• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dokument o regenerativnim hospodareni

    Kiss the Ground - Official Film Trailer (2020)
    https://www.youtube.com/watch?v=K3-V1j-zMZw&feature=youtu.be
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: A co si tedy představuješ pod pojmem demokracie? Že lidi každé 4 roky volí politiky, kteří budou rozhodovat (a nechme teď stranou, jestli volí svobodně, nebo jestli jsou voliči manipulovaní propagandou) a politici pak plní přání bohatých lobistů? Dnešní demokracie funguje úplně jinak než před 50 lety. Je nebetyčný rozdíl mezi demokracií v USA a ve Finsku. Aby demokracie mohla fungovat ku prospěchu voličů, museli bychom o řád zlepšit úroveň vzdělávání a zajistit nezávislost médií. Vidíš nějaké známky toho, že jsme na dobré cestě? Demokracie je prostě rozbitá a nedokáže nás ochránit před katastrofou, do které se ženeme. Nemusíme se bavit o ideologii, ale pojdmě se bavit o revoluci :-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: jo, ja s tebou souhlasim, ze demokracie neni dokonale statni zrizeni. protoze ho obsluhuji a vzdy budou obsluhovat lide a ti dokonali nikdy nebudou... lepsi ale nemame

    ...vetsina problemu sveta je o moralnich hodnotach lidi. takze bud prijmeme svet jakej je a budem pracovat s tim co mame, nebo se muzeme bavit o ideologiich
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trump’s Methane Regulation Rollback Causes Rift Among Oil And Gas Players
    https://www.forbes.com/...mps-methane-regulation-rollback-causes-rift-among-oil-and-gas-players/amp/

    A recent decision by the Trump administration to roll back regulations on the reporting of methane emissions has fractured the normally united front presented by the oil and gas exploration-and-production (E&P) industry. Some of the industry’s biggest players — including international oil companies (IOCs) and U.S. based supermajors, like ExxonMobil — are calling the regulatory retreat a mistake, while other producers, largely independent E&P companies, hailed the move as a welcome relief from burdensome regulations.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Pořád nerozumím, jak by mohl řešení zařídit trh, dokud mají na regulace tak zásadní vliv lobisti. Teoreticky by to mohlo fungovat, ale byla by nutná revoluce v tom, jak funguje naše demokracie. Biden má sice zajímavý plán, ale nedokáže ho prosadit přes odpor zákonodárců placených průmyslem.
    ‘All Rhetoric and No Action’: Oil Giants Spent $1 Billion on Climate Lobbying and Ads Since Paris Pact, Says Report | DeSmog
    https://www.desmogblog.com/...evron-bp-total-shell-billion-climate-lobbying-advertising-influencemap

    Tady je ukázka, jak průmyslová lobby ovlivňuje rozhodování měst:
    Revealed: how the gas industry is waging war against climate action | US news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2020/aug/20/gas-industry-waging-war-against-climate-action

    The documents show the multibillion-dollar gas industry has built crucial local coalitions and hired high-powered operatives to torpedo cities’ anti-gas policies – sometimes assisted by money those same cities have paid into gas trade associations.

    APGA has been fighting electrification since at least 2013 when it established a taskforce to “counter the regulatory and legislative threats to the direct use of natural gas”, according to an internal presentation obtained with a public records request by the center.

    This year, APGA is spending at least $127,000 on anti-electrification initiatives and $200,000 for media monitoring, engagement with reporters, letters to the editor, op-eds and social media efforts. It is also launching a $300,000 “gas genius” campaign to bolster public opinion of gas on social media. APGA declined to comment on its specific efforts.

    APGA is funded with public money from the cities whose municipal gas utilities it represents.

    So, ironically, the industry fight against electrification is often being paid for in part by progressive cities.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    One-Third of Plant and Animal Species Could be Gone in 50 Years | University of Arizona News
    https://news.arizona.edu/story/onethird-plant-and-animal-species-could-be-gone-50-years

    The study identified maximum annual temperatures — the hottest daily highs in summer — as the key variable that best explains whether a population will go extinct. Surprisingly, the researchers found that average yearly temperatures showed smaller changes at sites with local extinction, even though average temperatures are widely used as a proxy for overall climate change.

    "This means that using changes in mean annual temperatures to predict extinction from climate change might be positively misleading," Wiens said.

    Previous studies have focused on dispersal — or migration to cooler habitats — as a means for species to "escape" from warming climates. However, the authors of the current study found that most species will not be able to disperse quickly enough to avoid extinction, based on their past rates of movement. Instead, they found that many species were able to tolerate some increases in maximum temperatures, but only up to a point. They found that about 50% of the species had local extinctions if maximum temperatures increased by more than 0.5 degrees Celsius, and 95% if temperatures increase by more than 2.9 degrees Celsius.

    "In a way, it's a 'choose your own adventure,'" Wiens said. "If we stick to the Paris Agreement to combat climate change, we may lose fewer than two out of every 10 plant and animal species on Earth by 2070. But if humans cause larger temperature increases, we could lose more than a third or even half of all animal and plant species, based on our results."
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate change—particularly intense heat—is advancing so rapidly that it poses physical as well as credit risks to America’s aging nuclear fleet, a new report from Moody’s Investors Service finds.

    “Our plants are fairly hardened to severe weather,” said David Kamran, a projects and infrastructure analyst at Moody’s and the lead author of the report. “But climate change is moving quickly.”


    https://www.bloomberg.com/...2020-08-19/climate-change-threatens-nuclear-power-due-to-global-warming
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    vyoada to, ze nemecko nechce jen dovazet

    What Contains 3 Times More Energy Than Gasoline, But Produces Zero CO2?
    https://www.forbes.com/...what-contains-3-times-more-energy-than-gasoline-but-produces-zero-co2/amp/

    Last month, the EU set out a renewable hydrogen strategy, sketching a roadmap for how the world’s largest trading bloc intends to develop hydrogen production and usage through 2050. Also last month, the German government announced it would invest €9 billion ($10.7 billion) in its own national hydrogen strategy.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Greenland's melting ice sheet – in pictures | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/gallery/2020/aug/20/greenland-melting-ice-sheet-in-pictures
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Období historicky největších požárů v Kalifornii pokračuje i letos - Radek Kubala
    https://denikreferendum.cz/...557-obdobi-historicky-nejvetsich-pozaru-v-kalifornii-pokracuje-i-letos

    Mohutnost požárů kontinuálně roste od sedmdesátých let, v posledních dekádách však skokově. Průměrná roční spálená plocha v devadesátých letech byla necelých sto čtyřicet tisíc hektarů, v prvním desetiletí jednadvacátého století už dvě stě šedesát tisíc hektarů a za posledních deset let je to přes dvě stě osmdesát tisíc hektarů.

    Pro srovnání, co do počtu požárů nadprůměrná čtyřicátá léta minulého století měla roční průměr spálené plochy jen dvaadevadesát tisíc hektarů. Z dvaceti dosud největších jednotlivých požárů jich bylo patnáct naměřeno po roce 2000. Jinými slovy, ačkoliv jsou požáry v Kalifornii běžné, jejich síla je desetiletí od desetiletí větší.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: dneska už je běžně dostupný vermikomposter, který můžeš v klidu umístit do bytu, jsou tuším i dotační programy pro města na komunitní kompostování. Jinak v popelnicích se udává někde okolo 30%,ze je biosložka, někde i 40%. Čím víc lidí třídí plasty, papir a kov, tím poměr narůstá. Tohle je podle mě naprosto zásadní bod jak udělat naši civilizaci udržitelnou, vracet organickou hmotu na pole, nebo ji využívat při údržbě zeleně ve městech, místo kupovaným směsím s rašelinou.
    Vesnice je na tom o něco sice lépe, ale taky to není ještě ono. Měli sme problémy, že tchyně dávala psovi zkazenou polívku a pod. a to fakt taky nechceš. No slepice toho sice sežerou dost, ale to už ani na vesnicích není nijak běžné. Jestli je u nás má každý desátý, dvacátý dům. A zvířata nejsou odpaďák.
    Navíc ani klasické hnojistě není úplně ideální způsob jak s tím nakládat, většinou to smrdí(emise metanu) a spíše hnije než kompostuje. A hodit na hromadu kupu trávy není kompostování
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ja bych hrozne rad, aby to bylo jak rikas. ale stejne tak, jako je evoluce samoorganizacni, tak stejne tak produkuje mutace, jako napr. Kim Cong Una, Trumpa a mezi tyhle velikany muzu zaradit i Zemana
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ano.

    sme ale zase zpatky u stejneho problemu. trh, nebo rekneme lepe obchod je "ramcovany" statem, pripadne mezinarodnimi organizacemi jako WTO (kde osobne si myslim carbon tax mela zacit)

    problem je, ze mezinarodni organizace nemaji zadne vynucovaci, ani represivni prostredky, jednoduse pro to, ze to nejsou staty, ani samospravy. jsou to v podstate globalni neziskovky :)

    takze bez invaze (zivoty lidi), nebo (zdlouhave) diplomacie nemas moc moznost nic zmenit pomoci techto ramcu. alespon ne na globalni urovni.

    jinou cestou je vyuzit principy fungovani trhu, pro to, aby delal co chces, nebo ceho chces dosahnout, a to i bez zmeny ramcu na globalni urovni. napr ekonomickyho principu chovani lidi. kdyz se ti pak podari vynalezt levnejsi reseni, nebo snizit naklady na to existujici dostanes se i ma trhy, kde bys jinak potreboval zmenu "ramcu", aby se neco delo
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: a neni to jen o regulacich trhu samozrejme, na mozna budoucim nejvetsim monopolistovi muskovi je videt, ze v pozadi tech frenetickejch aktivit je planeta (unifikovanej platebni system tj forma planetarni infrastruktury, bezemisni digitalizovana logistika, multiplanetarita). tj. pokud i regulatori trhu se nakonec podridi tomu planetarnimu smyslu (bezemisni/neekosystemove zdroje energie, regenerace ekosystemu), budou i ti trzni hraci v tomhle od nich podporeni. to co ale synchronizuje je planeta. nakolik je dobre myslena, stava se viditelnou, prokresluje se a reformuje nase infrastruktury a aktivity
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: trzni vztahy se ale odehravaji v nejakem sirsim ramci - v jakem? na co cili tento ramec kdyz reguluje trh? na uspokojovani potreb? nebo uspokojovani potreb v sirsim ramci? co je tahle sire, co je ten horizont, co je ten ramec? musi jim byt planeta, neboli klimaticka stabilizace a ekosystemova regenerace.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: nedari sa to preto, lebo sa tomu nevenuje dostatocna pozornost, tu sa pozri ako sa to da robit aj na sidliskach a ako to nesmrdi, zakladom je aby sa k tomu obec postavila celom, zacala to riesit a hlavne zacala ludi ucit ako to spravne pouzivat

    Kontrolní den Biotejneru v Dobříši
    https://www.youtube.com/watch?v=fhNc9VVqv5s
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dnes jsou to přesně dva roky od první studentské stávky za klima. Ohlédneme-li se zpět, vidíme, že se toho stalo dost. Miliony lidí se vydaly do ulic a připojily se k desítky let trvajícímu boji za klima a environmentální spravedlnost. Přesto za poslední dva roky svět vyprodukoval více než 80 gigatun emisí CO2. Byli jsme svědky neustálých přírodních katastrof probíhajících všude po světě: lesních požárů, vln veder, záplav, hurikánů, bouří, tání permafrostu a zániku ledovců a rozpadu celých ekosystémů. Mnoho životů a domácností bylo zničeno. A to je teprve začátek. Budoucnost máme stále ve svých rukou, ale čas nám rychle protéká mezi prsty. Stále můžeme zabránit nejhorším důsledkům klimatické krize, ale abychom toho dosáhli, musíme se jí postavit a změnit náš způsob života. A to je nepříjemná pravda, které neunikneme.

    Po dvou letech studentských stávek svět stále popírá existenci klimatické krize – A2larm
    https://a2larm.cz/...o-dvou-letech-studentskych-stavek-svet-stale-popira-existenci-klimaticke-krize/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The rate at which humanity is consuming the Earth’s resources declined sharply this year as a result of the Covid-19 pandemic, according to researchers.
    Consequently, Earth Overshoot Day, the point at which human consumption exceeds the amount nature can regenerate in a year, has moved back by over three weeks from 29 July in 2019 to 22 August this year.

    Human consumption of the Earth's resources declined in 2020 | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...020/aug/21/human-consumption-of-the-earths-resources-declined-in-2020
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam