• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak ono i tohle obhajovani "stareho Latoura" pred "novym Latourem" a jeho vyzdvihovani jako extra originalniho myslitele je taky celkem vtipny v kontextu toho, ze Latour do velky miry proste prelozil filozofii Deleuze a Guattariho do kontextu empiricky sociologie (a pritom je orezal o spoustu jejich hran, originality, odvaznejch veci). Kdyz si to ctes pozorne tak zjistis, ze tam fakticky neni nic moc navic nez v D&G, jenom v jinym poli, srozumitelneji a krotceji napsany. A tohle by Konopasek chtel dat zrejme do nejakyho sociologickyho mauzolea.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: No v posledni dobe mas mozna Latoura nactenyho lip nez ja ty ne? Co na to rikas ty? :D Jako ja tuhle konkretni knizku jeste necetl (resp akorat prolit), nicmene cetl jsem Facing Gaia, plus nekolik jeho interview z posledni doby a myslim, ze pomerne mam prehled, co tam asi pise.
    Jako me ta recenze smysl nedava vubec. Ona Konopaskova kariera je spojena s bytim "expert na Latoura" a on mu ted Latour ujizdi nekam jinam nez by ho rad videl. Asi je to spojeny i s nejakejma politickejma preferencema (to mi prijde, ze je taky duvod u rady dalsich lidi kolem CTS a jejich postojem klimatu, jako je treba ten Petr Pokorny).
    Jako ja nevim, me to prijde uplne irelevnantni metateoreticka onanie. Davalo by to smysl, pokud by to napadal na empiricke urovni (myli se teda Latour, kdyz popira fosilni dezinformacni kampane?). To Konopasek nevi, protoze o tom vi kulovy, ale jeho predstava sveta mu rika, ze se MUSI mylit, protoze svet je proste slozitej a smichanej a hybridizovanej a blablabla. Dle myho proste a priorni dogmatismus.
    Jako je to slozitejsi? No urcite je. Ale je dulezity prave v tuhle chvili, se utapet v souvislostech popiracskyho dezinforamcniho diskurzu a popisovat je do umreni do posledniho totalniho detailu? Mozna by to ukojilo Konopaskovu obsesi "pozornym pozorovatelem", ale nakonec to bude k nicemu z hlediska toho, co potrebujem ted delat, vzhledem ke klimaticky stabilizaci.
    "Zrazujeme praktický význam těchto pracně budovaných a udržovaných principů: k čemu vlastně jsou, když v opravdu vážné chvíli jsou nanic?"
    - Tohle je proste zhrzeni vericiho. No, tak ty principy byly Latourovi k necemu v danou chvili v sociologii vedy. Ja myslim, ze je totalne nezrazuje, nicmene tedka jsou dulezity holt jiny principy a to je neco, co mi prijde, ze Konopasek nemuze vydejchat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    vycet letosnich katastrof

    https://zpravy.aktualne.cz/...pticky-konec-leta-prinasime-novink/r~027454e604a311eb8b230cc47ab5f122/

    ...teprve podruhé od poloviny 50. let minulého století došla meteorologům předem připravená jména pro cyklony a museli začít pojmenovávat bouře podle řecké abecedy. Jeden hurikán se objevil i ve Středozemním moři a zasáhl Řecko.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BASF boosts support for sustainable road construction with global distribution rights for RheoFalt rejuvenator - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/10/20201004-basf.html

    BASF now has the worldwide distribution rights for RheoFalt smart additives to modify asphalt and bitumen manufactured by the Netherlands-based company Ventraco. Excluded from the agreement are Belgium, Luxembourg and The Netherlands, where Ventraco will continue to supply the products.

    RheoFalt HP-AM, a powerful rejuvenator, enables 100% recycling of old asphalt, and has been scoring outstanding results in internal and external tests for 10 years. RheoFalt HP-AM is the only rejuvenator which is repleting the lost maltenes (the n-alkane (pentane or heptane)-soluble molecular components of asphalt) due to the aging of the bitumen.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: a jak se na tuhle kritiku teda divas?

    Sociolog vědy by prý jen těžko mohl pomoci žalující (a umírající) straně a musel by spíš s jistým sebezapřením hájit všeobecně zatracované koncerny jakožto „epistemické loosery“
    ...
    Pokud svoje vlastní východiska zapřeme nebo opustíme ve chvíli, kdy chceme bouchnout do stolu a být politicky relevantní, zrazujeme zároveň vše, co jsme do té doby na oněch východiscích postavili. Ba víc. Zrazujeme praktický význam těchto pracně budovaných a udržovaných principů: k čemu vlastně jsou, když v opravdu vážné chvíli jsou nanic? V tomto smyslu zde Latoura neodmítám. Spíš se ho snažím udržet
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: viz TADEAS: They say the increased estimates are partly down to more sophisticated and accurate conservation assessments.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KERRAY: "Věrohodným začátkem pro toto potřebné úsilí je klimatický plán vyhlášený v rámci Bidenovy kampaně." ... nadeje umira posledni :))
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Tak to je pohoda, touhle rychlostí budeme na Sahaře až za 150 let :-) Jen bych radši říkal, že driftujeme, stěhovat se budeme na sever, tak ať se to neplete.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KERRAY: Ve městech bude čím dál tepleji: současné oteplování způsobuje, že se každý obyvatel severní polokoule v podstatě stěhuje směrem na jih rychlostí asi dvacet kilometrů ročně.

    hezka hlaska
    TUHO
    TUHO --- ---
    Potřebujeme v první řadě vybudovat nový přístup k tomu, co technologie jsou a jak ve společnosti fungují. To povede k novému typu technologické politiky mimo rámec falešného rozporu mezi technologickým optimismem a pesimismem.

    V rámci politického přemýšlení nám totiž schází představivost o tom, co to jsou vlastně účinní političtí aktéři. Máme národní státy, máme různé formy nadnárodních korporací, instituce na národní i mezinárodní úrovni a tak dále.

    Zapomínáme u toho ale právě na technologické infrastruktury, jež mají svůj podíl na tvorbě politického života, a taktéž generují vlastní typy suverenit a subjektivit. Vezměte si například digitální platformy jako Google či Facebook — mají svůj vlastní právní řád (všeobecné obchodní podmínky), politické subjektivity (nejsme sice občané Google, ale jsme jeho uživatelé a uživatelky) a mezinárodní politiku (například politika Google vůči Číně je jiná než vůči USA nebo České republice).

    https://denikreferendum.cz/...ovor-s-l-likavcanem-v-klimaticke-krizi-musime-byt-lidsti-i-pragmaticti
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zdvojnasobeni za 4 roky? divne

    Two-fifths of plants at risk of extinction
    Plant “species are disappearing faster than we can find and name them”, says Alexandre Antonelli, the director of science at the Royal Botanic Gardens, Kew, which has released a report on the state of the world’s plants and fungi. Two-fifths of the world’s plants are at risk of extinction, says the report. And some things are getting worse: almost 40% of vascular plants are under threat today, compared with 21% in 2016. We are “ignoring the potential treasure chest of wild species” that offers potential fuels, foods and medicines to humanity, says conservation scientist Colin Clubbe.

    BBC | 3 min read
    Reference: State of the World’s Plants and Fungi report

    State of the World's Plants and Fungi | Kew
    https://www.kew.org/science/state-of-the-worlds-plants-and-fungi
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GOJATLA: aha, tak to na jsem nepadla. Vím, že konkrétně Mann měl reakce typu "crap"
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    vznika

    For measuring the financed emissions of loans and investments, the Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) secretariat, staffed by Guidehouse, has developed and published the Global Carbon Accounting Standard for the Financial Industry

    Setting Science-Based Targets For Financial Institutions
    https://www.forbes.com/...h/2020/10/01/setting-science-based-targets-for-financial-institutions/amp/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Ale nemá cenu říkat, že je vše ztraceno, v tom má Mann pravdu. Kdybychom přece jen začali klima řešit, tak zatím ještě nějakou šanci máme.
    A second Trump term would be 'game over' for the climate, says top scientist | US elections 2020 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2020/oct/02/donald-trump-climate-change-michael-mann-interview
    This is “a dramatic change in our understanding” of the climate system that gives humans “more agency”, says Mann. Rather than being locked into decades of inexorably rising temperatures, humans can turn down the heat almost immediately by slashing emissions promptly. “Our destiny is determined by our behavior,” says Mann, a fact he finds “empowering”.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    YMLADRIS: Já bych řekl, že s Bendellem v podstatě souhlasí všichni klimatologové. Musí vidět, že kolaps je nejpravděpodobnější scénář. Jen se neshodnou v tom, do jaké míry je nevyhnutelný. A říkat to nahlas podle nich není konstruktivní, bojí se paniky. Titanik se potápí, ale máme jen jeden záchranný člun, tak je lepší cestující uklidňovat, nebojte se, dobře to dopadne, kapitán to řeší. Jenže tím se stávají spolupachateli tohohle švindlu, bez paniky se nic nezmění.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    trocha korporatni snahy

    ExxonMobil expands agreement with Global Thermostat; sees promise in CO2 direct air capture technology - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/10/20201002-xom.html
    GT believes ExxonMobil’s financial and technological strength will enable it to scale up its carbon removal technology to pull a gigaton of carbon out of the atmosphere and to continue to grow to remove the 40 gigatons of CO2 per year that the UN’s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) says is required to avoid irreversible and catastrophic damage to the planet.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: ted za jak dlouho se u Manna dočkáme podobnýho posunu u Deep adaptation ... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam