DZODZO: tohle je uplne zbytecna otazka. neni dulezity, co je petka a kolik ji pouzivame, ale jak velkou ma ekologickou stopu a jak ji predejit, nebo znovu zpracovat tak, aby se snizila
k tvy diskuzi, jestli je lepsi vyhodit plast, nebo okurku, ti chybi ta druha strana rovnice, kolik ta okurka stoji a jakou ma ekologickou stopu ona - prostorove (suchy pole misto jiny vegetace), rust (voda, hnojiva, biocidy, traktor), pece na poli (tezka technika, udrzba, nafta, oleje), dusledky (eroze, vycerpani pudy, ekosystemu, ubytky fauny), distribuce (jak z pole, tak na sklad, tak do kramu a nasledne domu), atd.
troufam si rict, ze nizsi ekologickou stopu ma ten kondom kolem okurky, a pokud ho druhotne zpracujes / materialove premenis za pomoci green energie, muze byt per okurka blizky nule.
bez potravin neprezijeme a zijeme v dobe intenzivniho zemedelstvi. kdezto par pytliku umime zpracovat, i kdyz mozna globalne pokulhavame v recyklaci. nicmene petka v krovi jeste nikoho nezabila a dopad mikroplastu na prirodu je porad predmetem vyzkumu, s tim, ze se neprokazala skodlivost (neco jineho jsou velke casti plastu v mori, ktere si zvirata pletou s potravou naopak s mikroplasty si bakterie v mori umi poradit).