LINKOS: mě se hodně líbí myšlenka on-demand výroby. prostě nevyrábět na sklad, ve velkém a centrálně... ale být schopen kusové výroby dle aktuálních požadavků. Nejde jen o 3D tisk, ale o decentralizovanou montáž čehokoliv... tak, jako se v 90tých letech decentralizovaně na koleni montovala PC
ekonomika je hodně prorostlá principem závazku = dluhu. když vyrábíš na sklad, vyplatí se ti i někomu dát na dluh (leasing) a tak. a ten dluh mi přijde tak úměrný tomu, kolik se toho vyrobí do zásoby a na sklad... věci, které sice nikdo doopravdy nepotřeboval, ale co kdyby!
schopnost výroby on-demand by nakonec mohla vytvořit spoustu pracovních míst, ale je velká otázka, co všechno takto půjde dodat. hodně by se ušetřilo tím, že by se kromě materiálu pořád všechno nevozilo sem a tam... to by ve výsledku snížilo poptávku po nákladní dopravě po železnici, moři i kamiónama. Pořád by bylo potřeba vozit materiál a klíčové součásti... ale nebylo by to tak, jako dnes s autama, že subdodavatelé všechno posílají do nějaké centrální montovny...
A ano, taky si myslím, že holt by stačilo si počkat, až se nám v létě "uzraje" elektromobil, vyrobený pomocí solární energie, a v podstatě jde o to, že si budeme moci dovolit mít tolik robotů a 3D tiskáren, že se přes zimu a v noci budou moci flákat (i když v zimě je nejjednoznačné, protože odpadní teplo průmyslových provozů jde v zimě využít, zatímco v létě bude nutné aktivních chlazení... že by vrchol produkce v budoucnu byl na jaře, když už je spousta slunce a optimální teplota na panely i na výrobu?)
Každopádně mi vadí intenzivní nedostatek hi-tech utopií, a to od sci-fi po běžné futuristické predikce. Na jedné straně je tu ta dark-green tendence "vypněte všechno", na druhé straně pak absence jakékoliv vize, kromě toho, že budeme mít stejné výrobní linky jako dnes, akorát poháněné jadernou či fúzní energií a možná se teda líp naučíme recyklovat obaly a šmytec.