• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Library Genesis: Noam Chomsky;Robert Pollin;; Robert Pollin; C. J. Polychroniou - Climate Crisis and the Global Green New Deal
    http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=7C3151EAB7DA1D1F77367FAE7686724B
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO:
    - Ano, z PP lze prejit na PET temer u vsech baleni potravin ktere neprochazi tepelnou upravou po zabaleni. Samozrejmne po uprave vyrobnich linek, teplot svarovacek, podavacek folii atp.
    - V zasade jedina nevyhoda PETu je ze mekne nad 70°C, ale je to resitelne. Je rada praci kdy se zahrival PET na vyssi teploty a ta deformace nevadila (po vychladnuti).

    - Pak jsou zatim naveliko nevyrabene materialy se stejnym principem jako PET (tj. 2 esterove vazby na monomer spojovane dvojuhlikatou spojkou, podlehajici stejne depolymeracni reakci). Ta depolymerace je bud bazicka hydrolyza (pomoci NaOH/KOH) nasledovana neutralizaci, nebo pak primo kysela hydrolyza ktera sice jeste neni tak vychozena, ale potencialne je materialove setrnejsi.
    - Treba Polyethylene naphthalate (PEN), ktery se tvari kolem 185-200 °C a plne tvarove stabilni je do 120°C. Takze v nem jdou potraviny i sterilizovat, ale je tvrdsi (zase resitelne)
    - Nebo hodne dobre referovany Polyethylene 2,5-furandicarboxylate (PEF), ktery je tvarove stabilni do 90°C - takze jako PP. Ale jak rikam, da se jit i nad tuhle teplotu kdyz neni potreba tvarova stalost pri zpracovani a to u foliovanych veci neni.
    U realne sterilizace se stejne pouzije pak sklenice. U cerstvych ovocnych a zeleninovych stav a produktu se da zase pouzit tlakova pseudo-sterilizace za nizke teploty. A takhle by se dalo pokracovat dal.

    - Na neco se bude PP hodit lepe stale, ale to neni problem. A ano primarni vytrideni PP (pred recyklaci) by se delala normalne flotaci, ale ten zbytek co by sel na pyrolyzu nevadi ze je mastnej nebo jinak znecistenej.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: já zase nechápu proč plantas dohromady PET flašku a pp pytlík od brambůrků. Anebo je to tak, že záloha na PET neřeší pytlíky od brambůrků tak se na to pro jistotu vykasleme úplně?

    Jo a mimochodem proč to Skandinávii funguje když je to taková blbost?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    mna teda uplne zaraza ze ignorujete tu zakladnu premisu potreby redukovat produkciu obalovych materialov :) tie vyhodene okurky sa predsalen rozkladaju v prirode lahsie ako tie pytliky
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: prehrabal som nadobu na plasty tak zbezne a co som tam nasiel
    obal od bramburkov - PP
    obal od nudli - PP
    obal od luciny - PP
    obal od smotany - PP
    obal od tortil - PET/LDPE
    obal od bonparov - PP

    a teraz nieco k recyklaci PP

    Třídění a recyklace polypropylenu
    Recyklační symbol na obalech tvoří zkratka PP a recyklační trojúhelník s plnými šipkami, který má uprostřed číslici 5.

    Prázdný, nemastný a jinak neznečištěný obal patří do kontejneru na plasty, příp. můžeme využít některou z alternativ pro jeho třídění (sběrné dvory, pytlový sběr, speciální sběrná místa atd.).

    Častým produktem recyklace polypropylenu je tzv. regranulát, který slouží jako vstupní surovina pro výrobu plastových produktů.
    Další možností zpracování polypropylenu je tzv. fyzikální recyklace plastů, kdy se nadrcená směs vytříděných plastů lisuje za tepla do připravených forem.
    Tímto způsobem se vyrábí např. stavební prvky, plastová prkna, zámková dlažba, protihlukové stěny, zahradní kompostéry apod.

    Takto recyklovaný plast je možné v některých případech recyklovat ještě asi pětkrát.


    takze zacnu sa vsetky tieto obaly prerabat na PET? alebo si teda kazdy zacne kupovat stavebne prvky a kompostery?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: Takze jsi si ten prispevek neprecetl.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: mne to stale ekonomicky nevychadza, ako zalohovanie 10% plastu (PET lahve) vyriesi zvysnych 90% plastovych obalov, ktore sa prestanu triedit, lebo ich prestanu svozove firmy od obci vykupovat?

    ta motivacia je postavena na tom, ze ked triedim plasty, tak mi obec da slevu, plasty svozova firma od obce vykupuje preto, ze tam najde tych 10% PET lahvi ktore pouzije, zbytok skladkuje/spaluje

    aku budem mat motivaciu triedit zvysne plasty, ked mi za to obec neda slevu? budem si kazdy tyzden kupovat coca-colu v plastu, aby som za 1 rok potom zarobil 52 korun na zalohach? miesto 1000 korun uspory co mam teraz za triedenie odpadov pre celu rodinu?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: Precti si ten prispevek co postuju v tom prvnim prispevku.
    Na kazdou vec co pises zvlast reagovat nebudu, ale napr.: Okurky v kondomech (PE) jsou super napad, protoze nesesychaj, nehorknou a vydrzi dele cerstve (= mene se jich vyhodi uz na urovni distribuce, je to rozdil v desitkach procent)

    PE - PE folie je biologicky rozlozitelna, v realu by skoncila vytrizena (viz. to lepsi trideni co zminuju) a ta co by se nevytridila by sla na pyrolyzu a dalsi materialove vyuziti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: mhm a ako sa bude zalohovat PET na ostatne obaly od potravin? jako na PET lahve si viem predstavit automat, ale pytliky budu ako? na vahu? nie opat ich len niekto vyhodi do tej prirody ako sa argumentuje s tymi flaskami

    este teda neviem aky nevyriesitelny problem je (ak uz) predavat vodu balenu do skla, tak ako tomu bolo kedysi, je to iba pohodlnost konzumentov, ze sa im nechce vlacit z obchodu tazke tasky s lahvemi
    ktore potraviny sa este neriesitelne nedaju predavat bez obalu? okurky v kondomoch? ledovy salat?

    proste napoje v PET mi nepridu ako zachrana od plastoveho odpadu, neviem si predstavit, ze sa vsetky plastove obaly daju nahradit PET
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: čistotou petu z popelnice na plasty pro použití na potraviny. Je to tam napsaný, že ten pet jo kontaminovaný kde čím. Stačí si to přečíst.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: Ale ja chci plasty kupovat, protoze resi jinak nevyresitelne veci s distribuci a skladovanim potravin a napoju. Jejich recyklace a kompletni osud v prostredi, je z vedecko-technickeho pohledu vyresena, problem je aplikace a legislativa.
    PET ma specialni pozici v tom ze je velmi inertni, vhodny pro potraviny a zaroven skutecne recyklovatelny.
    Zbytek nevytrizenych a nerecyklovatelnych plastu lze zuzitkovat pri minimalni uhlikove stope take - viz. odkaz na muj prispevek.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: cielom je ale v prvom rade plasty nekupovat, recyklacia nie je ziadna zazracna funkcia, ktora zabezpeci zmiznutie plastoveho odpadu, len pre refresh, ta pyramida vyzera takto, vsimni si ako daleko za reduce je recycle :)

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: s akou cistotou? bol si niekedy uklizet bordel okolo obce? tych pet lahvi v prirode zas tak vela nie je, vacsinou su to obaly a pytliky, ktore sa nedaju zalohovat a ani nikdy nebudu, lebo sa nedaju pouzit

    "Rozbory odpadů z Ukliďme Česko naznačují, že celkový podíl PET lahví v celkovém objemu odpadů tvoří cca 2 %."
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO: /DZODZO: Hele ne. Tohle nejde navrub zalohovani a nezalohovani, ale na vrub spatne evropske legislativy, ktera umoznue vyvazet odpad mimo uzemi EU.

    Co se plastu tyce tak PET je nejlepsi plast na uchovavani potravni (a nejen napoju) a jeho recyklace je zasadni a nejdulezitejsi metodou snizeni plastoveho odpadu. Uz tim ze pises "... mensia nutnost cely ten bordel recyklovat", ukazujes ze nechapes o cem je rec. Co se PETu tyce, nejde zdaleka jen o napoje, jde o to, ze je nejlepsi na vsechny potraviny balene do potravinarskeho dusiku. Coz v dusledku extremne snizuje odpad v potravinarstvi = mene potravin se vyhodi, protoze zustavaji dele cerstve. Stejne tak vakuovane potraviny (na ty se pouziva prevazne PE, ale PET je lepsi z mnoha duvodu).

    PET je jediny v soucasnosti prumyslove vyrabeny plast ktery je plne (!) recyklovatelny. Tady je dulezite si ujasnit o co se mysli tim "plne". Nekdy se muzes setkat s tvrzenim ze treba vicka od lahvy (material PP) jsou plne recyklovatelne. Ano, ale tim se stale mysli downcykl. U PETu lze ziskat znovu monomery, ty precistit a vyrobit novy (!) PET. Samozrejmne s nejakym energetickym vstupem.

    Rozepisuju se tady : [ PETER_PAN @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: mě v tom tvém pobavilo tohle

    Máme již 20 let nastavený systém, který funguje, tak proč ho měnit?

    Protože nefunguje, kdyby fungoval nemáme takový problém naplňovat recyklační kvóty EU. Rpet je problém s čistou atd atd
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: a bába není sníh... ty stroje jsou némlich stejný, a zmáčknou to před tebou na kostičku oba. Přinejhorším si zavoláš skladníka a on ti ten zálohovací glejt vypíše ručně.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: plechovky nie su plast
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Zasaď hrušku / Daruj hrušku s Nadací Veronica
    Nadace Veronica zachránila kamion 4 600 hrušní z holandské ovocné školky nadace Corazón. Školka kvůli epidemii neměla odběr, nemohla stromky skladovat a musela by je naštěpkovat. Pomozte najít hrušním nový život a podpořte nadaci koupí sazenic či dárcovských certifikátů na výsadbu. Nebo získejte stromky zdarma pro výsadbu ve své obci. Jedná se o čtvrtkmeny se zapěstovanou korunou, odrůdy Konference a Sweet Sensation.

    Pro soukromy sad jsou hrusky za 129 nebo individualni cena, pro verejny pozemek zdarma

    Nadace Veronica
    https://nadace.veronica.cz/page/zasad-hrusku.php
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ale o to ide, treba podporovat nekupovanie plastoveho odpadu a nie ho zalohami este podporovat, myslim, ze nerozumiete tej logike za tym a vidite iba to financne hladisko pre osobny prospech :)
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: jo ono to taky povede k menšímu prodeji protože stím bude drbání anebo vyhodis kopu peněz do koše.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam