• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: ja se v tehle kruzich nepohybuju, tak tezko rozporovat kolik miliard je potreba a kolik ne. muzu i tomu jen dodat, ze Varoufakis tu transition tlaci pres svoje nove vznikly komise a novou byrokracii (green new deal), ktera sama o sobe spolkne velky prachy a kazda byrokracie brzdi rychlost, kdezto ten soucasnej plan (green deal) spis podporuje existujici mechanismy trhu (penezni fondy, eurodotace apod.)

    tzn. melo by bejt potreba min penez k nastartovani transition, melo by to mit (po nejakem case) rychlejsi prubeh a hlavne, ve chvili kdy se to nastartuje, bude zaprazena vetsina trhu (od boku ~50-80% hdp bude smerovat k sustainable) a statni zasahy uz dal (po poklesu nakladu na technologie) nebudou dal potreba
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: podle randerse je potreba investovat 1-2 procenta hdp na prebudovani na novy infrastruktury, tzn pro eu asi 300 miliard eur rocne, varoufakis v tom navrhu diem mel 500 rocne, takze tohle je tak na tretine a je otazka, jak se to realne prerozdeli
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: dik, precet sem a nevidim to zas negativne, pac musi jit o transition, ne o zmenu ze dne na den, aby vsichni lidi zustali bez prace a vsechny fosil firmy zkrachovaly, to by asi nikomu nepomohlo a energetickej gap ze dne na den nevyresilo.

    vypichnu jiny odstavce... prvni clanek, staty, jejichz ekonomiky jsou nejvic zavisly na tezbe ropy, takze nic prekvapiveho:

    - Nejvíce procent ze svých záchranných balíčků chtějí fosilním firmám poslat Rusko, Turecko, Saúdská Arábie a Singapur.

    druhej clanek - ok, u nas je situace tragicka, mame koronavirus a nikdo ve vlade klimatu nerozumi. navic export energie je jeden z nasich dulezitejch exportnich artiklu. opet nejde ze dne na den proste vsecko odstrihnout, vyhodit lidi z prace zalejt temelin betonem. transition proste vzdycky bude mit nakej casovej ramec. nehlede na to, ze jadro muze mit oerspektivu a muze bejt i renewable (filtrace/tezba z morske vody). co je pozitivni v clanku je opet EU :)

    - Evropská komise ho zřejmě vrátí k přepracování. Reálně hrozí, že pokud Česká republika nezmění přístup, přijde o obrovské množství prostředků, které by mohly posloužit na obnovu ekonomiky a na její tak jako tak nezbytnou transformaci.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK:

    Státy pumpují miliardy i do fosilních paliv, prý tím chtějí chránit ekonomiku
    https://denikreferendum.cz/...pumpuji-miliardy-i-do-fosilnich-paliv-pry-tim-chteji-chranit-ekonomiku

    Podle analýzy velkých ekonomik zpracované organizací Vivid Economics pro britský deník Guardian státy plánují napumpovat velké množství peněz do záchrany fosilních paliv.

    ...

    Pozitivní přínos pro ekologickou transformaci budou mít podle analýzy Vivid Economics pouze plány čtyř evropských států, konkrétně Francie, Německa, Španělska a Velké Británie. I ony plánují podpořit fosilní průmysl, avšak mnohem méně. Příznivě hodnotí Guardian také záchranný plán Evropské unie jako celku, ze kterého však některé státy včetně České republiky neplánují čerpat peníze na ochranu klimatu.



    Plán pro biliony z EU? Pokoutně ho sflikovali Babiš s Havlíčkem. Klima neřeší
    https://denikreferendum.cz/...pro-biliony-z-eu-pokoutne-ho-sflikovali-babis-s-havlickem-klima-neresi

    Chaotickým způsobem připravila vláda plán, kterým se má řídit obnova ekonomiky po pandemii. Peníze nabízené Evropskou unií na řešení klimatické krize využít nehodlá.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    European Council reaches €1.82 trillion budget agreement with parliament – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/...pean-council-reaches-e1-82-trillion-budget-agreement-with-parliament/

    The parliament and EU member states will now mull the proposed budget for 2021-27 which includes a €750 billion Covid recovery package and a Strategic Investment Facility it is hoped will unlock €150 billion for renewables and energy storage to 2027.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: jsem pro. rikas ciste (bezuhlikove), v clanku resi renewable. jak bude dobihat zivotnost jadernejch elektraren, bude stejne potreba delat rozhodnuti kam dal a kolik to bude stat.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    THE_DARKNESS: cau, cist to do hloubky nestiham, delam si tu a sdilim takovej hrubej prehled temat.

    to co se ptas - podle me je dulezitej ten komunitni aspekt, takze individualni veci, vyhoreni - patrat po terapeutech, zacit treba okolo ty vostovy, mozna jsou dalsi co se na to specializujou, vim ze treba rivola delala neco pro xr. komunikace temat ve vztahu k verejnosti, statni sprave je zas jina sada temat, myslim ze kazdy z tech klimatickejch hnuti to nejak interne resi, jak jsou v tom pokrocili to nevim, treba britsky xr tyhle veci resilo dost. nemam zadny extra recepty, je to strasne siroky tema. :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Prof. Ing. Mgr. Jan Frouz | Zpráva o stavu planety IV: Globální změna?! · SlidesLive
    https://slideslive.com/38924083/zprava-o-stavu-planety-iv-globalni-zmena

    od minuty 42 dal se zabyva sekvestraci uhliku do pud
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    YMLADRIS: idealni stav, vic jaderek a vic vyvazet;) jeste ze to zeleni leta blokovali...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: mohla by se na tu vyvazenou elektrinu v EU uvalit carbon tax kdyz je z uhli. Jenze CR by na to rekla, ze vyvazime tu z Dukovan
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Cesko ma podil 44.7% ciste elektriny (OZE + jadro). Vzhledem k tomu ze je elektrina vyvozni artikl by stacilo presta vyvazet a vypnout vetsinu uhelek. Pak bysme se dostali nekam na 70-80% ciste energie. A to nemaji a nebudou mit ani nemci, protoze spolehaji na plyn.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    TADEAS: chjoo, kdyby ekoteroristi neblokovali jadernou energii...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Česko bude druhým největším producentem „špinavé“ elektřiny v EU, upozornila studie – Deník N
    https://denikn.cz/...sko-bude-druhym-nejvetsim-producentem-spinave-elektriny-v-eu-upozornila-studie/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: almost best in covid, last in renewables!


    V roce 2030 bude většina elektřiny v EU z obnovitelných zdrojů. Česko bude na posledním místě
    https://www.czechsight.cz/...na-elektriny-v-eu-z-obnovitelnych-zdroju-cesko-bude-na-poslednim-miste/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chinese Glaciers Melting At 'Shocking' Pace, Scientists Say - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...0/11/10/188250/chinese-glaciers-melting-at-shocking-pace-scientists-say
    DRSH
    DRSH --- ---
    My změny klimatu ještě přežijeme, ale naše praprapravnoučata mohou mít velký problém, varuje meteorolog Dvořák | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...limatu-jeste-prezijeme-ale-nase-praprapravnoucata-mohou-mit-velky-8356622
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: jen u nas nesviti a nefouka...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    IEA: Wind and solar capacity will overtake both gas and coal globally by 2024
    https://www.carbonbrief.org/...d-and-solar-capacity-will-overtake-both-gas-and-coal-globally-by-2024

    Electricity demand increases (red) and renewable energy generation growth (light blue, dark blue, green and yellow) between 2019-2025. Source: IEA.


    In the US and Europe, renewable increases are expected to far exceed demand as they are brought in to replace ageing fossil fuel infrastructure.

    However, in Asian nations renewables will only cover some of the future demand, with the remainder covered by fossil fuels.

    ‘Defying Covid’
    Global energy demand is set to decline by 5% in 2020 due to Covid-19 and electricity demand by 2%. The IEA has previously noted that the crisis is accelerating the closure of older fossil fuel infrastructure.

    However, according to the report, electricity generated by wind, solar, hydro and biomass is expected to increase by 7% globally in 2020

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    v cestine ted vyslo

    tak jsem na libgen pro original klikla za vas (epub)



    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EU uvažuje o výrazném růstu větrných elektráren na moři - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-uvazuje-o-vyraznem-rustu-vetrnych-elektraren-na-mori

    Evropská unie zvažuje, že by v rámci plánu, který počítá s klimatickou neutralitou do poloviny století, zvýšila do konce tohoto desetiletí kapacitu větrných elektráren na moři pětinásobně a do roku 2050 až 25násobně. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na návrh strategie Evropské komise, do kterého měla možnost nahlédnout. Splnění cíle si vyžádá investice 789 miliard eur (17,6 bilionu Kč).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam