• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: Vidis, to jsem nevedel, ze dostal Pulitzerovu cenu. Ale prave proto, jak dobre je ta esej napsana, jsem to sem hlavne daval. Cte se to jednim dechem. A to hlavni sdeleni se mnou taky rezonuje - "zkus se s tim smirit a delej to, co si myslis, ze i presto dava smysl".

    Nicmene vychazi z interpretaci, pro ktere aspon ja nenasel zadny definitivni dukaz, jak uz jsem tu parkrat psal. (Chapu, ze je to nevyhnutelna novinarska zkratka.) Nikde jsem napr. nenasel, ze by 2C otepleni _nevyhnutelne_ vedly k "armageddonu", jak pise. Je to vse zatizene obrovkou neurcitosti, kdo vi, co se vlastne stane. Treba jsou modely blbe , treba se lidi vzpamatuji, treba je vykosi nejaky virus, treba se budou ty ruzne nelinearni zvraty (tipping pointy) chovat jinak, nez si ted vedci mysli (coz by me neprekvapovalo, protoze jsou - nelinearni). Osobne tomu moc neverim, ale to je spis takovy pocit.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: jen doplnim ze toto neni jen tak nejaky blogisek, Franzen ma Pulitzerovu cenu, je to dobry novinar a loni v zari ten clanek zpusobil velke halo.

    Je to ten paliativni pohled. Find something to love. Pripada mi ze toto je pozice tech lidi, kteri eko bio klima resi fakt uz dlouho, tak aby jim nehráblo
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: žádný překvapení.

    Včera u nás byli naši. Před několika lety u nich vyrostl obří sad který pochopitelně spotřebuje obří množství vody. Takový standart i model, kdy se tam přestěhuje Rumuni a Bulhaři, co pak delaj údajně bordel a zvýšila se kriminalita, víc se krade atd. Ale to mám jen z povídání místních, těžko říct jestli to jsou více obavy než reálná hrozba. Ale to jsem odbočil.

    Firma si vybudovala vlastní vrty a některé domácnosti už jsou bez vody, protože dost klesla hladina spodních vod. Sucho tomu samozřejmě nepřidá, ale evidentně největší spotřebitel je právě sad. Existuje nějaká možnost jak se tomu bránit?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ad jestli trnka chape hnuj. "Trnka je nejvetsi zijici odbornik na ceskou krajinu, ma to nejvic nachozeny, vi nejvic jak to bylo a jak to je. Ptej se Trnky" (Hollan -- kterej jinak ma velice slabej respekt k lidem z czechglobu). Cili pokud Trnka nechape hnuj, napis pls Tadeasi dva odstavce idealne s nejakym zdrojem a ja mu to poslu. Nikdy nevis.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Justin Guay
    https://threadreaderapp.com/thread/1260532060143226880.html

    Voluntary corporate 2050 net zero targets as something to be lauded in climate land bother me. A few reasons

    The average tenure of a corporate CEO is ~ 7 years and trending down. Leaders change and so does company direction

    It’s not just CEOs. Average tenure on corporate boards is only ~8 years (and falling). Which means senior leadership turns over entirely 1/3 of the way through these commitments

    But forget leadership the average age of a publicly listed company is down to just 20 years. Many of the companies may not be around to make good on these commitments in 2050 but they’ll be around to contribute to the problem in the meantime

    That’s not theoretical - only 12% of Fortune 500 companies from the 50’s are with us today. All said and done 9 of every 10 companies are gone, merged or contracted. Not great odds for leading a transition 30 years from now

    So lets judge companies based on commitments for investment in the next business cycle (~ 5-7 years). @MLiebreich makes the case well that we’ve only got 2 left. It is after all real world investment, not decades off goals, that make the world go round
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jirka Benes
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10215265547703215&id=1570114337


    Stát v tichosti připravuje vyvlastňování pozemků pro stavbu vodních nádrží Nové Heřminovy (u Bruntálu) a Skalička (u Přerova)!

    Pod rouškou koronaviru ve středu při neveřejném jednání doporučil sněmovní Hospodářský výbor poslancům a poslankyním přijmout novelu vyvlastňovacího zákona. Obsahem novely je mj. přidání výstavby vodních nádrží Nové Heřminovy a Skalička mezi do seznam staveb, při jejichž přípravě je možné drasticky zasáhnout do majetkových práv občanů a jejich pozemky vyvlastnit.

    Zatím jen v rychlosti jsem projel důvodovou zprávu a argumentace je fakt směšná. Mj.: "Rovněž se tím může dosáhnout větší spolehlivosti dodávek pro odběratele vody z . řeky, to se týká zejména odběrů vody pro průmysl v Přerově." A kdopak nám to v Přerově vlastní chemičku Precheza? Svěřenský fond.

    Miliardy korun tak neskončí ve funkčních systémech zadržujících vodu přímo v krajině. Odtečou na účty betonářské loby a zajistí větší komfort pro podnikání Agrofertu.

    Tak teď už chápete, proč ministr Toman v pondělí 11.5.2020 přišel s aktualizací seznamu míst potenciálně vhodných pro výstavbu přehrad? Aby vytvořil mlhu kolem tohoto tématu. Dva dny na to prošla přes Hospodářský výbor tahle prasárna. Zanedlouho o ní bude jednat sněmovna.

    Proč je přehrada Skalička nesmysl a jaké je alternativní protipovodňové řešení: https://www.spojenabecva.cz/

    O praktikách státní podniku Povodí Odry při prosazování vodní přehrady v Nových Heřminovech: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/419235100161005-vesnice-na-dne/

    TADEAS
    TADEAS --- ---

    Chováme se jako za Rakouska-Uherska během průmyslové revoluce, říká bioklimatolog Miroslav Trnka | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/...ouska-uherska-behem-prumyslove-revoluce-rika-bioklimatolog-miroslav-trnka

    procházíme historicky ojedinělou anomálií. V přímém přenosu vidíme projevy klimatické změny. Podle dat, která máme k dispozici, bylo v minulém a předminulém století tak dlouhé období sucha prakticky vyloučeno. Šel jsem tam tedy s tím, že Česko by mělo vnímat emise jako skutečný problém a že ho coby stát, který má v přepočtu na obyvatele emise relativně vysoké, a to i v rámci Evropy, čeká hodně domácích úkolů. Těžko můžeme chtít z Evropské unie hodně peněz k adaptaci na změnu klimatu, když jsme současně kvůli průmyslu jedněmi z největších producentů oxidu uhličitého na hlavu v Evropě.

    HN: Skutečný problém je tedy zvyšující se koncentrace skleníkových plynů v atmosféře?
    Samozřejmě a byla to i moje klíčová poznámka na jednání Národní koalice pro boj se suchem.

    HN: Česko se jako jediný stát visegrádské čtyřky nehlásí k tomu, že finanční balíky na podporu ekonomiky po koronavirové krizi mají vést k transformaci na udržitelnou společnost. Je také kritikem Zelené dohody pro Evropu. Není to krátkozraké?
    Vnímám to jako chybu. Chápu obavy zástupců podniků. Samozřejmě pro stát našeho zaměření a s naším množstvím emisí vyžaduje Zelená dohoda velmi ambiciózní přístup. My klimatické dohody plníme zejména díky tomu, že se snižování množství emisí vztahuje k roku 1990. Po něm emise dramaticky poklesly

    ...

    Myslím si, že epidemie nám ukázala, že je možné provést fundamentální změny, pokud je dostatečný tlak. Peníze na to jsou. Když se podíváte na to, kolik jsme jich schopni nyní do ekonomiky dát a kolik jsme do ní nalili při minulé finanční krizi, jsou to řádově částky, jaké bychom potřebovali na změnu k udržitelné ekonomice.

    ...


    a opet se mota v hnoji, organicky hmote, skotu a sluvislosti s emisema, aniz bych sel k tem zakladnim konceptum, pokud je chape


    Pak jsou tu věci týkající se kvality půdy a její struktury. Nejde nutně o nedostatek organické složky, ale o to, že máme málo luskovin, vojtěšky, málo pícnin, tedy rostlin, které půdu primárně zlepšují. Chybí proto, že jsme se jako stát už v 90. letech rozhodli výrazně omezit živočišnou výrobu, a tak nemáme hnůj ani pícniny. Důsledek vidíme na polích.

    ...

    Dnes máme dvojnásobnou užitkovost u mléčného skotu, potřebujeme jej tedy polovinu oproti 90. letům. O to je i méně hnoje. Pokud bychom ho chtěli víc, znamenalo by to, že bychom museli zvýšit jeho spotřebu nebo pro něj někde najít nový odbyt. Z druhé strany proti tomu jde snaha o celkové snižování emisí skleníkových plynů, které způsobují globální oteplování. Zrovna produkce masa a chov hovězího dobytka patří k jejich původcům.



    ...

    Potřebujeme změnu v krajině, nemůžeme to ale stavět tak, že když investujeme dvacet miliard do pestré krajiny, vyřešíme tím sucho. Nevyřešíme. I když se podíváme do minulosti, do doby, kdy se u nás hospodařilo tradičně. V 19. století jsme měli trojnásobné množství hospodářských zvířat a oralo se jen zvířecím potahem, pole neměla víc než dva hektary a měli jsme spoustu rybníků, stejně přišla sucha, která trvala dva roky. Zemědělci a lesníci mají co zlepšovat, nejsou ale původci tohoto sucha.

    (coz nezahrnuje pohled, ze orba a degenersce ekosystemu / land use change je taky velekj generator emisi historicky a az nekdy v prubehu 20.stol predcily fosilni emise emise z land use change a orby)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: novy film carbon cowboys - regenerativni zemedelstvi

    Saving our Planet Starts in the Soil | Smithsonian Voices | Conservation Commons | Smithsonian Magazine
    https://www.smithsonianmag.com/...nservation-commons/2020/05/14/carbon-cowboys-interview-peter-byck/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pohled: do 20 let se situace tak vyhroti, ze se usoudi ze geoinzenyring je ospravedlnitelny risk a pujde se do toho

    https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Future (2019)

    As with his 2003 Our Final Century, Rees warns that human civilization faces grave existential risks.[3]

    Rees considers a scenario 20 years from now, where carbon dioxide levels have continued to rise, and where climate models have improved. There is a possibility the improved models will predict imminent catastrophe, in which case there might emerge political pressure to immediately deploy poorly-understood geo-engineering techniques. In order to mitigate this "nightmare" scenario, Rees advocates that we start exploring these techniques now, so as to better understand their limitations, risks, and side effects.[4]

    Other risks include nuclear war, an asteroid strike, rogue biotechnology, or artificial intelligence.
    PAD
    PAD --- ---
    What if We Stopped Pretending the Climate Apocalypse Can Be Stopped? | The New Yorker
    https://www.newyorker.com/culture/cultural-comment/what-if-we-stopped-pretending/amp

    And then there’s the matter of hope. If your hope for the future depends on a wildly optimistic scenario, what will you do ten years from now, when the scenario becomes unworkable even in theory? Give up on the planet entirely? To borrow from the advice of financial planners, I might suggest a more balanced portfolio of hopes, some of them longer-term, most of them shorter. It’s fine to struggle against the constraints of human nature, hoping to mitigate the worst of what’s to come, but it’s just as important to fight smaller, more local battles that you have some realistic hope of winning. Keep doing the right thing for the planet, yes, but also keep trying to save what you love specifically—a community, an institution, a wild place, a species that’s in trouble—and take heart in your small successes. Any good thing you do now is arguably a hedge against the hotter future, but the really meaningful thing is that it’s good today. As long as you have something to love, you have something to hope for.
    ...
    There may come a time, sooner than any of us likes to think, when the systems of industrial agriculture and global trade break down and homeless people outnumber people with homes. At that point, traditional local farming and strong communities will no longer just be liberal buzzwords. Kindness to neighbors and respect for the land—nurturing healthy soil, wisely managing water, caring for pollinators—will be essential in a crisis and in whatever society survives it.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    takova sada "vlastovek" (nenasel jsem, ze by to tu bylo...)

    April is the cruellest month, breeding/Lilacs out of the dead land ...

    https://www.smh.com.au/...-looked-the-other-way-corporate-giants-abandoned-coal-20200514-p54ssj.html
    DRSH
    DRSH --- ---
    Jak dostat vodu z řeky zpátky pod zem? Řešením je umělá infiltrace, vysvětluje odborník z vodárny v Káraném | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/...reky-zpatky-pod-zem-resenim-je-umela-infiltrace-vysvetluje-8203818
    TUHO
    TUHO --- ---
    AKČNÍ PLÁN FRANCOUZSKÝCH ZELENÝCH PRO EVROPU

    Masarykova demokratická akademie – Akční plán francouzských zelených pro Evropu
    https://masarykovaakademie.cz/cats/publikace/akcni-plan-francouzskych-zelenych-pro-evropu/
    URZA
    URZA --- ---
    trochu jsem zkoumal jak je na tom podzemní voda

    Stav podzemní vody v ČR
    https://urza.cc/voda/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The vapor that plants emit when they breathe serves to lower land surface temperature, much like watering the yard on a hot day. Until now, the greenhouse effect has been blamed for the rise in global temperature. But an interesting study has shown that the Artic temperature rises when the moisture released by plants is reduced due to the increase of carbon dioxide (CO2 ) in the atmosphere.
    The joint research team led by Professor Jong-Seong Kug and doctoral candidate So Won Park of POSTECH's Division of Environmental Science and Engineering, and Researcher Jin-Soo Kim of the University of Zurich has confirmed that the increase in atmospheric CO2 concentration closes the pores (stomata) of plants in high-latitude areas and reduces their transpiration, which ultimately accelerates Arctic warming. The findings, which were studied through the Earth system models (ESM) simulations, were recently published in Nature Communications, an authoritative journal in science.
    Plants take in CO2 and emit oxygen through photosynthesis. During this process, the stomata of leaves open to absorb CO2 in the air and release moisture at the same time.
    However, when the CO2 concentration rises, plants can absorb enough CO2 without opening their stomata widely. If the stomata open narrowly, the amount of water vapor released also decreases. When this transpiration of plants declines, the land temperature rapidly rises under greenhouse warming. Recently, such a decrease in transpiration has been cited as one of the reasons for the surge in heat waves in the northern hemisphere.

    The revolt of the plants: The arctic melts when plants stop breathing
    https://phys.org/news/2020-05-revolt-arctic.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    neni to moje tema, ale treba to bude nekoho zajmat

    Crops sown in a uniform spatial pattern produce higher yields and reduce environmental impact
    https://phys.org/news/2020-04-crops-sown-uniform-spatial-pattern.html

    Higher yields and fewer weeds are possible if farmers sow wheat, maize, soy and other crops in more uniform spatial patterns, according to University of Copenhagen researchers. More precise sowing can also help reduce herbicide use and fertilizer runoff.

    Professor Weiner and his colleagues from Northeast Agricultural University in China conducted a large metastudy of research in the area to discover the impact of uniform spatial patterns on crop yields and weed growth. The study, now published in the prestigious serial Advances in Agronomy, demonstrated that a uniform seeding pattern resulted in higher yields in 76% of trials, and fewer weeds in 73% of trials.

    Conversely, when seeds are sown in uniform grid patterns, roots spread and occupy soil space faster, while more readily and efficiently absorbing nutrients. This helps to reduce the release of nutrients such as nitrogen.

    "From an environmental perspective, it's win-win. There is less nitrogen runoff, and herbicide can be reduced because there are fewer weeds to contend with. This ability to increase yields and mitigate environmental impacts contributes to more sustainable agriculture," according to the the professor.
    TUHO
    TUHO --- ---
    V okolí Nových Mlýnů jsem se setkala se starosty, kteří s vervou a někdy i na vlastní náklady realizují drobné krajinné úpravy, od nichž si slibují zadržení tolik potřebné vláhy v krajině. Vysazují na katastru obce aleje a remízky, budují mokřady a rybníčky a snaží se k témuž přemluvit i místní zemědělce. Když se ale podíváme na jejich práci v širším kontextu, není její efekt jednoznačný. Často postupují spíše intuitivně, vycházejí ze své znalosti toho, co bývalo v obci „kdysi“, a nyní se to snaží obnovit. Ovšem krajina i klima se změnily natolik, že spoléhání se na „tradiční“ postupy a vědomosti nefunguje: vyhloubené mokřady jsou mnohdy vyschlé, koryta obnovených potůčků prázdná. A i když se podaří vybudovat životaschopné krajinné prvky, není vyhráno. Stačí se podívat na katastr sousední obce nebo na pozemky místních zemědělců – pokud také oni nedělají na svém území něco pro zadržení vody, je práce prozíravého starosty výrazně devalvována.

    Adaptace to nevyřeší aneb Sucho v Česku v době klimatické krize – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/07/adaptace-to-nevyresi-aneb-sucho-v-cesku-v-dobe-klimaticke-krize/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na demonstracích obvykle policie vyzývá demonstranty k odmaskování, tentokrát to bylo naopak. Jinak ale demonstrace organizovaná Extinction Rebellion proti plánovanému rozšíření Letiště Václava Havla nebyla současnými karanténními opatřeními ovlivněna. Řečníci a řečnice se přesto k pandemii Covid-19 jako k příkladu globální krize několikrát odvolávali. Nešlo jim ale o vládní opatření, ale spíše o svět, o který budeme usilovat, až pandemie skončí. Motivací pro zvětšování letiště a vládní investici padesáti pěti miliard má totiž být podpora turistiky v hlavním městě a také to, aby – slovy ministryně Aleny Schillerové – „letiště Václava Havla bylo skutečně světovým letištěm“. Na tomto stanovisku vyřčeném ještě před pandemií zatím vláda nic měnit nehodlá.
    ...
    Na akci promluvili také starostové městských částí – Viktor Komárek z Prahy-Nebušic a Petr Hejl z Prahy-Suchdola. Na obě by mělo rozšíření letecké dopravy krajně neblahý vliv. „Všichni ministři financí milujou letadla,“ zahájil svůj proslov suchdolský starosta Petr Hejl a připomenul obrovské částky, které do leteckého průmyslu plynou ze státních rozpočtů. „V roce 2009 stát odkoupil od společnosti Penta pozemky na letišti. V roce 2010 státní firma Osinek napumpovala do ČSA dvě a půl miliardy korun. V roce 2015 byla kumulovaná ztráta ČSA pět a půl miliardy.“ Jakákoliv investice tímto směrem je podle Hejla v tuto chvíli zbytečná, potřebujeme naopak investice do krajiny.


    Fotoreport: Peníze do krajiny, nebo do luftu? První postkorona demo – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/05/fotogalerie-penize-do-krajiny-nebo-luftu-prvni-postkorona-demo/
    TUHO
    TUHO --- ---


    Some Young Republicans Embrace a Slower, Gentler Brand of Climate Activism | InsideClimate News
    https://insideclimatenews.org/...52020/young-republican-conservative-climate-activism-green-new-deal
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate change has increased the risk of a huge landslide in an Alaskan fjord that could cause a catastrophic tsunami, scientists said Thursday.
    Warming temperatures have caused the retreat of a glacier that helps support a steep, mile-long slope along one flank of a fjord in Prince William Sound, about 60 miles east of Anchorage. With only a third of the slope now supported by ice, the scientists said, a landslide could be triggered by an earthquake, prolonged heavy rain or even a heat wave that could cause extensive melting of surface snow.

    https://www.nytimes.com/2020/05/14/climate/alaska-landslide-tsunami.html
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mindshift v britanii, snad to bude mat aj nejaky prakticky dopad

    Britons want quality of life indicators to take priority over economy | Society | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...of-life-indicators-priority-over-economy-coronavirus?CMP=share_btn_tw
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam