• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    KEB
    KEB --- ---
    PAD: pasuji tě na tapetáře roku a děkuji za super článek.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: nevim no, jak myslis, kdyz se uz operuje s takovymhle materialem tak to neco stoji, a proto prvni vyuziti je podle me spis v intenzivni produkci.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: naopak, produkujem ohromně množství odpadu který by se dal průmyslově kompostovat. Od našich vyměšků, přes kuchyňský bioodpad, odpady z restauraci, obchodů, vedlejší odpady ze zemědělské činnosti, atd. Jen v popelnicích je asi 30% BRO
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK:

    Their (neodarwinist) objection is that any life-stabilizing global homeostases – though not impossible – could not be anything more than fortuitous byproducts of lower-level abiotic and biotic processes. If we wanted to see them as selectable properties at the biosphere level – originating accidentally but then selectable in the same way that mutations arise without direction but then are selectable at the organismal level – we would have to imagine a population of biospheres, each reproductively competing with the others for space in the universe. Such strictures were embodied in an attack on Gaia mounted by the arch-neoDarwinist Richard Dawkins in 1982 [6]:

    "The Universe would have to be full of dead planets whose homeostatic regulation systems had failed, with, dotted around, a handful of successful, well-regulated planets, of which the Earth is one. Even this improbable scenario is not sufficient to lead to the evolution of planetary adaptations of the kind Lovelock proposes. In addition we would have to postulate some kind of reproduction, whereby successful planets spawned copies of their life forms on new planets."

    Here, I argue that Dawkins (and I, who held a similar position in the 1980s [5]) were wrong on both counts. First, there in fact was, is, and always will be a relevant population of interacting (often competing) individuals, and second, evolution by natural selection can proceed by the differential persistence of these individuals as well as by their differential reproduction. If we accept both, then global homeostatic mechanisms can be selected for.

    https://sci-hub.tw/10.1016/j.tree.2019.05.001
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DRSH: uz jen zminit, proc se deje to s tim tryskovym proudenim...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: kompostovani je zahradkarska praktika, ve velkem vidim
    prakticky jen tu regenerativni pastvu, mozna nejakou mykoremediaci
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Esej Václava Bělohradského: Nejtemnější mystifikace? Každý věk je dějinnou katastrofou, relativně vzato - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...jsi-mystifikace-kazdy-vek-je-dejinnou-katastrofou-relativne-vzato-40333218

    Po rozpadu komunistických států prošla naděje na revoluci updatem – stala se vírou v neomezený ekonomický růst, který usmíří všechny třídy a lidstvo dovede k „novému šťastnému věku“.

    Liberálnědemokratický rozum-soudce se opírá o skeptické instance ve společnosti, o kritické veřejné mínění, ústavní soud nebo univerzity; ty jsou dnes předmětem „populistické nenávisti“, „lid“ (demos) se nechce nechat vystěhovat z posvátného času rostoucí „výroby a spotřeby“ zpět do světského chronos, do času kronik, příběhů o šestém hromadném vymírání živočišných druhů, o lidské závislosti na pozemském celku. Do husté mlhy mediálního žvástu přinášejí důkazy a svědectví o vyvratitelnosti našeho světa – třeba o odpadkové skvrně na hladině Pacifiku větší než celá západní Evropa.

    Podle svatého Augustina neexistuje budoucnost, jen „přítomnost budoucnosti“. Komunismus ve všech svých mutacích byl ve 20. století privilegovaným způsobem, jak byla „budoucnost přítomna“ v naší civilizaci: jako stále rychlejší přeměna světa v zásobárnu sil sloužících lidským záměrům.

    "Komunismus a antikomunismus jsou jen dvě dobové mutace kultu ekonomického růstu – přeměny světa v ložiska „přírodních, informačních a lidských zdrojů“. Vymanit se z toho „nihilistického extraktivismu“ vyžaduje naučit se pobývat na planetě jako smrtelné bytosti, jejichž příběhy se proplétají s příběhy všech ostatních živých tvorů. A vytvářejí tak společně jeden „narativní rozum lidstva“, jednu pozemskou kroniku života na Zemi, která nás učí, že mezi smyslem a cílem je dramatický rozdíl, že smysl nelze realizovat, jen se s ním potkat, či minout; a že o tomto setkávání a míjení se smyslem jsou všechny lidské příběhy. I ty nejkrvavější."

    ...

    Jak je možné, že se po válce „tak snadno podařilo rozložit justici a zničit právní stát“, z celých národností a sociálních tříd udělat bezprávné psance? Odolá naše právní kultura dnes ve věku antropocénu pokušení vyhlásit za teroristická radikální hnutí na obranu Země před zločiny spjatými s kultem ekonomického růstu (jako Extinction Rebellion)?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Mounting Climate Impacts Threaten U.S. Nuclear Reactors - Scientific American
    https://www.scientificamerican.com/article/mounting-climate-impacts-threaten-u-s-nuclear-reactors/

    Soaring temperatures, intensified flood risks and heightened water stress will threaten 57 U.S. nuclear plants over the next 20 years, forcing operators to take additional resiliency measures, according to a new report.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DZODZO: hele tohle si myslí ve skutečnosti docela dost lidí.
    V práci jsem zažil loni debaty tupu Gréta nemá co povídat, letos zase koronaviru už sme všichni měli a ani o tom nevíme, je to rýmička... A ani titul tě nechrání před tím bejt mimo zvláště když to je naprosto jiný obor.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: obecně se dá říci, že pokud se používá kompost je schopen spoustu téhle nežádoucích těžkých kovů do sebe vázat a rostliny toho pak obsahují podstatně méně
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    dnes ma moj strejda, vystudovany inzenyr obvinil, ze verim vsetkemu "aj globalnemu oteplovaniu, zobud sa preboha" ... rodinu si nevyberes ... ale svoje zvykacky si vybrat muzes!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    mozna bude nakonec pasture cropping jedina cesta...

    V české půdě přibývá karcinogenního kadmia. Experti volají po zpřísnění - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kadmium-puda-ceska-republika.A200819_114900_ekonomika_fih
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Zemědělství předběhlo fosilní paliva, stalo se novým největším lidským zdrojem emisí síry - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...i-predbehlo-fosilni-paliva-stalo-se-novym-nejvetsim-lidskym-zdrojem-emisi-siry
    DRSH
    DRSH --- ---
    Jan Daňhelka: Propršené prázdniny byly dřív běžné. Zdá se, že se vracíme k normálu | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/...prsene-prazdniny-byly-driv-bezne-zda-se-ze-se-vracime-k-normalu-8276655
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    LINKOS: To jo, asi to má vliv na popularitu Gaii mezi veřejností. Lovelock jinak působí dost racionálně.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: No ještě mě napadá, že Gaia si doteď udržela život více méně šťastnou náhodou (určitě je spousta planet, kterým se to nepovedlo). Ale jestli se nám povede v nějaké formě přejít přes "Great filter", tak jako inteligentní Gaia už můžeme udržovat podmínky pro život cíleně, takže by se Lovelockova vize naplnila.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GOJATLA: myslím, že to je hledají smyslu a vyššího principu, který jen má zakrýt, že svět je vlastně soubor náhodných dějů které jsou tak dlouho proti sobě až se vytvoří jakási rovnováha
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Chápu to tak, že prostředí a život se vzájemně ovlivňovali tak, aby mohlo dojít ke vzniku inteligentního života. Jinak bychom tu nebyli (antropický princip, ne antropocentrický, sorry). Nic to neříká o tom, jaké podmínky si tu zařídíme do budoucna, takže bych řekl, že pravdu má Dawkins a AI nás nezachrání :-(
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: ja bych nerek, ze si cilene zivot udrzuje optimalni podminky, ale spis, ze to jinak byt nemuze. pokud by se tak nestalo, tak dojde k vymirani a cely proces zacina na novo... (podobne jako slaby antropicky princip)

    evoluce neni nic cileneho, a presto jeji mechanismy vedou k uzasne optimalizaci vsech zivych procesu, protoze pokud neni neco optimalni, ma to nizsi sanci prezit, a pokud neprezije, nemuze dal dochazet k evoluci :)

    ...a zeme sice neni organismus, ale je soucasti ekosystemu techto organismu

    to, ze se zeme "samoreguluje" bych spis vysvetlil skrze Sobecky gen - je tu vic resources, (a podobne jako u firem), pride ziva bunka, ktera ty resources umi vyuzit a vynutit si rozmnozenim docasnou prevahu nad ostatnimi organismy (na konkretnim prikladu - rostliny a stromy zacnou co2 vice vyuzivat, pokud jim v tom neco jineho, jako prilisne teplo nezabrani). z pohledu zeme to pak vypada, ze se zeme "sama" udrzuje.

    a vpodstate to tak je, i neni :)

    ...a dodam, ze tyhle procesy maji samozrejme ruznou casovou linii a setrvacnost...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOJATLA: optimální podmínky pro co přesně? o zánik života se imo ted nehraje. jak se obecně v tom definuje, co je optimální pro život? je operování homo sapiens optimální pro život?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam