• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOSi, mam tu stovky tun (momentalne bezcennyho) topolu, muzem delat biouhel (a inokulovat). u up 4 it? .)
    PAD
    PAD --- ---
    Expert: V budoucnosti nás může čekat víc než 20 let dlouhé megasucho | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...vody-v-rekach-odpovida-letu-rika-bioklimatolog.A200428_212518_ln_domov_tmr
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Neřekl bych, že je do sázení smrku tlačí trh. Sázet smrky se vyplatilo před 50 lety. Dnes je dál sází ze zvyku nebo z lenosti a spoléhají na to, že až jim uschnou, stát jim vyplatí odškodnění. Když lesy usychají dnes, jak asi budou vypadat za 30 let, až u nás teplota stoupne o další 2C? Oni si myslí, že jim les vyroste za 5 let, nebo jak uvažují? Nebo o klimatické změně ještě neslyšeli?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: tie bandasky nie su dost velke, najvacsie co som tak narychlo nasiel maju 15-17m3, to je pri nasej spotrebe 95m3 rocne celkom mala nadrzka :(
    TUHO
    TUHO --- ---
    Muhehe, Zemanovci zjistujou, ze budou potrebovat zas o trochu podojit erar, tak jim zacina bejt klimaticka zmena dobra...

    Dodává, že za sucho nemůže pouze zemědělství. „Není to o tom, že by jen zemědělství prohlubovalo problémy se suchem. Na vině je klimatická změna. Zemědělcům je to často neprávem dáváno za vinu, ale myslím, že to není spravedlivé. Musíme rozlišovat dobré a špatné zemědělce a v Česku je většina dobrých, kteří se o půdu starají dobře.“

    Za sucho může klimatická změna, obviňování zemědělců je nespravedlivé, míní ministr Toman | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...ka-zmena-zemedelstvi-zemedelci-ministr-zemedelstvi-podpora_2004291542_tzr
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:

    V praktickém zemědělství musí být naprostou prioritou starost o půdu a její schopnost zadržet vodu (i když v některých lokalitách již začínáme pochybovat, zda je vůbec co zadržovat), využití nových půdoochranných technologií, včetně maximálního pokrytí půdy. Nechci se zde detailně pouštět do toho, co všechno by měli a neměli zemědělci udělat. Tuto problematiku a nutná opatření teoretici i praktici rozebírají do detailů v naší knize vydané v roce 2020 „Zemědělské sucho v České republice – vývoj, dopady, adaptace“.
    Snad jen, že zmírnění dopadů sucha je jednoznačně skryto v péči o půdu. Aby kapka, co na ní spadla, na tom místě i zůstala. To je snad v zájmu i zemědělců. Alespoň těch zodpovědných. A chci věřit, že těch je většina.
    Jistě, jde i o to vyčlenit část pozemků pro mimoprodukční zeleň, obnovit malé vodní plochy, budovat vlhká, pro biodiverzitu cenná území, obnovit v krajině meandrující toky atd. Ano, pak se nám bude lépe v krajině žít. Ale sucho to nevyřeší. Ta hlavní příčina je jinde. Opět zdůrazňuji, je to hlavně o změně klimatu.

    Cela publikace o zemdelskem suchu zde:
    https://www.intersucho.cz/userfiles/file/ZemedelskeSucho.pdf
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TUHO: brabec rozdává bandasky do podzemí, co ještě chcete
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PAD: ja to chapu, ale melo by jit primarne o zachranu krajiny, a to by take mela diktovat legislativa a pripadne dotace, az sekundarne by o tomhle mel rozhodovat trh. Smrk v mistech kde nema co delat by melo byt naprosto ekonomicky neubhajitelne (kdyz na ekologii sere pes).
    TUHO
    TUHO --- ---
    rásky však už naskakují i ředitelům průmyslových firem, starostům a všem dalším napojených na lokální menší zdroje včetně studní. A začínají se ozývat příslušná ministerstva a politici. Vždyť zemědělské sucho postihuje jen cca 2 % voličů, ale u nedostatku pitné vody se jedná o naprosto jiné číslo.
    Všichni o suchu hovoří, bohužel drtivá většina jen do prvního deště. Přitom jsou to právě politici, kteří jsou zodpovědní za legislativu, bez které žádný celospolečenský problém, tedy ani sucho, nelze systémově a efektivně řešit.
    Vzpomínám na prohlášení MZe před pěti lety. „Připravujeme novelu vodního zákona, kde bude kapitola škálující výskyt sucha, návod jak postupovat při jeho extrémním stadiu a postup při eliminaci následných dopadů“. Kdeže loňské, tedy předpětileté sliby jsou. Zmizely jako samotný sníh. Ano, několik dílčích věcí se podařilo, ale jde to prostě zoufale pomalu. Klíčový systémový legislativou podpořený nástroj (aktualizovaný vodní zákon o kapitolu sucho) chybí.
    Jen pro doplnění, to jsme již ve čtvrtém a posledním stupni sucha s názvem sucho socioekonomické, které se projevuje zmíněným sociálním napětím a ekonomickými ztrátami (např. nižšími výnosy plodin, zastavenou lodní dopravou) nejen v zemědělství.
    Mimochodem, v roce 2018 bylo jen v oblasti jižních Čech tisíce cisternových rozvozů pitné vody do vodojemů, aby z kohoutků nepřestala téct. I náklady na tuto zásadní pomoc jsou projevem čtvrtého stupně sucha.

    Zdeněk Žalud: Proč je sucho a jak se mu bránit? - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...publicistika/nazory-a-komentare/zdenekn-zalud-proc-je-sucho-a-jak-se-mu-branit
    PAD
    PAD --- ---
    LINKOS: Po jinem drevu urcite, ale na krovy z dubu nebo buku bych si nevsazel. Dnes se pouziva spise na uslechtilejsi ucely (nabytek, podlahy, atp) - taky tomu odpovida cena. Spis bych si tipoval prave na nejake jedle a modriny. Chtel jsem tim celym jen rict, ze je jednoduche rict: oni to delaji blbe, proc nesazi XYZ. IMHO to nesazi proto, ze je do toho tlaci trh (nebo byrokrati) - byli by jste ochotni zaplatit za krov napr. dvojnasobek? A pokud ne, tak budete resit, ze se teba bude to stavebni rezivo vozit odjinud, mozna z oblasti, kde se na nejakou udrzitelnost kasle uz uplne?

    IMHO je to resitelne pouze, pokud se zpoplani pozitivni externality, ktere les predstavuje - zadrzuje vodu, poskytuje prostor pro rekreaci, ochlazuje klima, atp. Tohle by se melo platit pausalne z rozpoctu, protoze kdyz to nebude, tak ty nasledky odserou vsichni na staleti dopredu. Cili davat lesakum penize za to, ze pestuji lesy udrzitelne a prirode blizce, treba i s mensim vynosem (anebo zadnym v nejakych narodnich parcich atp).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PANTARIL: když se to nepovede, tak my všichni, když se to povede, tak na tom vydělá ČEZ.

    Kdyby to aspoň bylo řešení našeho energetického problému...
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    DZODZO: a uplne mi v tom clanku chybi informace kdo zatahne pripadne (a pravdepodobne) prodrazeni dostavby.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAD: tak třeba v Anglii se dalala tesasina z dubu, protože ho tam historicky měli. Hold když nebude tolik smrku, budem se muset poohlédnout po jiné dřevině...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PANTARIL: takze miesto solarneho tunelu budeme po novom nadavat na atomovy tunel?
    PAD
    PAD --- ---
    SUMAC: Je to slozitejsi. Vetsina horskych oblasti je nejak uzeme chranenych (CHKO/NP) a tam ti nepuvodni druhy nepovoli. Na zdarsky chteli lesaci sazet jedle douglasky, ktery prej dobre prirustaji a jsou odolnejsi suchu, navic maji fajn rovne drevo, takze hospodarsky uzitek atp, ale CHKO to nedovoli, protoze je to nepuvodni druh. Chteji buky, duby a puvodni jedle. U tech je ale problem pomaly prirustek, nachylnost na sezrani zveri a i mensi ziskovost - co budes napriklad delat s bukem? Nabytek je fajn, ale jeste jsem nevidel krov z buku.

    Neobhajuju to. Vim, ze je to marasmus a ze si priroda stejne prosadi svoji. Jen se snazim videt ty duvody, proc lidi jednaj, jak jednaj.
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Tak to jsem zvedav:]

    Vláda se po letech jednání rozhodla vyjít vstříc požadavkům energetické firmy ČEZ. Na nový jaderný blok jí poskytne garantované výkupní ceny. Ochrání ji tak před rizikem, že by elektřina v budoucnu byla příliš levná a reaktor se neměl jak zaplatit.

    "Státem zřízená společnost bude odebírat veškerou produkci z nového jaderného bloku, a stát tak nad ní bude mít plnou kontrolu," popisuje způsob, jakým by měl nový reaktor prodávat elektřinu, mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

    Tím, kdo ponese většinu rizik, nicméně bude stát, respektive daňoví poplatníci. V současné době stojí jedna megawatthodina mezi 40 a 50 eury. Za tyto ceny by se nový zdroj nikdy nezaplatil. A pokud tedy elektřina významně nepodraží, bude vláda ČEZ doplácet miliardami ročně.

    Podle Míla ale levná elektřina kolem roku 2038, kdy se plánuje plné spuštění bloku, nehrozí. Vládní jaderný výbor má prý analýzy, podle kterých cena elektřiny poroste. Odůvodňuje to například plánovaným zavíráním uhelných elektráren a nedostatkem výkonu v evropské síti.

    Podle Michala Šnobra, který zastupuje asi jedno procento minoritních akcionářů, je ale i současné nastavení pro ČEZ rizikové, protože se firma zaváže zároveň dostavět blok včas a podle dohodnutého rozpočtu. To ale nikdy jiný v Evropě nezvládá, prakticky všechny bloky, které se dnes v EU staví, bojují s násobným růstem nákladů a mnohaletým zpožděním.


    Elektřina z nových reaktorů bude zřejmě příliš drahá, riziko má nést za ČEZ stát. Plán může narazit v Bruselu | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/c7-66756800-11igcc-f804fa857ca02c1
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    TUHO: zrovna vcera jsem zabredl do podobneho problemu a nasel co s tim delaj napr v USA nebo ve Francii. nejsem lesnik, stacilo par kliku na netu a dve odborne stranky:

    Nokuse Plantation is a 53,000-acre private nature preserve located around 100 miles east of Pensacola, Florida. The preserve was established by M.C. Davis, a wealthy philanthropist who made his fortune buying and selling land and mineral rights, and who has spent $90 million purchasing land for the preserve, primarily from timber companies. One of its main goals is the restoration of longleaf pine forest, to which end he has had 8 million longleaf pine seedlings planted on the land.
    https://www.npr.org/...300/gambler-turned-conservationist-devotes-fortune-to-florida-nature-preserve

    A 2009 study by the National Wildlife Federation says that longleaf pine forests will be particularly well adapted to environmental changes caused by climate disruption.

    takze staci aby se misto rychle rostoucich vysokohorskych smrku zaclo vysazovat stejne mnoztvi rychle rostoucich nizinnych borovic, jsou druhy, kterym se dari jak v suchu, tak druhy do vetsich srazek, potrebuji akorat dostatek sveta. jsou odolne pozarum a maji daleko silnejsi a hlubsi koreny, takze zabranuji erozi suchych pud.
    TUHO
    TUHO --- ---
    As well as divesting its endowment from fossil fuel companies, the University has also asked its endowment office, Oxford University Endowment Management (OUem) to engage with fund managers to request evidence of net zero carbon business plans across their portfolios. There will also be a new member of the Investment Committee, with experience of both endowment management, but with an additional focus on climate-conscious investment.

    Oxford announces historic commitment to fossil fuel divestment | University of Oxford
    http://www.ox.ac.uk/news/2020-04-27-oxford-announces-historic-commitment-fossil-fuel-divestment
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam