• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: zpusob vzdelavani je v hozirontu dekad jedna z veci, ktera nevim, jak se vyvine. dve moznosti. 1. stat postupne bude mit uplne jiny starosti, nez kontrolovat skolstvi. rodice budou cim dal vic vzdelavani resit svepomocne, bude cim dal vic skol s takovou atmosferou, na kterou bude slyset dana skupina rodicu (lesni = at jsou deti co nejvic venku, demokraticka = hlavne soft skills a trening konsensu, montessori = individualni tempo, projektova = vnitrni motivace, inzenyrska, domaci = hlavne byt spolu jako rodina, ...). Na tento luxus samozrejme bude mit jen mensina spolecnosti a MSMT jim do toho prestane kecat, protoze predevsim bude resit prusery skol ve vyloucenych lokalitach, kterych bude pribyvat. (Priklad: jeste neni krize nahore ani dole a na vychodnim SLovensku cikani uz ziji v naprosto neuveritelnych podminkach. Proc. Tezko rict. Proc by to melo byt za 30 let lepsi v mnoha dalsich lokalitach. Nepravdepodobne. Slumy kolem velkych mest.)

    2. Nebo naopak nastoupi nejaka ta "totalita", tj fakt se vyhroti bezpecnostni situace statu, Turecko predvede valku s Reckem nebo neco, migranti vsude, kriminalita jak ji nezname. Stat aby zachoval normalni funkce zacne mnohem vic kontrolovat a nutit, obnoveni povinne vojenske sluzby, silnejsi cenzura, omezeni liberalnich prav, neni kapacita na pestovani nazorove opozice. Alternativni skolstvi? To prosim ne. Neco jako v Nemecku kde je zakazana domaci skola, protoze byly obavy z vychovy dalsi generace fasismu, udajne.

    Do toho idealy Komenskeho, nevim no.

    Sorry.
    PAD
    PAD --- ---
    Clanek sice o reforme vzdelavani (jakkoliv je to reseni v podstate na vsechno), ale ne primo o klimatu: https://denikn.cz/388618/kdybychom-byli-chytrou-zemi-investovali-bychom-ted-do-vzdelani/ . Je tam super citat, ktery se mnou hodne rezonuje a myslim, ze se sem hodi:

    V neobyčejném českém románu Kámen a bolest od Karla Schulze, vydaném v roce 1942 v nejtemnějších chvílích protektorátu, kráčí starý florentský mistr medicejskou zahradou a v závěsu za ním učni včetně malého Michaelangela. V Itálii zuří boje o trůny a papežský stolec, ve Florencii se schyluje k velkému převratu, mnich Savonarola burcuje lid slovy o konci světa a posledním soudu.

    Stařičký učitel přesto vede své svěřence k tomu, aby viděli dál. „Kdykoli uslyšíš kázat o konci světa, jdi, vezmi dláto a tvoř a stav,“ říká. Učni naslouchají. Chápou rozdíl mezi tím, o čem se mluví, a tím, co je důležité a co přetrvá.

    Je rok 2020, krize nahoře, krize dole. Znovu je slyšet kázání o konci světa. Ale máme dláta a víme, co dělat. Je čas tvořit a stavět.
    PAD
    PAD --- ---
    SHEFIK: Ja jsem si tu vasi diskuzi cetl. Ja chapu, ze HDP je z definice nezavisly na CO2, ale de facto jak zbozi, tak sluzby, tak i cisty export na nem zavisly je. I kdyz vybudujes bohatou ekonomiku typu Britanie nebo Svycarska - spinavou vyrobu jen presunes tam, kde je levnejsi pracovni sila. A tam vetsinou na ekologii kaslou (Cina, Vietnam, Nigerie, atp).

    Ale ja sdilim tvou nadeji, ze to mozna trochu vyresi technologicky pokrok (fotovoltaika, akumulace, modularni reaktory, umela inteligence, atp). V co jineho ma clovek doufat, kdyz uz se to dostalo az sem, ze bychom se vlastnima rukama z pudy neuzivili. Uvadel jsi tu napr. obrovske zlevneni akumulatoru. Pokud se tohle podari, trh prevalcuje fosil hlava nehlava. No snad. Ja jen rikam, ze je to obrovsky kus prace. Vcera jsem si hral s ruznymi kalkulackami CO2. Dostat to nekam blizko nule na individualni urovni bude kurva tezky - ale ma cenu se o to pokusit.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Bill Gates’ Nuclear Startup Unveils Mini-Reactor Design Including Molten Salt Energy Storage
    https://www.forbes.com/...lear-firm-says-new-reactor-can-backstop-grid-with-molten-salt-storage/amp/

    The reactor's molten salt storage add-on would essentially reprise the role currently played by coal- or gas-fired power stations or grid-scale batteries: each is a dispatchable form of power generation that can quickly ratchet up or down in response to changes in grid demand or supply. As the power demands of modern grids become ever more variable with additions of wind and solar power — which only provide energy when the wind is blowing or the sun shining — low-carbon sources of dispatchable power are needed more and more. California’s rolling blackouts are one example of what can happen when not enough power is available to be dispatched to meet peak demand. 

    ...

    Still, climate scientists view nuclear energy as a crucial source of zero-carbon energy if the world stands a chance at limiting global temperature increases to well below 2 degrees Celsius above pre-industrial levels. Nearly all mainstream projections of the world’s path to keeping the temperature increase below those levels feature nuclear energy in a prominent role, including those by the United Nations and the International Energy Agency (IEA). 
    According to the IEA: “Achieving the clean energy transition with less nuclear power is possible but would require an extraordinary effort.”
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Sen o šetrném bydlení se může stát skutečností. Díky Zelené hypotéce - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...i-se-muze-stat-skutecnosti-diky-zelene-hypotece.A200903_131423_ekonomika_vok
    TUHO
    TUHO --- ---
    Even though Siemens have the right equipment for our particular application, we can’t see any point in trying to reduce the Goulburn community’s carbon footprint while using equipment from a company which is helping Adani cancel out all our efforts,” said CE4G’s Suttle.

    “So we have been forced to redesign the project because we are simply not prepared to support a company that is deeply involved with the Adani mine,” he said.

    https://onestepoffthegrid.com.au/...ity-solar-farm-cuts-ties-with-siemens-over-adani-coal-connection
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    TADEAS: achjo no.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    „Spoustu lidí víc zajímá fašismus než alternativní vize,“ říká radikální antropolog David Graeber | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...c-zajima-fasismus-nez-alternativni-vize-rika-radikalni-antropolog-8186409

    Předně si musíme přiznat, že probíhá globální vzpoura. Lidé odmítají volbu, kterou jim média nebo politická třída nabízí – na jedné straně máte vyprázdněný levicový obamovský centrismus, který kombinuje nejhorší prvky trhu i byrokracie, ale je nám přitom neustále předkládán jako ta jediná realistická levicová politika. Na druhé pravicový populismus. A lidé došli k tomu, že jestliže tohle je všechno, co jim systém nabízí, tak ať jde systém k čertu. Chtějí vybudovat odspodu něco nového. Dalším krokem je propojit se, budovat infrastrukturu pro vzájemné porozumění a výměnu myšlenek. Všem nám totiž jde o to stejné. Všichni odmítáme sebevražednou a katastrofickou politiku.

    Je zajímavé, že ani jedna z těch oficiálních alternativ neřeší klimatickou krizi.

    Ano! Na jedné straně máte trumpismus, který říká, ať celý svět shoří. A na druhé macronismus, podle něhož to sice nějak řešit budeme, ale na úkor chudých. To je jediný rozdíl.

    Nemůže klimatická krize a hrozba vyhynutí různé alternativní proudy nakonec spojit?

    V to doufám. A proto se po tomhle rozhovoru potkám s lidmi z ekonomické sekce Extinction Rebellion
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    z pouste na goji plantaze a ted na to jeste soupnou 1gw solaru... palec nahoru pro cinu

    Giant agrivoltaic project in China – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2020/09/03/giant-agrivoltaic-project-in-china/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The world’s first fossil-free hydrogen-powered steel plant located in northern Sweden will begin operations on Monday 31st August.
    HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) is a groundbreaking effort to reduce CO2 emissions in the steel industry by replacing coal with hydrogen in the steelmaking process.
    SSAB, LKAB and Vattenfall will begin the test operations of the pilot plant at an opening on Monday that will be attended by Swedish Prime Minister Stefan Löfven.

    Fossil-free steel project ready for operation
    https://www.h2-view.com/story/fossil-free-steel-project-ready-for-operation/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Regenerative Agriculture / Regenerative Farming
    https://www.youtube.com/watch?v=VEZvF68sytc
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: ten bude tak strasne chybet. achjo achjo achjo :((
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: jeste abych tomu dal lepsi titulek, jde o to, jaky ma to spolecenstvi kontrakt, jaka je ta spolecenska smlouva. casto neni jasna, ale pokud je uvadi, tak ty nelidsky aktery chape jako pozadi, zivotni prostredi, na ktery napr. mame narok. ... jakej by byl ten planetarni kontrakt, jaka by byla ta konstituce. ... je to imaginativni politickej proces, kterej predchazi tomu, ze resime monitorovani indikatoru (i kdyz s tim tesne souvisi), ale je to jeste jinej zanr, jinej mod operovani.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAD: mel sem tu pres mesic dokazovaci diskuzi s Tadeasem, tak se nechci znovu poustet do detailu.

    zakladem je, uvedomit si, co je hdp a jak se pocita. kdyz ve vzorci nehraje roli nic s ekologii, pak je jasny, ze ty veci spolu nesouvisi. resp. souvisi jen proto, ze vstupy do tohoto vzorce (energie, material) tento carbon aktualne obsahuji. jakmile bude net-zero energie, tahle cela korelace padne.

    navic, nejvic energie spotrebujes na hmotny vyrobky, a protoze sluzby hmotny vyrobky sdileji (vice ci mene), pak nevyhnutelne dochazi k vyraznymu poklesu carbonu na kazdou dalsi utracenou jednotku koruny (carbon stopa sice narusta, ale relativne malo). sou sluzby, jako napr. masaze, kde je carbon stopa velmi nizka. sharing ekonomika tomu taky pomaha, vpodstate napr. zdravotnictvi je prikladem sharingu - sdilime jednu nemocnici, tedy setrime footprint, ze kazdej nema postavenou vlastni

    jenze lidi, dle maaslowovy hierarchie potreb ty hmotny vyrobky potrebujou ke svymu preziti. pokud svy zakladni potreby uspokoji, pak se posouvaji v pyramide vys (od potravin, pres domy a auta az k zabave a seberalizaci skrz napr. umeni) a cim vys ses na tyhle pyramide, tim spis tihnes ke sluzbam, protoze proste 100 aut te v jednom dni neuspokoji tolik, jako dat si radsi masaz. proto cim vyspelejsi ekonomika, tim vice hdp ve sluzbach.

    muzes procist tady, najdes tam minimalne dva odkazy na studie, ktery potvrzujou co rikam:
    SHEFIK, SHEFIK , SHEFIK , SHEFIK, SHEFIK:
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    rok starej graeber, co ted umrel


    If Politicians Can’t Face Climate Change, Extinction Rebellion Will
    https://www.nytimes.com/2019/05/01/opinion/extinction-rebellion-climate-change.html


    And as left and right both look to the past — the one toward midcentury welfare states and the other, darkly, toward xenophobia and nationalism — the collapsing center warns us to fear political passion of any sort. It’s all so much irrational “populism” — a term now used to tar anyone who objects that all key decisions affecting their lives should be made by technocrats trained in neoclassical economic theory. Yet the technocrats have so far proved utterly incapable of addressing the climate crisis.

    If real passion and vision are necessary, they will have to come from outside the system. The activists who assembled and debated in London recognized that the goal of zero emissions in six years would require huge social and economic dislocation. But the very daunting nature of the task seemed to call out creative solutions.

    ...

    It’s just barely possible that Britain, the nation that ushered in the Industrial Revolution and its explosive carbon emissions, might also be the first to make a serious effort to undo the damage.

    But if the government can’t bring itself to do so, the people will have to. With any luck, they’ll be just in time to save the planet.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: no ekosystemovy problemy ted tu situaci muzou pomoct resit (dat cas) jen pokud by byly natolik masivni, ze vyrazne zasahnou emise. o tom pochybuju, to nastoupi az za nekolik dekad, kdy skutecne budeme na tom stupnovitym sestupu v dusledku mitigace, kterou nedelame ted
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Extinction Rebellion: Two weeks of climate protests kick off as Parliament returns
    https://www.edie.net/...ion-Rebellion--Two-weeks-of-climate-protests-kick-off-as-Parliament-returns/

    Due to the scale of this latest round of protests, the police have warned XR that it could face a £10,000 fine for each gathering of 30 or more people it organises, in line with short-term legislation to combat the spread of the virus
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: jo no pro me je to dost neprehledny ("kolik je casu"). napadaji me tyto faktory
    - nastoupi ekosystemove problemy, napr. nekolik let El Nino, nebo sucho, nebo mrazy, nebo neco. To je nepredvidatelne, ale jako predzvest to muze byt brzo. Vysledek: zpomaleni ekonomik, mensi spotreba energie, tj mensi emise. to je plus
    - zpomalene ekonomiky, tj nulova sance investovat do carbon capture vyvoje, prebudovavani infrastruktur atd. Toto si muze chvili dovolit EU, nejake Green New Dealy, ale kde jinde to muzou delat, pokud se ochladi mezinarodni obchod a spotreba jako takova. to je minus
    - USA je za zenitem, zaroven pokud se nejak jeste vyrazne vic rozbije a prestanou platit svuj dluh, udajne to ovlivni cely svet (nevim, dluh vubec nechapu)
    - tj. kdo by tlacil to planetarni spolecenstvi? Cina? Stare mocnosti budou jeji podminky sabotovat z principu i za cenu "zaniku", protoze kulturni hodnoty jsou pro leadery (financniky) stareho sveta nejvic. Jim osobne nic nehrozi.

    Cili ja to vidim jako rozpad stareho usporadani sveta a co bude nove, to se nevi

    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: Super dokument! A ano - deje se to i v CR - udelas si 'pruzkumny vrt' ale dal se nepokracuje (legislativne). No a vrt osadis cerpadlem a jedes. Do doby, nez si soused udela hlubsi. Zavod ke dnu (doslova:)). A kdyz chces nahodou studnu legalne, ceka te kafkarna. Ale ve state, kde si i vrchni klimatoalarmisti stavi bazeny se neda cekat nic jineho, nez pruser ...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    https://qz.com/1895269/louisianas-population-is-moving-to-escape-climate-catastrophe/

    "Louisiana could be the first state in the US to witness large-scale climate change migration—not only a mass flight from specific catastrophes ... but a gradual accretion of decisions, made by one family at a time, to move to higher ground."

    Since Katrina, the state has undertaken what could be the world’s most ambitious coastal adaptation planning process. It includes a $50 billion, 50-year “master plan” to upgrade protective infrastructure and ecosystems, and LASAFE, which aggregated the results of a series of community-level planning workshops. It also includes the wholesale relocation of one community at exceptionally high risk: Isle de Jean Charles, whose residents are often referred to as America’s first climate refugees.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    "everybody wants a private pool"

    CR coby kralovstvo bazenov coskoro dopadne podobne :)

    Spain's water problem | DW Documentary
    https://www.youtube.com/watch?v=uzFxe4UXRe0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam