, ze se bude budovat kanalizace obecni, tak ze se budu muset napojit a svou COVku zrusit. Zalapal jsem po dechu, myslel na neco hezkeho, abych tu situaci vztekem nezhorsil, a pak se zeptal:

    "Takze vsichni vcetne vlady a parlamentu neustale resi sucho a vraceni vody do krajiny a vy me tady budete mozna jednou nutit, abych denne poslal cca 400 litru vody pryc misto toho, abych ji nechal vsaknout na zahrade, kde z ni mohou zit ovocne stromky?"

    Chvilku bylo ticho, pani se podivala na sveho kolegu, slo videt, ze nevi, co na to rict. Byla to pravda. To se blbe odmita, je to citit. Ale uz je na te zidli ocividne nejakou dobu, takze se rychle otrepala a zajela zpatky do starych koleji: "je to zakon, neda se nic delat, atp". Tak jsem se zeptal, jake ustanoveni zakona ji to narizuje. To uz bylo trochu tragikomicke, protoze odpoved byla "nevim". V tu chvili me projektant zacal lehce kopat nohou pod stolem, protoze se obaval, ze to cele zablokuju a on uz tu hruzu chtel mit po 3 letech papirovani (!!!) uzavrenou.

    Nakonec jsem dosahl aspon toho, ze to v pripade vybudovani obecni kanalizace nebudu muset tahat ze zeme pryc. Muzu do toho pripadne svest jednou destovku a mit tak dalsi 4m3 vody.

    Kde tohle skonci? Az se lidi na ty uredniky proste vykaslou, protoze jim k nicemu nejsou (imho).
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    YMLADRIS: Paráda. Pokud se mu podaří spustit podobnou virální kampaň "biliony na řešení covidu se našly, ale klima nás ohrožuje daleko víc, pojďme najít další, srsyl" nebo něco tak, může to vyjít. a místo roušky nějakej jinej symbolickej předmět, kterej bude mít každej.

    jako kdysi, když Crowley poradil churchillovi, aby začal používat známé V for Victory jakožto protiváhu nazihajlu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak pozor, konecne nekdo kdo ma cas zachranit klima...

    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: ámen...

    jinak mě na ekolistu zaujalo tohle:

    Jak jsem chtěl chytat dešťovou vodu a nachytal sucho - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...a-domacnost/rady-a-navody/jak-jsem-chtel-chytat-destovou-vodu-a-nachytal-sucho

    článek je to v podstatě nechtěně humorný, kdy autor sám přiznává jak naivní byl nic proti, každý se učí a cokoliv se počítá), ale diskuze pod tím je celkem zajímavá, k tématu a přínosná. Namátkou kopíruji tohle:

    Jan Honzík22.4.2020 12:31 Reaguje na Vilém N
    Vážení, sploléhat se na děšťovku je velmi naivní. Když prší, není kam voda dávat. Potřebujete velké nádrže. S dešťovou vodou tak nejde plánovat. Když dojde máte smůlu. My jsme na to šli jinak. V podobné bytovce 22 OJ jsme vybudovali čističku šedé vody s kterou splachujeme záchody. Vody je tolik, že v případě potřeby by nám vystačila i na zalévání stromů a keřů. Denně tak vyrobíme 1 - 1,5M3 vody. Za rok máme spotřebu na WC 240m3 vody. Kdybych se chtěl zabývat dešťovkou tak jen jako doplněk k šedé vodě, ale pak zjistíte, že dešťovku vůbec nepotřebujete. Vyrobená šedá voda vám totiž pokreje WC i zálivku. dnes splachujeme za 16,- Kč/m3.

    ----------

    Pod čáru se klaním těm, co to dokázali na družstvu vyhádat, to je na klobouk dolů (a pokud někdo nechápe, kde je problém necht si pustí vlastníky)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klára Salzmann: Infarkt české krajiny - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/klara-salzmann-infarkt-ceske-krajiny

    Základem života krajiny je právě říční krajina, která je výsledkem dlouhodobých přírodních procesů. U ní bychom měli začít.
    Součástí říční krajiny jsou prameništní oblasti v horních částech toků, které jsou dnes téměř v celém rozsahu odvodněny zemědělskými nebo lesnickými melioracemi. Dále sem patří údolní nivy v dolních částech toků, které byly za posledních 100 let zkráceny o více než třetinu. V rámci znárodnění po roce 1948 došlo k likvidaci 950 000 ha mokřadů.
    Všechny tyto plochy dnes zoufale chybí k tomu, aby si krajina dokázala sama poradit s klimatickými změnami. Nemluvě o fatálním dopadu této situace na stav podzemních vod. Říční krajina je právě tím propojovacím prostorem mezi povrchovými a podzemními vodami. V čase přebytku vody se voda v údolní nivě rozlévá a vsakuje do podloží, v čase sucha dochází k dotaci vody v říčním korytě z podzemí.
    Říční krajina by měla být povýšena na krajinu určující kvalitu našeho života, téměř krajinu posvátnou, která si vyžaduje naši úctu, protože je pro lidstvo životodárná. Znamená to vymezení území říční krajiny v rámci České republiky.
    Jedná se o jeden kontinuální systém, o jednu síť, kde všechno se vším souvisí. Stav a kvalita vod v prameništních částech má přímý vliv na kvalitu a kvantitu vody v dolních částech toků a na vody podzemní. To znamená, že je důležité určit způsob využívání této krajiny, způsob revitalizace a rekultivace celých ploch a způsob agrotechnických a lesnických opatření.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    zajmavy. mozna krom co2 a metanu tu je jeste dalsi vyznamnej faktor

    Earth is way dustier than we thought. That may be a problem for climate forecasts. | Space
    https://www.space.com/amp/earth-atmosphere-dustier-thought-climate-models.html

    These large, coarse particles absorb radiation coming in from the sun and leaving the Earth, trapping that radiation on our planet. So, it's important for researchers to understand how much dust, especially course dust, is floating around in the atmosphere. 
    ...
    And, while climate models predict only about 4 million metric tons, the team found that there is closer to 17 metric tons of coarse dust in our atmosphere.
    ...
    Models have been an invaluable tool for scientists,” Adebiyi said. "But when they miss most of the coarse dust in the atmosphere, it underestimates the impact that this type of dust has on critical aspects of life on Earth, from precipitation to cloud cover to ocean ecosystems to global temperature.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: variace na TUHO
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Our House is on Fire | Fridays For Future
    https://youtube.com/watch?v=eT32UFzA7E8
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sweden becomes third European country to shut down coal - Electrek
    https://electrek.co/.../04/22/sweden-third-european-country-to-closes-its-last-coal-power-plant/amp/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Nebe bez smogu a slunečno. Německé solární panely mají rekordní produkci - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/..._kou#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    European State of the Climate 2019 | Copernicus
    https://climate.copernicus.eu/ESOTC/2019

    Climate change: Europe warming up faster than the global average after record year in 2019 | Euronews
    https://www.euronews.com/...-the-12-hottest-years-on-record-occurred-since-the-year-2000-study-finds

    According to the study, Europe is warming up at a higher rate than the global average. "The temperature increase for Europe is about 0.9°C higher than the global one and it has also warmed up faster than any other continent in recent decades," the report says. But they point out that it is not unexpected, because climate change affects the northern hemisphere more


    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    SMYSLOV: byl jsem ted o vikendu taky v Brdech, v jihaozapadni casti mezi Rozmitalem a Rokycanama a stejne jako tebe mne zaujaly ty popraskany a zlomeny buky.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Climate change: US megadrought 'already under way' - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-52312260
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ja jsem za sucho maximalne rad. jednak je jeste cas neco delat (globalne, mitigacne), jednak jedina vec ktera je schopna ustedrit poradnou ranu prumyslovymu zemedelstvi je sucho. vstric rezilientni regenerativni pastve a pasture croppingu ,)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam