• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    KEB
    KEB --- ---
    Trnitá ekostezka. Nové standardy „zelenosti“ investic prověří až další finanční krize - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...a-ekostezka-nove-standardy-zelenosti-investic-proveri-az-dalsi-financni-krize
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GLOBETROTTER: ake apokalypsy? myslis to co sa deje prave teraz realne vo svete? zaplavy, hurikany, poziare? vyvoj z historie ukazuje, ze prezili ti ktori sa adaptovali, t.j. nemusis svoje deti pripravovat na apokalypsu, ale az nastane, tak ich sanca ju prezit bude nizsia, na druhu stranu im nemusis ukazovat zrovna obrazky uhorenych zivocichov z brazilskeho pralesa, existuje kopu detskych kniziek, ktore predkladaju citlivou formou ako funguju v prirode suvislosti, chces nejake odporucit?

    moja topka:
    https://www.pampuch.sk/you-are-stardust-2/

    dalsie napr.
    https://www.pampuch.sk/window-belonging/
    https://www.pampuch.sk/planeta-zem-sa-usmieva/
    https://www.pampuch.sk/na-kraji-lesa/
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GLOBETROTTER: link prosim. A pernik doma nejim, preferuju vzdelani pred lhanim jenom za ucelem docasne dobre nalady.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    WOODMAKER: A kromě perníku, jíte doma třeba červy? Prý to zachrání planetu, psali na Lidovkach.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GLOBETROTTER: Prijde mi, ze tvrdis, ze je lepsi se nezajimat a zazivat pocity stesti, nez se starat o nejakou budoucnost.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    WOODMAKER: To si dávej ty svým dětem.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    GLOBETROTTER: kdyz jim das dostatek pervitinu, budou mit stastny cely zivot
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DZODZO: No ale moje děti měly doteď šťastné dětství, ale kdyby si přečetly ty tuhošovy apokalypsy, tak budou křičet ze spaní a počůrávat se.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GLOBETROTTER: myslel som to skor tak, ze az si otvori uhelnu elektrarnu alebo obchod s vyhorelym uranom, ktory bude jazdit hadzat na dno marianskej priekopy
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    DZODZO: Takže až svoje děti zaregistruju na Nyx, mám na Tuhoše hodit deku? :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: toto je zaujimave: "K bakteriálnímu znečištění obsahu vajec pak může snadno docházet při porušení skořápky, jejím mytí a nevhodném skladování, a také tím, že některé slepice zanáší pod keři, které jsou ve výběhu, a tato vejce se do distribuce dostávají až po několika dnech, případně týdnech."

    o chove slepic neviem lautr nic, ale pride mi kuriozne, ze niekto chodi po vybehu a zbiera vajcia po zemi ako na velku noc v UK, cakal by som, ze tie sliepky budu naucene, ze maju znasat na jedno miesto :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GLOBETROTTER: ked svojim konanim zacne ohrozovat buducnost nasich deti?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: A kdy konečně hodí někdo deku na tebe?
    KEB
    KEB --- ---
    Sem to moc nepatří, ale kdyby to někoho zajímalo, tak tady je článek je klecovým chovům slepic z druhé strany barikády

    https://www.naschov.cz/...adavek-jejiho-dosazeni-rozhodujicim-faktorem-v-chovu-hospodarskych-zvirat/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    neco k CCS a direct carbon capture...

    Audi partnering with Climeworks on CO2 direct air capture and storage - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/09/20200908-audidac.html

    The facility will operate 24 hours a day, seven days a week, and will filter 4,000 metric tons from the atmosphere each year

    ...

    The direct air capture technology from Climeworks boasts two major advantages: Lifecycle analyses show that 90% of the CO2filtered out of the air is effectively and permanently stored underground. This high reduction capacity makes the facility particularly efficient. The technology can also be scaled up to the megaton-per-year range and thus harbors great potential from the future.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    v clanku o vodikovym motoru kupodivu schovana carbon taxa/emisni povolenka na namorni dopravu

    This hydrogen engine will help shipping meet EU CO2 targets - Electrek
    https://electrek.co/2020/09/17/behydro-hydrogen-powered-dual-fuel-engine/amp/

    Engine builder ABC and container shipping line CMB’s BeHydro engine runs on a much higher proportion of hydrogen than previously achieved: Up to 85%, with the rest standard Marine Gasoil. Larger engines of up to 10 MW can also be produced.

    ...

    The European Parliament this week voted in favor of including international shipping in the EU Emissions Trading Scheme. This would apply a carbon price (currently around €25-30 per tonne of carbon dioxide) on all ship voyages via EU ports, from 2022. Part of that revenue will go into a fund to incentivize the uptake of fuels like green hydrogen.

    ...

    A 1 MW BeHydro hydrogen-powered motor can supply green electricity to 3,000 families in Belgium. It reduces CO2 emissions by 3,500 tons per year. It can also be used to convert 13,600 diesel locomotives in Europe to hydrogen. It can produce as much energy as one wind turbine of 3 MW or 36,000 solar panels.
    TUHO
    TUHO --- ---
    První změnou je značné rozšíření opatření pro zvýšení energetické efektivity a podporu cirkulární ekonomiky, a to zejména v rozvojových zemích. Vhodná opatření mohou snížit spotřebu energie v automobilové dopravě o polovinu, v letectví o 30-45 % a ve vytápění budov o 20-50 %. Díky nižší spotřebě pak bude snazší naplnit poptávku po elektřině bez využití fosilních paliv.
    Druhým krokem je pak výrazné rozšíření výroby elektřiny z bezemisních zdrojů, doplněné o výrobu vodíku. Vodík bude samozřejmě také nutné vyrábět čistou cestou – v současnosti se 99 % vodíku vyrábí za pomoci fosilních paliv. Vodík jako palivo bude také doplněn o biopaliva a syntetická paliva vyrobená udržitelnou cestou.
    Tyto čisté zdroje pak bude nutné využívat napříč všemi sektory. Mělo by tedy dojít k elektrifikaci v oblasti domácností, v průmyslu i v dopravě. Jako náhrada fosilních paliv v sektorech, které vyžadují vysokou koncentraci energie, se pak bude používat vodík či vyrobená syntetická paliva. V sektorech, které nebude možné dekarbonizovat, se pak využije zachytávání a ukládání uhlíku přímo u zdroje.
    Podle zprávy jsou všechna tato opatření "nepochybně technicky i ekonomicky dosažitelná". Potřebné technologie jsou buď dostupné již v současnosti v průmyslové škále, anebo jsou blízko k nasazení na trhu.

    https://www.czechsight.cz/...maticke-neutrality-do-roku-2050-staci-investovat-1-2-procenta-hdp-rocne
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Je to opravdu hrozné,“ řekla bioložka Martha Desmondová z Novomexické státní univerzity. „Jde řádově o statisíce, možná dokonce miliony mrtvých ptáků,“ dodala.
    Lidé si velkého množství uhynulých ptáků poprvé všimli 20. srpna v národním parku a blízkém vojenském prostoru na jihu Nového Mexika. Jenže stovky uhynulých opeřenců byly nalezeny také na jiných místech tohoto amerického státu a i v Mexiku, Texasu a Coloradu.

    V Novém Mexiku padají z oblohy statisíce mrtvých ptáků. Může to souviset s kalifornskými požáry — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...daji-z-oblohy-statisice-mrtvych-ptaku-muze-souviset-s-kalifornskymi
    TUHO
    TUHO --- ---
    hodte na nej deku uz

    Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 procent oproti roku 1990. Ve svém poselství o stavu Unie to řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která představila priority unijní exekutivy na nejbližší období. Vicepremiér české vlády Karel Havlíček (za ANO) to považuje za nerealizovatelný cíl a projev šéfky Komise označil za „pěknou diplomovou práci, leč student pracoval bez faktů a dat“
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam