• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHINIGAMI: jde o to, ze "jestli to ma smysl" uz tady resime druhej rok. existuje model ve kterym se da apokalypsa jeste odvratit a v tom modelu ma EU 65 procent do 2030. Ted jde o odhlasovani jenom 60 procent. kdyz to tady cely proctes, tak to nekde najdes a poberes
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHINIGAMI: ses seznameny se strukturou vybranych dani? jses si vedomy, ze je to procentualni vyber ze zisku/prijmu, tedy v absolutnich cislech per capita nemohou chudi zaplatit vic nez bohati?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    YMLADRIS: "jak je EU donuti" to je moc krasny tohle;) Nebudem resit, jestli to ma smysl, hledat kompromisy atd, proste je donutime...

    SHEFIK: tak jiste, zvlast kdyz se to zadotuje a tem elitam to ti chudi zaplati.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: tak ty cesty se neudelaj samy, chapes situaci, chapes strukturu nechapani, tak to pomoz premostit
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Svým hlasováním pro ambiciózní redukci emisí skleníkových plynů o minimálně 60 % oproti roku 1990 se Evropský parlament postavil za návrh svého výboru pro životní prostředí, který tento cíl odhlasoval již 10. září. Jde o vyšší cíl, než je návrh na redukci emisí o „alespoň 55 %”, který 16. září představila Evropská komise. Z českých europoslanců podpořili 60% snížení emisí do roku 2030 europoslanci Peksa, Kolaja, Gregorová, Polčák a Zdechovský. Ostatní čeští europoslanci návrh nepodpořili.

    Evropský parlament schválil zvýšení klimatických ambicí do roku 2030
    https://czechsight.cz/evropsky-parlament-schvalil-zvyseni-klimatickych-ambici/

    pochopila jsem ze to musi podporit jeste CR a Polsko, to jsem zvedava, jak je EU donuti
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    jinak pevne verim, ze early adopters eko reseni, napr. elektromobilu jsou spis elity, nez chudi.

    a chudej kdyz nema na cheeseburger, urcite se nebude stehovat do usa. pak tu mas mechanismy jako kinimalni mzdu apod. konkretne EU si s timhle poradi. a minimalni mzda ve svycarsku je nove 94 tis kc za mesic.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: tak snad se JM chyti :)

    mas pravdu samozrejme, ale jen z kratkodobyho hlediska.

    to proc jsou aktualne alternativy (substituty) drazsi je tim, ze jsme sli vzdycky tou nejsnazsi cestou (ropa, vycerpani pudy apod.) jenze ta cesta uz davno neni tak levna a drzi ji pri zivote spis ten legacy/infrastrukturni/procesni problem.

    pmaby se udala zmena smerem k sustainable, je potreba ted tu novou infrastrukturu nakopnout - a to muzes udelat dvema smery, bud zdanis tu soucasnou (napr. carbon tax, nove zakony o udrzitelnosti), nebo tak ze zadotujes/subvencujes tu novou, dokud se nevybuduje a pak diky usporam z rozsahu se zavede vsude.

    abych tu odpoved zjednodusil, kdyz v EU (nebo kdekoliv jinde) tohle nastartujes, zbytek sveta se driv nebo pozdejc prida

    (z ekonomickejch duvodu pozdejc, z ideologickej driv)
    .takze jakakoliv takovahle iniciative je vlastne soucasti toho prechodu a zaroven umeta cestu budoucimu sustainable reseni
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: ve finale ale nakonec zakazes cheesburger za 20 korun a jezdit na benzin. zatimco v USA tohle vsechno maji, tak proc trcet tady (prehanim, spis mineno proc volit stranu ktera ti sebere cheesburger)

    to je jedno, stejne nemam reseni. aspon jsem napsala novymu clenovi rady JM kraje jasnej plan jak ma udelat klimatickou kampan :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Česká republika by mohla podle dokumentu, který má Deník N k dispozici, čerpat v příštích letech přes čtyřicet miliard korun z Fondu spravedlivé transformace EU. Ten má sloužit regionům nejvíc postiženým přechodem na uhlíkově neutrální ekonomiku, v případě ČR Moravskoslezskému, Ústeckému a Karlovarskému kraji.

    Česká republika by mohla podle dokumentu, který - Deník N
    https://denikn.cz/minuta/461791/?ref=mpm
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    kdyz zapocitas cisteni rybniku kvuli erozim pudy, mensi druhovou rozmanitost, ubytek vcel, jednolitou krajinu, nakupovani uniformnich seminek od velkejch a drahejch seedbank, zakazy koupani kvuli sinicim (a nemoci z toho zpusobeny) atd atd.. tohle je vypraveni na celej univerzitni obor.

    ten problem proste je, ze my ty rovnice zjednodusujem a nevycislujem celkovej impact.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: musis prave zapocitat vic faktoru, viz muj priklad nize. regenerativni zemedelstvi ti prinasi i jiny benefity nez jen ze to snis. mimoto nikde neni psano, ze regenerativni znamena v dlouhodobejsim horizontu drazsi. vem si jak se musi supportovat soucasny zemedelstvi hnojivama, pesticidama, herbicidama apod.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: ja tomu nerozumim. potraviny z regenerativniho zemedelstvi jsou drazsi (platis obnovu pudy), takze ti klesa zivotni uroven, protoze nemas dost penez na jine veci. chapes me?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: na prikladu, kdyz zavedes carbon taxu a dalsimi subvencemi podporis rust vodikove energetiky, zadna elita se ti nebude stehovat do ciny, nebo indie, kde je benzin levnej. byli by sami proti sobe/svymu zdravi/evoluci
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ten trik je v tom, ze nemusis snizovat zivotni uroven. protoze zivotni uroven z definice neni konfliktni se sustainabilitou.

    resenim je zahrnout impact na zivotni prostredi do soucasnych rovnic a zivotni uroven i hdp mohou rust vesele dal

    jakmile tam ten impact zahrnes (protoze potrebujes zmenit trh, tak musi byt impact financne vycislitelny), dojde samovolne k transformaci vstupu, ktere v soucasnosti tu sustainabilitu narusuji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: rozumela jsem tomu tak, ze je v tom novej prvek, prekonat ten zavod ve zvysovani zivotni urovne zalozenej na urcitym otrokarstvi vuci prostredi a zavedeni novyho pohledu: stabilita prostredi je dulezitejsi nez rust, takze ted je potreba se preorientovat (war time effort ke stabilite). coz nikdo nechape a nevidim prave ty cesty aby to bylo pochopeny a prijaty

    jak snizis na svym uzemi rust zivotni urovne, intelektualni elity se ti prestehuji jinam, kde se maji lip atd
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: to jsou ty mitigacni scenare a vzhledem k nim potrebny socio politicky a infrastrukturni tranaformace.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PER2: Já hlasuju spíš pro dobu ledovou, před zimou se schováš, před vedrem ne. Že přistoupíme k geoinženýringu je čím dál tím víc pravděpodobný, ale nepředstavoval bych si to tak jednoduše. Bude k tomu potřeba mezinárodní shoda a omezení emisí na 0. Bez toho je to šílenství, které může mít horší důsledky než nukleární válka.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: muzes pls zopakovat ty cesty k planetarite?

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: tak to jsme zas u tech osobnich motivaci a viry. to co se ma stat, tzn. jaky jaky vedou cesty k tomu, aby se ta planetarita mohla realizovat, to je ramcove jasny. to ze nejak vyhodnotime, ze se neco pravdepodobne stane jeste neznamena, ze to nutne musi vyst k depresi z toho. duvody jsou pro me dva, jeden ze se to jeste nestalo a tedy je cas nejak jednat (a je na nas v jak sirokym meritku tohle chceme delat), druha je, ze osobne a intergeneracne to dava moznost se pripravit. opet bych rek, ze pokud je prostor k jednani a ten neni vyuzitej, tak je to zpusob rezignace na tu planetarni vyzvu. jiste platna moznost, pro slaby a zmateny.
    PER2
    PER2 --- ---
    v americe si to umej uzit
    "Delta just went from 35mph tropical depression to 130mph category 4 hurricane in 30 hours!
    I can't find any other storm on record in the Atlantic that has achieved this feat.
    The next largest 30-hour intensification from tropical depression is Celia 1970: 35mph to 115mph...."



    PER2
    PER2 --- ---
    GOJATLA: porad jsme neandrtalci, jen mame trosku technologie a jsme odriznuty od prirody a reality ... kazda civilizace jendou skonci, hold prisla rada na nas asi :)
    az se nam zeme zacne moc oteplovat tak proste vypustime do ovzdusi nejakej bordel, co bude odrazet vic slunce (snad k nam tomu nebouchne i nejaka sopka zrovna, radsi si dam oteplovani nez dobu ledovou)
    PER2
    PER2 --- ---
    Boris Johnson to unveil plan to power all UK homes with wind by 2030 | Politics | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../boris-johnson-to-unveil-plan-to-power-all-uk-homes-with-wind-by-2030
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam