• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    KULHY
    KULHY --- ---
    Dotaz. Mame v rodine nejaka pole a ty pronajimame mistnimu druzstvu. Druzstvo na nich samo sebou jedou sracky bomby podle sveho uvazeni. Mate nejake info jak moc je realne jim nutit do smlouvy nejake podminky, aby jejich hospodareni bylo alespon trochu uvazlive? Co by to melo byt takove green minimum? Jaky jsou alternativy?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    usa v 2019 vyprodukovaly vic energie z renewables nez z uhli

    https://ieefa.org/eia-u-s-renewable-energy-consumption-topped-coal-in-2019/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tak proto ten boom uhli v cine, slo o dotovanou clean energy :D soudruzi vzdycky prekvapi...

    https://ieefa.org/china-removes-coal-related-projects-from-green-bond-program/

    China has excluded “clean coal” from a list of projects eligible for green bonds, according to long-awaited new draft guidelines published by the central bank on Friday. The new catalogue of eligible projects replaces the previous one published in 2015, and will be open to public consultation until June 12,
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    uz se tu sice probiral dopad korony, ale tak jeste shrnuti

    http://www.osel.cz/11195-dostane-virus-nobelovku-za-ekologii.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    zajmavy cteni

    Miroslav Vinkler: Klimatická změna, globální oteplování a teorie biotické pumpy II. - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...oslavn-vinkler-klimaticka-zmena-globalni-oteplovani-a-teorie-bioticke-pumpy-ii
    KEB
    KEB --- ---
    Tady něco k tomu orání plus ještě v diskuzi o tom mluví další člověk

    Pavel Surma: Jak správně orat proti suchu - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/pavel-surma-jak-spravne-orat-proti-suchu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: orba je eroze :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pokud vyhraje trump, nabere se skluz 10 let. netusim jak tyhle veci muze nekdo vedet

    A new study published in the journal Environmental Science and Policy takes a closer look at the prospect of a two-term Trump presidency. It concludes that four more years of Trump in the White House could delay global emissions cuts by 10 years.
    As Carbon Brief’s summary of the paper explains, the authors’ modelling shows that other countries would have to pick up the slack for the world to stay within the Paris Agreement’s “well below” 2C limit, adding a percentage point of reductions to each of their emissions pledges for every Trump term.

    Four more years of Donald Trump could 'delay global emissions cuts by 10 years’
    https://www.carbonbrief.org/...e-years-of-donald-trump-could-delay-global-emissions-cuts-by-10-years
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Reporting on climate change means forever being on the hunt for inflection points. Have global emissions peaked? When will the building of coal-fired power plants slow in, say, China? Has Arctic sea ice extent reached a record low?
    Every time the International Energy Agency (IEA) publishes a fresh report, journalists and analysts dive in to search for such nuggets buried in the data. This week, it released its latest annual “World Energy Investment” report and Carbon Brief’s Josh Gabbatiss rolled up his sleeves and pulled out the key charts for his summary article.

    Predictably, the Covid-19 crisis has had a dramatic impact on energy investment around the world. This year will see the largest ever fall in both investment and consumer spending on energy, said the IEA.
    However, the report also reveals various other insights. For example, it shows that, as demand and prices collapse, consumer spending on oil is expected to drop by more than $1tn, prompting a “historic switch” as spending on electricity exceeds oil for the first time (chart above).

    Another surprising find within the report was that investment in battery storage fell for the first time last year. It seems that fires at energy storage installations in South Korea were a significant cause.

    IEA: Coronavirus 'accelerating closure' of ageing fossil-fuelled power plants
    https://www.carbonbrief.org/...oronavirus-accelerating-closure-of-ageing-fossil-fuelled-power-plants
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: Ars Technica obsáhle vysvětluje, díky čemu v uplynulé dekádě sedmkrát zlevnily baterie. Plus: kde jsou ještě rezervy a co to znamená pro energetickou soustavu i mobilitu.

    (libil se mi tento komentar / motivacni hlaska k clanku)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    The neoliberal era is ending. What comes next? - The Correspondent
    https://thecorrespondent.com/466/the-neoliberal-era-is-ending-what-comes-next/61655148676-a00ee89a

    mozna off topic, nevim. pan co napsal Utopie pro realisty

    If there was one dogma that defined neoliberalism, it’s that most people are selfish. And it’s from that cynical view of human nature that all the rest followed – the privatisation, the growing inequality, and the erosion of the public sphere.

    Now a space has opened up for a different, more realistic view of human nature: that humankind has evolved to cooperate. It’s from that conviction that all the rest can follow – a government based on trust, a tax system rooted in solidarity, and the sustainable investments needed to secure our future. And all this just in time to be prepared for the biggest test of this century, our pandemic in slow motion – climate change.
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Jasny, pres vrstevnice to dodelas rychleji (to mi potvrdil primo znamy, co to jezdi). Nikdo je neplati od toho, aby nebyla eroze. Musi to udelat rychle, protoze maji spoustu jine prace. Dalsi ze serie selhani trhu:/
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Musim verejne priznat, ze kdyz jsem tu pred par mesici obhajoval JE, tak to bylo spis akademicke, nez realisticke. Ty argumenty mi porad prijdou pravdive, ale v mafianske realite CR to dopadne tak, jak to dopadne - ze si to draze zaplatime vsici:/ No co, porad zbyva varianta ostrovniho systemu:)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Cop26 climate talks in Glasgow will be delayed by a year, UN confirms | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../cop26-climate-talks-in-glasgow-will-be-delayed-by-a-year-un-confirms
    Cop26 is the most important international meeting on the climate emergency since the Paris agreement was signed in 2015. Under the landmark accord, countries must come forward every five years with revised plans on curbing greenhouse gas emissions in line with the Paris goal of limiting global heating to no more than 2C, and preferably no more than 1.5C.

    Current national targets would take the world to at least 3C above pre-industrial levels, scientists warn, so countries are under pressure to come up with more stringent commitments.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO: Nestojí to za to, působí to celé dost amatérsky. Opravdu nechápu jaký byl záměr autora. Pokus o parodii dezinfo produkce? Nebo jen výkřik pro upoutání pozornosti?
    Zajímavější mi přišly reakce, třeba tahle:
    Planet of the Humans : Let's just have a think...
    https://www.youtube.com/watch?v=ZmNjLHRAP2U
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Hodně stojíme o to, aby zemědělci pronajímající si půdu od obcí a států museli hospodařit udržitelně a zodpovědně. Konečným cílem ale je změna dotační politiky. Nejvyšší kontrolní úřad dlouhodobě vyčítá ministerstvu zemědělství, že není schopné upravit dotace do souladu s politikami na ochranu před suchem.

    Nesmyslem jsou i protichůdné dotační programy, kdy ministerstvo zemědělství podporuje technickou úpravu koryt toků a ministerstvo životního prostředí zase vypisuje programy pro odstraňování technických úprav koryt toků a jejich návrat k přírodě blízkému stavu. Neuvěřitelné.

    Na to klademe velký důraz, protože dotace musí podporovat zadržování vody v krajině a udržitelné zemědělství. S tím souvisí i náš provokativní návrh spojit ministerstvo zemědělství a životního prostředí. My víme, že ve stávající sestavě Toman Brabec a jejich pohledu na ekologickou politiku to nemůže fungovat. Nicméně finálně zemědělství má být v souladu s životním prostředí.
    TUHO
    TUHO --- ---
    NJAL: Nj, ozval se autor, jehoz footage neopravnene pouzili... Furt to muzou vystrihnout a uploadnoat znova ne? Tys to videl? Ja jsem se k tomu jeste nedostal...

    It was taken down following a copyright claim over four seconds of footage contained in the film.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Radek Kubala

    Čtvrtý do seriálu rozhovorů o klimatu s předsedami a předsedkyněmi sněmovních stran. Tentokrát s Vít Rakušan, předsedou Starostové a nezávislí • STAN o roli obcí a měst při zvládání klimatické krize, nutnosti skončit s uhlím či Zelené dohodě. A taky o důležitosti kvalitního života v čistém životním prostředí.


    Vít Rakušan: Kvalita života je důležitější než rychlý ekonomický růst
    https://denikreferendum.cz/...1-vit-rakusan-kvalita-zivota-je-dulezitejsi-nez-rychly-ekonomicky-rust
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam