• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    A abych nezapomněl. Dnes začala Velká Rebelie. Na programu je ještě:
    dnes v 17.00 - Cyklojízda
    zítra 13:00 - Zvířecí průvod
    čtvrtek 8:00 - Blokáda
    Sledujte online, lajkujte, nebo ještě líp, přijďte na Klárov a užijte si to s námi.
    A novináři jsou vítaní obzvlášť. Rebelie bez médií je jako ryba bez vody. Vypadá to, že policie se bude snažit protestující oddělit a novináře k nim nepustit, tak se když tak spojte s někým s XR, abyste věděli kam jít a nepropásnout to...
    Kdo se nebojí a chce na blokádu, přijďte dnes na krátký trénink do Karlínských kasáren
    https://www.facebook.com/events/690049714926486/
    Pozor, jde jen o mírnou rebelii v mezích zákona, blokování silnice je přestupek srovnatelný se špatným parkováním...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Tak to nesouhlasím, odvedla si skvělou práci. Výsledky třeba nejsou vidět hned, ale moc si toho cením <3
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Is It Too Late To Stop Climate Change? Well, it's Complicated.
    https://www.youtube.com/watch?v=wbR-5mHI6bo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: .. aktualne jsem v pozici, ze se musi objevit v te dynamice nejaka nova velka sila, ktera by nejak zamichala kartama. vidim dve moznosti. a) stane se nejakej zazrak na urovni EU / vynaleznou nejakou metodu, ktera povede na masove probuzeni v EP a nejake zpusoby jak zajistit, aby klima pochopily lokalni vlady. co tim myslim? analogie "neznameho muze s excelovou tabulkou" -- nekdo na jare udelal babisovi prezentaci o covidu, ten tomu sice neveril, ale pak si kazdy rano overoval pocty pripadu s tou prezentaci a protoze to furt presne sedelo, tak uveril a zacali solidne hrotit. vicemene zazrak. tak neco takoveho, ze proste by to v EP nejak "konecne doslo" (souvislosti, rozsah, prognoza...). Nevim co by to mohlo byt (moc diky, Deloitte), ale proste ze by to nejak prislo "z EU, kde jsou schopni uvazovat dele nez k nejblizsim volbam")

    b) stanou se narocne prirodni jevy, ktere ani ac necekal. nemyslim tim katastrofalni sucho pristi leto v cesku. ale fakt neco solidniho, jetstream vyrobi ukazku hladomoru nebo tak neco. Pak by byl prostor.

    ja bych se rada podilela na necem co ma pro klima vyznam. burcovani volicu se mi neosvedcilo (sorry gojatla :))
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: :-)
    Jasně, je to marný, ale utěšuju se tím, že nikdo nemůže vědět, co přijde. Třeba se to zlomí a lidi se proberou. Degrowth je jistota, jde jen o to, jaký si ho uděláme. A korona mě iluze nebere, vnímám to spíš tak, že lidi si nikdy neviděli dál než na špičku nosu. Teď mají důvod se posunout dál.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOJATLA: ač jako řešení vidí degrowth, to už je za úrovní imaginace i lidí tady v tomto klubu. tolasz to bere tak že není ukol klimatologa dumat nad politickými řešeními. rovenský nevim. pecka taky nemá žádný řešení :)

    ještě můžeš zkusit toho mladyho borca co vede české FFF, ten mi prijde super

    obecne - v cem by se melo pomoct? pripadne i na TADEAS = existuje napr. stinova uhelna komise, koho to zajima? co si predstavujete ze se stane? "myslim to uprimne"

    (pul roku jsem si myslela ze lidem chybi informace. nechybi. koronavirus me uplne odrovnal = velky procento lidi informace nezajimaji, ani volice, ani politickou reprezentaci. hlavne jim nesahejte na jejich zabehany zpusob zivota, denial do extremu az do hrobu)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: PragerU produkuje kopu takychto dezinfo videi
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    fuj, propaganda "druhé" strany je bohapusté lhaní povětšinou :D

    What's Wrong with Wind and Solar?
    https://www.youtube.com/watch?v=RqppRC37OgI


    jen pro silné žaludky :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jestli si pirati a stan odhlasujou spolupraci do pristich voleb do PS, tak tam bych videl jako moznou strategii dat dohromady nejakou sirokou skupinu lidi co resi klima a ekosystemovou regeneraci a zkusit s nima spolupracovat
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YEETKA: Oslovil bych třeba Alexandra Ače, Radima Tolasze, Jana Rovenského a samozřejmě Vojtěcha Pecku. Určitě by rádi pomohli. :-) Napadá vás někdo jiný?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Já to celkem chápu, program tvoří členská základna, a ta je většinově klimatem nepolíbená. Snad to ta hrstka uvědomělých bude tlačit dost silně na to, aby se klima v pirátech proměnilo. Mně by to hrozně usnadnilo rozhodování u voleb, zelení podle mě mají šanci jen na lokální úrovni.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YEETKA: budu teda porad hnidopich :)

    ve svych prispevcich se snazis hazet zodpovednost zpet na volice, ale to by politicka strana delat nemela, resp. takhle to ani fungovat nemuze.

    volic neco chce (vice ci mene na zaklade svych vedomosti, nebo emoci) a strana tyto prani reprezentuje a navrhuje jejich (vice ci mene strategickou) realizaci. ta realizace do urciteho urovne detailu je reprezentovana programem.

    pokud to nema v programu, je to jen marketing a nahrava alibismu, ze strana neco dela, ale zadny cile, nebo smery dodrzovat nemusi.

    neber to osobne. ja vam fandim a ocenuju co delate, ale nektery dost zasadni veci vam jeste chybi...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    GOJATLA:
    a k týmu odborníků..
    tam je nejspíš potřeba nejen klima, ale i ostatní oblasti a vyjít s řešením, které by bylo reálné a rychlé.. to je úkol jak ďas..
    nicméně máš pravdu, jako rozvedený bod v programu to být musí..
    pokusím se..
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    GOJATLA:
    jak jsem psala, v programu to nyní je aktuální u krajských kandidátů a za mě dost zdařile..
    a právě díky tomu, že piráti nejsou ideologickou stranou, není těžké na základě dat získávat pro klima více a více členů..
    třeba Holomčík se nedostal do EU parlamentu, protože voliči samotní nevyhodnotili nutnost klimatických řešení jako prioritu..
    tady to je fakt o každém z nás, vlastní iniciativě a aktivitě.. politika a informovaná volba je jen třešničkou na dortu
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YEETKA: Na to, abys dala v programu důraz na ochranu klimatu, nemusiš byt ve vládě. Chápal bych, kdyby si piráti vyhodnotili, že to voliče nezajímá, tak o tom zatím nebudou mluvit. Ale jak jsem si pred časem projížděl forum, tak to až na vzácné výjimky nezajímá ani piráty.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Inside the airline industry's meltdown | Air transport | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...2020/sep/29/inside-the-airline-industry-meltdown-coronavirus-pandemic
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KEB:
    laciný možná je, nicméně realita takové situace je náročnější, jak jsem psala, ani já bych na podobný obsah "antibabiš" nereagovala, protože je možné sledovat, co se skutečně podniká za kroky..
    já teda vidím řadu reálných kroků, které už proběhly..
    viz vypovězení smluv zemědělcům Středočeského kraje s tím, že budou obnoveny pod podmínkou ekologického přístupu..
    co třeba Dukovany a jejich dostavba, proběhla nejedna interpelace a návrhy, které by zamezily dostavbu za pomoci Rusů a jejich tlaku na snížené bezpečnostní standardy..
    kůrovcová kalamita a opakované upozorňování a tlak na to, aby tendr na těžbu proběhl férově bez účasti babiše a jeho společností, tlak na dostatek financí lesům..
    je toho mnohem víc, tohle jsou jen některé reálné kroky, které stojí hodně práce a sil,)

    klimatickou situaci je potřeba vnímat komplexně, v souvislostech, je nutné překopat celý systém od ekonomiky po školství, sociální, zahraniční politiku, tohle je něco, co se dá zvládnout jedině systematickou prácí a tak je potřeba to i hodnotit..
    a těžko se to dělá bez reálné moci, na to je potřeba informovaný volič, který je schopen a ochoten kriticky a komplexně myslet..
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SHEFIK: se ted divam na ty jejich stranky. Jako jejich hlavni tema mi nepripada ekologie, ale spis optimalizace statu. Digitalizace, odpovednost, zprehledneni, obecne reseni problemu, ktere tady jsou.

    Maji i lidi, co se zabyvaji hodne ekologii, jako Radek Holomcik.
    A z tech, co ted kandiduji do senatu, jsem si kliknul na dva, co se staraji i o eko.
    Praha - https://robertveverka.cz/radek-holomcik-vodu-resime-ted-a-potrebujeme-partaky-i-v-senatu/
    Kladno - https://www.adelasipova.cz/
    A ti tam spolu mluvi a spolecne hlasuji.

    Ale souhlasim, ze by meli mit eko jako vetsi oficialni tema.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    u piratu pusobi dana balcarova, te by se dalo zeptat, zda maji nejakej klima program nebo co treba vidi jako priority nebo k realnemu prosazeni. plus ten hlavenka myslim uplne chape rozsah klimatu (napsala jsem mu za ten rok nejaky alarmisticky ozdrojovany veci mockrat na FB a nikdy nereagoval jdi do...)

    ale obecne souhlasim, nevidim zadnou stranu s THE klima programem. kubala delal nejaky rozbor

    https://denikreferendum.cz/...budou-kraje-resit-klima-jen-pokud-je-povedou-zeleni-pirati-top-09astan
    KEB
    KEB --- ---
    YEETKA: ale no tak, argument prckem a sestinedelkou je poněkud laciný. Bartoš není Babiš a piráti nejsou anofert, klidně mohl sefikovi odpovědět jiný pirát n kterého to mohl Bartoš delegovat kdyby chtěl.

    Popravdě jsem od pirátů nic kromě obecných prohlášení ke klimatu nezachytil. Což vnímám jako evidentní selhání, tím by piráti voliče nahnat mohli.

    SHEFIK: taky ti přijde fascinující, jak Bursík s biomasou stranu zelených zlikvidovali na bůhví kolik let? A vážně by mne zajímalo koho v rámci sz napadlo, že mladý pán Stropnický je spasí. Ten tu stranu zlikvidoval úplně.

    V parlamentních volbách jim ten hlas asi hodím, ale pokud se dostanou do sněmovny tak to bude zázrak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam