• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    pomahat a chranit klimaticky kolaps

    Libich se proto snažil vytipovat několik míst, kde by zhruba tři stovky účastníků mohly rozbalit své stany. V té době se o akce ve Staňkovicích začali zajímat policisté. Na dvojici mužů v uniformách narazil na dvoře obecního úřadu místostarosta Zdeněk Kutřín (Občané pro Staňkovice).

    „Ptali se, jestli budeme něco pořádat. S Klimakempem jsem si to ale tehdy ještě nespojil, to až později. Nevěděl jsem, že to starosta řeší,“ upřesnil přísedící.

    Policejní bojkot ekologické akce? Staňkovice kvůli ‚nežádoucím osobám‘‎ odmítly hostit Klimakemp | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/klimakemp-policie-stankovice-limity-akce_2008170600_kno
    TUHO
    TUHO --- ---
    Peatlands cover just a few percent of the global land area but they store almost one-quarter of all soil carbon and so play a crucial role in regulating the climate. My colleagues and I have just produced the most accurate map yet of the world’s peatlands – their depth, and how much greenhouse gas they have stored. We found that global warming will soon mean that these peatlands start emitting more carbon than they store.

    We mapped the world's frozen peatlands – what we found was very worrying
    https://theconversation.com/...ed-the-worlds-frozen-peatlands-what-we-found-was-very-worrying-144235
    TUHO
    TUHO --- ---
    Almost 40 percent of the crops across the state of Iowa have been severely hit by a violent, hurricane-force derecho on Monday, Aug 10th. About 2 million customers were without power. The path of derecho across the Midwest was nearly 770 miles (1200 km) long and lasted around 14 hours across several states. Several fatalities were also reported by falling trees.

    Destructive hurricane-force derecho hit Midwest, US - Iowa damage size of nearly 70% of Ireland
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/derecho-midwest-united-states-mk
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: anebo muzes prejit na regenerativni produkci obilovin [ TADEAS @ Klimaticka zmena // OK, doomer ] a pak neklesa vynos timhle brutalnim zpusobem, protoze svete div se, funkcni ekosystem si dusik poskytuje sam.

    pak je tu do budoucna varianta vyrabet amoniak v reverznich palivovejch clancich:

    Ammonia—a renewable fuel made from sun, air, and water—could power the globe without carbon | Science | AAAS
    https://www.sciencemag.org/...renewable-fuel-made-sun-air-and-water-could-power-globe-without-carbon

    az pak poresime levnej/renewable vodik https://phys.org/news/2020-07-harvesting-hydrogen-nanogardens.amp muzem jit cestou syntetickejch bilkovin (single cell protein) a vyprdnout se na degradaci ekosystemu .) TADEAS TADEAS
    PAD
    PAD --- ---
    České zelené švejkování | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://ekonom.cz/c1-66801610-ceske-zelene-svejkovani
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Zajimavy, dik!
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: Rozjet vyrobu dusicnanu amonneho prakticky ze vzduchu (viz. zde: [ PETER_PAN @ 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: 2020 ] ) je otazka jednotek mesicu - kdyz to bude problem narodni/potravinove bezpecnosti.

    Dusik i kyslik si navic muzeme generovat nejen frakcni destilaci, ale i membranovou separaci (skalovatelne od jednotek litru za minutu az po tisice).

    Amoniak se v evrope pokud vim stale vyrabi.

    Oxidace amoniaku musi jit rozjet v nejakem "valecnem" rezimu v jednotkach mesicu. Jak mas oxid dusičitý, tak ten s peroxidem vodiku da kyselinu dusicnou. Ta se neutralizuje dalsim molarnim ekvivalentem amoniaku a je pak ochladit a krystalizovat. Pak se do toho prida vapenec/dolomit a je hotovo. Bez reziduji, necistot, tezkych kovu a toho vseho co bylo v hnojivejch v 70. letech za komancu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Lehce sice ot, ale myslim, ze stejne stoji za precteni ...


    Potravinová produkce podle něj může být ohrožena i u nás: „Zhruba 60 procent výnosu u obilovin je dáno minerálním hnojením, zvláště dusíkem. Když toto hnojení přerušíte, máte o 60 procent výnosu méně. Takže jen přerušení dodávky hnojiv se rovná hladomor ze dne na den.“
    „A to se může velmi snadno stát. Když dojde k promoření nějakého velkého provozu v továrně, tak vznikne nedostatek hnojiv. Spousta továren je v Číně, takže jsme na ní závislí. Proto by Evropská unie měl přehodnotit politiku přesouvání výrob do Číny,“ nabádá Hejcman.

    Stačí, když továrny přestanou dodávat hnojiva, a máme v Česku hladomor ze dne na den, varuje expert | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...varny-prestanou-dodavat-hnojiva-a-mame-v-cesku-hladomor-ze-dne-na-8269305
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETER_PAN: no, mě ani nejde o to jestli je to 20,25,nebo 30%. Mě jde o to, že to zakládá na dohadech. Odhaduju, že tohle ubere tolik, tohle by mohlo ubrat tolik a vyjde mi tohle. Oproti tomu postavím reálně změřená čísla a opět zas dostanu nějaké odhad a dojem.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: Hele v te zime je to proste min nez tech 25% co v leta. Verim ze budou existovat oblasti se specifickou distribuci oblacnosti (nizka, stredni, vysoka) a bude to relativne OK.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: obtěžoval ses otevřít ten odkaz kde byli REÁLNÉ výkony? Ne jakože kdyby svítilo, jakože kdyby to, a kdyby to...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: Právě, že vím: max. výkon bude skutečně poloviční, ale taky po zhruba poloviční dobu. Ovšem pouze za předpokladu jasných slunečních dní, který uprostřed zimy, hmm, nebývá zrovna moc často splněn.

    Suma sumárum: fotovoltaika je cool, ale ne v zimě. Uvažovat se dá o věcech, jako sezónní průmysl, který by vyráběl jen v létě, aby se přebytky elektrické energie využily. Já si umím představit _hodně_ jinou civilizaci, než je ta dnešní, to si nemysli. Ale problém je prostě topná sezóna. Pokud nechceme jaderné elektrárny, potřebuje místo nich sezóní úložiště...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: tady to [ FLEXXO @ Klimaticka zmena // OK, doomer ] trochu rozebiral a ja jsem na to odpovedel, ze podle realnejch dat z nejakejch dvou fve (nekolik MW) v jiznich cech je ta produkce listopad-leden cca na desetine, pripadne muzu dosehnat tabulku za poslednich cca 10 let, ten tvuj priklad je z nejaky simulace.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tak když ani nevíš kolik to dá, jak můžeš dělat nějaký závěry
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Climate & Ecological Emergency Bill | Extinction Rebellion UK
    http://www.youtube.com/watch?v=LPhAwYV0vM4
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: takhle, o nutnosti zastavení (letního) exportu elektřiny z uhlí se nebudu hádat. Ale vzhledem k volnému trhu s elektřinou v EU je to těžké. Polostátnímu ČEZu mohla vláda snad něco nařídit, ale odprodaným elektrárnám těžko. Leda snad zdražit povolenky na těžbu uhlí...

    Fotovoltaika v zimě ale rozhodně nevystačí, bohužel. Stačí se podívat na jakékoliv statistiky, ten rozdíl je dramatický.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Arctic ice loss is worrying, but the giant stirring in the South could be even worse
    https://theconversation.com/...rrying-but-the-giant-stirring-in-the-south-could-be-even-worse-119822

    Almost all (around 93%) of the extra heat human activities have caused to accumulate on Earth since the Industrial Revolution lies within the ocean. And a large majority of this has been taken into the depths of the Southern Ocean. It is thought that this effect could delay the start of significant warming over much of Antarctica for a century or more.

    However, the Antarctic ice sheet has a weak underbelly. In some places the ice sheet sits on ground that is below sea level. This puts the ice sheet in direct contact with warm ocean waters that are very effective at melting ice and destabilising the ice sheet.

    Scientists have long been worried about the potential weakness of ice in West Antarctica because of its deep interface with the ocean. This concern was flagged in the first report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) way back in 1990, although it was also thought that substantial ice loss from Antarctica wouldn’t be seen this century. Since 1992 satellites have been monitoring the status of the Antarctic ice sheet and we now know that not only is ice loss already underway, it is also vanishing at an accelerating rate.

    The latest estimates indicate that 25% of the West Antarctic ice sheet is now unstable, and that Antarctic ice loss has increased five-fold over the past 25 years. These are remarkable numbers, bearing in mind that more than 4 metres of global sea-level rise are locked up in the West Antarctic alone.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: je to fakt komik
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Climate scientists: the Arctic is currently experiencing an abrupt climate change event and summer sea ice looks set to vanish by 2035. Most of us fully expect global warming of 2.5 - 4.5°C.

    Media: we could still avoid warming of 1.5°C by 2100. Arctic sea ice? Never heard of it.

    https://twitter.com/ClimateBen/status/1283078208615780353?s=19
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    In just 15 years, the Arctic Ocean may be ice-free in summer, study says - CBS News
    https://www.cbsnews.com/amp/news/arctic-ocean-climate-change-ice-free-15-years/

    Just 15 years from now, the Arctic Ocean may be functionally ice-free for part of the year, a new study has found. Research published Monday in the journal Nature Climate Change projects that due to vanishing sea ice, the Arctic may start seeing an ice-free period each year as early as 2035.

    "This should be of huge concern to Arctic communities and climate scientists," the study says.

    It's one of the most aggressive timelines for this threshold to be reached and, if correct, is one of the more direct signs that humans are warming the Earth's climate at an even more dramatic pace than expected.

    ...

    The team attributes the model's improved ability to simulate the Arctic climate partly to a better ability to duplicate melt ponds on sea ice. The more melt ponds form on top of ice, the darker the surface of the ice becomes, and in turn, more heat is absorbed. That accelerates Arctic warming and sea ice melt.

    The team notes that their findings of an ice-free Arctic, and how the ice-free conditions developed during the last interglacial, may unravel the long-standing puzzle of why the Arctic was able to get so warm 125,000 years ago, and also supports a fast retreat of future Arctic summer sea ice.

    While climate scientists agree the retreat will be fast, some are skeptical of the accelerated 2035 forecast. That's because the HadGEM3 climate model simulates more warming than the vast majority of other recently upgraded models.


    Sea-ice-free Arctic during the Last Interglacial supports fast future loss
    https://www.nature.com/articles/s41558-020-0865-2

    dl: https://www.nature.com/...vgK5D42KXjApxlJ9DxFNYGDGpXAQ7KKf9w%3D%3D&tracking_referrer=www.cbsnews.com

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam