• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PAD
    PAD --- ---
    What if We Stopped Pretending the Climate Apocalypse Can Be Stopped? | The New Yorker
    https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/what-if-we-stopped-pretending/amp

    And then there’s the matter of hope. If your hope for the future depends on a wildly optimistic scenario, what will you do ten years from now, when the scenario becomes unworkable even in theory? Give up on the planet entirely? To borrow from the advice of financial planners, I might suggest a more balanced portfolio of hopes, some of them longer-term, most of them shorter. It’s fine to struggle against the constraints of human nature, hoping to mitigate the worst of what’s to come, but it’s just as important to fight smaller, more local battles that you have some realistic hope of winning. Keep doing the right thing for the planet, yes, but also keep trying to save what you love specifically—a community, an institution, a wild place, a species that’s in trouble—and take heart in your small successes. Any good thing you do now is arguably a hedge against the hotter future, but the really meaningful thing is that it’s good today. As long as you have something to love, you have something to hope for.
    ...
    There may come a time, sooner than any of us likes to think, when the systems of industrial agriculture and global trade break down and homeless people outnumber people with homes. At that point, traditional local farming and strong communities will no longer just be liberal buzzwords. Kindness to neighbors and respect for the land—nurturing healthy soil, wisely managing water, caring for pollinators—will be essential in a crisis and in whatever society survives it.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    takova sada "vlastovek" (nenasel jsem, ze by to tu bylo...)

    April is the cruellest month, breeding/Lilacs out of the dead land ...

    https://www.smh.com.au/...-looked-the-other-way-corporate-giants-abandoned-coal-20200514-p54ssj.html
    DRSH
    DRSH --- ---
    Jak dostat vodu z řeky zpátky pod zem? Řešením je umělá infiltrace, vysvětluje odborník z vodárny v Káraném | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/...reky-zpatky-pod-zem-resenim-je-umela-infiltrace-vysvetluje-8203818
    TUHO
    TUHO --- ---
    AKČNÍ PLÁN FRANCOUZSKÝCH ZELENÝCH PRO EVROPU

    Masarykova demokratická akademie – Akční plán francouzských zelených pro Evropu
    https://masarykovaakademie.cz/cats/publikace/akcni-plan-francouzskych-zelenych-pro-evropu/
    URZA
    URZA --- ---
    trochu jsem zkoumal jak je na tom podzemní voda

    Stav podzemní vody v ČR
    https://urza.cc/voda/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The vapor that plants emit when they breathe serves to lower land surface temperature, much like watering the yard on a hot day. Until now, the greenhouse effect has been blamed for the rise in global temperature. But an interesting study has shown that the Artic temperature rises when the moisture released by plants is reduced due to the increase of carbon dioxide (CO2 ) in the atmosphere.
    The joint research team led by Professor Jong-Seong Kug and doctoral candidate So Won Park of POSTECH's Division of Environmental Science and Engineering, and Researcher Jin-Soo Kim of the University of Zurich has confirmed that the increase in atmospheric CO2 concentration closes the pores (stomata) of plants in high-latitude areas and reduces their transpiration, which ultimately accelerates Arctic warming. The findings, which were studied through the Earth system models (ESM) simulations, were recently published in Nature Communications, an authoritative journal in science.
    Plants take in CO2 and emit oxygen through photosynthesis. During this process, the stomata of leaves open to absorb CO2 in the air and release moisture at the same time.
    However, when the CO2 concentration rises, plants can absorb enough CO2 without opening their stomata widely. If the stomata open narrowly, the amount of water vapor released also decreases. When this transpiration of plants declines, the land temperature rapidly rises under greenhouse warming. Recently, such a decrease in transpiration has been cited as one of the reasons for the surge in heat waves in the northern hemisphere.

    The revolt of the plants: The arctic melts when plants stop breathing
    https://phys.org/news/2020-05-revolt-arctic.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    neni to moje tema, ale treba to bude nekoho zajmat

    Crops sown in a uniform spatial pattern produce higher yields and reduce environmental impact
    https://phys.org/news/2020-04-crops-sown-uniform-spatial-pattern.html

    Higher yields and fewer weeds are possible if farmers sow wheat, maize, soy and other crops in more uniform spatial patterns, according to University of Copenhagen researchers. More precise sowing can also help reduce herbicide use and fertilizer runoff.

    Professor Weiner and his colleagues from Northeast Agricultural University in China conducted a large metastudy of research in the area to discover the impact of uniform spatial patterns on crop yields and weed growth. The study, now published in the prestigious serial Advances in Agronomy, demonstrated that a uniform seeding pattern resulted in higher yields in 76% of trials, and fewer weeds in 73% of trials.

    Conversely, when seeds are sown in uniform grid patterns, roots spread and occupy soil space faster, while more readily and efficiently absorbing nutrients. This helps to reduce the release of nutrients such as nitrogen.

    "From an environmental perspective, it's win-win. There is less nitrogen runoff, and herbicide can be reduced because there are fewer weeds to contend with. This ability to increase yields and mitigate environmental impacts contributes to more sustainable agriculture," according to the the professor.
    TUHO
    TUHO --- ---
    V okolí Nových Mlýnů jsem se setkala se starosty, kteří s vervou a někdy i na vlastní náklady realizují drobné krajinné úpravy, od nichž si slibují zadržení tolik potřebné vláhy v krajině. Vysazují na katastru obce aleje a remízky, budují mokřady a rybníčky a snaží se k témuž přemluvit i místní zemědělce. Když se ale podíváme na jejich práci v širším kontextu, není její efekt jednoznačný. Často postupují spíše intuitivně, vycházejí ze své znalosti toho, co bývalo v obci „kdysi“, a nyní se to snaží obnovit. Ovšem krajina i klima se změnily natolik, že spoléhání se na „tradiční“ postupy a vědomosti nefunguje: vyhloubené mokřady jsou mnohdy vyschlé, koryta obnovených potůčků prázdná. A i když se podaří vybudovat životaschopné krajinné prvky, není vyhráno. Stačí se podívat na katastr sousední obce nebo na pozemky místních zemědělců – pokud také oni nedělají na svém území něco pro zadržení vody, je práce prozíravého starosty výrazně devalvována.

    Adaptace to nevyřeší aneb Sucho v Česku v době klimatické krize – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/07/adaptace-to-nevyresi-aneb-sucho-v-cesku-v-dobe-klimaticke-krize/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na demonstracích obvykle policie vyzývá demonstranty k odmaskování, tentokrát to bylo naopak. Jinak ale demonstrace organizovaná Extinction Rebellion proti plánovanému rozšíření Letiště Václava Havla nebyla současnými karanténními opatřeními ovlivněna. Řečníci a řečnice se přesto k pandemii Covid-19 jako k příkladu globální krize několikrát odvolávali. Nešlo jim ale o vládní opatření, ale spíše o svět, o který budeme usilovat, až pandemie skončí. Motivací pro zvětšování letiště a vládní investici padesáti pěti miliard má totiž být podpora turistiky v hlavním městě a také to, aby – slovy ministryně Aleny Schillerové – „letiště Václava Havla bylo skutečně světovým letištěm“. Na tomto stanovisku vyřčeném ještě před pandemií zatím vláda nic měnit nehodlá.
    ...
    Na akci promluvili také starostové městských částí – Viktor Komárek z Prahy-Nebušic a Petr Hejl z Prahy-Suchdola. Na obě by mělo rozšíření letecké dopravy krajně neblahý vliv. „Všichni ministři financí milujou letadla,“ zahájil svůj proslov suchdolský starosta Petr Hejl a připomenul obrovské částky, které do leteckého průmyslu plynou ze státních rozpočtů. „V roce 2009 stát odkoupil od společnosti Penta pozemky na letišti. V roce 2010 státní firma Osinek napumpovala do ČSA dvě a půl miliardy korun. V roce 2015 byla kumulovaná ztráta ČSA pět a půl miliardy.“ Jakákoliv investice tímto směrem je podle Hejla v tuto chvíli zbytečná, potřebujeme naopak investice do krajiny.


    Fotoreport: Peníze do krajiny, nebo do luftu? První postkorona demo – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/05/fotogalerie-penize-do-krajiny-nebo-luftu-prvni-postkorona-demo/
    TUHO
    TUHO --- ---


    Some Young Republicans Embrace a Slower, Gentler Brand of Climate Activism | InsideClimate News
    https://insideclimatenews.org/...52020/young-republican-conservative-climate-activism-green-new-deal
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate change has increased the risk of a huge landslide in an Alaskan fjord that could cause a catastrophic tsunami, scientists said Thursday.
    Warming temperatures have caused the retreat of a glacier that helps support a steep, mile-long slope along one flank of a fjord in Prince William Sound, about 60 miles east of Anchorage. With only a third of the slope now supported by ice, the scientists said, a landslide could be triggered by an earthquake, prolonged heavy rain or even a heat wave that could cause extensive melting of surface snow.

    https://www.nytimes.com/2020/05/14/climate/alaska-landslide-tsunami.html
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mindshift v britanii, snad to bude mat aj nejaky prakticky dopad

    Britons want quality of life indicators to take priority over economy | Society | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...of-life-indicators-priority-over-economy-coronavirus?CMP=share_btn_tw
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ja jsem ale dle meho reagoval vecne. pokud o to opravdu stojis, tak to rozeberu nize. a zkusim se oprostit od osobnich utoku, i kdyz si mi popravde rozpumpoval nadledviny .)

    za prve, je potreba rozlisovat, mezi hypotezou zalozenou na vedeckych poznatcich a dojmem. to ze nepisu vedeckou praci na nyxu, je proto, ze sem chodim, protoze me tady diskuze posouva, a to me bavi (i pres ty osobni utoky). vzhledem k tomu, ze ani ty neuvadis casto zdroje, netusil jsem, ze u me je to bez vyzadani povinne.

    k mym hypotezam:

    veci uvedene v tomto prispevku SHEFIK na ktery si reagoval ze melu nesmysly jsou z zalozene na poznatcich uciva z ceske zemedelske univerzity. abych ti dokazal, ze "globalne plevel plati", resp. moje hypotezy:

    1) ze rostliny bojuji o zdroje - zde odkazuji Cervenou kralovnu, ale muzu i dalsi knizky
    2) tudiz z toho nevyhnutelne vyplyva ze bude nizsi produkce, pokud budes sit na pastve, odkazuji napr. zde srovnani pasture cropping, a to jak z financniho pohledu, tak z pohledu produkcniho, cimz potvrzuji moji hypotezu jako platnou (vim, chybi mi jeste statisticky prukazny vzorek). Rozdil v yieldu mas 21-41%, pokud sejes na pastve a to jen u vybranych plodin, nemuzes takhle pestovat vse. Navic nejvhodnejsim podnebim jsou subtropy (dodam odkaz, pokud potrebujes), takze jinde to bude jeste horsi.

    o definici plevelu se nebudu hadat, predpokladam, ze to v diskuzi neni moc podstatne

    TADEAS: ad predsudky, kterymi si ohanis:
    1) na otazku zda je agronomie veda doufam nemusim hledat studie
    2) je rozhodnuti pouzit herbicid (ktery zvysuje zemedelci naklady a tedy snizuje zisk) na zemedelci, nebo je to zakonem ci agronomii prikazane? jaka je presne role agropetrochemickyho prumyslu v ramci univerzitni vyuky?
    3) pevne doufam, ze si studoval agronomii, kdyz ji odsuzujes, vis, ze biocidy jsou marginalni zalezitosti cele vedy a mas konkretni osobni zkusenosti, jak univerzity, ktere tuto vedu vyucuji a rozviji, slouzi prumyslovym zajmum

    TADEAS: tohle neni nic nerealnyho, nebo inovatorskyho. my nejdeme pod zem ze dvou ciste praktickejch duvodu. jednim jsou naklady, druhym dlouhodobej dopad na psychiku lidi. oboji jsou resitelne problemy

    napr. hustotou nasi urbanizace uz leckde dochazime k tomu, ze se tyto naklady lamou na ukor ostatnich veci, jako zdravi lidi, dlouhe dojezdove doby, zacpy atd. Elon Musk ve svym Boring company zaroven naklady a rychlost budovani posunul na uplne jinou uroven, takze zapousteni transitu do zeme bude nevyhnutelne pokracovat. transit nezivych veci, jako elektrina, plyn, voda uz davno funguje, staci se podivat treba na system chodeb u prazskych kolektoru

    jako dalsi priklady ti muzu dat pestovani zampionu ve starych dolech, nebo veganskou farmu v bombovych krytech pod londynem, ktera spotrebuje o 77% mene vody, nez konvencni pestovani. Kimballa Muska sem uz odkazoval

    a sorry, nebudu u vseho hledat odkazy

    TADEAS: ne, neoperuju, ale moji osobni ideologii a pranim je, aby to fungovalo jinak. stovky let managementu to byt nemusi, podivej se na cernobylskou oblast, od roku 1986 se bezzasahovy ekosystem postavil na vlastni nohy a dokonce tam zacaly rust houby zivici se radioaktivitou. tohle proste managovat nema smysl, pravdepodobne bychom to ani nedokazali (nikoho by nenapadlo, ze houba muze kdy cerpat silu z radioaktivity), protoze nejsnazsi cesta preziti je ze sve podstaty ta prirozena. a je videt, ze to ani neni v kontextu dostatku casu leckde potreba managovat

    //zajmalo by me, jestli tvoje deskriptivni definice soucasnyho vztahu clovek-ekosystem bude platit i v pripade, ze napr. kolonizujeme mars a budeme jist umele vyrabene maso

    kdyz budes priste k necemu vyzadovat odkaz, staci rict
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TUHO: to som zvedavy ako toto zamava s norskymi fondami na enviroaktivity, kedze vacsinu cistych projektov financuju z tych fosilnych prijmov
    TUHO
    TUHO --- ---
    Big Oil emerged from first-quarter earnings battered and bruised, but things are only going to get uglier.
    Major oil and gas producers from Norway to the U.S. saw profit plunge in the opening three months of the year. Exxon Mobil Corp. reported its first loss in over 30 years, Royal Dutch Shell Plc cut its dividend for the first time since the Second World War.
    And that was only the result of the initial spread of the coronavirus. Things have got even worse since as a global pandemic caused an unprecedented oil-market slump. There are some signs of recovery on the horizon, but companies were united in their warnings that the current quarter will be tougher than the first.

    https://www.bloomberg.com/.../2020-05-10/big-oil-earnings-battered-by-virus-but-worst-is-yet-to-come
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Tak doufám, že se na to do rána lépe vyspite
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEB: gratulu, a neco k tomu mas, nebo jedes dojmologii level shefik?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: jdi mi prikladem a vecne reaguj na recene.
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: kdo dal první mínus nevím, ale druhé jsem dal já. :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    :) dej vedet az te to prejde
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam