• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: orba je eroze

    minuskar mi to vyvrati?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    vodik a grafit z odpadni vody

    Biogas - Green Light for Renewable Hydrogen from Wastewater Project in Australia - Renewable Energy Magazine, at the heart of clean energy journalism
    https://www.renewableenergymagazine.com/...en-light-for-renewable-hydrogen-from-wastewater-20200602/

    Excess gas produced during the wastewater treatment process is currently burned off but this innovative technology will instead use it to create low-emission hydrogen and graphite.

    ...

    The three-year operation at Woodman Point Wastewater Treatment Plant in Munster will produce around 100 tons of fuel-grade hydrogen and 380 tons of graphite each year, with the potential for expansion.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Transformational adaptation on the farm: Processes of change and persistence in transitions to ‘climate-smart’ regenerative agriculture
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959378018309117

    Regenerative agriculture, an alternative form of food and fiber production, concerns itself with enhancing and restoring resilient systems supported by functional ecosystem processes and healthy, organic soils capable of producing a full suite of ecosystem services, among them soil carbon sequestration and improved soil water retention. As such, climate change mitigation and adaptation are incidental to a larger enterprise that employs a systems approach to managing landscapes and communities.

    The transformative potential of regenerative agriculture has seen growing attention in the popular press, but few empirical studies have explored the processes by which farmers enter into, navigate, and, importantly, sustain the required paradigm shift in their approach to managing their properties, farm businesses, and personal lives. We draw on theories and insights associated with relational thinking to analyze the experiences of farmers in Australia who have undertaken and sustained transitions from conventional to regenerative agriculture. We present a conceptual framework of “zones of friction and traction” occurring in personal, practical, and political spheres of transformation that both challenge and facilitate the transition process. Our findings illustrate the ways in which deeply held values and emotions influence and interact with mental models, worldviews, and cultural norms as a result of regular monitoring; and how behavioral change is sustained through the establishment of self-amplifying positive feedbacks involving biophilic emotions, a sense of well-being, and an ever-expanding worldview.

    We conclude that transitioning to regenerative agriculture involves more than a suite of ‘climate-smart’ mitigation and adaptation practices supported by technical innovation, policy, education, and outreach. Rather, it involves subjective, nonmaterial factors associated with culture, values, ethics, identity, and emotion that operate at individual, household, and community scales and interact with regional, national and global processes. Findings have implications for strategies aimed at facilitating a large-scale transition to climate-smart regenerative agriculture.

    TADEAS
    KEB
    KEB --- ---
    Tramtara dá

    Za 30 dní bude ukončena výroba v uhelné elektrárně Prunéřov I. | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/za-30-dni-bude-ukoncena-vyroba-v-uhelne-elektrarne-prunerov-i
    KEB
    KEB --- ---
    YMLADRIS: ha! Takže to jde, ale to by si někdo komu nepatří největší agroholding nesměl prolobbovat kukuřici na bioplyn...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    18gw + storage v usa, financovani zajisteno

    8minute Solar Energy Secures $225 Million Letter of Credit Facility to Support its 18 GW Solar-Plus-Storage Projects
    https://www.energytrend.com/news/20200602-17912.html
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Budoucnost bez nových jaderných bloků je možná, předpokládá analýza státní firmy – Deník N
    https://denikn.cz/...mozna-uvadi-analyza-statniho-podniku-klicem-maji-byt-obnovitelne-zdroje-a-plyn/

    porad nemam to predplatne ktere odemyka clanky tak vam to dam sem, sorry za wall of text

    Česká republika by se v budoucnu mohla obejít bez výstavby nového jaderného zdroje. Vyplývá to z interního dokumentu takzvané Uhelné komise, která se zabývá útlumem těžby uhlí a výrobou energie z fosilních paliv. Dokument s několika scénáři vypracoval a v březnu představil členům komise státní podnik ČEPS, který provozuje elektrickou přenosovou soustavu.

    Deník N má k dispozici interní dokument, podle nějž Uhelná komise v současnosti pracuje celkem se šesti scénáři představujícími kompromisní varianty z původních 24 variant, které členům komise v minulosti představilo ministerstvo průmyslu. Jednotlivé scénáře počítají s odlišným energetickým mixem pro následujících několik dekád. Většina variant počítá s výstavbou nových jaderných zdrojů, jak ji v současnosti plánuje česká vláda připravující tendr na výstavbu nových bloků jaderné elektrárny v Dukovanech.

    Jeden z možných scénářů předpokládá, že by k výstavbě nových jaderných bloků v hodnotě stovek miliard nemuselo dojít. A to za předpokladu, že by došlo k intenzivnější podpoře obnovitelných zdrojů tak, jak předpokládá varianta s pracovním označením 12. Ta bere v potaz střední scénář rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Jak v připomínkovém materiálu zdůrazňuje ministerstvo průmyslu, verzi bez nutnosti výstavby jaderných zdrojů úřad nechal právě pro případ, že by se celý proces chystané výstavby zastavil.

    Stát ale tak jako tak nepočítá s tím, že by se bez jaderných elektráren obešel úplně. „Naopak, jak z pohledu zdrojů, tak stability přenosové soustavy je jádro podle všech výhledů nezbytné,“ vysvětlil vicepremiér Karel Havlíček.

    [ TIP: Odebírejte nové články k tématu Energetika e-mailem. ]

    Scénáře budoucnosti české energetiky. Zdroj: ČEPS
    Varianta s označením 12 pak počítá s tím, že k vyřazení uhelných elektráren dojde v roce 2040. S dřívějším vyřazením uhelných zdrojů o pět let počítají verze materiálu s označením 1 a 5, druhý jmenovaný pak patří mezi ekologické varianty rozvoje české energetiky. „Z modelování vyplývá, že v roce 2035 dokáže česká energetika úplně nahradit uhlí obnovitelnými zdroji, plynovými elektrárnami a omezením exportů,“ sdělil Deníku N zdroj obeznámený s výsledkem analýzy.

    S tím ale podle informací Deníku N nesouhlasí někteří členové Uhelné komise, kteří se obávají sezonních výkyvů dodávek energie, čímž by mohlo dojít k nutnosti importu energie ze zahraničí. „Nevím, odkud bychom elektřinu měli nyní brát,“ vypověděl pro Deník N člen blízký komisi, který poukazuje na situaci v Německu, jež se chystá na odstavování jaderných i uhelných elektráren v rámci projektu Energiewende.

    Také proto některé scénáře počítají s větším podílem plynových elektráren, jejichž provoz je sice dražší, ale představují stabilní zdroj energie. Jak uvádí ČEPS, nejekologičtější varianta číslo 23 musí počítat s velkým množstvím zmařené elektrické energie.

    Produkce emisí pak v jejím případě dosahuje 468 tisíc tun oxidu uhličitého v roce 2050. Nejstabilnější varianta s číslovkou 1 je pro české životní prostředí více než dvakrát náročnější, produkce by v roce 2035 dosáhla 980 tisíc tun.


    Scénáře budoucnosti české energetiky. Zdroj: Deník N
    V souvislosti s výstavbou nových jaderných bloků ČEZ oživil svou dceřinou společnost Elektrárna Dukovany II, pod kterou má nový jaderný zdroj spadat. Do společnosti již přesunul část pracovníků, kteří se přípravou rozšíření Dukovan budou zabývat. Celkem se jedná asi o osm desítek zaměstnanců, od technologických odborníků po experty na výběrová řízení. Právě tendr na dodavatele energetického zdroje by měl ČEZ spustit do konce letošního roku, dodavatel stavby by pak měl být známý ke konci roku 2022.

    S financováním projektu má státnímu gigantu pomoci stát, poskytnout by měl asi dvě třetiny prostředků, které se odhadují zhruba na 160 miliard korun. Kritici ale vzhledem k zahraničním zkušenostem poukazují na to, že se náklady mohou vyšplhat výrazně výše. S financováním jaderných zdrojů má ČEZ také pomoci takzvaná garantovaná výkupní cena. Rozdíl od skutečné ceny energie na evropském trhu pak budou dorovnávat spotřebitelé.

    V průběhu května přitom ministerstvo průmyslu značně změnilo systém podpory pro obnovitelné zdroje energie. Vláda schválila přepočítání takzvaného vnitřního výnosového procenta (IRR), které výrazně snížila především pro solární zdroje energie, konkrétně na 6,3 procenta. Jedná se tak o obnovitelný zdroj s nejnižší podporou, například bioplynové elektrárny dosahují výnosnosti vyšší o 4,3 procentního bodu. Horní hranice podpory se ministerstvo drželo také v případě biomasy, vodní nebo větrné energie. Důvodem snížení podpory pro solární energii byl podle vicepremiéra Karla Havlíčka prudký nárůst počtu solárních elektráren v minulých letech.





    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN: kalamita je všude, tak se zvedají i ceny dřevařů. to zvedá náklady a padají příjmy. ano, neleká je to situace, ale zrovna kalamitní dřevo z jindřichohrecka si nechávají dovážet rakušáci, protože to je za hubičku. někdo se předzásobuje a nemektá a někdo brečí, že musí prodávat pod cenou.
    jistě, dotační systémy to kurví napří odvětvími, protože se ptám, k čemu má ta podpora být ? aby kluci mohli hospodařit jako doteď, to je moje odpověď.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PAD: LINKOS: PALEONTOLOG:

    Ad lesy. Vlastnik lesa je povinen se o ne starat. Jestlize se mu vlastnictvi komercne nevyplaci, nic ho nenuti lesy dal vlastnit. To stejne u polnosti. Kdyby nebyla takhle spatne nastavena dotacni politika cele EU, tak lesy, pole i pastviny nebude met smysl drzet pro investice (bezpecna investice), protoze vlastnik nebude schopen "levne" dostat narokum na povinnou a spravnou udrzbu.
    V tuhle chvily se prirozenym trznim mechanismem dostane puda k tem kteri na ni chteji smysluplne hospodarit. Nebude to idealni, ale bude to o vesmir lepsi nez ted. Dotace a systemova podpora smerem kde se zase vyplati jen velke reseni s kalkulaci uspor z rozsahu povede jen k dalsim Agrofertum.

    BTW Ale na cenu lesu uz to nejaky vliv ma. Koukam na lesy a nekdy to spadne uz k 12 CZK/m2 v nabidkach.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    nejaky pozitivni info z ciny

    EGEB: China says it will still reduce emissions despite COVID - Electrek
    https://electrek.co/2020/06/02/egeb-china-paris-agreement-targets-covid-19-florida-keys/amp/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: ona je spíš bláhová představa, že se musí podnikání vždy všem za každých okolností vyplácet a když ne, tak to musí lepit stát, žejo. kolik lidí nese rizika svýh podnikání na vlastních bedrech a stát jim nikdy nic nedá ? o drtivá většina. pak jsou tyhle podniky, kterým špatný hospodařením onemocní lesy, spadne cena dřeva a volají po státní podpoře. navíc teda dost ujeté podpoře pro ..... badum tss - velký podniky
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAD: nj, proč by lesníci měli mít peníze na obnovu lesů separe? Proč se jim umožnilo prodloužit dobu na obnovu? Vždyť to jsou zbytečnosti, všechno bych si rozdal a pak řek státu, že jestli chce obnovit lesy ať si to zaplatí sám
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: jo no a nikdo z nás v žádným failed state ve skutečnosti nebyl. (ad zkrachoval) čili moje představivost mi brání v těchto výkřicích

    (konstruktivní nápad nemám)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAD: já jsem to přestal číst hned na začátku, koukám, že to je perla vedle perly
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: No jo, vsichni jsou chudaci, nikdo za nic nemuze, stat aby platil. Uz aby cely ten debilni system zkrachoval, protoze tohle uz je jen agonie. Tohle me pobavilo asi nejvic:

    "„Měli jsme zájem o finanční podporu exportu dřeva, ta prý nepřipadá v úvahu, neuspěli jsme ani s úplným odpuštěním DPH u palivového dříví. Usilovali jsme také o to, aby majitelé lesů mohli svoji rezervu na pěstební činnost využít například na těžbu, protože podle zákona tuto rezervu musí mít na zvláštním účtu a sáhnout na ni mohou až ve chvíli, kdy les obnovují, což může být třeba za pět let. Ministerstvo financí nám toto také nepovolilo,“ vypočítává Kučera."

    Export? Cinane pry aspon na Valassku davaj litr za kubik, tak na co podpora. DPH na palivove drevo? Jasne, hehe, EET maj samozrejme hlavne ti maly vlastnici lesu:D Rezerva na pestovani na financovani tezby? To uz je hodne divoka predstava. Co bude priste? Bude chtit CEZ platit dostavbu JE Dukovany z fondu na jeji sanaci? :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: modlim se za sucho a pozary, kez nas proberou... ale k cemu? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: ten kučera se taky poved, krajina už nebude jak předtím. no to já rozhodně doufám, že ta pětina smrkových porostů, za kterou pláče, už tady nikdy vysazená nebude
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Kůrovec je horší než koronavirus.“ Lesníci chtějí po státu pět miliard - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...c-je-horsi-nez-koronavirus-lesnici-chteji-po-statu-pet-miliard-108007

    chudaci vlastnici lesu, musime se na ne slozit, republika chudaku
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Zahájení provozu nové německé uhelné elektrárny Datteln 4 provázely protesty
    https://oenergetice.cz/...hajeni-provozu-nove-nemecke-uhelne-elektrarny-datteln-4-provazely-protesty
    TUHO
    TUHO --- ---
    Israel unveils 80 bln shekel plan to boost solar energy
    https://news.trust.org/item/20200601131906-sz90i/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam