• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    carbfix uz tu asi parkrat byl, nicmene kdyby nekdo chtel webinar

    Webinar - Capturing and turning CO2 to stone, the story of Carbfix in Iceland | Think GeoEnergy - Geothermal Energy News
    https://www.thinkgeoenergy.com/...apturing-and-turning-co2-to-stone-the-story-of-carbfix-in-iceland/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    snad se vetsina chyti. jeste by to chtelo naly carbon cowboys na miste

    Etiopie plánuje do čtyř let vysázet 20 miliard stromů - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/etiopie-planuje-do-ctyr-let-vysazet-20-miliard-stromu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: no asi jsem operoval s těmi dosavadními odhady. Každopádně, jsou období kdy nefouká, takže to úložiště potřebuješ tak jako tak...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘For climate protesters, we are like filth’: the German village where coal is still king | World news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...ractive/2020/jun/01/climate-protesters-german-village-coal-still-king

    Germany pledged last year to end all coal mining by 2038 in line with its EU and global climate obligations. This has deepened existing political tensions in its coal-dependent regions.

    In Lusatia, it has placed climate activists on a collision course with local politicians, the coal companies and the communities whose incomes depend on coal.

    “Coal is a very emotive topic here,” says Adrian Rinnert from the local NGO Strukturwandel Jetzt, which has opposed the expansion of these mines for nearly a decade.

    The big problem, he thinks, is the lack of alternative economic opportunities. Although tens of thousands of mining jobs have been cut since the 1990s, most available employment in the region is still tied to coal.

    Mainstream German parties still champion the industry, and as in other parts of Europe, the impact of green policies on traditional or left-behind communities has become a convenient agenda for populists and far-right politicians to latch on to.

    “When people here discuss whether environmental protection or jobs are more important, it’s always the jobs that win,” Rinnert says.

    Coronavirus brought the coal plant sit-ins and the conflicts to a temporary halt in March, but the battle is resuming as Germany gets back to business.

    ...

    Belgium, Austria and Sweden are already coal-free. The UK, Ireland, France, Portugal, Italy and Slovakia will all exit coal before 2025. Spain produced 70% less coal-powered energy in 2019 and is predicted to achieve full closure by 2027. But Germany wants to keep production going well into the 2030s and some mines are expanding. Witt cites the new Datteln IV coal plant that Germany will add to the grid this summer, a move protesters call “climate policy madness”.

    The coal lobby, and many politicians, argue that Germany still needs lignite because it is already committed to shuttering nuclear power plants by 2022. And renewables are being built at a pace too slow to meet the country’s current energy needs.

    ...

    Away from the eastern German coalfields, the climate crisis has mobilised public consciousness across Europe, uniting anti-coal campaigners with Greta Thunberg’s Fridays for Future school movement.

    In Brussels, the European commission president, Ursula von der Leyen, a former German defence minister and ally of Angela Merkel, is pushing the so-called EU green deal under which the 27-nation bloc would become carbon neutral by 2050.

    Poland is the only EU country that has refused to sign up to that goal, and its rejection is driven by coal. Lusatia runs along the German/Polish border. It is hard to find anyone on either side who does not reject the need for a fast exit from fossil fuels.

    Miners feel unjustly scapegoated. “For climate protesters we are like filth and to be blamed for climate change. It feels unfair,” says Ortmann. “If we could, we would earn our money in another way. But moral lectures don’t really help when people’s livelihoods are at stake.”

    The far-right Alternative für Deutschland (AfD) party disputes climate science, but in Lusatia has matched its campaigning to the sentiments of people such as Ortmann, focusing (with strong echoes of the “gilets jaunes” demands in France) on the individual’s right to drive their own car and the unfairness of fuel taxes.

    Toni Schneider, an AfD politician in the Lusatian town of Hoyerswerda, claims the coal protest movement is not organised by local activists, but by people from “big cities”. “I have seen how they arrive here by train. From how they act it seems like these protesters come on a fun weekend trip and not a serious demonstration.”

    This culture war framing – rust-belt people being lectured to by outsiders and metropolitans – helps the AfD to manipulate local emotion and discredit local protesters, according to Rinnert. “The populists know how to address people’s feelings, which is why the AfD has such a large supporter base here in the Lusatia region.”
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    What it will take to save corals
    Researchers are investigating last-resort conservation measures to help corals to adapt to hotter, more acidic oceans caused by climate change. For example, scientists in the Florida Keys are trying to maintain the reef system by hand-rearing coral samples that have survived the pollution and rising temperatures naturally. Expanding marine protected areas can help to buy time for these ‘underwater forests’ — and the wildlife and livelihoods that depend on them. But scientists emphasize that these innovations will not be enough unless global leaders support them with urgent action to slow the rate of global warming.

    https://www.nationalgeographic.com/...ientists-work-to-save-coral-reefs-climate-change-marine-parks/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: potenciál není nějak zavratny... https://csve.cz/clanky/potencial-vetrne-energie-cr/495
    Vítr je schopen v ČR pokrýt třetinu spotřeby... Nevím jak tobě, ale mě to přijde jako docela dost
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: no já tu postnul několik příspěvků, nebudu se opakovat, protože tenhle klub není jen o tom, spíš bychom mohli pokračovat zde: [ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]

    V zásadě konkrétní technologii si v současnosti fakt neumím představit.. je jasné, že baterie na to stačit nebudou - ty max. tak na nějaké vykrývání špiček, ale ne na dlouhodobou akumulaci.

    Mám určitou představu kde - v některé z obřích kam po vytěženém hnědém uhlí v Čechách, protože podle všeho to bude obří projekt a aspoň část úložiště by zřejmě bylo vhodné centralizovat a oblast připojená na existující rozvodné sítě a současně třeba i se zakončením teplovodů z uhelných elektráren se mi na to jeví vhodná (třeba palivové články budou určitě generovat nějaké odpadnín teplo).

    A mám určitou představu kolik - stát by měl podle mě do úložiště investovat aspoň tolik, kolik chce investovat do nového primárního jaderného zdroje. Ostatně, vzhledem k výkyvům mezi létem a zimou by takové úložiště užila klidně i ta jaderná elektrárna - protože prostě v zimě je topná sezóna a málo energie z FV a když se budem chtít zbavit uhlí a nebudem ho chtít nahradit jednoduše ruským plynem, tak se to tak jako tak někde bude muset v létě střádat a v zimě použít...

    Decentralizovaná úložiště na úrovni třeba okresů by jistě taky byla fajn, já sám měl desítky let spousty nápadů, jak by šlo udělat "chytrou síť" ještě předtím, než se o tom začalo mluvit veřejně.. ale prostě rozvodná síť je v současnosti centralizovaná a nepůjde jí decentralizovat ze dne na den, a centralizované úložiště když bude přímo v místě, kde by se technologie vyráběla, by šetřila např. náklady na přepravu (ať už se bude přepravovat cokoliv - třeba tlakové láhve nan vodík). Decentralizovaně lze energii ukládat např. do elektromobilů v režimu levného dobíjení (tedy, ty např. budou vyčkávat v režimu částečně dobité baterie na přebytky v síti a nebudou se snažit dobít co nejrychlei...). Ale centralizované úložiště by muselo vysloveně nahradit výkon odstavených uhelných bloků, tedy řádově stovky MW. A mít kapacitu na úrovni terawatthodiny....
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    U.S. startup raises seed funds for ultra-deep geothermal wave drilling technology | Think GeoEnergy - Geothermal Energy News
    https://www.thinkgeoenergy.com/...ses-seed-funds-for-ultra-deep-geothermal-wave-drilling-technology/

    The company is working toward accessing depths of 10-20 km, which would dramatically open the opportunity for this clean, carbon-free and power-dense energy source.
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: tudíž zní otázka jak akumulovat? Přečerpávací elektrárna je drahá a nemáme je moc kde stavět. Baterky se na to moc nehodí drahé. Vodík je v plenkách a syngas taky tudíž jsme pořád u ceny. Vahadlove systémy vypadají dobře, ale není to vyzkoušené stlačený vzduch se zkouší.

    Mně se pořád jako nejschůdnější jeví fotovoltaika. Prostě naprat panely úplně všude a přebytkem dělat vodík pro Němce :-D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ministerstva dostanou o 3 miliardy více na vodohospodářské projekty - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...tvi/zpravy/ministerstva-dostanou-o-3-miliardy-vice-na-vodohospodarske-projekty
    DRSH
    DRSH --- ---
    V Beskydech jsou tůně proti suchu. Unikátní experiment má udržet vodu v krajině | Zlín
    https://zlin.rozhlas.cz/...sou-tune-proti-suchu-unikatni-experiment-ma-udrzet-vodu-v-krajine-8221287
    DRSH
    DRSH --- ---
    Do české krajiny se vracejí tůně, které dokáží zadržet vodu i v době sucha | České Budějovice
    https://budejovice.rozhlas.cz/...ny-se-vraceji-tune-ktere-dokazi-zadrzet-vodu-i-v-dobe-sucha-8221338
    DRSH
    DRSH --- ---
    Voda. Sucho už nastalo, co bude dál? | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/voda-sucho-uz-nastalo-co-bude-dal-8218644
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: v ČR není potenciál větru nijak závratný. Nejsme Německo, nejsme nížina, která se táhne v jednom kuse od moře... v Krušných horách už nějaké větrné elektrárny stojí a i když by šlo přijdat možná pár kousků, v zimě to prostě nestačí.

    U nás by byla řešením akumulace letní produkce fotovoltaiky.

    YMLADRIS: ... a ta akumulace mi pořád přijde schůdnější, než něco tahat z Maroka, sorry (ostatně, kdybychom dokázali akumulovat, můžeme akumulovat i německé přebytky, když hodně zafouká, které nám budou navíc posílat skoro zadarmo, protože nebudou vědět, co s nima...)
    OT_
    OT_ --- ---
    Jedinečný experiment z Beskyd ukázal, jak v lese efektivně zadržet vodu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...?fbclid=IwAR3_nN6JsGDvao7CYiAQKrjtF-_q6BqBBMiPucGvl3SYmrOshV0OSqDNxwM

    Na Velkém Javorníku těžká technika narušila nepoužívanou přibližovací linku na stahování dřeva. Odtékala po ní při každém dešti voda do nedalekého potoka. Podobných cest jsou v Česku tisíce. Nyní už díky tůním voda zůstane v lese.

    Článek
    Na nepoužívané sedmdesát metrů dlouhé přibližovací lince na severním svahu Velkého Javorníku bylo nyní vyhloubeno 28 tůní. Každá má rozměr 3×4 metry a hloubku od 0,1 do 0,6 metru.

    „Přepážky mezi jednotlivými tůněmi byly zhutněny a přebytečná voda má nyní možnost odtéci pomalu do lesa. V tůních bylo zadrženo přibližně 150 000 litrů vody. Lesy jsou tak ochráněny před erozí, rychlým odtokem vody a nadměrným vysoušením. To pomůže jejich rychlejší obnově, útočiště tu najdou vzácní obojživelníci,“ informuje Agentura ochrany přírody a krajiny.

    „V našem zájmu není rušit všechny přibližovací linky. Vybíráme pouze ty, které dlouhodobě nebudeme využívat. Potřebujeme zadržet dešťovou vodu v lese a toto opatření nám částečně může pomoci. Zhutněné přibližovací linky fungují jako drenáže, dokonale vysušují krajinu a les a opatření tohoto charakteru by vysušování měla zabránit,“ dodali lesníci.


    Ondřej Brož, který opatření uvedl v život, říká: „Les ze mě udělal člověka s velkým srdcem. Nyní, když to nejvíc potřebuje, mu chci vrátit to, co jsme mu jako lidé vzali, vodu.“

    „Bez vůle řešit problémy spojené se suchem by se tento unikátní počin nepodařilo uvést do praxe,“ podotknul Miroslav Kubín z beskydské Agentury ochrany přírody a krajiny. „Protože Biskupství ostravsko–opavské (jemuž lesy patří – pozn. red.) již v minulých letech hledalo i další efektivní možnosti, jak ve vyprahlých holinách, které byly znovu osázeny stromy, vodu co nejdéle udržet, bude již letos vybudováno dalších zhruba sedmdesát tůní a zasakovacích pásů.“

    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: živě vidím,jak ji anofert stahuje z obchodu a pálí na hromadách
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Živá půda — Academia
    https://www.academia.cz/ziva-puda--simek-miloslav--academia--2019

    V českém prostředí unikátní publikace shrnuje informace o půdě z oborů půdní mikrobiologie, zoologie, pedologie a managementu půd. Podílel se na ní rozsáhlý kolektiv autorů z Ústavu půdní biologie Biologického centra AV ČR, v. v. i., z vysokých škol i rezortních výzkumných ústavů. Poslouží tak nejen studentům vysokých škol přírodovědných, zemědělských a lesnických oborů, ale i odborným pracovníkům ve státní správě, v organizacích ochrany přírody a krajiny a ve výzkumných organizacích, stejně jako laické veřejnosti.
    První díl se podrobně zabývá hlavními skupinami půdních organismů, jejich taxonomií, biologií, fyziologií a ekologií.

    Druhý díl popisuje vznik a vývoj půd, složky půdy a fyzikální a chemické vlastnosti půdy. Věnuje se půdní organické hmotě, půdní vodě a půdnímu vzduchu, i funkční organizaci půdního prostředí. Seznamuje s přeměnami látek v půdě a v terestrických ekosystémech a s cykly hlavních biogenních prvků s důrazem na úlohu půdních organismů. Informuje o výměře a stavu půdy v globálním měřítku i v České republice. Věnuje se managementu půd včetně konvenčních a alternativních technologií, fyzikální, chemické a biologické degradaci půd a půdní erozi a přibližuje principy remediace znečistěných a poškozených půd.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rebel Talk s Vojtěchem Peckou
    https://youtube.com/watch?v=c-9_Qph74IQ
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Rebel Talk s Jiřím Malíkem
    https://youtube.com/watch?v=_JkANNpCzKQ
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: vim jen ze hollan mi rikal to samy. ze v zime je CR na zlomku kapacity skrz OZE a ze je potreba to tahnout napr z maroka a tam to chranit s kverem v ruce, ze to je zdaleka nejracionalnejsi reseni. v zime nefouka ci co. kdyz mu napises nejspis ti to vysvetli
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam