• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GOJATLA: nejsem dobrej v nějakém úderném formulování, když si po sobě čtu ten odstavec, tak jsem vlastně jen řekl to samé dvakrát. Nicméně, vidím to jako podstatný detail.

    Oligarchové jsou v tomhle vlastně úplně mimo: jistě, toho času jsou vidět, ale Trump i Babiš jsou svým způsobem jen jedinci, jejichž firmy si napůjčovali hodně peněz, aby jejich majitelé mohli budit zdání bohatství. Není to nic sympatického a obávám z genocodních tendencí při udržení moci se nedržím.

    Ale říct, že planeta je přelidněná, přece není to samé, jako říct, že nějaká menší genocida by byla vlastně fajn.... minimálně z toho přelidnění vychází enviormentální tlaky tak jako tak, bez ohledu na oligarchy, kapitalismus, čínský "komunismus", whatever. Minimálně, aby se z toho vybruslilo nějak bez té genocidy, tak by životní styl musel být směřován do poměrně úzkého rozpětí mezi dvěma extrémy: low-tech chudoba, kdy by se vařilo na otevřených ohništích, neexistovala by kanalizace, apod., by měla zdrcující dopad, a to myslím kromě jiného i klimatický. Konzum by musel být buď velmi hi-tech (předpokládejme, že by pak byl "zelený") - a nebo omezený (rozhodně konzum ve stylu 20.století by mysel být omezený - jenže to je právě tak asi přesně to, na co všude ve světě nejspíš dosáhnou)

    Ne každá zmínka o přelidnění je automaticky záminka ke genocidě. Tohle je právě problém celé té současné polarizace... enviromentalismus by měl přinášet tvrdá fakta, která bude muset akceptovat každý... bez ohledu na to, jestli se pokládá za levici nebo pravici.
    DRSH
    DRSH --- ---
    Klimatolog Tolasz: Stejně budeme muset opustit uhlí. Když to budeme odkládat, bude to bolestivější | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...tolasz-stejne-budeme-muset-opustit-uhli-kdyz-budeme-odkladat-bude-8323296
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAD: otázka pak je jestli neklesá produkce plynu. Oni to hodně používaj Indové a Číňané, maj to normálně venku, ale maj tam taky úplně jiné podmínky
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Diky. Takze potrebujes na to mit min. 4m3 technickou mistnost vytapenou na aspon 16C. Kolik plynu to da z odpadu pro rekneme 4-clennou domacnost? Zajimalo by me, jestli to da dost energie, aby se vybec vyplatilo tu mistnost vytapet v zime.
    LINKOS: Asi by to slo mit i hluboko v zemi. Anaerobni septiky/filtry takhle funguji i v zime venku.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Solar’s Future is Insanely Cheap (2020)
    Solar’s Future is Insanely Cheap (2020) – Ramez Naam
    https://rameznaam.com/2020/05/14/solars-future-is-insanely-cheap-2020/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: jedna se o system uvnitr
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: problém je prý s teplotou, není u nás v chladnějším období dostatečná na to aby se proces nastarotoval
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    „Rychlá móda ničí planetu.“ Fotoreport z protestu Extinction Rebellion v Zaře – A2larm
    https://a2larm.cz/.../09/rychla-moda-nici-planetu-fotoreport-z-protestu-extinction-rebellion-v-zare/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    XCHAOS: Hlavní problém je spotřeba ne přelidnění. Ale propaganda oligarchů tvrdí opak, nějak si tu genocidu musíme obhájit.

    Carbon emissions of richest 1 percent more than double the emissions of the poorest half of humanity | Oxfam International
    https://www.oxfam.org/...bon-emissions-richest-1-percent-more-double-emissions-poorest-half-humanity
    The richest one percent of the world’s population are responsible for more than twice as much carbon pollution as the 3.1 billion people who made up the poorest half of humanity during a critical 25-year period of unprecedented emissions growth
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: jsou to aspirace, cili smerovani (nejdriv jen chteny, pak realizovany) k tomu modernimu/modernizacnimu/civilizacnimu atraktoru. obecne jde o to, ze at uz se jedna o rozvinuty nebo min rozvinuty zeme, obe tyhle varianty hledaj nejakou dal zitelnou variantu (planetarni variantu). pro nas tou variantou neni ani dosavadni zivotni styl (stojici na nejakejch infrastrukturach) a pro min civilizacne rozvinuty oblasti to rovnez neni nas zivotni styl (a infrastruktury jako nase).

    ad "faktu přelidnění" -- co to je za fakt? kde je jaky optimum vuci kterymu je to moc? prave proto, ze impakt na klima a ekosystemy nezavisi pouze nebo nejvic na poctu lidi, ale na nasem poctu nasobenym spotrebama energii, stavenim a vyuzivanim infrastruktur, mirou degradace ekosystemu, se o tom takhle neda mluvit. pokud o tom mluvit, tak na zaklade ty ekologicky/klimaticky stopy. tu mame velkou my, ted, ne ti, kdo by ji mit velkou chteli (coz jiste je taky problem, ale prevest to na nej je presne ten klamavej krok).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: tech designu je spousta (pr. solar biocities biogas), v podstate zalezi akorat na tom, jakou fajnsmekrovinu z toho chces udelat, jakej mas zivotni styl, co to ma splnovat. v zakladu ti prakticky staci ibc nadrz, plastovej pytel a par trubek (u cehoz samozrejme v nasich koncinach vzhledem ke komfortu skoncit nemuzeme). nejaky zakladni prehled je treba tady https://energypedia.info/wiki/Biogas ci tady https://energypedia.info/...s,_Liquefied_Petroleum_Gas,_Electricity,_Ethanol,_Natural_Gas,_and_Solar

    me k tomu zakladni studii, navrh systemu a shopping list dodava typek z http://www.greennewworld.org/ . nas system je drtic odpadu v kuchyni (procentualne z vetsiny je tento odpad voda, plus se to dale splachuje vodou a tim se do toho digesteru zaroven potrebna voda dodava), samospadem jde tohle do nadrze pod technickou mistnosti, odtud to pumpa precerpa do toho anaerobniho tanku (1m3), kterej je v normalni vytapeny mistnosti (jelikoz anaerobni proces potrebuje alespon asi 16 st. aby fungoval), tady se generuje ten bioplyn a tlakem v nadrzi sam naplnuje 2-3m3 velkej plastovej pytel, kterej je bud v mistnosti nebo pod podlahou (nebo kombinace). kdyz zapnes plynovej spotrebic, klesne tlak, spusti se pumpicka ktera tlakuje plyn do systemu z toho pytle. jeste je tam par filtru, ktery z toho bioplynu odvadej vodu, H2S, nejaky CO2 a ten plyn upgradujou. vedlejsim produktem tohohle procesu je digestat, kterej se vyuziva lokalne na zahrade a vznika ho tolik, kolik se prozene vody timhle systemem, skladuje se opet pod podlahou (aby se mohl skladovat skrz zimni obdobi a spotrebovat az v produkcnim obdobi).

    to je v zasade vsechno, elegantne se tim zbavujes bioodpadu, ziskavas z nej energii na vareni, uzitecnej digestat, zaroven nemusis zadnej odpad nikam prenaset a vynaset. ... ma to teda jeste lpg backup, kdy pokud neni bioplyn, do systemu se pousti lpg ve smesi se vzduchem tak aby to bylo kaloricky identicky se zemnim plynem.

    co se tyce exkrementu, tam uz ten system musi myslim o neco jinej, ale neresil jsem to, protoze vsechno co jde ze zachodu (low-flush, 0.5l/splachnuti) jde do indoor komposteru (centrex 2000).
    TUHO
    TUHO --- ---
    China has called for global efforts to launch a green revolution and pledged to achieve carbon neutrality before 2060.

    "COVID-19 reminds us that humankind should launch a green revolution and move faster to create a green way of development and life," Chinese President Xi Jinping said in an address delivered via video link to the General Debate of the 75th session of the United Nations General Assembly on Tuesday.

    https://news.cgtn.com/...nping-China-aims-to-achieve-carbon-neutrality-by-2060-TZX22EfJiE/index.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: nejsou to jen "aspirace". jde o to, že civilizovaný je dnes daleko větší počet miliard lidí, než jen ta miliarda na Západě. A nejde to jednoduše svést na to, že Čína za to nemůže, protože vyváží spotřební zboží na Západ....

    Stavět klimatickou krizi do nějakého protikladu k faktu přelidnění mi přijde jako ideologická manipulace. Oboje souvisí: jediné, co je pravda je, že vyspělé země to dělají dýl. Ale prostě nejde počítat s tím, že všechny ty miliardy lidí po světě nebudou chtít žít stejně, jako Američani. S lokálními lifestylovými nuancemi, ale spousta betonu, mrakodrapů a dálnic pro auta je jednotný rys minimálně ve velké části Asie.

    Čína nevyváží ty kvanta spotřebního zboží proto, že je zlí západní kapitalisté nutí makat pro nás zadarmo (když už, tak je nutí jejich vlastní kapitalisté). Dělají to prostě proto, že jednak spontáně požadují nějakou životní úroveň, jednak jsou k tomu politicky motivováni. A jednak, a tady hrozí, že mi někdo obviní - ale přijde mi, že řada ještě nedávno rozvojových zemí má k přírodě obecně daleko konzumnější přístup, než Západ. Srovnoval bych to s tím, jak jsme se u nás k přírodě stavěli třeba před 100 lety... prostě pořád je tam taková ta snaha neklidného venkovana vybetonovat si dvorek, aby tam neměl bláto nebo plevel. Akorát je ta snaha škálovaná úplně ad absurdum (hlavně teda v té Číně, ale nejen tam).

    Západní miliardáři mají svůj vlastní okruh problémů a je fajn se s nima o těhle problémech hádat: ale fakt nemůžou za to, že Čína betonuje jak zběsilá. Když už, tak za to můžeme my, kdo konzumujeme čínské zboží (takže opět: všichni), ale obecně prostě nejde bagatelizovat přelidnění a dělat ze všeho jen téma sociálně-kulturní války na Západě. Hodně aut prostě spálí hodně fosilních paliv - a není žádný způsob, jak ty nově bohatnoucí miliardy v tomhle zastavit. Ale právě, že to zavání tou přelidněností, takže se o tom nesmí ani mluvit - to je ta teze, že když Západ pálí fosilní paliva dýl, tak musí opatření přijímat jako první - no ono se to tak asi z pochopitelných důvodů stane, ale potom teda zase už nebude možné z toho dál dělat sociální problém, když je to evidentně problém jaksi.. fyzikální, technický, přírodní.

    Sociální problémy existují taky a já mimochodem ani nejsem odpůrce nějaké větší rovnosti ve společnosti. Nebo hledání způsobu, jak na Zemi teda přeci jen naskládat víc lidí. V současnosti ale podle mě neexistuje způsob, jak přelidnění od klimatické změny oddělit. Mimo USA je to naopak řada vyspělých zemí, kteří na obyvatele nebo na jednotku HDP mají uhlíkovou stopu nižší. Je tu velmi, velmi reálná hrozba, že bohatnutí lidnatých rozvojových zemí bude o kopírování západního životního stylu se vším všudy. Na bezuhlíkovou infrastrukturu je možné je nasměrovat.. ale naučit se ji udržet v provozu už taky musí sami. A bez nějakého hlubšího pochopení hrozí, že budou napodobovat jen nějaké vnější, povrchní aspekty (což, mimochodem, je v podstatě to, co jsem při cestách po světě v podstatě viděl, pokud vůbec něco)

    Samozřejmě se dá donekonečna debatovat, zda za kácení pralesů může přelidnění, nebo neregulovaný světový obchod, který je ochoten zemědělské produkty kupovat bez ohledu na jejich původ. Ale v konečném důsledku... bez toho přelidnění by to tak rychle prostě nepostupovalo. Takže je blbý, že někdo zase přelidnění označí za kulturně nepřijatelnou tezi, když problémem antropocénu prostě je, že lidí a toho co přímo konzumují začíná být vzhledem k celkovému objemu biosféry prostě moc.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    TUHO: u nás v lese žere kůrovec všechno, co nedává intersucho..
    pouští se do dubů, buků, hlavně do bříz, borovic i habrů..
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: chapu to tak, ze konzumni aspirace (potencialni vyssi emise a degradace ekosystemu) jsou problem taky, ale aktualni klimaticky dusledky civilizovany konzumni spolecnosti jsou taky problem a jednim se neresi druhy. proto z urcityho pohledu je nutny, aby civilizovanejsi cast sveta pomohla vystavet ve zbytku sveta ty bezuhlikovy infrastruktury.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: V Česku není kůrovcová kalamita, tady je smrková kalamita. Kůrovec je jen symptom klimatické změny a přehuštěného smrkového lesa. Lidé říkají, že kůrovec sežere les. Ale to není pravda, kůrovec sežere jenom smrk. Les se skládá i z podhoubí, mrtvého dřeva, zvířat a podobně. Všichni tihle si oddechnou, když smrk zmiz
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kůrovec netrápí jenom české lesy, s globálním oteplováním se přemnožuje a napadá oslabené stromy napříč kontinenty. Entomolog Jiří Hulcr kůrovce zkoumá na Floridské univerzitě. Říká o nich, že jsou úžasní tvorové. "To, co máme v Česku, je smrková kalamita, nikoliv kůrovcová. Ale je dobře, že se o tom mluví. Češi mají nesrovnatelně blíž k přírodě než Američané," upozorňuje v rozhovoru.

    https://zpravy.aktualne.cz/...i/kurovec-je-uzasny-tvor-rika-vedec/r~84a28ca4fceb11ea80e60cc47ab5f122
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: tohle je myslím velké nepochopení celého problému: jistě, že konzum má bezprostředně následky - ale samozřejmě, jen velmi malá část z té přelidněné populace, co hypoteticky žije skromněji, je ochotna se nějak uvědoměle zříct naší úrovně konzumu. A podle mě, i kdyby se vyspělé země odhodaly k askezi, v tomto směru, tak není žádná záruka, že takový postoj automaticky převezmou země nedávno rozvojové.

    Byl jsem 2x v Indii, kde problém přelidnění myslím popírat nelze. Ano, dá se namítnout, že z podstaty věci je život v subtropech méně energeticky náročný. Naprostou většinu roku nebo vůbec tam není potřeba topit nebo ohřívat vodu..zato klimatizaci si tropické země opravu odpírat nehodlají. Stejně tak je Asie naprosto odhodlaná překonat v individuální motorizované dopravě Evropu i USA. A to není spotřeba elit, ale jsou to dálnice, které jsou stavěny k dispozici širokým masám.

    Problém konzumu je mj. probém maniakální potřeby prodávat všechno zabalení a obrandované a generovat obrovské množství odpadků. A jednoduše obrovskou část konzumu nejde svalovat na západní elity a jejich svícení na billboardy. Samozřejmě, západní elity a jejich slétávání se na klimatické summity, to byla taková tragikomická éra, které je podle mě konec. Ale lidnatost rozvojových zemí v kombinaci s jejich naprosto živelnou chutí napodobit západní životní styl do všech detailů, včetně naprosto zbytečných absurdit - to vidím jako daleko reálnější problém, než (nyní v éře omezeného až pozastaveného cestování stále hypotetičtější výstřelky elit).

    Jako důvody, proč elity levicovým intelektuálům lezou krkem jsou mi jasné, a taky mám arogance a povýšenosti plný zuby. Ale problém je, že konzum je masový fenomén a přelidnění je rizikem v souvislosti s konzumem, a já popravdě z toho, co jsem na cestách viděl, nemám pocit, že by byla síla, která by zastavila davy, které si ten konzum žádají také.

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    nezit je reseni naseho problemu :)

    Někteří mladí lidé ve Francii nechtějí mít děti i z ekologických důvodů - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...zpravy/nekteri-mladi-lide-ve-francii-nechteji-mit-deti-i-z-ekologickych-duvodu

    Mít či nemít dítě, a tak pomoci zachránit planetu, je otázka, která znepokojuje část mladých lidí, kteří přemýšlí o potřebě zachovat životního prostředí. Svědčí to o novém pohledu na důsledky rodičovství. Dítě vyprodukuje 58 tun oxidu uhličitého ročně, zatímco vegetariánský režim ušetří v průměru 0,8 tuny ročně, necestování letadlem 1,6 tuny a autem 2,4 tuny, a to dohromady umožní ušetřit 4,8 tuny ročně.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    planeta v nouzi - o kurovci a lesich, rozhovor plnej zdravyho rozumu

    https://zpravy.aktualne.cz/.../kurovec-je-uzasny-tvor-rika-vedec/r~84a28ca4fceb11ea80e60cc47ab5f122/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam