• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: me ty otazky ale moc nenavadej, asi mam spatnej den. mam nechat rust plevel na poli, abych ziskal mizerny hnojivo pro narocny plodiny? nebo mam sit obili na pastvach, protoze je lepsi ty bobky neprevazet?

    fakt nevim :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: psal jsi, ze to co se zaorava je hnojivo (a to je z pastvy - plevele v tvem zargonu). zaroven je hnojivo npk.tak co to hnojivk teda je? co dela? promin, zeptat se takhle je primejsi nez ti tu davat milion odkazu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Radek Kubala

    Kromě seriálu o suchu chystám taky sérii rozhovorů s předsedy a předsedkyněmi stran se zaměřením na řešení klimatické krize. Jako první jsem vyzpovídal Marian Jurečka z KDU-ČSL. Jak by řešil sucho? Kdy by podle něj mělo skončit uhlí? Co si myslí o nových blocích v Dukovanech? A co o Zelené dohodě?

    https://denikreferendum.cz/...an-jurecka-stat-neresi-stav-krajiny-a-jaderna-lobby-valcuje-energetiku
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: na plevel ti staci minimum, navic mas na podzim listi, vetrem prach, pak mas pudni organismy apod.

    ale me slo spis o to pole, kde jde o intenzivni plodiny/hospodarstvi. jak tam bez orby dostanes jinak nez umelym hnojivem naky ziviny/regenerujes pudu, kdyz nebudes zaoravat hnuj?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ano. Ona je totiž velká otázka, jak vypadal režim ohně předtím, než se ho naučili používat lidi. Je velmi pravděpodobné, že oheň byl velmi důležitý i ve střední Evropě. Rostliny jako dub, bříza, borovice a spousta dalších jsou takzvané pyrofyty, které z ohně profitují, protože jim pomáhá potlačit konkurenci. Buď ho přežijí anebo jsou schopní obsadit jím uvolněné stanoviště. Dub a borovice, když jsou větší, tak požár dobře přežijí.
    Lidi jsou tady nějakou stovku tisíc let. A není pravděpodobné, že by se tolik organismů bylo schopno adaptovat na požáry tak rychle. Sto tisíc let není v evoluční historii zas tak dlouhá doba. Takže je otázka, kde k téhle vlastnosti, že umí pracovat s ohněm, rostliny přišly. Nejspíš oheň fungoval i dřív.
    Dnes přirozeně hoří hlavně lesy v Rusku, typicky tajga. Ta přes léto hodně vyschne a pak stačí blesk, aby ji zapálil.
    Jinak je většina ohňů způsobená člověkem. Ale oheň tady zřejmě byl běžný i v době, kdy ho lidi ještě neuměli zapálit.
    A pak je ještě důležité říct další věc. My většinou za okamžik, kdy člověk začal ovlivňovat podobu krajiny, bereme dobu, kdy jsme začali se zemědělstvím. Ale oheň je nástroj, pomocí kterého loví snad všechny lidské společnosti, lovecko-sběračské nebo v podobném stádiu vývoje, které žijí v aspoň trochu hořlavém prostředí.
    Loví se tak v jižní Americe, loví se tak na Nové Guineji, v Africe. Takže je velmi pravděpodobně, když jsme byli schopní oheň přenášet nebo rozdělávat, tak jsme s ním i začali lovit, a už tím jsme velmi zásadně ovlivňovali podobu krajiny. A nemuseli jsme k tomu vůbec začít orat nebo pást.

    Našim lesům a krajině by oheň prospěl, říká entomolog Lukáš Čížek - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...ika/rozhovory/nasim-lesum-a-krajine-by-ohen-prospel-rika-entomolog-lukas-cizek
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jiri Malik
    https://www.facebook.com/100000552337463/posts/3518532408175136/

    Jet streamy v praxi. Broumovsko, SV Čechy, 19:00, 11.5.2020 - v dešti se objevují vločky, pokles teploty z 22 st na 5 st během 6 hodin. Dál: Na pár set kilometrech v ČR - Krušné hory měly pár nad nulou, východní Čechy v tu samou chvíli o 20 st více (přestávají i těmito střihy teplot a rozbitím ustálené zonality postuláty mírného pásu), nyní v Krušných horách a v Krkonoších chumelí. Kdo nevěří na jetsy a klimatickou změnu, tak se snad už definitivně toto jaroléto probere: předpověď počasí VENTUSKY, Rychlost větru, vyberte "9 km" a podívejte se na tvar jetsu na ČR. Pak si dejte ve stejném měřítku a čase teplotu 2 m nad zemí. Striktní vazba teploty na prohnutí jetsu od severu je tak zřejmá, že to sem ani nedávám. Nedávno mé poznámky o korelaci teploty a jetsů sdílel někdo na Fb se slovy - poněkud jiný pohled na... Ne. Tento pohled je realita a poněkud jiný (zkreslený) pohled na realitu má většinová společnost. Úlohou probuzených zejména je probudit spící většinu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vitek Rous
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10219626155916690&id=1599979005

    Dnes vláda představila plán na 31 nových přehrad a nádrží.

    Nádrže jsou důležité pro zásobování lidí, ale pro krajinu nic pozitivního nepřinesou. Proto je důležité se podívat, jaké další možnosti pro zadržení vody máme a jak jsou významné.

    Z toho důvodu jsem dal dohromady tuhle jednoduchou infografiku, která vám dá celkem jsou odpověď, na co by se česká vláda měla soustředit v první řadě!

    krajina versus přehrady by Vitek Rous - Infogram
    https://infogram.com/krajina-versus-prehrady-1h8n6md39pnz6xo?live

    TUHO
    TUHO --- ---
    A jeste nejakej souhrn recenzi

    However, as leading environmental activist Bill McKibben answers back, engineers have done their job since in vastly improving this technology, making solar the cheapest way of generating energy today. According to McKibben, since a panel now lasts (up to) three decades—taking four years to compensate for the energy it took to build it—90 percent of the power it then produces is carbon-emissions-free. Moreover, others point out how the overall impacts across the lifecycle (to mine materials, build, transport, install, and uninstall) both solar PVs and wind towers is between 3 and 28 times lower than using, say, liquified natural gas for electricity production (natural gas is one of the less polluting forms of fossil fuels).

    Planet of the Humans: Reviewing the Film and its Reviews - Resilience
    https://www.resilience.org/...es/2020-05-07/planet-of-the-humans-reviewing-the-film-and-its-reviews/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jeste nejaky smirilevejsi nazor na Planet of Humans

    "Despite the hullabaloo, the central points in the film aren’t particularly controversial. Corporate-industrial society is driving human civilization/humanity towards the ecological abyss and environmental groups have largely made peace with capitalism."

    Planet of the Humans backlash – Yves Engler
    https://yvesengler.com/2020/05/10/planet-of-the-humans-backlash/amp/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: a o to prichazi ta pastva-plevel (kdyz to zaoravas)?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: N-P-K plus naky mineraly...)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: co je to hnojivo?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    GLOBETROTTER: A co když nás zítra vymaže dopad asteroidu, má vůbec cenu se o něco snažit? Ten problém je tak velký a následky tak zlé, že většina lidí před ním raději zavře oči. A je to možná racionální, proč se trápit něčím, co stejně nemůžu změnit? Představa, že se tomu většina lidí postaví čelem a udělá vše pro to následky aspoň zmírnit, je asi utopie, nejsme toho schopni. Ale i tak to můžeme zkoušet. Vyber si, jaký postoj ti vyhovuje víc.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: TUHO: Btw malou ochutnavku tu uz mame v katastrofickym suchu a plosnym kolapsu lesu. Jenom na dreve mame ztraty stovky miliard, to nemluvim o nutnejch investic do vodni soustavy, ktery budou astronomicky - mluvil jsem s brnenskymi politiky a ty jsou vydeseny z investic nutnych pro to, aby zajisitli tak zdanlive banalni veci jako je zasobovani mesta vodou.

    A to jsme na 1°C globalniho otepleni. To je NIC, oproti tomu, co nas ceka v nasledujicich desetiletich...
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Tak to bude skvely :) Bohuzel zastupy nejchytrejsich lidi na planete ze spoustu ruznejch oboru varujou, ze budou.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: A co když ty důsledky strašný nebudou?
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Ja se na to koukam takhle: Neexistuje zadny jednoduchy reseni. Bohuzel. Pro nektery je to nesnesitelna predstava a radsi strkaj hlavu do pisku a bud predstiraj, ze problem neexistuje nebo se upinaj k jednoduchejm pseudoresenim (dam si solar na strechu a jsem OK). Podle me jsme v extremne slozity situaci, jejiz reseni nam zabere strasne inteligence, prace, casu a zdroju. A dost mozna se ji vyresit nepodari a dusledky budou strasny.

    Nicmene nejaky souhrn moznych reseni je treba tu v (CJ)

    Za novou planetární politiku – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/09/za-novou-planetarni-politiku/

    Nebo tu (v AJ)

    Project Drawdown
    https://drawdown.org
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: Takže co navrhuješ? Ani návrat do doby před průmyslovou revolucí tedy nestačí a kolik tenkrát žilo na zeměkouli lidí. Většinu lidí zahubit a zbytek nahnat do jeskyň? Máš snad pocit, že elektrifikací automobilismu a soláry/větrníky dostaneš svět na úroveň před průmyslovou revolucí?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: na poli to teda vyresim jak? jen tim ze neoram? takze ani nezaoravam zbytky?

    pastva si muze o naky to hnojivo dovolit prijit ne? jde o plevel stejne..

    realne me to zajma
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Jeden stupen by se "brzy nesmazal", ani kdybysme prestali vypoustet vsechny antropogenni emise sklenikovych plynu dnes. CO2 je velmi stabilni, zustava pusobit v atmosfere stovky let.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Řešení je tedy velmi jednoduché. Vraťme se do doby před průmyslovou revolucí a ten jeden stupeň Celsia se snad brzy smaže:
    Teplota na Zemi je o stupeň vyšší než před průmyslovou revolucí. Nejhorší znečišťovatelé jsou Čína a krávy | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...luci-nejhorsimi-znecistovateli-jsou-cina.A200511_182107_ln_zahranici_hetom
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam