• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    A Democrat-led US government committee charged with coming up with a detailed climate plan has released its recommendations for saving the world. One of the report’s overall targets is net-zero carbon-dioxide emissions in the United States before 2050. To get there, the report offers 12 ‘pillars’, including investing in green-technology industries and strengthening support for climate-science research. “I am very heartened to see the detail and ambition that the committee has put forward,” says energy-policy researcher Leah Stokes, who kindly broke down the 500+-page report in a Twitter thread. How much of the plan will be implemented comes down to the outcome of the imminent US elections in November.

    Climate change: What AOC and House Democrats actually want to do about it - Vox
    https://www.vox.com/...2020/6/30/21305891/aoc-climate-change-house-democrats-select-committee-report

    https://twitter.com/leahstokes/status/1278067643358969856

    https://climatecrisis.house.gov/sites/climatecrisis.house.gov/files/SCCC%20summary.pdf
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    Fotky: Tak to vypadá, když taje půda, která nikdy neměla roztát - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...k/fotky-tak-to-vypada-kdyz-taje-puda-ktera-nikdy-nemela-roztat-111073
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Nějaká doporučená, čitelným stylem podána knížka o změně klimatu? Nemyslím nic od Klause a v češtině pochopitelně...

    Co ta od Thunbergove?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Facebook creates fact-checking exemption for climate deniers
    https://popular.info/p/facebook-creates-fact-checking-exemption

    Facebook is "aiding and abetting the spread of climate misinformation,” said Robert Brulle, an environmental sociologist at Drexel University. “They have become the vehicle for climate misinformation, and thus should be held partially responsible for a lack of action on climate change.”

    Brulle was reacting to Facebook's recent decision, made at the request of climate science deniers, to create a giant loophole in its fact-checking program. Last year, Facebook partnered with an organization, Science Feedback, that would bring in teams of Ph.D. climate scientists to evaluate the accuracy of viral content. It was an important expansion of the company's third-party fact-checking program.

    But now Facebook has reportedly decided to allow its staffers to overrule the climate scientists and make any climate disinformation ineligible for fact-checking by deeming it "opinion."

    The organization that requested the change, the CO2 Coalition, is celebrating, E&E news reported on Monday. The group, which has close ties to the fossil fuel industry, says its views on climate change are increasingly ignored by the mainstream media. Now it plans to use Facebook to aggressively push climate misinformation on the public — without having to worry about fact checks from climate scientists.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Vojtěch Filip: V Temelíně by měli stavět společně Westinghouse a Rosatom - Radek Kubala
    https://denikreferendum.cz/...ojtech-filip-v-temeline-by-meli-stavet-spolecne-westinghouse-a-rosatom

    předsedou KSČM Vojtěchem Filipem jsme mluvili v rámci seriálu rozhovorů s předsedy politických stran o změnách klimatu. Jaký má názor na evropskou Zelenou dohodu a proč podporuje jadernou energii a výstavbu přehrad?

    ...

    Kubala: Spíše jsem se chtěl zeptat na debatu o snižování emisí do roku 2030. V současnosti je cíl stanoven na čtyřicet procent oproti roku 1990. Evropská komise navrhuje jeho zvýšení na padesát až pětapadesát procent, ekologické organizace jako Greenpeace pětašedesát procent, některé i víc. Česká vláda o zvyšování ambicí nechce ani slyšet. Kde stojíte vy?

    Když si dám nějaký procentuální cíl, tak je to zase rozhodování seshora. Myslím si, že je potřeba hledat projekty, které povedou k lokalizaci. Můžeme se dostat tímto způsobem mnohem dál než v případě nějakého ambiciózního cíle daného shora, který propojuje nepropojitelné. Důraz na tu lokalizaci, kterou prosazují i naši kolegové ze severských levicových stran, je mnohem efektivnější než bruselské rozhodování.

    ...

    my pracujeme v jaderné komisi, abychom co nejdříve postavili nové bloky atomových elektráren. Co se týče zdrojů jako slunce, vítr, biomasa nebo bioplyn, tak i když jsme jich v minulosti postavili hodně, tak v současnosti dávají jenom nějakých devět procent energie. O vodě už jsme mluvili, o té nejde moc uvažovat. Pro energetickou soběstačnost můžeme udělat jenom to, že postavíme jaderné elektrárny.

    ...

    můžeme uhlí odstavit až budeme mít náhradu. Před rokem 2040 o tom není možné ani uvažovat

    ...

    Uvědomujeme si, že všechna voda od nás odtéká, jsme na evropském rozvodí. Právě proto potřebujeme mít ten průtok pod kontrolou, ale takovým způsobem, abychom si neznepřátelili sousední státy. Chceme propojit vodárenské soustavy, například Povodí Vltavy a Moravy přes Vysočinu. Aby například v době, kdy na Vysočině nebo jihu Moravy bude větší sucho se dala použít i voda z Vltavy. Jednáme i se sousedními státy například o propojení Vltavy a Dunaje.

    ...

    Jaká je tedy podle vás podstata problému klimatu?
    Musíme se na to dívat z pohledu těch jednotlivých složek životního prostředí. Zejména z pohledu už zmíněné lokalizace, abychom poměry v jednotlivých místech byli schopní co nejefektivněji chránit. Buď na národní nebo lokální úrovni. Klidně i přes hranice států. Raději bych viděl přeshraniční dohodu, například o propojení Vltavy a Dunaje, kterou jsem již zmiňoval. Hledání centrálního kompromisu na úrovni Evropy mi nedává smysl. Jít zespoda je podstatnější než seshora nařizovat.

    ...

    Budeme tlačit na to, aby součástí naší politiky byla podpora výstavby nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Stejně tak budeme usilovat o propojování povodí. Tyhlety věci jsou pro nás důležité a chceme, aby dostaly prioritu i v rozpočtech krajů.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: debunking industrial agriculture, uncovering the agro-petro-chemical disinformation campaigns, agro-petro-washing ... :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: navysovani org. hmoty prodluzuje sezonu stabilizaci dostupnosti vody, praktiky ktere k tomu vedou minimalizujou erozi, minimalizujou druhotny problemy z toho vznikajici, praktiky ktery k tomu vedou rovnez zvysujou kvalitu produkovanejch potravin, coz minimalizuje problemy vznikajici z jejich nizky kvality, atd. neni to uchopitelny jako udrzitelnost vs. vynos, ale debunking techle konceptu podle me neni tak pokrocilej jako v otazkach klimatu. ... chtelo by to web typu sceptical hyperpredator :D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: tak ono je to porad imho jen diskuze o kompromisech mezi udrzitelnosti a vynosem, stejne tak nutnym pro nase preziti

    ja se do tematu nechci moc poustet, pac vim minimum, jen mi to prislo zajmavy

    kazdopadne carbon cowboys mi otevreli oci, ze bez skotu zelena planeta udrzitelna neni.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: navysovani org. hmoty v pude vs. stavba nadrzi - management vs. development. obecne prohravame na strane managementu (ekosystemu), coz podreje i nasi posedlost developmentem (infrastruktur)

    ad "Vojtěška vytvoří pro pole zelenou „peřinu“, která zakryje půdu a do doby, než vyroste samotný čirok, ochrání pole před erozí a ztrátou nejcennější vrstvy půdy. Právě takový způsob obdělávání používaly již ve starověku blízkovýchodní národy."

    - tzv. pre-pasture-cropping. :)) ... ale porad modalita kladivo - boleni hlavy - ibac - kladivo.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Chytrá krajina. Čeští vědci bojují se suchem tak, aby byli moderní i za 30 let
    https://www.forbes.cz/...-krajina-cesti-vedci-bojuji-se-suchem-tak-aby-byli-moderni-i-za-tricet-let/

    ...Právě na Amálii, patřící České zemědělské univerzitě, se proto předloni rozjel ojedinělý projekt, jenž má fungovat jako vzor pro ostatní oblasti trpící suchem u nás i v zahraničí. Do tří let tady mají vzniknout mokřady, rybníky a také velká retenční nádrž, ze které se budou zavlažovat pole v době sucha.

    Vybudovat se tady mají ale i moderní závlahové systémy, na nichž ČZU spolupracuje s odborníky z izraelského Volcani Center, které je špičkou světového výzkumu v oblasti vodního hospodářství a závlah...

    ---

    Na jedné parcele je čirok zasetý v širokých řádcích, na druhé v užších a na třetí jsme zkusili tzv. páskování, kdy jsme v poli nechali kromě čiroku i starší plodinu z jara, tady je to vojtěška,“ vysvětluje Vopravil.

    Vojtěška vytvoří pro pole zelenou „peřinu“, která zakryje půdu a do doby, než vyroste samotný čirok, ochrání pole před erozí a ztrátou nejcennější vrstvy půdy. Právě takový způsob obdělávání používaly již ve starověku blízkovýchodní národy.

    ---
    Odhaduje, že v české krajině musí vzniknout 30 až 40 tisíc rybníků v následujících asi 30 letech, a dodává, že naopak velké přehrady nejsou řešením.

    atd.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Půda je životadárná a mocná, ale ohrožená - Asociace soukromého zemědělství ČR
    https://www.asz.cz/...z-tisku/odborne-clanky-a-analyzy/puda-je-zivotadarna-a-mocna-ale-ohrozena.html

    bylozravci, traviny, rhizodepozice - nic, do ceska zatim nedoslo
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ask A Scientist Live Ep4 | Tipping Points: What should we be afraid of?
    https://youtube.com/watch?v=9i_KkQX2bQ0


    10 years ago, scientists identified 16 potential tipping points in the earth system that could spell disaster. Today, there is evidence that 9 of these are already active.

    Join us to learn all about tipping points: What should we (and should not) worry about? Hoes does their existence affect the environmental movement? And do they really mean it’s too late to act?

    Shifts in ideas and values can, under the right conditions, suddenly bring about massive changes in human behaviour. This has happened in the past; can it happen again and bring us back from the brink?

    Panelists:

    Prof Antje Boetius, Deep sea ecology and technology, Max Planck Institute for Marine Microbiology, Bremen

    Prof Tim Lenton, Director Global Systems Institute, University of Exeter

    Prof Simon Lewis, Department of Geography, University College London , University of Leeds

    Dr Ilona M. Otto, institutional and political economy, Potsdam Institute for Climate Impact Research

    Chaired by Dr Aaron Thierry, Scientist for XR


    TADEAS:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: Myslím, že konzervativci prostě místo snahy o vydobytí si svého místa na slunci začnou preverovat snahu o vydobytí si svého místa ve stínu :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Imho jsou tam ponekud dost dementne ukazany analyzovany proxy data
    DRSH
    DRSH --- ---
    Peníze na podporu větrné energie máme, ale je tu zádrhel: nikdo je nechce, tvrdí náměstek pro energetiku Neděla | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...dporu-vetrne-energie-mame-ale-je-tu-zadrhel-nikdo-je-nechce-tvrdi-8239548
    DRSH
    DRSH --- ---
    V Česku se letos rekordně sázejí stromy. Zalesňují se plochy zasažené větrnou i kůrovcovou kalamitou | Hradec Králové
    https://hradec.rozhlas.cz/...s-rekordne-sazeji-stromy-zalesnuji-se-plochy-zasazene-vetrnou-i-8239944
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TUHO: Merchants of Doubt by si měl pustit každý. Do jeho shlédnutí jsem dlouho jsem nedokázal pochopit, jak jsme se mohli dostat do tak zoufalé situace a proč většina lidí stále nechápe co se děje. Ten film to trochu vysvětluje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: Ač k tomu hazel ilustrační obrazek kterej nechápu ale vypadá hezky

    TUHO
    TUHO --- ---
    Asi petistejpadesaty prvni potvrzeni Mannovy hockey stick v Nature

    An extensive new multi-proxy database of paleo-temperature time series (Temperature 12k) enables a more robust analysis of global mean surface temperature (GMST) and associated uncertainties than was previously available. We applied five different statistical methods to reconstruct the GMST of the past 12,000 years (Holocene). Each method used different approaches to averaging the globally distributed time series and to characterizing various sources of uncertainty, including proxy temperature, chronology and methodological choices. The results were aggregated to generate a multi-method ensemble of plausible GMST and latitudinal-zone temperature reconstructions with a realistic range of uncertainties. The warmest 200-year-long interval took place around 6500 years ago when GMST was 0.7 °C (0.3, 1.8) warmer than the 19th Century (median, 5th, 95th percentiles). Following the Holocene global thermal maximum, GMST cooled at an average rate −0.08 °C per 1000 years (−0.24, −0.05). The multi-method ensembles and the code used to generate them highlight the utility of the Temperature 12k database, and they are now available for future use by studies aimed at understanding Holocene evolution of the Earth system.

    https://www.nature.com/articles/s41597-020-0530-7
    TUHO
    TUHO --- ---
    NAGASAWA: Ok, mrknu taky.
    Ale tohle vysoce politizovany prostredi ve kterym se toci rozhodovani o skutecne gigantickym mnozstvi penez je protkany zvlastnima pribehama. Velmi slusny renome meli i ty nejproflaklejsi predstavitele fakt vylozene dezinformacni sceny jako byl treba Fred Seitz nebo Fred Singer. Kdyz me to tema zacalo zajimat, tak jsem mel notoricky problemy rozlisovat dezinformacni sity od regulernich informaci. Jednou jsem se zacetl do zpravy NIPCC, ktera vykradla grafiku zpravy IPCC a naplnila to uplnym balastem a jakozto clovek tematu neznalej vubec nevedel, co si o tom myslet :))
    Podle me je uplnej zaklad udelat si trosku prehled o tom, jakym zpusobem se daji prezentovat data tenhle dokument (vychazi z knizky od Naomi Oreskes a Erica Conwaye, ktery jsou na dany tema jedni z nejlepsich odborniku):

    Merchants of Doubt_2014_hc.titulky.CZ.avi | Ulož.to
    https://uloz.to/file/kNUp5ymUb/merchants-of-doubt-2014-hc-titulky-cz-avi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam