• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---


    V týchto dňoch ťažko nájsť dôležitejšiu informáciu ako to, že dnes prekročila teplota hodnotu 30 °C za polárnym kruhom. To nie je dobrá správa pre nikoho...






    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: to je známá věc, proto bych počkal s baterkou do baráku ještě pár let a pak budou za babku :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    S tematem klubu to moc nesouvisi, ale vzhledem k tomu, jakej ma Bolsonaro vliv na osud destnych pralesu, tak to sem stejne davam...

    Brazilský prezident blábolil déle než hodinu v autentickém Mussoliniho stylu o tom, jak vynikajíci on sám je a jak všichni členové jeho vlády musejí striktně plnit jeho příkazy. Bolsonaro si přeje, aby všichni ministři jeho vldy tvrdili, že COVID-19 je výmyslem tisku (anebo že je to skutečný virus, který vyrobila Čína, aby světu vnutila komunistický režim, podle toho, v které části té videonahrávky to je). Všichni ministři musejí veřejně bojovat za ukončení karantény.
    Bolsonaro tam také říká, že chce "vyzbrojit obyvatelstvo", aby začalo se zbraní v ruce bojovat proti primátorům a guvernérům, aby je postřílelo a aby nerespektovalo předpisy sociálního distancování, včetně užívání roušek. Řekl také, že vyzbrojené obyvatelstvo může se zbraní v ruce bojovat proti policii, která se mu bude snažit bránit, aby nechodilo na pláž anebo do supermarketu bez roušky. Nedávno jeden Bolsonarův stoupenec zabil v obchodě s potravinami pokladní, protože požádala, aby si nasadil roušku.
    V jednu chvíli vyzval ministr školství Abraham Weintraub Bolsonara, aby nasedl do tanku a provedl invazi do Nejvyššího soudu, "dal ty vandráky do vězení" a zlikvidoval parlament.

    https://blisty.cz/art/99960-bolsonaro-jako-kmotr.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    v indii slapou na plyn

    India’s Solar Park Scheme Offers $700 Billion Opportunity For Investors | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/.../indias-solar-park-scheme-offers-700-billion-opportunity-for-investors/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    v cestine si to precte vic lidi

    Studie MIT: použité akumulátory z EV vhodným úložištěm pro solární farmy | Svět hardware
    https://www.svethardware.cz/...it-pouzite-akumulatory-z-ev-vhodnym-ulozistem-pro-solarni-farmy/52152
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    australie

    The climate crisis looms as the Coalition fiddles with fossil fuels | Climate change | The Guardian
    https://amp.theguardian.com/...4/the-climate-crisis-looms-as-the-coalition-fiddles-with-fossil-fuels

    The linear trend of temperatures over the past 60 years suggests we will hit 2C above pre-industrial levels in 50 years; the trend of the past 20 years has it happening in around 30 years, but the trend of the past decade would see us hit that level in 2038 –just 18 years’ time.


    In 2018, the IPCC warned we had little time to keep temperatures below 1.5C above pre-industrial levels. If the trend of the past decade continues, we’ll hit that temperature in 2025.

    ...

    a study published this week in Nature Climate Change estimates the annual global drop in emissions due to virus shutdowns will be “comparable to the rates of decrease needed year-on-year over the next decades to limit climate change to a 1.5°C warming”.

    That it took forcing people to stop their lives to achieve such cuts highlights just how big the job ahead of us is and how it cannot be done through individual action alone.

    Cutting emissions without crippling the economy requires not everyone self-isolating, but changing industries and the very foundations of our economy.

    ...

    manufacturing taskforce, headed by Dow Chemical executive and Saudi Aramco board member Andrew Liveris, is recommending to the National Covid-19 Coordination Commission (itself headed by the current deputy chairman of Strike Energy, Neville Power) that “the Morrison government make sweeping changes to ‘create the market’ for gas and build fossil fuel infrastructure that would operate for decades”.

    It comes off the back of Angus Taylor suggesting it is not government policy to achieve net zero emissions by 2050, and the government giving in-principle support to recommendations made by a panel headed by a former CEO of Origin Energy, Grant King, to allow the Australian Renewable Energy Agency and the Clean Energy Finance Corporation fund projects involving carbon capture and storage.

    Taylor also this week released a discussion paper for a “framework to accelerate low emissions technologies”. While suggesting renewables are vital, it essentially pushes for the same energy mixes that were being advocated a decade ago – more gas, the discredited carbon capture, as well as nuclear power.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: nemlat prazdnou slamu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: ty si myslíš, že jádro zálohu nepotřebuje? A co voda?
    A jak si na tom s tou globální změnou?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: KEB se ptal, kte se vzaly TWh, tak vysvetluju, kde se vzaly TWh. To tvy mlzeni kolem s tim moc nesouvisi. Nepocitaje to, ze srovnavat zalohovani jadra a oze je takovy drobny faulik, ale tak to vime oba;).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: Jako pokud je naším cílem opustit fosilní paliva tak něčím dneska záložní uhlí budem muset nahradit. Ať zalohujes jádro nebo oze, tak jako tak něčím to potřebuješ zálohovat.
    Jestli to bude spousta akumulátorů po barakach a firmách, nějaká centralizovaná výroba syntetického metanu, nebo vodíku, se bude teprve rozhodovat.

    Klimatickou změnu jako takovou uznáváš?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: cimz se dohrabeme k potrebam tech TWh ulozist, at uz velkych centralnich nebo rozdrobenych na miliony pidi po domacnostech;)
    NOIK
    NOIK --- ---
    Český projekt na záchranu vody v krajině je mezi finalisty „vodní Nobelovy ceny“ | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...-na-zachranu-vody-v-krajine-je-mezi-finalisty-vodni-nobelovy-ceny-8210373
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: když nesvítí a nefouka pojedeme zatím tak jako dnes. S tím, že když svítí nebo fouká tak budem snižovat spotřebu uhlí, postupně budem zavádět zálohy a uhlí zrušíme úplně. Jádro doslouží a buď se část výkonu postaví znovu a budem to garantovat netržně a dopadne to jako u tvého oblíbeného solárního tunelu, nebo jej nikdo nepostaví, protože to je hodně nejistá investice.
    Tak jako tak, rozvoj oze nás nesmí minout, protože nic moc jiného nemáme na výběr.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    KEB: to se kdysa probiralo vedle v solarnich technologiich, jde v podstate o to, co delat kdyz zrovna nefouka a nesviti, uhli jsme se zbavili a jadro jsme moudre odstavili, protoze je fuj. Denni spotreba elektriny CR je v prumeru 200GWh, a pak priskakuji veci jako rozdil leto/zima, zelene spekulace o tom kolik se z toho da usetrit, nezelene o tom, ze kdyz chcem ty auta na baterky, tak sezerou dnesni ekvivalent benzinu, coz je taky slusny mnozstvi energie. Pak to pronasobis poctem dni, na kolik chces byt chraneny prev vypadkem a jsi na TWh jedna dve.
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: proč terawattove? Zkus mi to vysvětlit jednoduše a pro blbce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ano, ale to, že díky krizi např. ropa zlevní neznamená, že se jí v autech spálí méně... znamená to jen to, že Západ za tu ropu Saúdúm pošle míň stíhaček a bomb. To ale opět neznamená, že je nevyrobí... akorát je nechá někde odstavené vyrobené na sklad...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: ehm, sleduješ aspoň trochu zprávy ze světa? Ono i státy kde to neřeší jsou mnohde docela v háji
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vysvětlení, jak to funguje - proč jsou zdroje zapínané jen ve špičkách tak drahé...
    The story of cheaper batteries, from smartphones to Teslas | Ars Technica
    https://arstechnica.com/features/2020/05/the-story-of-cheaper-batteries-from-smartphones-to-teslas/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PASTAFARIANKA: no já souhlasím s výrokem "Představa, že jsou všichni součástí jakéhosi levicového zeleného spiknutí, je jedna z těch nejméně pravděpodobných konspiračních teorií, které znám.". On si toho všiml už Matěj Stropnický, že materiální nároky takového toho prostého venkovského lidu, který na venkově musí všude autem (a ono "venkov" je v ČR pořád tak 60% populace, tedy počítáno vč. malých měst, které jsou v podstatě svým fungováním jen větší vesnice), jsou pochopitelně součást problému (a to ještě když začouděj celou vesnici hnědým uhlím ve svých kamnech, tak globálně vzato ušetřej asi 2/3 emisí, než kdyby zatopili elektřinou, která se v zimně stejně vyrobí akorát z toho hnědého uhlí).

    Každopádně pouze fakt radikání (taková ta anarcho-zelená) levice má jakýs-takýs scénář na deindustrializaci společnosti (který obecně nevadí liberálním městským voličům - odtud ta představa "neomarxistického spiknutí", až na to, že nemá nic společného s Marxem a marxismem a není to spiknutí :-). Ovšem tenhle scénář je intelektuální koncept stravitelný asi tak pro 1% populace. Běžná levice např. pokládá dost za tabu koncept přelidnění planety.. .ale právě vzhledem k těm materiálním nárokům je nutné o přelidění mluvit, pokud si každý bude nárokovat americký životní styl, tak místo pro 7 miliard prostě není, a to, že všichni ty lidi budou bydlet v panelácích (v panelákizaci měst dnes jednoznačně vede Čína) a jezdit MHD místo autama taky není samospasitelné řešení...

    Když se snažím formulovat, jak by měl znít politický program typu ne-úplně-zpátky-na-stromy, tedy eko-hi-tech alternativa pro ČR, tak sklouzávám k požadavku na terrawatthodinové úložiště energie (místo JE). Pro srovnání - pokud jsem dobře googlil a konvertoval jednotky, tak Dlouhé stráně (enviromentálně sám o sobě kontroverzní projekt) mají kapacitu 3.5 GWh, bavíme se tedy o požadavku na akumulaci ve výši 300x PVE Dlouhé stráně. Ve srovnání s roční produkcí elektřiny v ČR jde ovšem o zanedbatelný zlomek (počítám tak 2 dny Představa, že jsou všichni součástí jakéhosi levicového zeleného spiknutí, je jedna z těch nejméně pravděpodobných konspiračních teorií, které znám.celkové produkce...)

    Terrawatthodinové úložiště je naprosto obludný požadavek z hlediska existujících technologií - přečerpáváním to řešit nejde, baterkama taky ne, jednoduše ani nemám představu, jaká technologie by se na to měla zvolit (ovšem měl by se v tomhle směru začít aspoň výzkum). Současně je to ale z hlediska dnešní spotřeby kapka v moři a kdyby budoucnost energietiky měla být OZE + výše uvedené terrawatthodinové úložiště, tak budou stejně potřeba masivní úspory a transformace ekonomiky...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: ekonomická krize bude maximálně tady, rozvíjející se ekonomiky porostou utěšeně dál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam