• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VOYTEX: rikam, system je pro tropicky klima. jinak se to obvykle izoluje, castecne zahriva, my to treba mame indoor. optimum okolo 22 stupnu.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TADEAS: V chladu bude produkce plynu pomalejsi, nekde bude nejaka chytra tabulka. Oni se bakterie zahrejou samy do urcity miry. Zamrznout to stejne nesmi, ze ;)
    ajo, cistej metan hori bez NOx, diky, koukam
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VOYTEX: typek je z guatemaly a ten design je pro tropicky klima, zimu v nasem smyslu tenhle system neresi.

    potreby na vareni uspokoji domaci bioplyn pokud obyvatele vari ze surovin dobre, pokud jsou dalsi zdroje biomasy, da se to navysit. par m3 beztlaky uloziste zajistuje v ramci domacnosti nekolikadenni buffer, ten system je proste cirkularni, to ze tam neni potreba velky uloziste je vyhoda. jak resi prebytky, nevim, napr. snizenim produkce? :) ... ve schematu jsou filtry (scrubber), probiha upgrade na biometan, ten ma pokud vim minimalni problem s nox.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TADEAS: to musi byt dost dimenzovany generator plynu, aby v zime utahl sporak a topeni bez komprese, ale vubec s tim nemam zkusenosti. a prebytek teda stejne unika do ovzdusi, ale aspon neco se zkonvertuje z CH4 na CO2 (a NOx bohuzel pri horeni)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    How Goats are Regenerating a Forest and Protecting this Town from Bushfire
    https://youtube.com/watch?v=g9yiclBCxMo
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VOYTEX: pokud vim, tak tohle jsou beztlaky systemy, zadna komprese se tam nedeje, je to tlakove vyrovnanej system. ted nam tenhle typek dela jednoduchej bioplynovej system do domu, je to kontinualni produkce bioplynu z bioodpadu a kontinualni spotreba.

    treba moznost sezonniho ukladani komprimovanim je moznost, mam zalusk se na to trochu podivat, asi to chce najit nejakej sweet spot mezi mirou komprese a cenou patricnejch nadrzi. v kombinaci s produkci biomasy na farme a tepelnejma cerpadlama by to mohlo bejt zajimavy reseni pro skleniky a doplneni nejakyho lokalniho microgridu.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    TADEAS: sračkoplyn jak z Bartertownu! :-) supr, jen bych to nechtel opravovat, kdyz se neco ucpe. ten metanovej kompresor tezko bude v dome uz jen kvuli chlazeni, kdyz ne hluku, pokud bude zkapalnovaci, nadrz se mi jevi dost mala. mozna maji odpadni teplo kompresoru zabudovany do klimy, ktera ho v lete uchladi, kdo vi.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Na severu Čech se zkouší experimentální použití biouhlu - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-severu-cech-se-zkousi-experimentalni-pouziti-biouhlu

    "Biouhel se vyrábí zuhelnatěním organické hmoty bez přístupu vzduchu termickým procesem zvaným pyrolýza, která při běžném tlení nebo spalování emituje do ovzduší velké množství CO2 (oxidu uhličitého) a pravděpodobně přispívá ke globálnímu oteplování," uvedla Markéta Hendrychová, pod jejímž vedením vědecký tým fakulty životního prostředí pražské zemědělské univerzity experiment provádí.

    Biouhel podle vědců efektivně zadržuje v půdě vodu a živiny, které by jinak byly mnohem rychleji splaveny do nižších vrstev půdy. Podobně jako humusové látky má schopnost živiny udržet, ale i zpětně uvolnit rostlinám, zvyšuje provzdušnění půdy, což spolu s uhlíkem samotným podporuje aktivitu mikroorganismů. "Pokud produkt biouhel dále nespálíme, ale vneseme do půdy, může zde setrvat i několik tisíciletí a navíc přinést člověku mnoho dalších bonusů pro své komplexní podpůrné vlastnosti," uvedla Hendrychová.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Green New World @ PROJECT HOPE - Biophilic Residential Design
    http://greennewworld.org/HouseOfPeace.html#anchor9

    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Earth may be even closer to 1.5°C of global warming than we thought | New Scientist
    https://www.newscientist.com/...-earth-may-be-even-closer-to-1-5c-of-global-warming-than-we-thought/

    The global average temperature is thought to have climbed about 1.07°C since the industrial revolution, up from a previous estimate of 0.91°C. This update brings all three of the world’s key temperature data sets in line, suggesting the true temperature rise is at the upper end of previous ranges.

    ...

    Climate change hasn’t suddenly got worse. It’s just our estimate of how much warming has taken place has improved,” says Tim Osborn at the University of East Anglia, UK, who today published a paper with Met Office colleagues on the fifth update to the data, known as the Hadley Centre Climatic Research Unit Temperature (HadCRUT5).

    The 18 per cent increase is the biggest in years of HadCRUT revisions, but brings it roughly in line with the two other main data sets used to track global temperatures, run by US agencies NASA and the National Oceanic and Atmospheric Administration.

    ...

    Honestly, many of us have long recognised that the HadCRUT data set underestimated the warming,” says Michael Mann at Pennsylvania State University.

    There are two main reasons for the 0.16°C upwards revision in past warming. The biggest was changes to how the HadCRUT team looked at sea surface temperatures, specifically how it was measured by ships taking the temperature of sea water in their engine rooms.

    The other is that gaps in the data set’s coverage of the Arctic, which has been warming two to three times as fast as the global average, have been filled in. Previously, grid squares for the region were left empty if there was no observational data – now they are estimated with data from nearby squares.
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti navrhují skončit s uhlím do roku 2030, o osm let dřív, než plánuje Uhelná komise. Jinak hrozí prudké zdražení elektřiny
    https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/navrh-piratu-skoncit-s-uhlim-2030.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Obří vertikální farma by měla produkovat 1000 tun zeleniny ročně

    https://m.vtm.zive.cz/obri-vertikalni-farma-by-mela-produkovat-1000-tun-zeleniny-rocne/a-207465

    Ve sku­teč­nos­ti by prý po­dob­né ver­ti­kál­ní far­my o roz­lo­ze při­bliž­ně 20 fot­ba­lo­vých hřišť do­ká­za­ly vy­pěs­to­vat množ­ství lis­to­vé ze­le­ni­ny do­sta­ču­jí­cí pro ce­lé Dán­sko.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    hm

    Over 100 NGOs Sound The Alarm Over EU's "Green" Finance Rules
    https://cleantechnica.com/2020/12/15/over-100-ngos-sound-the-alarm-over-eus-green-finance-rules/
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Jo, ten originální článek je zajímavý, jen mě zlamalo to dvojí přežvýkání. Mlíko ale není dobrý příklad, to je nejlepší vůbec nekupovat ;-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: myslim ze to prekvapivy je. co se tyka vratnych lahvi, clanek sam rika, ze to predmetem studie nebylo. nicmene minimalne ted sme bohatsi o informaci, v cem si koupit mliko - nezalohovany sklo/plastova lahev/hlinikovy obal
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Nějak mi uniká, co je na tom překvapivého, působí to jako laciný clickbait. Jednorázová skleněná lahev přece logicky musí být výrazně náročnější na energii pro výrobu a dopravu, než jednorázová plastová. Škoda, že článek ignoruje vratné obaly, takhle to může působit dojmem, že jednorázový plast je lepší než vratné sklo.
    Ve zdrojovém článku mi přijde zajímavější, že lépe vychází tetrapak než plast:
    "The functional unit was set at a container that held one litre of fluid. The results found that in each category there was a less impactful beverage packaging than plastic bottles. In the Pressurised Beverage Category, 100% recycled aluminium cans would be the least impactful option, in the Fruit Juice Beverage Category Tetra Pak would be the least impactful option and in the Milk Beverage Category milk cartons would be the least impactful option. "
    Life Cycle Assessment of Beverage Packaging
    https://digital.detritusjournal.com/...cles/in-press/life-cycle-assessment-of-beverage-packaging/368
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Vláda navrhne začlenit do ústavy Francie boj proti změnám klimatu - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...jstvi/zpravy/vlada-navrhne-zaclenit-do-ustavy-francie-boj-proti-zmenam-klimatu
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    obaly a jejich uhlikova stopa

    Skleněné lahve jsou horší než plastové. Nové srovnání ekostopy nápojových obalů má překvapivého vítěze - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...si-nez-plastove.nove-srovnani-ekostopy-napojovych-obalu-ma-prekvapiveho-viteze

    Z analýz vyšly s nejhorším skóre láhve skleněné. Na poslední místo je dostala vysoká energetická náročnost jejich výroby, prozatím jednoznačně vycházející z fosilních zdrojů paliv, dále značná spotřeba těžených surovin (křemičitého písku a vápence). Své také udělala váha výsledného produktu. Litrová láhev vážila až 800 g (plastová se stejným objemem jen 40 g), což se dále promítalo do zátěže spojené s transportem nápojů uvnitř. V konečném důsledku pak skleněná láhev byla pro dopad na globální oteplování dokonce o 95 % horší než plechovka hliníková.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Zeke Hausfather

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam