• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    DNF
    DNF --- ---
    DZODZO: To mi neprijde jako zbytecna otazka.

    SHEFIK: nebudes porovnavat pozkozeni ekosystemu mikroplastama vs rozlozenyma castma okurky, ze ne? Navic - to co prisuzujes okurce ma petka za sebou taky - od tezby materialu, ktera je super cista, sure, pres vyrobu v chemickach az po zlikvidovani. Oproti okurce taky neexistuje zpusob jak ji vypestovat zcela ekologicky. Jakoze s motykou a seminkem - ukaz se :) Opet to mas prekroucene aby to vyhovovalo tvoji technooptimisticke vizi - a navic si myslis, ze to je pravda, vid?

    Uz jsem si zvykli, ze ty tvoje primery jsou fakt z jinyho sveta, ale tohle je jedno z nejhorsich co jsem od tebe slysel.

    Zijeme v dobe intenzivniho zemedelstvi, ten problem jsi aspon pojmenoval spravne.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: tohle je uplne zbytecna otazka. neni dulezity, co je petka a kolik ji pouzivame, ale jak velkou ma ekologickou stopu a jak ji predejit, nebo znovu zpracovat tak, aby se snizila

    k tvy diskuzi, jestli je lepsi vyhodit plast, nebo okurku, ti chybi ta druha strana rovnice, kolik ta okurka stoji a jakou ma ekologickou stopu ona - prostorove (suchy pole misto jiny vegetace), rust (voda, hnojiva, biocidy, traktor), pece na poli (tezka technika, udrzba, nafta, oleje), dusledky (eroze, vycerpani pudy, ekosystemu, ubytky fauny), distribuce (jak z pole, tak na sklad, tak do kramu a nasledne domu), atd.

    troufam si rict, ze nizsi ekologickou stopu ma ten kondom kolem okurky, a pokud ho druhotne zpracujes / materialove premenis za pomoci green energie, muze byt per okurka blizky nule.

    bez potravin neprezijeme a zijeme v dobe intenzivniho zemedelstvi. kdezto par pytliku umime zpracovat, i kdyz mozna globalne pokulhavame v recyklaci. nicmene petka v krovi jeste nikoho nezabila a dopad mikroplastu na prirodu je porad predmetem vyzkumu, s tim, ze se neprokazala skodlivost (neco jineho jsou velke casti plastu v mori, ktere si zvirata pletou s potravou naopak s mikroplasty si bakterie v mori umi poradit).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: a tebe to pride normalne ze ludia kupuju mraky petek?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Equilibrium climate sensitivity above 5 °C plausible due to state-dependent cloud feedback
    https://www.nature.com/articles/s41561-020-00649-1
    https://sci-hub.st/downloads/2020-10-26/b3/10.1038@s41561-020-00649-1.pdf
    For decades, global climate models have predicted it as between approximately 2 and 4.5 °C. However, a large subset of models participating in the 6th Coupled Model Intercomparison Project predict values exceeding 5 °C.
    The difference has been attributed to the radiative effects of clouds, which are better captured in these models, but the underlying physical mechanism and thus how realistic such high climate sensitivities are remain unclear.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Mediterranean basin facing irreversible environmental damage, warns new UNEP report | UNEP - UN Environment Programme
    https://www.unep.org/...s-release/mediterranean-basin-facing-irreversible-environmental-damage-warns

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Arctic Sea Ice Isn't Freezing In October for the First Time on Record - VICE
    https://www.vice.com/.../7k9pvg/arctic-sea-ice-isnt-freezing-in-october-for-the-first-time-on-record

    “The rapid retreat and low ice extent in the Laptev Sea this summer is truly exceptional and wasn't really predicted by models,” Krumpen said. “It basically tells us that the interaction between ice, ocean, and atmosphere is very complex and not fully understood.”

    “In order to better understand the impact of climate change on the Arctic Ocean, we need more and better observations to feed the models with,” he concluded.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    About Doughnut Economics
    About Doughnut Economics | DEAL
    https://doughnuteconomics.org/about-doughnut-economics





    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: a přesně proto by ti to nefungovalo. Finsko záloha na pětku půl eura, jestli si to dobře pamatuju a na plechovku 20c a viděl jsem jich povalovat po zemi naprosté minimum a když jo tak je houmledi sbírali.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: to v přírodě znamená u na skládce a pak to není nijak nadstrelene číslo. Normální realita co vidím trčet v parku z košů.

    Dej zálohu dvacku a vyhozených jich skončí minimum. Protože přesně ti bezdaci to po omladině posbiraji na cuco.

    Ale nechme to být. Zacyklil ses na tom, že ty petek kupuješ minimum a nedokážeš pochopit, že jsou lidi co jich kupují mraky.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Episodes | The Regenerative Agroforestry Podcast
    https://www.regenerativeagroforestry.org/episodes
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Heidegger and Stiegler on failure and technology
    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00131857.2019.1654855

    Stiegler has several important addendums to Heidegger's thesis. Heidegger fails to fully appreciate the early Greek myth of Prometheus, and the technological depth that fire offers all human societies. The fall, or failure, is doubled in the myth of Prometheus, and is at the root of all cultures. Since the onset of Information Technology, the acceleration of life is disorientating our Being. I argue the fall in both Heidegger and Stiegler has encaptured their imagination. Education is vital for generating the imaginary, along with the ability to think critically, and ensures the authenticity of political processes, but as importantly, it helps us to imagine the future beyond the Armaggedon scenarios of climate change, and ecological devastation. The Arts and Humanities are at the core of generating a new future.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Crisis of Global Politics - Perspectives from Continental Philosophy
    The Crisis of Global Politics
    https://lseideas.atavist.com/philosophy

    How does this relate to technology and the ‘we’? Heidegger argues that this classical 'Cartesian' subjectivity of Descartes is actually just how technology also operates. The essence of technology is how it reveals the world to human comprehension in a very specific way: as a representation of objects in being, in an ongoing process Heidegger terms enframing. The danger is, the deeper down this path one goes, and the more enframed objects become, the greater the difficulty is in reconciling the certainty of the subject with the increasingly complex (and mathematical) object. If science reaches the point where the object is lost to the senses, then the subject as ‘I’ is lost as well. It can no longer be certain of itself. Heidegger terms this state an ‘objectlessness’.

    For instance, this enframing can be observed in General Circulation Models (GCM), which form the basis of climate science. GCMs work by examining the changes within and between a system of smaller and smaller grids of air, placed upon the planet. Earth Systems science, which is responsible for bringing the Anthropocene into being, uses a similar form of ‘Integrated Assessment Model.’ And, although it is only through these models that we are aware of the Anthropocene, they are so incredibly complex that no human mind can actually comprehend their processes and calculations. Hence, in something as large and complex as the Anthropocene, there is no ‘object’ to represent back to subjectivity. There is no certainty for this ‘I’ in this objectlessness of endless calculations. Hence, with no ‘I’, the subiectum becomes the ‘We’ of all of humanity.

    The danger is that both sides of the debate over the Anthropocene are falling into the same trap of positing a planetary humanity as ‘we’, arguing that ‘we’ can only see ourselves as a species now, and that humankind is a unified entity (the anthopos), the central actor in a new kind of ‘Anthropocene earth’. This implies risk and disaster for any distinct cultural, religious, linguistic, geographical etc. pluralities or groups, that do not wish to become part of this homogenous ‘we’. It endangers any form of difference, outside of the collective ‘we’ of the group.

    This global crisis is not merely ecological, therefore, but also conceptual. A loss of certainty in where ‘I’ am in the world, means people seek self-certainty more from group and identity politics, where the ‘we’ is more easily established across greater scales of time and space.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    David Attenborough: Ještě to můžeme přežít • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/kontext/david-attenborough-jeste-to-muzeme-prezit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    In World First, 100% of South Australia's Power Supplied By Solar Panels - Slashdot
    https://hardware.slashdot.org/...-world-first-100-of-south-australias-power-supplied-by-solar-panels
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    12 zdržovacích argumentů, které oddalují kroky proti klimatické krizi • Blogy Respektu
    https://berg.blog.respekt.cz/12-argumentu/

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tuto som nasiel k tomu este spracovanu studiu, kde rozoberaju vsetky tie faktory, aj tie priklady krajin kde je tento system zavedeny, tam dokonca pocitaju so zalohovanou cenou 3 koruny za lahev, to su 3x stedrejsi, nez by som vyberal za zalohy ja :)

    https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/news_190606-zalohovani-PET/$FILE/Studie_PET_CETA_2019.pdf
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    z clanku: https://www.praha7.cz/trideni-za-jedna-z-recyklace-propadame/

    "V posledních letech se u nás vede debata o zálohování PET lahví, které již léta funguje například v Německu a severských zemích. Vláda ČR k němu zatím přistoupit nechtěla, protože MŽP má obavy, že vyjmutí nejlukrativnější komodity, za niž obce zpětně získají nejvíc peněz, by je demotivovalo v třídění. Do zmíněné novely zákona o odpadech, kterou koncem května čekalo druhé čtení ve Sněmovně, se zálohování dostalo pouze jako umožnění dobrovolného zálohování výrobcem. Zálohování také z pochopitelných důvodů nepodporují firmy, pro které je zpracování PET výnosným byznysem. Ekologické organizace a podle dat z průzkumů také velká část veřejnosti zálohování naopak podporují. Argumentují tím, že v systému dobrovolného třídění se pravděpodobně nikdy nepodaří recyklovat více než aktuálních cca 75 % PET lahví a celých 100 milionů jich tak stále každoročně končí ve volné přírodě. Zkušenosti z Německa napovídají, že zálohování vede k 90 % recyklaci a k zásadnímu snížení množství odhozených lahví. Zálohování také podporují někteří výrobci – Mattoni jej letos zavedla ve spolupráci s obchodem Košík.cz pro novou řadu lahví s 80 % podílem recyklátu, které přes tento e-shop zpětně vykupuje. Projekt musela Mattoni dočasně pozastavit kvůli pandemii, podle PR manažerky společnosti Andrey Brožové byl však o vratné lahve velký zájem."

    tych 100 milionovych lahvi rocne mi pride trochu nadstrelene, to by znamenalo, ze kazdy z nas necha rocne v prirode 10 lahvi

    ked o to maju vyrobcovia balenych vod taky zajem, tak nech si vystavaju tu infrastrukturu, tie automaty na vracanie PET lahvi, uplne si neviem predstavit ako sa s tym popasuje nas obchod na vesnici, kam da ten automat alebo kam da tie prepravky na vkladanie PET lahvi a uplne najmenej si viem predstavit tych ludi co nie su ochotni do toho obchodu ist ani tych 500 metrov peso ako sa budu unuvat s tym, aby tam vlacili tie objemne neseslapane PET lahve :)

    alebo si prestavte tych opilcov v piatok vecer v parku ako si tam otvaraju to starobrno z 1,5l petky, aby to potom sli na druhy den rano vratit do tesca alebo si predstavte tie rodinky na horach, ktore si budu poctivo vlacit tie lahve, ktore kupili v obchode so suvenirmi, naspat domov do potravin... bolo by to krasne keby to tak fungovalo, ale je to moc prace a na to sa moze kazdy vyprdnut :)

    my sa tu ovsem mozeme dohadovat ako je to najlepsie, ale pokial to nezacnu riesit vacsi hraci, napr. Cina, tak je to iba take plivani do ohne :)

    Zemi zaplavují miliardy PET lahví ročně, recyklace selhává - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/.../plastovy-odpad-lahve-znecisteni-rust-produkce.A170629_133449_zahranicni_ert


    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: lebo je to iba 10% odpadu, stale to neriesi co s tymi zvysnymi 90%

    "Sweden recycled 84.9 percent of its aluminium cans and PET bottles via the pant system in 2016. That is, in other words, a total of 1.8 billion cans and bottles – or on average 177 per person in just one year."

    177 flasiek a plechoviek na osobu na rok priemer WTF to im ako pride normalne tolko odpadu?

    "The system is run by Returpack Svenska AB, a company privately owned by brewery and grocery organizations Sveriges Bryggerier, Livsmedelshandlarna and Svensk Dagligvaruhandel."

    provozuju si to ti co ten odpad produkuju, u nas by to zaplatil danovy poplatnik alebo dotace z EU

    PETER_PAN: takze to este par rokov potrva nez sa zmenia linky, nez sa otestuju metody a nez bude komercne provozovana recyklacia pomocou pyrolyzy, ale medzitym sa bude chrlit stale velke mnozstvo plastov, ktore skoncia na skladkach a v oceanoch, lebo ludia si povedia, ze to je predsa vyrieseny problem, tak naco predchadzat vytvaraniu odpadu, ked to technologia niekedy v buducnosti vyriesi?

    uz len to keby si ludia zobrali sebou pytliky na rohliky a zeleninu co uz maju doma z minuleho nakupu a pouzili ich este aspon 10x znova, lebo to sa da, tak by brutalne klesla produkcia takehoto odpadu, pritom to nie je nic co by stalo peniaze navyse, je to iba vytvorit si ten navyk, ze mam sebou vzdy nejake prazdne pytliky, korytnacky a velryby v tichom oceane nezachrani pyrolyza, ale zmena sposobu myslenia obyvatelov na filipinach a v indonezii, ktori nevedia ako s odpadom nakladat a tak to hadzu to rieky co preteka mestom :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Library Genesis: Noam Chomsky;Robert Pollin;; Robert Pollin; C. J. Polychroniou - Climate Crisis and the Global Green New Deal
    http://gen.lib.rus.ec/book/index.php?md5=7C3151EAB7DA1D1F77367FAE7686724B
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    DZODZO:
    - Ano, z PP lze prejit na PET temer u vsech baleni potravin ktere neprochazi tepelnou upravou po zabaleni. Samozrejmne po uprave vyrobnich linek, teplot svarovacek, podavacek folii atp.
    - V zasade jedina nevyhoda PETu je ze mekne nad 70°C, ale je to resitelne. Je rada praci kdy se zahrival PET na vyssi teploty a ta deformace nevadila (po vychladnuti).

    - Pak jsou zatim naveliko nevyrabene materialy se stejnym principem jako PET (tj. 2 esterove vazby na monomer spojovane dvojuhlikatou spojkou, podlehajici stejne depolymeracni reakci). Ta depolymerace je bud bazicka hydrolyza (pomoci NaOH/KOH) nasledovana neutralizaci, nebo pak primo kysela hydrolyza ktera sice jeste neni tak vychozena, ale potencialne je materialove setrnejsi.
    - Treba Polyethylene naphthalate (PEN), ktery se tvari kolem 185-200 °C a plne tvarove stabilni je do 120°C. Takze v nem jdou potraviny i sterilizovat, ale je tvrdsi (zase resitelne)
    - Nebo hodne dobre referovany Polyethylene 2,5-furandicarboxylate (PEF), ktery je tvarove stabilni do 90°C - takze jako PP. Ale jak rikam, da se jit i nad tuhle teplotu kdyz neni potreba tvarova stalost pri zpracovani a to u foliovanych veci neni.
    U realne sterilizace se stejne pouzije pak sklenice. U cerstvych ovocnych a zeleninovych stav a produktu se da zase pouzit tlakova pseudo-sterilizace za nizke teploty. A takhle by se dalo pokracovat dal.

    - Na neco se bude PP hodit lepe stale, ale to neni problem. A ano primarni vytrideni PP (pred recyklaci) by se delala normalne flotaci, ale ten zbytek co by sel na pyrolyzu nevadi ze je mastnej nebo jinak znecistenej.
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: já zase nechápu proč plantas dohromady PET flašku a pp pytlík od brambůrků. Anebo je to tak, že záloha na PET neřeší pytlíky od brambůrků tak se na to pro jistotu vykasleme úplně?

    Jo a mimochodem proč to Skandinávii funguje když je to taková blbost?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam