• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Rethinking New Zealand’s Grand Strategy | Geopolitical Monitor
    https://www.geopoliticalmonitor.com/rethinking-new-zealands-grand-strategy/

    China in Xi’s “New Era”: New Zealand and the CCP’s “Magic Weapons” | Journal of Democracy
    https://www.journalofdemocracy.org/...s/china-in-xis-new-era-new-zealand-and-the-ccps-magic-weapons/

    New Zealand is the target of a concerted foreign-influence campaign by the People’s Republic of China (PRC). The campaign aims to further the political and economic agendas of the Chinese Communist Party (CCP) by coopting local elites, securing access to strategic information and resources, and manipulating public discourse. These CCP political influence activities, which in China fall under the rubric of “united front work,” have also frequently been a means of facilitating espionage. New Zealand appears to have been a test zone for many of China’s recent united front efforts—activities that not only threaten New Zealand’s sovereignty, but also are undermining the integrity of the New Zealand political system and the rights of ethnic-Chinese New Zealanders to the freedoms of speech, association, and religion.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: zeland. samozrejme, da se ocekavat, ze to bude nejvetsi globalni gated community kvuli svy poloze. jedina vylozene nevyhoda prostredi je vetsi ozonova dira. ted je tam 5m lidi, to prostredi samo uzivi mnohonasobne vic a v jakymkoliv klimatickym scenari je to ok lokace, prakticky fyzicky nedostupna pro migranty, takze dlouhodobe asi nic moc uzavrena spolecnost, ale asi stabilni. otazka jak se to bude vyvijet geopoliticky, to ale vsude.

    neni to samozrjeme reseni niceho, je to opousteni titaniku v luxusnim clunu. myslim ale, ze ted je (generacne) cas to resit, nemyslim ze v r. 2050 bude mozny se na zeland dostat jinak nez jako nejakej ten sezonni pracovnik. pozice busiu obsazeny, puda nedostupna (momentalne tam ceny podobny cr, nakupovat muzou jen rezidenti).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Na NZ budete dosmrti zit v drahom najmu, poda je tam rozobrana a ceny nemovitosti astronomicke
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PAD: Kanada to kvuli te snadnosti imigrace odnese taky, Skotsko mas hned vedle Anglistanu... Pravda je, ze v pripade ne uplne fatalnich konfliktu je stred Evropy kapku neprakticky. Ale jestli se dopracujem k treti svetovy, ono je to nakonec jedno. Ta jizni polokoule ma urcitou vyhodu v oddelenym proudeni vzduchu, nez se to rozjede i v jizni Africe.
    PAD
    PAD --- ---
    SHINIGAMI: no a taky zrovna Australie nebude zrovna malo postizena klim. zmenou. Navic tam je docela velky problem s ozonovou dirou - pokud jses researcher v oblasti rakoviny kuze, tak tam maji hafo grantu ...


    YMLADRIS: do australie (aspon pred temi 6-7mi lety, kdy jsme o tom uvazovali) to pres oficialni viza slo - ale jak jsem psal: za predpokladu, ze mas dobre vzdelani, zdravi, bezuhonnost, a jses mlada. ve 40ti nebo 50ti uz to asi jednoduche nebude...

    --
    Po posledni prez. volbe jsem trochu propadl panice a zacal zase resit, kam jinam za stestim. z nejaky matice svoboda, pocasi, prosperita, kultura / jazyk, a snadnost imigrace mi vypadla jako nejlepsi Kanada. Jako dalsi dobre volby mi prislo Irsko, Skotsko, nebo Norsko. Vsecko jsou to zeme, ktere jsou dost daleko od potencialnich konfliktu a zmena klimatu ma mit na ne spis pozitivni, nez negativni efekt. Nakonec se nam ale uz nechtelo, starnem holt, no ...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PAD: Australie si zatim dokaze docela dobre branit hranice. Pokud ti neva, ze je tam vsechno jedovaty a utocny;). Zeland je dost slunickovy. Kazdopadne prispevky na podobna temata tu cenzor maze, tak pozor na to. Teda mozna maze jen me, nevim.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: vyhodnotila jsem si to pro sebe tak, ze cesta pres normalni viza / obcanstvi uz je uzavrena a ze je otevrena cesta pres investorska viza, jestli to vydrzi do dalsi generace, nebo jak moc ten naval pritvrdi, to nevim podle ceho odhadnout, teoreticky nejaky misto pro lidi jeste maji (jen 14 lidi na km ctverecni, celkem 5M lidi)
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: ze zajimavosti: kam na jizni polokouli? novy zeland? pokud to pujde tady fakt do kytek, nebude tam naval? ptam se proto, ze my jsme dost vazne o imigraci na jih uvazovali (do australie), ale nakonec z toho seslo po te, co jsme v realu zjistili, co by to pro rodinu znamenalo (zejmena horsi zdravotni pece / nebo mnohem drazsi). co si tak pamatuju kriteria pro viza, tak ten bodovy system dost znevyhodnoval starsi lidi, takze nejlepsi sanci ma clovek s dobrym (a jim potrebnym) vzdelanim, tak do 35 let veku, zdravy, bezuhonny, pak ta sance dost rychle klesa...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Chris Hedges in conversation with Roger Hallam | November 2020 | Burning Pink Party UK
    http://www.youtube.com/watch?v=jsCnyL5UoOo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Tasmania declares itself 100 per cent powered by renewable electricity | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/...-declares-itself-100-per-cent-powered-by-renewable-electricity-25119/

    (jen asi pul mega lidi, 300 ostrovu)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Guardian has finally published something that might be interpreted as positive toward grazing cows! It even includes the words, "It's not the cow, it's the how"!

    Meet the South Poll cow: the healthier, naturally raised cattle of the future? | Farm animals | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2020/nov/25/south-poll-cow-naturally-raised-cattle-grass
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    COVID-19 Is a Symptom of a Planet That's Been Pushed Past a Tipping Point
    https://www.vice.com/...bmy/covid-19-is-a-symptom-of-a-planet-thats-been-pushed-past-a-tipping-point
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    osobně mě nejvíc trápí, že skončí doba obchodního míru. teď je to tak, že pro korporace je nejvýhodnější tlačit vlády k tomu, aby nevyvolávaly válečné konflikty, protože prostě výhodnější je soutěžit globálně obchodně. jakmile ale začnou docházet na jihu zdroje, voda, jídlo, ze severu párkrát úrodu odstaví jet stream, je konec s globální bezpečností. nejdřív se do sebe pustí pakistán a indie, pak další a další a velmoci na to budou muset reagovat novým zbrojením a stavěním těch zdí. masivní migrace nebude spočívat v integraci lidí z jihu, ale ve válkách s nimi. ano je mi známo, že už teď je více mrtvých, které zabil dron, než které zabil živej voják, takže ve vyspělém světě to asi nebude úplně jako že tady máš kvér a jdi do toho, ale stejně, hodně zdrojů a lidí půjde do bezpečnosti hranic, samozřejmě obnova branné povinnosti atd

    nějaký životní úrovně důchodců, to fakt spíš opravdu nebude priorita
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: to je hezký, že přesun ze školství k péči o důchodce je plus mínus v rovnováze, ale já myslel spíše ekonomický dopady, když ty děti vyrostou tak začnou produkovat a když jich je málo, tak to je problém.
    (Ale beru v potaz, že vynechávám z úvahy automatizaci průmyslu, umělou inteligenci, kteří mohou zásadně snížit potřebu lidí)
    Přiznám se, že nemám na rozdíl od premiéra nemám ani kartářku, ani vešteckou kouly, takže těžko říct jak se to bude vyvíjet.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: myslim ze to je znama predilce do pristich deka pro post-peak spolecnosti, ze zdroje se ze skolstvi, pece o deti presouvaj postupne do pece o stary a zhruba to vychazi rovnomerne to preliti. myslim, ze v ty uvaze neni zahrnuta masova migrace, ktera by s tema socialnima systemama zamavala nejak jinak.

    s tou ekologickou stopou to nevylucuju, ale realita takoca neni a prerod k nejaky vysoky mire cirkularnodti a bezemisnosti bude jeste hodne narocnej
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Na severu Čech zkouší experimentální použití biouhlu při rekultivaci
    https://oenergetice.cz/...tredi/na-severu-cech-zkousi-experimentalni-pouziti-biouhlu-pri-rekultivaci
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: tak nemluvím o tom, že by měl mít člověk deset děti. Ono pokud by napadlo hodně lidí nemít dvě děcka, tak prudký pokles populace je taky faktor který zrovna neprospívá společnosti. Ta pak bude krom klimatické změny řešit jak uživit to množství důchodců a péči o ně.
    Ekologická stopa se předpokládám bude postupně měnit. Kdyby se podařilo mít energetiku bezemisní, tak spousta činností co sme vnímali jako škodlivé budou najednou neutrální.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Species richness promotes ecosystem carbon storage: evidence from biodiversity-ecosystem functioning experiments
    https://royalsocietypublishing.org/doi/abs/10.1098/rspb.2020.2063

    The results showed that ecosystem C storage was significantly enhanced by plant diversity, with stronger effects on aboveground biomass than on soil C content. Moreover, the response magnitudes of ecosystem C storage increased with the level of species richness and experimental duration across all ecosystems. The effects of plant diversity were more pronounced in grasslands than in forests.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    1% of farms operate 70% of world's farmland | Farming | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...20/nov/24/farmland-inequality-is-rising-around-the-world-finds-report

    global
    https://www.landcoalition.org/en/uneven-ground/

    One per cent of the world’s farms operate 70% of crop fields, ranches and orchards, according to a report that highlights the impact of land inequality on the climate and nature crises.

    Since the 1980s, researchers found control over the land has become far more concentrated both directly through ownership and indirectly through contract farming, which results in more destructive monocultures and fewer carefully tended smallholdings.

    Taking the rising value of property and the growth of landless populations into account for the first time, the report calculates land inequality is 41% higher than previously believed.

    The authors said the trend was driven by short-term financial instruments, which increasingly shape the global environment and human health

    ...

    Landlessness was lowest in China and Vietnam, and highest in Latin America, where the poorest 50% of people owned just 1% of the land.

    Asia and Africa have the highest levels of smallholdings, where human input tends to be higher than chemical and mechanical factors, and where time frames are more likely to be for generations rather than 10-year investment cycles. Worldwide, between 80% and 90% of farms are family or smallholder-owned. But they cover only a small and shrinking part of the land and commercial production.

    Over the past four decades, the biggest shift from small to big was in the United States and Europe, where ownership is in fewer hands and even individual farmers work under strict contracts for retailers, trading conglomerates and investment funds.

    Ward said these financial arrangements are now spreading to the developing world, which is accelerating the decline of soil quality, the overuse of water resources, and the pace of deforestation.

    “The concentration of ownership and control results in a greater push for monocultures and more intensive agriculture as investment funds tend to work on 10-year cycles to generate returns,” he said.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    kdo by ještě neznal nejzarytějšího a nejvtipnějšího doktora, propagátora rostlinné stravy a člověka co přednášel o SARS1,2,MERSaj. už před 10 lety, autora knih jako How not to die nebo How not to diet, zde ochutnávka jeho stylu na našem tématu.
    Win-Win Dietary Solutions to the Climate Crisis
    http://www.youtube.com/watch?v=UR8sZT3aBkU
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: JIMIQ: poslechli jste si to? Já jo a za mě mluvila velmi dobře. A rozhodně bych ji doporučil k poslechu vem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam