• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    zombie storms. zmena klimatu prinese i nove zazitky

    Zombie storms are rising from the dead thanks to climate change | Space
    https://www.space.com/amp/zombie-storms-climate-change.html

    Zombie storms," which regain strength after initially petering out, are the newest addition to the year 2020. And these undead weather anomalies are becoming more common thanks to climate change.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The world’s largest offshore wind project — the 3.6-gigawatt Dogger Bank farm in the North Sea — announced it will be using the world’s largest turbines to generate electricity for more than 4.5 million homes in the United Kingdom, Greentech Media reported. The 13-megawatt (MW) turbines, built by General Electric, stand more than 850 feet tall, five times the size of the Arc de Triomphe.

    Located off the coast of Yorkshire, England, the $10-billion Dogger Bank project is being developed in three phases, the first two of which will use the 13-megawatt version of GE’s Haliade-X platform. The turbine’s blades measure longer than a soccer field (351 feet), and GE claims that a single rotation can supply enough electricity to power the average British household for two days. When the wind farm is complete in 2026, it will generate 5 percent of the United Kingdom’s electricity.

    The World’s Largest Wind Turbines to Be Used for North Sea Project - Yale E360
    https://e360.yale.edu/digest/the-worlds-largest-wind-turbines-to-be-used-for-north-sea-project
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jen prázdná slova na papíře. Právě tak popisují analytici českou strategii ochrany klimatu, kterou vláda přijala v roce 2017. Ze čtyřiceti opatření se Česku zatím podařila splnit pouze čtyři.

    Česko se na evropské úrovni zavázalo k postupnému snižování emisí skleníkových plynů. S plněním průběžných cílů mají zemi pomáhat strategické dokumenty. Tím stěžejním je Politika ochrany klimatu (POK) pro období 2017 až 2030, která obsahuje celkem čtyřicet opatření. Česko ale v jejich plnění nijak výrazně nepostupuje

    Česko neplní svou vlastní strategii ochrany klimatu – EURACTIV.cz
    https://euractiv.cz/...a-zivotni-prostredi/news/cesko-neplni-svou-vlastni-strategii-ochrany-klimatu/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    World leaders pledge to save life on Earth
    The leaders of 71 countries have pledged to reverse biodiversity loss by 2030. The commitment comes ahead of a major UN biodiversity summit on Wednesday, which will be virtually hosted from New York. “We commit ourselves not simply to words, but to meaningful action and mutual accountability to address the planetary emergency,” says the pledge, which is signed by Pakistan’s Imran Khan, Germany’s Angela Merkel, Canada’s Justin Trudeau and the United Kingdom’s Boris Johnson, among others. Leaders from the United States, Brazil, India, Russia and China are notably absent.

    The Guardian | 6 min read
    Reference: Leaders’ Pledge for Nature

    Leaders' Pledge for Nature
    https://www.leaderspledgefornature.org/
    DRSH
    DRSH --- ---
    Je létání bez emisí reálné? Airbus #ZEROe koncept
    http://www.youtube.com/watch?v=kBOnApeKpZ8
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ty reseni ale jsou: zmena nasich zdroju energie a stavebnich materialu / obecne vsech zdroju co2 a metanu.

    klimatolog bud muze prinaset expertizu z jeho pohledu a hrat v ramci komise tuhle znalostni roli, nebo ho proste ze dne na den prezamestnas a bude hrat roli politickyho zachranare klimatu (s jeho souhlasem samozrejme)... a kdo by odmit zachranovat svet. ta komise ale nemuze bejt postavena jen na klimatolozich, ale i napr. ekonomem, kterej resi budgetovou proveditelnost jednotlivejch politickejch reseni atd. porad se pohybujeme v nejakym systemovym statnim ramci, kterej musi plnit krome strategickych funkci i funkci provozni a nema nevycerpatelne zdroje.

    ty uhelny komise maj svy opodstatneni taky, jednak uz z toho duvodu, ze se vede aspon nejaka diskuze a navic se vede i mimo tuhle skupinu (jak uvadis, napr. vznikla stinova komise, idealni kandidati do mzp po volbach, uz budou mit tema zmaknuty jak malou nasobilku a usetri se cas) a jednak ty jejich vystupy, nebo alespon vstupy, ktere si vyzadali se pak daj vyuzit dal (asi ale zas po volbach :)...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: imho b je spravne. nicmene mezitim se bude neco (globalne nedostacujiciho) dit

    ... a ano, vim, ze uz bude na nektere veci pozde
    KEB
    KEB --- ---
    GOJATLA: souhlasím, čím déle a častěji to bude opakovat a čím víc s tím bude veřejnost konfrontována např sucho tím to bude lepší, ale nemůže čekat výsledky přes noc :-)
    TUHO
    TUHO --- ---
    The expected departure of future climates from those experienced in human history challenges efforts to adapt. Possible analogs to climates from deep in Earth’s geological past have been suggested but not formally assessed. We compare climates of the coming decades with climates drawn from six geological and historical periods spanning the past 50 My. Our study suggests that climates like those of the Pliocene will prevail as soon as 2030 CE and persist under climate stabilization scenarios. Unmitigated scenarios of greenhouse gas emissions produce climates like those of the Eocene, which suggests that we are effectively rewinding the climate clock by approximately 50 My, reversing a multimillion year cooling trend in less than two centuries.

    https://www.pnas.org/content/115/52/13288
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    A abych nezapomněl. Dnes začala Velká Rebelie. Na programu je ještě:
    dnes v 17.00 - Cyklojízda
    zítra 13:00 - Zvířecí průvod
    čtvrtek 8:00 - Blokáda
    Sledujte online, lajkujte, nebo ještě líp, přijďte na Klárov a užijte si to s námi.
    A novináři jsou vítaní obzvlášť. Rebelie bez médií je jako ryba bez vody. Vypadá to, že policie se bude snažit protestující oddělit a novináře k nim nepustit, tak se když tak spojte s někým s XR, abyste věděli kam jít a nepropásnout to...
    Kdo se nebojí a chce na blokádu, přijďte dnes na krátký trénink do Karlínských kasáren
    https://www.facebook.com/events/690049714926486/
    Pozor, jde jen o mírnou rebelii v mezích zákona, blokování silnice je přestupek srovnatelný se špatným parkováním...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Tak to nesouhlasím, odvedla si skvělou práci. Výsledky třeba nejsou vidět hned, ale moc si toho cením <3
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Is It Too Late To Stop Climate Change? Well, it's Complicated.
    https://www.youtube.com/watch?v=wbR-5mHI6bo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: .. aktualne jsem v pozici, ze se musi objevit v te dynamice nejaka nova velka sila, ktera by nejak zamichala kartama. vidim dve moznosti. a) stane se nejakej zazrak na urovni EU / vynaleznou nejakou metodu, ktera povede na masove probuzeni v EP a nejake zpusoby jak zajistit, aby klima pochopily lokalni vlady. co tim myslim? analogie "neznameho muze s excelovou tabulkou" -- nekdo na jare udelal babisovi prezentaci o covidu, ten tomu sice neveril, ale pak si kazdy rano overoval pocty pripadu s tou prezentaci a protoze to furt presne sedelo, tak uveril a zacali solidne hrotit. vicemene zazrak. tak neco takoveho, ze proste by to v EP nejak "konecne doslo" (souvislosti, rozsah, prognoza...). Nevim co by to mohlo byt (moc diky, Deloitte), ale proste ze by to nejak prislo "z EU, kde jsou schopni uvazovat dele nez k nejblizsim volbam")

    b) stanou se narocne prirodni jevy, ktere ani ac necekal. nemyslim tim katastrofalni sucho pristi leto v cesku. ale fakt neco solidniho, jetstream vyrobi ukazku hladomoru nebo tak neco. Pak by byl prostor.

    ja bych se rada podilela na necem co ma pro klima vyznam. burcovani volicu se mi neosvedcilo (sorry gojatla :))
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: :-)
    Jasně, je to marný, ale utěšuju se tím, že nikdo nemůže vědět, co přijde. Třeba se to zlomí a lidi se proberou. Degrowth je jistota, jde jen o to, jaký si ho uděláme. A korona mě iluze nebere, vnímám to spíš tak, že lidi si nikdy neviděli dál než na špičku nosu. Teď mají důvod se posunout dál.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOJATLA: ač jako řešení vidí degrowth, to už je za úrovní imaginace i lidí tady v tomto klubu. tolasz to bere tak že není ukol klimatologa dumat nad politickými řešeními. rovenský nevim. pecka taky nemá žádný řešení :)

    ještě můžeš zkusit toho mladyho borca co vede české FFF, ten mi prijde super

    obecne - v cem by se melo pomoct? pripadne i na TADEAS = existuje napr. stinova uhelna komise, koho to zajima? co si predstavujete ze se stane? "myslim to uprimne"

    (pul roku jsem si myslela ze lidem chybi informace. nechybi. koronavirus me uplne odrovnal = velky procento lidi informace nezajimaji, ani volice, ani politickou reprezentaci. hlavne jim nesahejte na jejich zabehany zpusob zivota, denial do extremu az do hrobu)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: PragerU produkuje kopu takychto dezinfo videi
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    fuj, propaganda "druhé" strany je bohapusté lhaní povětšinou :D

    What's Wrong with Wind and Solar?
    https://www.youtube.com/watch?v=RqppRC37OgI


    jen pro silné žaludky :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jestli si pirati a stan odhlasujou spolupraci do pristich voleb do PS, tak tam bych videl jako moznou strategii dat dohromady nejakou sirokou skupinu lidi co resi klima a ekosystemovou regeneraci a zkusit s nima spolupracovat
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YEETKA: Oslovil bych třeba Alexandra Ače, Radima Tolasze, Jana Rovenského a samozřejmě Vojtěcha Pecku. Určitě by rádi pomohli. :-) Napadá vás někdo jiný?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Já to celkem chápu, program tvoří členská základna, a ta je většinově klimatem nepolíbená. Snad to ta hrstka uvědomělých bude tlačit dost silně na to, aby se klima v pirátech proměnilo. Mně by to hrozně usnadnilo rozhodování u voleb, zelení podle mě mají šanci jen na lokální úrovni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam