• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: a abys me spravne pochopil, souhlasim s tebou i v tom, ze to reseni na planetarniho spolecenstvi je platne, jen v ramci soucasneho casoveho horizontu/deadlinu co nam zeme dava neverim, ze je (politicky, diplomaticky, socialne-kulturne atd.) realizovatelne.

    ...proste ten trh je rychlejsi nastroj .)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: priznam se, ze tohle slo z meho dojmu, ktery se zaklada na nekolika prectenych knizkach :) nemel sem na mysli samotne odpaleni bomby, ale roztrzeni litosferickych desek - zpusobis od zemetreseni, tsunami, po sopky (hodne spatnyho vzduchu na stoleti), zatmeni oblohy, radioaktivniho spadu apod. to je stav, kdy krome nizsich zivotnich forem bude mit cokoliv problem prezit. na video kouknu a zkusim ti neco dohledat, kdyz te to tolik zajma :D

    YMLADRIS: jasne, je to jen o mire managementu/regulace, nebo z opacneho pohledu mitigace rizik a dopadu... ja nerikam, ze nechat vsechno na evoluci je ten spravny napad :) jen jsem reagoval na ty gaia teorie, prislo mi to zajmavy tema..


    TADEAS: ja s tebou musim souhlasit :) ten problem, ktery jsme zpusobili byl umozneny evoluci neokortexu, tim, ze my sami jsme prevzali oteze evoluce, tim padem, jeho reseni pro nas lidi je opet ve vedome urovni. ta starsi, ale stale platna a vseobjimajici evolucni cesta by urcite lidstvo dost bolela.

    ad tve body:
    je tu otazka miry agency.
    - ta mira je ruzna a konstantni je na ni jen to, ze je promenna. dulezita je ale ta neustala konvergence k optimalnimu / suboptimalnimu stavu

    je tu otazka, co je jednotkou selekce.
    dokud bude lidske vedomi obyvat fyzicke schranky, je to stale zivot/smrt

    je tu otazka zpusobu/mechanismu selekce.
    tak jsou ty vnitrni faktory (my jsme se jen nasim impactem posunuli z lokalnich hranic na hranice globalni / redefinice hranic systemu) a ty uz jsou na urovni rozhodnuti lidskeho neokortexu, skoro bych si uz dovolil rict na urovni kolektivniho lidskeho vedomi - i kdyz neni jednotne, ale internet a podobne technologie tomu velmi prispivaji, a pak jsou ty vnejsi, ktere porad moc nemame sanci ovlivnit (slunecni erupce, meteority, sopky...)
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kind of related geo/genoinzenyring

    Americké místní i federální úřady definitivně povolily vypustit 750 milionů geneticky upravených komárů na území Floridy. Modifikovaná krvelačná havěť má vytlačit přirozeně se vyskytující komáry, kteří přenášejí nakažlivé nemoci, jako jsou horečka dengue nebo žlutá zimnice. Kritici hovoří o nebezpečném experimentu s možnými nedozírnými následky.

    Na Floridě vypustí 750 milionů geneticky upravených komárů kanibalů - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...oride-vypusti-750-milionu-geneticky-upravenych-krvelacnych-komaru-40333974
    TUHO
    TUHO --- ---
    Obě obce se nacházejí u řeky Guadalquivir a úřady nákazu přičítají vyššímu výskytu komárů kvůli vydatným jarním dešťům a vysokým teplotám z posledních týdnů. Právě komáři přenáší západonilskou horečku, která se na jih Španělska dostala podle médií s migrujícími ptáky z Afriky.
    "Jsme mrtví strachem, nejdřív koronavirus a teď komáři," citoval server eldiario.es několik obyvatelek města Coria del Río. "Zejména staří lidé mají strach a kolem osmé večer už jsou tu ulice skoro prázdné," dodaly ženy s tím, že tak kolem osmé se začínají komáři rojit. "Za 36 let, co mám tento podnik, jsem tu nic takového nezažil," postěžoval si Javier Benítez, majitel místního občerstvení nedaleko řeky.

    Nejdřív koronavirus, teď infikovaní komáři. Jih Španělska děsí další nákaza - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...koronavirus-ted-infikovani-komari-jih-spanelska-desi-dalsi-nakaza-40334087
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: na tyhle dlouhý procesy máme jen jedinej příklad - homo sapiens - těžko z toho něco vyvozovat. bylo pár dalších inteligentních hominidů, všichni vymřeli, nevíme proč.

    přijde mi to jako když po vynálezu zemědělství ženy začaly mít místo 4 děti 18 (čísla jsem nedohledavala), ale většina umře (nemoci z hustoty osídlení, hladomory, ...) daň za rozvoj civiluzace. a postupně se to nějak reguluje

    tak z dlouhodobého hlediska po vynálezu fosilu a ATB máme 7x víc lidí za 100 let, 25x víc spotřeby energie ... většina umře a nějak se to časem zreguluje. můžeme hodně umenšit utrpení kolem toho, nebo ne.

    jen nazor, nevim
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: mas k tomu nějakej zdroj?

    tady se říká, že 15000 existujících warheads strategicky rozmístěných vyhubí půlku lidstva, pokud vytezis všechen uran co je na Zemi a odpalis ho, tak konec všech větších zvířat včetně humans. maji to ozdrojovane v popisu videa. "pár bomb do kůry" nezminuji

    What If We Detonated All Nuclear Bombs at Once?
    http://www.youtube.com/watch?v=JyECrGp-Sw8
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: tak já si myslím, že to je hlavně mimo zájem hlavního proudu. Lidi si neuvědomují jaký to má význam
    PER2
    PER2 --- ---
    GOJATLA: treba younger "dryas epizodu" (vechno smeruje k tomu ze zemi zasahl asteroid / masivni slunecni erupce - masivni pozary po cely zemi / zemetreseni / tsunami , ochlazeni etc, jaderna valka je proti tomu joke imho :))
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PER2: Napiš které, nic mě nenapadá.
    PER2
    PER2 --- ---
    GOJATLA: lidi uz prezili horsi katastrofy
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: kde sa to nedari? lebo u nas vo vesnici obec rozdavala kompostery presne za ucelom znizenia objemu komunalneho odpadu, u nasich na sidlisku maju tiez kontajnery na BRO akurat vecne su plne, lebo je tam jeden pre celu ulicu a to je malo, u sestry v irsku maju tiez na to kontajner, akurat som jej vravel, nech to nehadze do tych "biodegradable" sackov, lebo zas tak biodegradable nie su
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ok.

    je tu otazka miry agency.
    je tu otazka, co je jednotkou selekce.
    je tu otazka zpusobu/mechanismu selekce.

    jsme vuci zemskemu systemu interiorni nebo exteriorni? nejsme jako meteorit, jsme uvnitr. mame siroke moznosti chovani a jednani, vuci cemu jedname? obvykle vuci sobe, klademe (udrzujeme homeostazou) sebe, plnime si sve potreby, zbytek je pro nas exteriorni. tohle ziskalo jasne limity, tzn nelze dale jednat pouze ve vztahu k uspokojovani lidskych potreb, ale je pritom potreba vzit v potaz celek vazeb (planetu), jednat vuci planete/planetarnimu.

    co je jednotkou selekce? muzou to byt geny, organismy, klady, atp. pro nas z hlediska sociotechnicke organizace jsou relevantni "praktiky" jakozto jednotka selekce. odtud uvazovani o te institucionalni zmene (jeji praxi), sociotechnicke, infrastrukturni transformaci (jeji praxi). jaky je mechanismus tohoto deni? jak do toho vstupuje imternet? (hyperkortex, hyperneurony)

    selekce se v nasem pripade kreje s rozhodnutim. vuci cemu se rozhodujeme (delame selekci, vyvijime se)? co je atraktor tech rozhodnuti?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    LINKOS: To nevím, řekl bych, že i tu nukleární katastrofu by pár lidí mohlo přežít. Spíš bych si vsadil na ty bakterie, které spí v permafrostu. Indiány v Americe taky vyhladily hlavně naše nemoci, se kterými se předtím nesetkali, a šlo to velmi rychle.
    Další možnost je, že se ze zoufalství pustíme do geoinženýringu - vypouštění síry. Tím snížíme teplotu a fosilní průmysl bude moc dál vypouštět emise. Pak stačí, aby během následujícího tisíce let někdo systém vyřadil z provozu (válka, terorismus) a teploty skokem narostou o několik stupňů, to by nepřežil nikdo.

    Spíš to beru tak, že to není zas tak velký rozdíl, jestli vyhyne celé lidstvo, nebo jen 90%. Pokud zůstanou obyvatelné jen oblasti kolem pólu, tak jsme stejně mimo hru, obsadí je státy s nejsilnější armádou, USA, Čína. Zmizí téměř veškerá divoká příroda, přežijí lidé, dobytek, králíci, myši. Nic moc.

    Myslím, že tohle je docela reálný scénář:
    ‘The only uncertainty is how long we’ll last’: a worst case scenario for the climate in 2050 | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...climate-crisis-future-we-choose-christiana-figueres-tom-rivett-carnac

    Ale jaderný konflikt to ještě může zamotat:
    https://www.nature.com/articles/d41586-020-00794-y
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: to se zatím evidentně nedaří, narozdíl od třeba plastů nebo dalších komodit. Takže kde je problém?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: jeste k tomuhle dodam, ze ekosystem (a ted myslim primarne od pozemske kury vys, az k vesmiru, ne cely vnitrek planety) musi mit povahu superorganismu, jinak by tu dlouhodobe nebyl

    vysvetleni je: protoze organismy tu chteji byt dlouhodobe (zaklad evoluce/sobeckeho genu), pak nutne musi mit/prezivaji jen takove jejich vlastnosti, aby tento symbioticky, samoregulacni stav (opet z dloubodobeho pohledu) byl tvoren a byl udrzovan

    je to proste nevyhnutelny dusledek evoluce a jinak to byt nemuze :) jedine, co nas mate je to, ze jsou neustale externi zasahy do tohoto systemu, ktery ho vychyluji (meteority, sopky, slunecni erupce...) a on se zase snazi konvergovat zpet
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: diky. ale me to porad nevyvraci tu puvodni neodarwinistickou myslenku. je to jen otazka skaly z pohledu casu, nebo meritka, ze ktereho se na to divame. na urovni detailu jednotlivych organismu jde vzdycky o boj o zdroje a vysledkem boje pak je vyhra jednoho z nich - cimz muze byt jak zanik, tak i respecializace toho druheho. pokud dojde k respecializaci dostatecneho poctu druhu a dame tomu relativne delsi horizont casu (protoze evoluce vychaz vinkui z mutace napr. generacemi), pak dochazi (za predpokladu, ze nedojde k vnejsi zmene faktoru, napr. vybuch sopky) k vicemene rovnovaznemu / optimalnimu stavu, ktery muzeme nazvat seberegulacni, pripadne i symbioticky

    to, jestli se tohle deje/delo/bude dit na jinych planetach stale nevime. pokud ale clovek zacne cestovat do vesmiru, tak se to bude dit urcite

    k soucasnemu stavu lidstva - je to stejne. zeme, i kdyz neziva, nas ted nuti se respecializovat, protoze cerpame moc urcitych zdroju a cerpame je tak rychle a s takovymi dusledky, ze jine organismy nemaji dostatek generaci na to je napravit. kdyz se na to podivame opet s odstupem v jinem meritku, nemuze to dopadnout jinak, nez zanik lidstva jako druhu (cimz nam evoluce nastavi slepou ulicku) a zacne se zas od organismu kteri preziji, s jinou sadou mutaci, nebo, diky neokortexu, kterou nam evoluce dala do vinku, dojde k nasi respecializaci na jine nez uhlikove zdroje energie, cimz pak muzeme opet cely stav nazvat jako seberegulacni (stejne jak uvadis ty, clovek se stane tim samoregulacnim prvkem, ale ne jedinym, protoze organismy uz takovych nastavily spousty vlastnich za jejich historii)

    nejsem takovej kadr jako dawkins, ale porad mi to prijde v souladu s neodarwinismem

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    LINKOS: ano, lehce, par atomovych bomb na spravne misto v zemske kure...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GOJATLA: a jsme vůbec schopni systém vyvést z rovnováhy tak, že to povede až k našemu vyhubení. Jako kolaps organizované společnosti, masivní vymírání, ale úplně konec lidstva? Ze sedmi miliard na nula? To samé rostlinstvo a pod.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: To ne, ale Dawkins říká, že Gaia nemá žádný cíl, život nemá žádný pud sebezáchovy, jak tvrdí Lovelock. Život se utváří evolucí a nic mu nebrání přejít do sebedestruktivní fáze.
    Medea hypothesis - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Medea_hypothesis
    Takže dělat si naděje, že nás zachrání AI nebo že lidstvo vyhladí virus nemá žádnou oporu v biologii, může se stát, že systém vyvedeme z rovnováhy natolik, že přežijí jen bakterie.

    Gaia theory: is it science yet?
    https://theconversation.com/gaia-theory-is-it-science-yet-4901
    The confrontation between Gaian theory and “conventional” science is largely focused on a few key words: “Gaia is like a living organism … whose goal is to maintain the planet in state fit for life”.

    A powerful argument against the Gaia hypothesis is the assertion (such as that made by Richard Dawkins in The Extended Phenotype) that Gaia cannot arise from Darwinian evolution of life — the planet as a whole is not a unit of selection.

    Dawkins can be answered by an anthropic argument (wherein observations of the physical universe must be compatible with the existence of the conscious life that observes it):

    The emergence of Gaian self-regulation through the course of evolution is allegedly extremely improbable.

    Nevertheless, the long-term survival of life on a planet without Gaian self-regulation may well be even more improbable.

    Therefore, intelligent observers are most likely to find themselves on a planet with Gaian self-regulation.
    PER2
    PER2 --- ---
    celkem pekne udelanej dokument o pozarech od DW (dva dily)
    The world on fire (1/2) | DW Documentary
    http://www.youtube.com/watch?v=cUo2Vs6id7w
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam