• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: ano, taky mi to prislo podobny, "neznamy muz s excelovou tabulkou" ... "neznama zena s vysvetlenim klimatickeho cile" ... ono to je asi tak, ze kdyby nebylo ted psycho s pandemii, Havlicek bude v EU bojovat o kazdy centimetr a proste nepodpori nic, z principu. Takze se na to tak trochu vybodli, resp Prchal uvital argument proc najednou to muzou podporit ("my jsme nevedeli ze jde o snizeni od roku 1990"). ale stale mi prijde do nebe volajici ze vrchni statni klimatolog nevi o co se v EP hlasuje. asi to neni ukol klimatologa. vrchni statni dekarbonizator neexistuje.

    druhou pulku tvyho stanoviska nesdilim, bavime se o tom porad dokola. tak dejme tomu ze by se zazrakem zavedla uhlikova dan. trh ze sve podstaty bude delat vsechno mozny aby to ojebal, nakoupil offesty na bahamach, odvezl firmu na Kypr, proste cokoliv. Jak rekl Kretinsky zname moji zname: Co mam jako delat? Muj ukol je generovat zisk. Takhle je ta hra postavena. Ja generuju zisk, akcionari na to dohlizi.

    Trh = kratkej timeframe. Tak zhruba do konce fiskalniho ctvrtleti, ne. CEO kazdopadne vi, ze nejzpodeji za dva roky na teto pozici nebude, a bude nekde jinde kopat za neco jinyho.
    Ustavy a dulezite zakony statu = delsi timeframe.

    Cili jak muzes verit v trh. No to je jedno, uz jsme to probirali mockrat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: tady je videt, jak jsou statni aparat a jeho odborny komise neschopny a zaroven navod jak staci ve spravnou chvili na spravny mista rozsirit excel s jednim asi ne prilis komplexnim vzorcem, aby se neco delo

    https://www.seznamzpravy.cz/...ery-na-jare-zachranil-cesko-exreditel-ceske-pojistovny-124767%3famp=1

    a z tohodle duvodu bude vzdycky lepsi, kdyz tu zachranu klimatu bude drivovat trh. bohuzel regulatorni ramec je taky potreba
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sweden's New Car Carrier Is the World's Largest Wind-Powered Vessel - Slashdot
    https://tech.slashdot.org/...15241/swedens-new-car-carrier-is-the-worlds-largest-wind-powered-vessel
    PER2
    PER2 --- ---
    Can You See It ? | Extinction Rebellion France
    http://www.youtube.com/watch?v=8yzsr0ZVoPo
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    TADEAS: vzhledem k pristupu verejnosti bychom rovnou mohli zacit kopat masovy hroby...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Elektrárny na zemní plyn nejsou vhodnou náhradou za uhlí, ukazují studie
    https://www.czechsight.cz/...arny-na-zemni-plyn-nejsou-vhodnou-nahradou-za-uhli-ukazuje-nova-studie/

    (jakub) Podíval jsem se do hloubky na to, jak výhodný či doporučovaný studiemi je přechod od uhlí k zemnímu plynu vs. přímo k obnovitelným zdrojům. Závěry jsou v současnosti už celkem jednoznačné.
    PER2
    PER2 --- ---
    male okenko do minulosti
    Climate change likely drove early human species to extinction, modeling study suggests
    https://phys.org/news/2020-10-climate-drove-early-human-species.amp

    - Climate change is a major factor in evolution, shaping the history of life on Earth
    - Humans usually feel excluded by climate change-induced extinction risk
    - We demonstrate that climate change drove past human species extinct

    "Our findings show that despite technological innovations including the use of fire and refined stone tools, the formation of complex social networks, and—in the case of Neanderthals—even the production of glued spear points, fitted clothes, and a good amount of cultural and genetic exchange with Homo sapiens, past Homo species could not survive intense climate change," says Pasquale Raia of Università di Napoli Federico II in Napoli, Italy. "They tried hard; they made for the warmest places in reach as the climate got cold, but at the end of the day, that wasn't enough."

    Their studies offer robust evidence that three Homo species—H. erectus, H. heidelbergensis, and H. neanderthalensis—lost a significant portion of their climatic niche just before going extinct. They report that this reduction coincided with sharp, unfavorable changes in the global climate.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    V kontextu covidu-19 by bylo žádoucí rozvinout formáty občanských konferencí či dílen, kde by se zástupkyně a zástupci veřejnosti mohli na základě aktuálně dostupných – provizorních a nejistých – poznatků od epidemiologů, lékařů, technologů, ale taky sociologů, ekonomů či etiků vyjadřovat k plánovaným opatřením a kde by následně probíhala v zásadě (bio)politická debata, která by měla za cíl dospět k tomu, jaké formy života a smrti s virem jsou pro nás kolektivně přijatelné a jaké ne. Výsledky by byly vstupem pro vládní rozhodování a parlamentní politiku.

    Ve vědě nejde o hotová fakta. Tereza Stöckelová o klimatické i koronavirové krizi - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-hotova-fakta-tereza-stockelova-o-klimaticke-i-koronavirove-krizi-40338862
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    So now that the first buzz about Kiss the Ground has done its thing to excite people about the potential of regenerative agriculture, here are some useful bits I took away from watching the documentary.

    It is an excellent piece of work that will alert a lot of people and somehow I sense mainly in the US of A ... no offence, but from a European perspective - somehow - I found it a little too US American in tone and target ... but maybe that was intended (considering what many large surface "farmers" over there call "agriculture".

    I missed the wisdom and spark of many of the Latin American, Australian, African, Asian and European pioneers in this field ... but hey, who is to say one documentary has to do it all? It will certainly serve and I don't want to diss it. ... well maybe the lack of honouring many traditional peasant farming practices and indigenous farming wisdom was something that could have been improved.

    Let's celebrate this important work and hope it will inspire more films about healing our relationship with the soil, with food, with the wider community of life!

    Check it out, if you have not seen it yet!

    Kiss the Ground
    https://kisstheground.com
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Babiš ve zmatku podpořil přísnější cíle snižování emisí EU. Stačit však nebudou
    https://denikreferendum.cz/...-zmatku-podporil-prisnejsi-cile-snizovani-emisi-eu-stacit-vsak-nebudou

    Výsledné číslo vzejde z diskuze mezi Evropskou radou a Evropským parlamentem, přičemž už nyní je jasné, že obě instituce budou mít rozdílný názor. Státy totiž výraznou většinou podporují návrh Evropské komise, který je ale podle pozorovatelů bruselského dění záměrně slabý, aby ho podpořily i státy střední a východní Evropy.

    Pětapadesát procent navržených Evropskou komisí totiž zahrnuje také zachytávání uhlíku stromy a uhlíkové kompenzace, takzvané offsetování. V principu jde o vyrovnávání emisí vysazováním stromů a schopností půdy absorbovat uhlík. Podle propočtů Evropské komise tak reálně do roku 2030 klesnou emise ve znečišťujících sektorech — energetice, dopravě a zemědělství — jen o padesát až dvaapadesát procent.

    Nastavení cíle jako průměrného pro celou Evropu pak navíc umožní východním státům nadále zdržovat nutnou transformaci a ve výsledku snižovat emise jen málo. Právě proto Andrej Babiš nakonec ve čtvrtek v Bruselu nekladl odpor a cíl Evropské komise podpořil. A také proto mnozí plán Komise označují za klimatický švindl.

    Vstřícný postoj byl pro českého premiéra pravděpodobně také nezbytností pro vyjednávání o podpoře ostatních států pro řešení hrozivého vývoje pandemie v České republice, kterou sám svou liknavostí a nekompetentností způsobil.

    ...

    Oproti tomu Evropský parlament chce přísnější snížení emisí o šedesát procent, avšak nikoliv průměrně, avšak závazně pro všechny státy bez výjimek. Při přijetí jejich cíle by i Česká republika musela rychle snížit emise a nemohla se nadále vymlouvat, že cíle plní, či případně má těžší podmínky pro transformaci než ostatní státy.

    Střet těchto dvou pohledů se dá očekávat až na začátku příštího roku, kdy bude jasná společná pozice států v rámci Evropské rady. Jasné však také je, že ekologické organizace budou tlačit na co nejpřísnější cíle. Většina z nich požaduje zvýšení na pětašedesát procent, což Evropské unii doporučuje i většina vědců. Mnozí požadují i přísnější cíle.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ten slibenej link. akorat sem si pamatoval spatne - ten rozdil co uvadej ve vynosech 21%-41%

    http://www.giwa.org.au/...stems%20in%20the%20Northern%20Agricultural%20Region_PAPER%20Final%20DR.pdf
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: to jsou jen nazory, ne ucelenej udrzitelnej koncept :) ale sem rad, zes tomu venovala pozornost

    nechat veci ted bejt
    a) nejde, pac uz je rozjetej klimatickej vlak
    b) se ani realne nestane, pac je to jen muj nazor, kterej nikdo dodrzovat nebude

    a proto je potreba strategie na urovni vetsiho celku nez je jednotlivec, jenz bojuje za sebe. podobne jako mozek v tele prerozdeluje a reguluje cukr tam kde je potreba pro zachovani funkcnosti a preziti organismu, je potreba nejakej vyssi organizacni celek, nez jedinec nebo jedna firma, kterej se bude zamerovat na preziti alespon statu/lidi obecne (OSN,...)

    spis sem narazel na to zemedelstvi jako takovy. ten "regeneracni potencial" totiz neni skrz nejakej intenzivni management, ale spis naopak - podpora a nezasahovani do prirozenych procesu - tedy minimalni zasahy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Rewild to save most species and lock carbon
    Restoring a third of the areas most degraded by humans and preserving remaining natural ecosystems would prevent 70% of projected extinctions of mammals, birds and amphibians. It would also sequester around 465 gigatonnes of CO2 — almost half of the total atmospheric CO2 increase since the Industrial Revolution. Researchers scoured detailed land-use and cover maps of the globe to pinpoint the places where rewilding would have most impact and be most cost-effective. “We were surprised by the magnitude of what we found – the huge difference that restoration can make,” says environmental scientist Bernardo Strassburg. Done properly, rewilding can even go hand in hand with increased agricultural productivity, says Strassburg.

    The Guardian | 5 min read
    Reference: Nature paper

    https://www.nature.com/articles/s41586-020-2784-9.epdf
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: a nehapruje ti to uz hned v te prvni vete (nezasahovat, krome sucha), kdyz napr. v CR se teda v nasledujicich desetiletich ocekava stale vetsi sucho? ekosystem se postupne sam preorganizuje na stepni, pripadne pak na poustni, pokud neprestaneme blbnout. rovnovaha neni. budes se snazit zadrzovat vodu v krajine?


    SHEFIK: tady pises o strategickym se starani o zdroje, v tom je zahrnuta nejaka strategie, tj jak to navazuje na to nechat to bejt, aby se to organizovalo samo? neni to moc prehledny
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Past Extinctions of Homo Species Coincided with Increased Vulnerability to Climatic Change

    https://phys.org/news/2020-10-climate-drove-early-human-species.amp

    https://www.cell.com/one-earth/fulltext/S2590-3322(20)30476-0

    Our findings show that despite technological innovations including the use of fire and refined stone tools, the formation of complex social networks, and—in the case of Neanderthals—even the production of glued spear points, fitted clothes, and a good amount of cultural and genetic exchange with Homo sapiens, past Homo species could not survive intense climate change," says Pasquale Raia of Università di Napoli Federico II in Napoli, Italy. "They tried hard; they made for the warmest places in reach as the climate got cold, but at the end of the day, that wasn't enough."

    To shed light on past extinctions of Homo species including H. habilis, H. ergaster, H. erectus, H. heidelbergensis, H. neanderthalensis, and H. sapiens, the researchers relied on a high-resolution past climate emulator, which provides temperature, rainfall, and other data over the last 5 million years. They also looked to an extensive fossil database spanning more than 2,750 archaeological records to model the evolution of Homo species' climatic niche over time. The goal was to understand the climate preferences of those early humans and how they reacted to changes in climate.

    Their studies offer robust evidence that three Homo species—H. erectus, H. heidelbergensis, and H. neanderthalensis—lost a significant portion of their climatic niche just before going extinct. They report that this reduction coincided with sharp, unfavorable changes in the global climate. In the case of Neanderthals, things were likely made even worse by competition with H. sapiens.

    "We were surprised by the regularity of the effect of climate change," Raia says. "It was crystal clear, for the extinct species and for them only, that climatic conditions were just too extreme just before extinction and only in that particular moment
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    be free

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: 20% svetovy produkce potravin urcite nahradit musime, pokud v nasem scenari nechceme videt plosnou podvyzivu a nemoci a umrti s ni spojeny.

    ale penize jsou relativni cislo. vyjadrujou jen hodnotu prace. to, ze sme si dali za cil vyvyst lidstvo z chudoby, coz se nam technologicky dari a delali sme to na ukor nejakych v case pomalu obnovitelnych zdroju je jen docasny setup, pred uvedomnenim, ze ty zdroje timhle tempem dojdou a nastavenim novych pravidel.

    jidlo muze zdrazit, mzdy se muzou zvednout (pro agrarni sektor, inflace pak zaridi rovnomerny rozprostreni do vsech vrstev). porad je to jen hodnota lidskeho usili. tady se to svaluje na kapitalismus, ale ono tohle hodne souvisi spis s ideologii komunismu - nevycerpatelne komunitni zdroje. a to je v ramci lidskych hodnot nefunkcni, protoze kazdy hraje na sebe (od genu, po lidskou povahu, vsichni bojuji o preziti, nebo delani zasob pro preziti - stejne tak firma, protoze je tvorena lidmi). je potreba nejaky externi regulator jako stat, ktery rekne, ze ty zdroje nejsou ciste jednotlivcu, ale ze to jsou strategicke zdroje, o ktere je potreba se urcitym zpusobem starat (napr. pod pohruzkou sankci, neprijimanim dotaci atd.)

    kdyz dam paralelu, tak firmy jako veolia se taky ridi pravidly kolik vody mohou z pramenu stocit, jakym zpusobem ji muzou filtrovat zpet do vodovodu apod. a tohle vsechno uz se do ceny vody promita. stejne tak se to da resit s produkci jidla / starani se o pudu..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: muj osobni pohled je, ze ekosystem ja samoorganizacni, v nejakych mezich. pokud se ty meze neprekroci nakym externim extremnim vlivem (sucho, povodne, rozsahle pozary), tak jakykoliv zasah do nej udelas, musis nasledne kompenzovat dalsimi zasahy k udrzeni rovnovahy.

    jinymi slovy, pokud chceme dojit k regenerativnimu cili a nechceme to delat za extremniho usili, je nejlepsi nechat ho uplne byt a intervenovat jen pri extremech.

    pasture croppingem vpodstate "demanagujes", stejne tak zmenou pastvy se navracis k prirozeny migraci zvirat/pastev, tedy rozsah managementu vuci "regenerativnimu hospodarstvi" snizujes tim ze sladujes prirozeny procesy a nase potreby.

    osobne bych lidi z tohodle uplne vyclenil. nechal prirodu jako poklad (s navstevnima pravidlama) a zatlacil nas do mest, kde na jednotku obyvatele spotrebovavame nejmin resources a nejmene ekosystemum skodime. a i tedy bych vyuzil vsechny nevyuzity plochy (strechy, sklady, podzemi) na generovani energie nebo jidla

    ad synteticky bilkoviny - souhlasim, ale to uz je uplnej vyclenovaci extrem, tak daleko se ani me nechce :) ...ale kdyz do toho daj kecup a zachrani to planetu, dam si urcite rict
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: klidne dohledej. produktivita tech regenerativnich ekosystemu se nejakou dobu buduje (obnovujou se degradovany funkce, ktery jsou obvykle z pohledu produkce komodit dodany tema hnojivama / pesticidama, pripadne skrze celkovy ochuzeni jinejch funkci ekosystemu), tak je potreba vedet, co se srovnava.

    musime to nahradit? tezko rict. musime se zivit tim, co poskytne regenerujici se ekosystem (+ ty intenzivni civilizacni zpusoby produkce bilkovin).

    jinak ono to vede spis tim smerem, ze dojde k nejakymu crashi (produktivity, trhu) a pak nejsou penize na vstupy (pripadne nejsou vstupy), nejsou penize na investice, a pak je otazka, co delat. kdyz delas pasture cropping a zakladem ekosystemu jsou bylozravci a travy, tak tohle ekonomickej kolaps prilis neohrozi a je to hodne rezilientni i vuci klimatickejm
    vykyvum. oproti tomu, co ti zustane po roce na rozoranym poli? ten ekosystem za absence vstupu nic nevyprodukuje, absolutne postrada rezilienci. a to postrada i spolecnost na tomhle
    zpusobu operovaji zalozena.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam