• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PAD
    PAD --- ---
    PER2: jj, NSW / Sydney je na tom blbe, je to uz moc na sever - kdyz bychom tam byvali jeli, tak bych spis smeroval nekam do Victorie / Melbourne, nebo rovnou Tasmanie, coz je taky ostrov. Vyhodou Australie oproti NZ pro me v dobe, kdy jsme o tom uvazovali, byly: vetsi zeme (=schopnost se ubranit), silnejsi ekonomika (vetsi platy a mene nafoukle ceny nemovitosti, vice prace), a nejake ty kontakty ... ale jak jsem psal, nakonec z toho seslo kvuli tomu, ze emigrace do Aus znamena, ze tam budes nejmin 5 let platit dane jak mourovatej a jeste si musis platit zdravotnictvi a skolstvi, coz efektivne muze znamenat, ze tam budes zit do konce zivota v najmu ...

    Asi nejdulezitejsi vec mi ale dosla az pozdeji, kdyz jsem do Aus jel pracovne: je to EXTREMNE daleko, takze pokud resis nejakou uhlikovou stopu, tak to znamena, ze se vlastne vzdas vazeb v Evrope. Nechtel bych tu nechat rodice, prislo by mi to fakt sobecke ... (Psycholog by mozna rekl, ze si to proste jen racionalizuju. Mozna. To ale nic nemeni na tom, ze je to daleko a ze se tech vazeb vlastne vzdas.)

    TADEAS: z tohoto pohledu mi prijde dobry i to Irsko - je tam tak nahovno pocasi, ze se tam nikdo moc hrnout nebude, ale stale jsou na cca 1/2 populace oproti urovni pred hladomorem, takze ta zeme ma potencial uzivit vice. Navic je to fantasticka spolecnost, neutralni zeme, a mluvi anglicky.

    TADEAS: vsecko to dava smysl, ale problem je, ze my lide jsme fakt blbi v domysleni nelinearnosti. nemame na to mozek. ja treba uvazoval i takto: budu jako imigrant nekde v Australii, za 5 let bude nejaky pruser, treba velka neuroda - kde mam vetsi sanci to zvladnout? jako imigrant nekde v byte v Melbourne, vicemene bez opravdovych pratel (protoze z my zkusenosti si v emigraci opravdove pratele jen tak nenajdes), bez rodiny, nebo naopak nekde na vsi v CR, kde je to dost daleko od mest, kde se da vypestovat jidlo, a kde mam nejake vazby? je to slozity ... u kazdeho scenare jsem schopny vymyslet, kdy selze a kdy naopak ne, takze jsem to nakonec prestal resit, protoze se z toho muze clovek pekne zblaznit:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: moje serazeni priorit proc delat takovouhle vec (intergeneracne) je: ekosystem, pak geograficky predpoklady pro stabilni spolecnost v extremne nestabilnim svete, pak politicky zrizeni. ta geograficka nedostupnost zpusobuje, ze to taky je potencialne hur regulovatelna kolonie z nejakyho velmi vzdalenyho centra a ty zdroje nejsou tak velky, aby byly zas tak zajimavy. takze furt mi z toho vychazi spis globalni gated community, at uz si na ni bude delat naroky kdokoliv dalsi. ale samozrejme tezko rict. je to hra s moznostma a uzaviranim se moznosti. a nakonec ty osudy jsou spletity a vetsina lidi se na to talhle ani nediva. vsechno ma ale svoje dusledky.
    PER2
    PER2 --- ---
    PAD: australie povidas ;)

    New South Wales in Australia has just recorded its hottest November day ever.

    + 46.9 °C in Smithville at 4:35 pm local time.

    Australia is currently in the grip of a profound widespread spring heatwave. Summer starts on Tuesday next week.
    PAD
    PAD --- ---
    Rankings // Notre Dame Global Adaptation Initiative // University of Notre Dame
    https://gain.nd.edu/our-work/country-index/rankings/

    The ND-GAIN Country Index summarizes a country's vulnerability to climate change and other global challenges in combination with its readiness to improve resilience. It aims to help governments, businesses and communities better prioritize investments for a more efficient response to the immediate global challenges ahead.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: právě (Čína). Jako že, na co se aspiruje. Bezpečí - Evropa si udělá nějakou menší oplocenou citadelu ze které bude odrážet vlny migrantů. Do ní se bude chtít dostat hodně lidí jako občané. Má to historii.

    Versus Zéland - jakou má šanci jeho třeba 20M obyvatel proti Číně, pokud se Čína rozhodne, že je v jejím zájmu vlastnit to území. Ale zas tam nebudou ty války s migrantama.

    Třetí pohled - společenské uspořádání (fašismus vs. levicová diktatura) jsou podružné vůči tomu ekosystému, a na zélandu to bude lepší, ať už budou tamní běloši občané prvního nebo druhého řádu.

    Nikdo to neví ale IMO z nás mluví různé historické zkušenosti. V roce 1968 jsem nebyla na světě, ale moji rodiče žili v roce 1948 i v roce 1968 a já nesu to jejich uvědomění, že svobodné fungování je jen takový fejk, který je na pořadu dne jen chvíli, pokud se tak z nějakýho důvodu rozhodnou silnější síly. Vy, co jste se narodili už do demokracie, asi aspirujete na pobyt v demokratické společnosti (proč by Čína Zéland zabírala ...)

    no, nevíme, uvidíme
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: neni uzavrena, ale znamena to migrovat hned (zacit tam zit, podnikat). takze je to takovej vabank, je to o tom, co se ted behem deseti let stane, jestli to pujde jako doposud, tak ty duvody k (preventivni) migraci prevazi (z intergeneracniho a sobeckyho pohledu). ale jakmile to bude jasny dostatecnymu poctu lidi, tak se to podle me velmi rychle uzavre. pro zajimavost na nejvyssi investorsky viza na nz (prakticky koupe obcanstvi) dosahne globalne asi 35m lidi (nepocitaje jejich rodinny prislusniky). takze v tomhle smyslu jsou dvere zatim dosiroka otevreny a puda i nemovitosti za babku :D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ...

    doporucuju antidepresiva
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Rethinking New Zealand’s Grand Strategy | Geopolitical Monitor
    https://www.geopoliticalmonitor.com/rethinking-new-zealands-grand-strategy/

    China in Xi’s “New Era”: New Zealand and the CCP’s “Magic Weapons” | Journal of Democracy
    https://www.journalofdemocracy.org/...s/china-in-xis-new-era-new-zealand-and-the-ccps-magic-weapons/

    New Zealand is the target of a concerted foreign-influence campaign by the People’s Republic of China (PRC). The campaign aims to further the political and economic agendas of the Chinese Communist Party (CCP) by coopting local elites, securing access to strategic information and resources, and manipulating public discourse. These CCP political influence activities, which in China fall under the rubric of “united front work,” have also frequently been a means of facilitating espionage. New Zealand appears to have been a test zone for many of China’s recent united front efforts—activities that not only threaten New Zealand’s sovereignty, but also are undermining the integrity of the New Zealand political system and the rights of ethnic-Chinese New Zealanders to the freedoms of speech, association, and religion.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD: zeland. samozrejme, da se ocekavat, ze to bude nejvetsi globalni gated community kvuli svy poloze. jedina vylozene nevyhoda prostredi je vetsi ozonova dira. ted je tam 5m lidi, to prostredi samo uzivi mnohonasobne vic a v jakymkoliv klimatickym scenari je to ok lokace, prakticky fyzicky nedostupna pro migranty, takze dlouhodobe asi nic moc uzavrena spolecnost, ale asi stabilni. otazka jak se to bude vyvijet geopoliticky, to ale vsude.

    neni to samozrjeme reseni niceho, je to opousteni titaniku v luxusnim clunu. myslim ale, ze ted je (generacne) cas to resit, nemyslim ze v r. 2050 bude mozny se na zeland dostat jinak nez jako nejakej ten sezonni pracovnik. pozice busiu obsazeny, puda nedostupna (momentalne tam ceny podobny cr, nakupovat muzou jen rezidenti).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Na NZ budete dosmrti zit v drahom najmu, poda je tam rozobrana a ceny nemovitosti astronomicke
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PAD: Kanada to kvuli te snadnosti imigrace odnese taky, Skotsko mas hned vedle Anglistanu... Pravda je, ze v pripade ne uplne fatalnich konfliktu je stred Evropy kapku neprakticky. Ale jestli se dopracujem k treti svetovy, ono je to nakonec jedno. Ta jizni polokoule ma urcitou vyhodu v oddelenym proudeni vzduchu, nez se to rozjede i v jizni Africe.
    PAD
    PAD --- ---
    SHINIGAMI: no a taky zrovna Australie nebude zrovna malo postizena klim. zmenou. Navic tam je docela velky problem s ozonovou dirou - pokud jses researcher v oblasti rakoviny kuze, tak tam maji hafo grantu ...


    YMLADRIS: do australie (aspon pred temi 6-7mi lety, kdy jsme o tom uvazovali) to pres oficialni viza slo - ale jak jsem psal: za predpokladu, ze mas dobre vzdelani, zdravi, bezuhonnost, a jses mlada. ve 40ti nebo 50ti uz to asi jednoduche nebude...

    --
    Po posledni prez. volbe jsem trochu propadl panice a zacal zase resit, kam jinam za stestim. z nejaky matice svoboda, pocasi, prosperita, kultura / jazyk, a snadnost imigrace mi vypadla jako nejlepsi Kanada. Jako dalsi dobre volby mi prislo Irsko, Skotsko, nebo Norsko. Vsecko jsou to zeme, ktere jsou dost daleko od potencialnich konfliktu a zmena klimatu ma mit na ne spis pozitivni, nez negativni efekt. Nakonec se nam ale uz nechtelo, starnem holt, no ...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    PAD: Australie si zatim dokaze docela dobre branit hranice. Pokud ti neva, ze je tam vsechno jedovaty a utocny;). Zeland je dost slunickovy. Kazdopadne prispevky na podobna temata tu cenzor maze, tak pozor na to. Teda mozna maze jen me, nevim.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: vyhodnotila jsem si to pro sebe tak, ze cesta pres normalni viza / obcanstvi uz je uzavrena a ze je otevrena cesta pres investorska viza, jestli to vydrzi do dalsi generace, nebo jak moc ten naval pritvrdi, to nevim podle ceho odhadnout, teoreticky nejaky misto pro lidi jeste maji (jen 14 lidi na km ctverecni, celkem 5M lidi)
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: ze zajimavosti: kam na jizni polokouli? novy zeland? pokud to pujde tady fakt do kytek, nebude tam naval? ptam se proto, ze my jsme dost vazne o imigraci na jih uvazovali (do australie), ale nakonec z toho seslo po te, co jsme v realu zjistili, co by to pro rodinu znamenalo (zejmena horsi zdravotni pece / nebo mnohem drazsi). co si tak pamatuju kriteria pro viza, tak ten bodovy system dost znevyhodnoval starsi lidi, takze nejlepsi sanci ma clovek s dobrym (a jim potrebnym) vzdelanim, tak do 35 let veku, zdravy, bezuhonny, pak ta sance dost rychle klesa...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Chris Hedges in conversation with Roger Hallam | November 2020 | Burning Pink Party UK
    http://www.youtube.com/watch?v=jsCnyL5UoOo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Tasmania declares itself 100 per cent powered by renewable electricity | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/...-declares-itself-100-per-cent-powered-by-renewable-electricity-25119/

    (jen asi pul mega lidi, 300 ostrovu)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Guardian has finally published something that might be interpreted as positive toward grazing cows! It even includes the words, "It's not the cow, it's the how"!

    Meet the South Poll cow: the healthier, naturally raised cattle of the future? | Farm animals | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2020/nov/25/south-poll-cow-naturally-raised-cattle-grass
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    COVID-19 Is a Symptom of a Planet That's Been Pushed Past a Tipping Point
    https://www.vice.com/...bmy/covid-19-is-a-symptom-of-a-planet-thats-been-pushed-past-a-tipping-point
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    osobně mě nejvíc trápí, že skončí doba obchodního míru. teď je to tak, že pro korporace je nejvýhodnější tlačit vlády k tomu, aby nevyvolávaly válečné konflikty, protože prostě výhodnější je soutěžit globálně obchodně. jakmile ale začnou docházet na jihu zdroje, voda, jídlo, ze severu párkrát úrodu odstaví jet stream, je konec s globální bezpečností. nejdřív se do sebe pustí pakistán a indie, pak další a další a velmoci na to budou muset reagovat novým zbrojením a stavěním těch zdí. masivní migrace nebude spočívat v integraci lidí z jihu, ale ve válkách s nimi. ano je mi známo, že už teď je více mrtvých, které zabil dron, než které zabil živej voják, takže ve vyspělém světě to asi nebude úplně jako že tady máš kvér a jdi do toho, ale stejně, hodně zdrojů a lidí půjde do bezpečnosti hranic, samozřejmě obnova branné povinnosti atd

    nějaký životní úrovně důchodců, to fakt spíš opravdu nebude priorita
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam