• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: tak teraz platim za istic 99 (3x25A), tak snad to nedvihnu skokovo na 199
    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: Pred nedavnem jsem tu daval propocty zalozene na simulacich (nakalibrovanych na realny trh), ze kterych celkem jasne vyplyva, ze jadro je ekonomicky vyhodnou soucasti mixu. Ze jakmile zvysis podil OZE nad +- 50%, zacnou ti vyrazne rust naklady na distribuci a jeji stabilizaci (baterie, precerpavacky, dodatecna vedeni, atp). To je zaver i te analyzy uhelne komise, ktera byla nedavno rozebirana v DenikuN (myslim, ze minuly tyden) - muzeme mit plne pokryti OZE, ale bude to velmi drahe a take mene spolehlive (neco kolem 1600 hodin v roce, cili asi 2 mesice, kdy bychom museli elektrinu dovazet).

    Ja mam dnes jediny problem s JE - je to geopoliticke rozhodnuti, ktere kdyz padne, nepujde jednoduse zvratit. Pokud to tu dostanou Rusove, tak jsme v prdeli. Bude to tady prolezle agenty s velmi dobrym krytim, korupci to proroste i na lokalni uroven, proste nebude to pro nas vubec dobre. Pokud by nasim partnerem ve stavbe novych JE byla nejaka demokraticka zeme, tak jsem s tim uplne ok. I kdyby to melo byt drazsi. (Oblibene klise: Nejsem tak bohaty, abych si kupoval levne veci.)

    A ohledne toho, ze "mna sa to zvysenie cien elektriny zas az tak nedotkne" - pokud jsi pripojeny ke gridu, tak muzes ocekavat, ze zvednou i pausal za jistic, takze oni si zpusoby, jak lidi za tech 20 let podojit najdou, o to strach nemam;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: no bude to tak drahe, ze si to zaplatime vsetci v cenach elektriny, aspon sa prestane nadavat na solarny tunel a zacne sa nadavat na jadrovy tunel... a mne to vlastne moze byt jedno, mna sa to zvysenie cien elektriny zas az tak nedotkne
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Tohle je zajimave.

    1] Babis samozrejmne retoricky nekde na urovni retarda, ale rika jen ze je problem vubec v ramci Green Dealu komunikovat JE jako cisty zdroj. Tohle ma ideologickou a geopolitickou rovinu, ale fakticky je to arbitrarne urcena vlastnost a cesta se kterou se nepocita. A pocitat by se s ni melo.

    2] Brabec poukazuje na ten geopoliticky aspekt.
    -- "Tady se někdy dává do kontrapunktu cena obnovitelných zdrojů, ale uvádí se právě ty offshorové větrné elektrárny a je porovnávána Česká republika s Německem. Já říkám, že bohužel Česká republika nemá moře."
    To je vecna a pravdiva poznamka.

    O co jde. CR je vnitrozemsky stat, zeme ktera je exportne zamerena na maly prumysl (subdodavatelsky) a automobilovy prumysl. Jaka bude bilancni strategie kdyz budeme muset dovazet elektrinu z Nemecka a v ramci EU postupne zlikvidujeme automobilismus? Ne vazne, tohle je otazka narodniho hospodarstvi. Co budeme vyvazet v ramci stabilizace obchodni bilance? Kurovcove drevo?

    Tady je jeste problem ze dekarbonizace i elektromobily prichazeji pozde. Ty strukturalni zmeny prijdou ted a nastup elektromobilu uz ted vic zrychlit nejde. (Z pohledu evropskeho automotive do toho nastoupili vsichni a ve vyvoji jsou vsechny firemni zdroje. VW ma platformu MEB ktera ho stala mrte miliard, ostatni tlaci na pilu jak to jde. Blokovali to svoji liknavosti a navazanim na fosil dlouho, ale ted v tuhle chvili do toho busi vsichni a uz to o moc vic urychlit nejde.)

    Takze stav kdyz ty omezeni automobilismu budou tak enormni ze provozovat auto na denni bazi nebude smysluplne realne hrozi. V tu chvili zadna technologicka next-gen nebude moc prijit protoze to nepujde z ceho zaplatit (protoze nebudou ty prodeje, infrastruktura, proste cele to prostredi) a ta uroven mobility, svobody a skalovatelnosti lidskych cinnosti bude vyznamne poskozena. Tohle je jeden z duvodu proc subvence do automotive (ale i jinych prumyslovych odvetvi) davaji smysl, byt na prvni pohled se podporuje korporat misto lokalnich investic. Pri nejake vyznamne urovni poskozeni toho prumysloveho prostredi uz to pak nepujde vzit zpet. Na tehle hranici laviruje ted JE, od urcite urovne destrukce infrastruktury a prumysloveho provazani to zkolabuje a pak budou moc zeleni aktiviste rict - my jsme vam to rikali jak to bude drahe. Ano na zaklade lzivych argumentu ktere 30 let opakovali zpusobili destrukci a pak rikali ze je to zdestruovane.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Ale samozrejmne proc pouzivat technologie ktere tu jsou par desitek let, kdyz muzeme cekat a preslapovat a povidat si o strakach na vrbe.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Takovych materialu je vic a jiz delsi dobu. Problem byl vzdy s ucinnosti v realnych podminkach.

    - Donedavna se elektrolyza vody v kapalnem stravu obecne energeticky nevyplatila. To se tedy poslednich nekolik let meni, ale o nejakym realnym provozu nevim (jestli uz neco bezi v provoznim meritku klidne me oprav(te)). Veskery komercne dostupny H2 se i ted (minimalne v EU/USA) vyrabi z methanu (CH4 + O2 = H2 + CO2).
    - Historicky je prumyslova elektrolyza zvladnuta u prehrate pary, tam uz energeticky gradient tak maly ze elektrolyza dava smysl.
    - Take je zvladnuty proces stepeni extremne prehrate pary z chladiciho okruhu JE. To byla hlavni myslenka jeste v 90. letech jak se vyporadat s vykyvy spotreby a uvaha pro vodikove hospodarstvi. Teplo z JE by vyrabelo H2 neustale a ten by se spotrebovaval podle potreby. Byly i kalkulace ze by to mohlo byt i celkove ucinnejsi co se vyuziti energie tyce. -- -- To by mi i prislo jako relevantni napad do mixu OZE. Mit cast JE jako bazal spotreby ktera bude vykryvat tu stalou potrebu, cast OZE kde prebytky pujdou do akumulace ci skalovatelnych technologii (nabijeni aut, odsolovani vody, hydrometalurgicke cisteni medi atp.) a dalsi cast JE bude produkovat vodik ktery se bude spotrebovavat ve spickach nebo bude vykryvat vodikove hospodarstvi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New nanomaterial developed to split water molecules, obtain dihydrogen under sunlight
    https://phys.org/news/2020-06-nanomaterial-molecules-dihydrogen-sunlight.amp

    research team led by Kazuhiko Maeda at Tokyo Tech has developed a new photocatalyst consisting of nanoscale metal oxide sheets and a ruthenium dye molecule, which works according to a mechanism similar to dye-sensitized solar cells. While metal oxides that are photocatalytically active for overall water splitting into H2 and O2 have wide band gaps, dye-sensitized oxides can utilize visible light, the main component of sunlight (Figure 1). The new photocatalyst is capable of generating H2 from water with a turnover frequency of 1960 per hour and an external quantum yield of 2.4%.

    These results are the highest recorded for dye-sensitized photocatalysts under visible light, bringing Maeda's team a step closer to the goal of artificial photosynthesis—replicating the natural process of using water and sunlight to sustainably produce energy.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Ma niekto skusenost s niecim takymto?

    https://offsetra.com
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    "Revitalizace a renaturace vodních toků a niv, vytváření a obnova vodních prvků s ekostabilizační funkcí (např. tůní, mokřadů a malých vodních nádrží) jsou podporovány z OPŽP 2014–2020. Do dubna 2020 bylo schváleno 472 projektů v celkové výši 3,7 mld. Kč celkových způsobilých výdajů." https://www.cenia.cz/
    TUHO
    TUHO --- ---
    skvelej rozhovor s latourem. doporucuju vsem

    Bruno Latour: 'This is a global catastrophe that has come from within' | World news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...d/2020/jun/06/bruno-latour-coronavirus-gaia-hypothesis-climate-crisis
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Restoration of the “Deer Park Obelisk” Floodplain Landscape on the Lednice –Valtice Site « Landezine International Landscape Award LILA
    https://landezine-award.com/deer-park-obelisk/

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    sem zvedavej co na to trump. na ekonomickou strunu uz se mu bude s uhlim tezko hrat. link na studii uvnitr

    Plunging Renewable Energy Prices Mean U.S. Can Hit 90% Clean Electricity By 2035 - At No Extra Cost
    https://www.forbes.com/...y-prices-mean-us-can-hit-90-clean-electricity-by-2035at-no-extra-cost/amp/

    Renewable energy has historically been considered too expensive and too unreliable to power our grid, but new research has overturned that trope for good. Plummeting wind, solar, and storage prices have fallen so fast that the United States can reach 90% clean electricity by 2035 – without raising customer costs at all from today’s levels, and actually decreasing wholesale power costs 10%.
    DRSH
    DRSH --- ---
    Za 50 let bude v Česku o 2 až 3 °C vyšší teplota, tvrdí expert České zemědělské univerzity | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...v-cesku-o-2-az-3-degc-vyssi-teplota-tvrdi-expert-ceske-zemedelske-8221971
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: rika: "díky, no tak autor klidně může napsat reakci na mě :)"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ale jo, klidne. snad sem ja nesepsal hatespeech a treba nas to vsechny nekam posune :) dik
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: mam ji to poslat?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: uz sem si rikal, ze se do elaboratu poustet nebudu, nicmene abych nedaval jen minus, tak se dokopu alespon k nazoru. a to i presto, ze JXD nemam v lasce

    je to levicove orientovany hatespeech. levice nenavidi trh, coz je i pochopitelne z pohledu moralky. jen skoda, ze mu nerozumi.

    1) ad hatespeech - celej tenhle odstavec se vozi bezduvodne na jeho emocich, bez respektu jeho vychodisek a nazoru jako rovnocenneho cloveka. Autorka ma asi nejaky osobni nebo emocne nedoreseny vztah s Dolezalem:
    Environmentální žal za Brdy

    nebo

    Sám autor se o vysvětlení své představy poněkud zkratkovitě pokouší na příkladu bytu nad hospodou, kde údajně „efekt blízkého sousedství“ s hospodským provozem vede k levnějšímu nájmu než v bytech ve vyšších patrech. Tato paralela nesedí zejména proto, že zatímco byt nad hospodou má konkrétního nájemníka, který si může slevu na nájemném alespoň teoreticky vyjednat, kompenzace za zničené klima a kolabující ekosystémy mohou vyjednávat pouze občané jako celek.

    on to vi, a take proto priklad uvedl, aby ukazal, ze se sdilenym klimatem se "trh" sam vyrovnat neumi, protoze je ze sve podstaty pokriveny (docasne) neomezenym neohranicenym zdrojem (tedy principem komunismu, jez je kapitalismu dosti vzdaleny)

    2) ad trh
    Umí vůbec Doležal rozlišovat mezi regulacemi a tržním řešením?

    neexistuje v tuhle chvili dokonaly volny trh (zeme je rozdelena na staty, kazdy stat ma zakladni zakony, napr. proti otroctvi a uz to je regulacni ramec). dulezita je mira jeho regulace a ta uzce koreluje s jeho efektivitou/elasticitou. cim vic regulaci zavedeme, tim je logicky elasticita jeho prvku nizsi, reseni a reakce tezkopadnejsi a mene efektivni (=vice penez za mene muziky a to jeste za delsi cas)

    Nutné je proto se především tázat se, jak by podle Jiřího X. Doležala mohl nepokřivený volný trh dosáhnout ochrany klimatu a odolných ekosystémů. Kdo by kupříkladu určoval cenu ekosystémových služeb a kdo by ji firmám účtoval? Jaké technologie by podle Doležala na „skutečně volném trhu“ vyhrály nad škodlivou konkurencí, jestliže by ve jménu minimalizace státního vlivu a regulací byly upozaděny veřejné instituce pečující o zdraví, podporující nezávislou vědu a výzkum či legislativně upravující ochranu přírody a lidských práv? A proč je vlastně tak neochvějná Doležalova víra v racionalitu homo oeconomicus, když i na příkladu Václava Klause či bývalých kolegů z redakce Reflexu vidí limity lidské psychiky a schopnosti zodpovědně a strategicky vyhodnocovat informace?

    nebudu se zbytecne rozepisovat, odpovedi autorce budiz uz existujici struktury v jinych oblastech, jako je ministerstvo dopravy, ministerstvo prace, ministerstvo zdravotnictvi. otazkou je prave mira a komplexita regulace.

    mimochodem, napr. podpora vedy na korporatni urovni je vyrazne efektivnejsi, nez na statni urovni (a nejen korporatni, o tom je cela start-up idea/business). protoze skoly v cr jsou statni, je tezsi se tam ze soukromeho sektory dostat, i kdyz se o to firmy i u nas snazi

    Je snad problém v tom, že tyto nástroje vymýšlí stát, a nikoli samotní aktéři na trhu?

    Ano je, protoze stat konkretnim problemum/specializacim/odvetvim nerozumi, diskuze by tedy mela byt na urovni vsech zainteresovanych stran.

    Opravdu si Doležal myslí, že fosilní korporace, které o změně klimatu věděly již před půl stoletím, do ceny svých komodit dobrovolně zaúčtují cenu zničené planety?

    kdo z korporaci? mimo firmy o tom nikdo nevedel? vsichni jsme obeti konspirace korporaci z jineho sveta? vlady a obcane jsou v tom uplne nevine? (blame the others! :D) tohle je selhani jednotlivcu, autorka si neuvedomuje, ze firmu tvori lide, firma je virtualni uskupeni prace lidi vazanych kontraktem a jejim poslanim je naplnovat potreby trhu, cimz si zajistuje svoji existenci. Pokud obyvatelstvo statu ignoruje ekologicky aspekt, proc by firma mela navysovat svoje naklady na konkurenci, aby naplnila cil, ktery nikdo nevztycil? Jde o moralni apel autorky na obyvatele planety, jejichz nevedomost, kratkozrakost a ziskuchtivost tenhle problem zpusobila, nejde o problem volneho trhu, kapitalismu, nebo obchodu obecne. Jako reseni me napada zakazat porody, nebo unifikovat lidske jednotlivce. Idealne s moralnim kompasem 2.0 hned po narozeni.

    3) dalsi nazory
    V tom případě by mu nemělo vadit, když ekologičtí aktivisté požadují konec konkrétních firem, komodit či provozů. Jakkoli to může vypadat fanaticky a radikálně, v tuto chvíli již jde o nutnost danou selháním tržního řešení.

    opravdu? nutnost danou cim? nejhorsim scenarem IPCC? jejim nazorem? nebo rebelii proti panu dolezalovi?

    4) reseni autorky
    Spíše než vzývání ideálního trhu může být cestou ze začarovaného kruhu radikální forma demokracie, v níž se budou držitelé ekonomické a politické moci mnohem více zodpovídat lidem.

    Tady by me zajmalo, co tim autorka konkretneji mysli. Nicmene je fajn se zamyslet nad tim, co "mnohem vice zodpovidat" znamena. To totiz neni nove tema prichazejici s ekologii, ale resi se uz relativne dlouho.

    Proc je tu poslanecka imunita? Budou poslanci schopny a ochotny neco prosadit, pokud jim cokoliv muze podriznout zidli? Jak moc dlouhodobe budou premejslet, pokud se jejich zivotnost muze radikalne snizit ze dne na den? V korporaci to funguje tak, ze cim exponovanejsi manazer, tim mene (dulezitych a uz vubec ne radikalnich) rozhodnuti dela - aby zustal co nejdyl...

    ...
    Abych jenom nekafral. Spis me napada protinavrh k autorce - dlouhodoba motivacni odmena pro politiky, pokud NECEHO dosahnou v horizontu 4-8-16... let.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Jiří X. Doležal chce zachránit klima idealizovaným kapitalismem – A2larm
    https://a2larm.cz/2020/06/jiri-x-dolezal-chce-zachranit-klima-idealizovanym-kapitalismem/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    geothermal area mapping

    Video – Geothermal Play Area Mapping, a U.S. case study | Think GeoEnergy - Geothermal Energy News
    https://www.thinkgeoenergy.com/video-geothermal-play-area-mapping-a-u-s-case-study/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    carbfix uz tu asi parkrat byl, nicmene kdyby nekdo chtel webinar

    Webinar - Capturing and turning CO2 to stone, the story of Carbfix in Iceland | Think GeoEnergy - Geothermal Energy News
    https://www.thinkgeoenergy.com/...apturing-and-turning-co2-to-stone-the-story-of-carbfix-in-iceland/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    snad se vetsina chyti. jeste by to chtelo naly carbon cowboys na miste

    Etiopie plánuje do čtyř let vysázet 20 miliard stromů - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/etiopie-planuje-do-ctyr-let-vysazet-20-miliard-stromu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam