• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SHINIGAMI: A do bytovek zas zavest pradelny....
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: to by vedela.. a nebylo by jednodussi mit proste poradny zdroje energie? Eee, jasne, nebylo ;) Nebo si aspon odpustit tyhle nesmyslny prepocitavani vrtuli na domacnosti prez prumernou spotrebu... Btw. blbej sporak me slizne prez 7kW, kdyz se trosku oturuje. Ale samozrejme muzem z ekologickych duvodu omezit stravu na studeny vlocky maceny v odrazeny vode;).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: tie peaky by vedela vykryt nejaka vyrovnavacia bateria instalovana napr. v sklepe bytovky, ale uz to je rozdiel (aj pre prenosovu sustavu), ked jedna domacnost vezme naraz 2500W alebo napr. 5000W, povedzme bytovka 10 domacnosti to mas rozdiel 25kW ci zapnu vsetci naraz pracku alebo pracku a plotnu a telku a vysavac
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    GOJATLA: k nanoenergies jsem chtěla, ale nějak mě zmátly jejich podmínky, tak jsu u skautů (zatím aspoň podporuju skauty od dalšího roku i OZE). spousta lidí v mém okolí u nano energies je a jsou spoko,
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    DRSH: Mám dojem, že je lepší podpořit Nano Energies - malou firmu, které skutečně záleží na rozvoji OZE, není to jen marketing (ale můžu se mýlit, chystám se k nim přejít, ale zatím jsem to neudělal).
    Greenwashing: když je elektřina eko jenom jako – Elektřina Nazeleno
    https://elektrinanazeleno.cz/greenwashing-kdyz-je-elektrina-eko-jenom-jako/
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: jasne, takze ja budu varit od osmi do deviti, soused od deviti do desiti, atd. Neni nad prijemne zmanagovany vikend ;).
    HUGO
    HUGO --- ---
    DRSH: nabízí; ti férovější tě upozorní, že není fyzikálně možné, aby ti ze zásuvky tekla čistě zelená elektřina, ale že je to model kdy nějak obecně finančně podporuješ (dle tvrzení prodejce) nákup elektřiny z obnovitelných zdrojů; detaily netuším
    CORDESCU
    CORDESCU --- ---
    DRSH: jj, mam pres ne svuj plyn a elektriku. uz treti rok a zatim dost spokojenost. na tu zelenou variantu jsem taky koukal - jen doufam, ze to nebude standardni ucetni svindl :D
    DRSH
    DRSH --- ---
    kolega mi před chvílí přeposlal tento odkaz na Skautskou energii, kde od příštího roku nabízí odběr energie kpl. 100% ze zelených, obnovitelných zdrojů:
    Naše nové ceny energií na 2021 - 2022 | Skautská energie
    https://www.skautskaenergie.cz/novinky/nase-nove-ceny-energii-na-2021-2022/

    má s tím někdo zkušenost? nabízí to i jiní dodavatelé?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    corporate war on climate .)

    Google pledges not to make custom software for oil and gas extraction | Ars Technica
    https://arstechnica.com/...05/google-pledges-not-to-make-custom-software-for-oil-and-gas-extraction/

    Google, Microsoft, and Amazon cloud divisions have sought oil and gas business.

    Google says that it will not "build custom AI/ML algorithms to facilitate upstream extraction in the oil and gas industry," the company announced on Tuesday. This represents a small but significant win for climate activists.

    Google's comment coincided with the release of a new Greenpeace report highlighting the role of the three leading cloud-computing services—Google Cloud, Amazon Web Services, and Microsoft Azure—in helping companies find and extract oil and gas. Greenpeace notes that extracting known fossil fuel reserves would already be sufficient to push the world over 2 degrees of warming. Uncovering additional reserves will ultimately lead to even more warming.

    In short, none of the companies are ready to go as far as Greenpeace would like. But Google seems to be signaling a desire to reduce ties to the oil and gas sector over time, while Microsoft and Amazon show no inclination to do so.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: na rozdelovanie zataze sa da dost rychlo zvyknut, t.j. celkom rychlo sa vies naucit ze ked zapnes pracku tak nebudes zapinat hned trubu na pecenie alebo plotnu, telka je dost marginalna spotreba nejakych 150W, herny pocitac v zatazi je tiez tak 150-300W podla toho aku mas grafarnu, ten priebeh spotreby tiez nie je konstantny, u pracky je to na zaciatku 2000W nez nahreje vodu ale pak uz nejakych 400-500W na roztacanie bubnu atd. atd., podobne sa da napr. zvyknut na bezobalove nakupovanie, ja uz som z toho tak zmagoreny, ze ked si mam v obchode brat nejaky pytlik na ovocie, lebo som si zabudol svoje platenne pytliky, tak sa citim ako kriminalnik :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: průměrná spotřeba dvoučlenný domácnosti v ČR je 2,500 kwh ročně, tedy 300w okamžitej odběr.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    SHEFIK: to nevim, zato vim, ze kdyz prijde vikend, zapnu plotnu a k tomu se pere a decka parej a bezi telka, tak budem asi dost nadprumerny. A nejspis nejen my.
    PAD
    PAD --- ---
    SHINIGAMI: My jsme celkem prumerna domacnost s 2 detmi a beznymi spotrebici + el. ohrev vody obcas. Celkova rocni spotreba ~3MWh. Kdyby jim ta turbinka davala realne 40% vykonu, tak to +- sedi. Nevim, jestli je 40% realisticke, nebo jestli je to na mori v praxi vice.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHINIGAMI: jak se to u vetrniku pocita? ten vykon 15MW je za den/hodinu/minutu?
    NESCIUS
    NESCIUS --- ---
    Global Warming, as Depicted by 30 Years of Strategy Games
    https://www.youtube.com/watch?v=9n78WYo-SQQ&t=0s
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    SHEFIK: to maj hodne usporny prumerny domacnosti ;)
    NOIK
    NOIK --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    destabilizovat klima, degenerovat ekosystem. accelerate!

    Bolsonaro uvolnil ruce těžařům. Amazonský prales mizí zase o něco rychleji
    https://denikreferendum.cz/...sonaro-uvolnil-ruce-tezarum-amazonsky-prales-mizi-zase-o-neco-rychleji

    Brazilský prezident předminulý týden slíbil, že do boje proti nelegálnímu kácení vyšle armádu. Ekologové však upozorňují, že má Bolsonaro ve skutečnosti zcela opačné plány. Mimo jiné tlačí na brazilský Národní kongres, aby schválil jím navržený zákon, který by zlegalizoval vlastnictví půdy zabrané protizákonně či násilím.

    Carolina Marçalová z brazilské pobočky Greenpeace uvedla, že by tím Bolsonaro přestal jen potichu tolerovat odlesňování a začal mu aktivně napomáhat. „Bolsonarovy kroky jsou kriminální a musí okamžitě přestat. Všem domorodým komunitám, které se nemají jak bránit proti koronaviru, hrozí vinou prezidenta zánik. Ať už zavlečením viru anebo zničením jejich domova,“ obává se Marçalová.

    Lesní expert Daniel Brindis, který pracuje pro Greenpeace ve Spojených státech, pak kromě Bolsonara z rychlého ničení pralesa viní také fungování celosvětového obchodu. „Banky investují do rozšiřování nebezpečné infrastruktury v pralese, korporace ve velkém skupují dřevo, nerostné suroviny či hovězí maso. Ačkoliv se o krizi amazonského pralesa mluví dlouho, korporace kvůli vlastnímu profitu tolerují porušování lidských práva a prohlubování klimatické krize,“ vysvětlil Brindis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam