• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    KEB
    KEB --- ---
    GLOBETROTTER: jasně... Ale máš recht gas a gas mě netrkl. Nejsem úplně ve formě...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    KEB: Aha, nečtu, já myslel, že reaguješ na ten SHEFIKův článek, co je jeden post pod tím Tvým :-)
    KEB
    KEB --- ---
    GLOBETROTTER: ty vole cars je už v nadpisu a na obrázku je konektor a benzínová pistole, čteš správný článek?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    KEB: Možná jsem slepej, ale já tam nikde nevidím ani "auto(s)" ani "car(s)"
    Nicméně co se týče strojového překladu, tak je asi problém v tom, že v americké angličtině se benzín řekne "gas".
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: překladač mi tam míchal auta na benzín a na plyn. Je ten článek celý o benzínu nebo je tam i ten plyn?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    JIMIQ: mmh, interesant:
    “China accounts for around 65% of all bitcoin mining globally — Inner Mongolia alone accounts for about 8%, due to its cheap energy. In comparison, the United States accounts for 7.2% of global bitcoin mining.”
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: potesilo :) neni to sice moc demokraticky, ale lepsi obetovat bitcoin mining nez nejaky bolestnejsi zalezitosti
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    opet potvrzeno, vcetne miningu/full lifecycle

    Mining for electric car batteries 'hundreds of times' better than petrol car emission cycles - Electrek
    https://electrek.co/...ctric-car-batteries-hundreds-of-times-better-than-petrol-car-emission-cycles/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SEJDA: bude zajmavy sledovat, jak to nakopne low carbon technologie, transformaci jejich energetickyho sektoru vs. dopad na nejchudsi vrstvy obyvatel - pokud to uridej, tak se muzou stat po dlouhy dobe zase "vzorem" pro ostatni zeme a budou z toho ekonomicky tezit desetileti
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Plyn v USA stoji asi 2.78 $/MMBtu ~ 2.78 $/Mcf ~ 0.1 $/m3.
    Podle prevodu je vyprodukovano 0.0053 t CO2 / Mcf ~ 186 g CO2/ m3 tj. cena spolecenskych nakladu je 0.001 $/m3 zemniho plynu.

    Greenhouse Gases Equivalencies Calculator - Calculations and References | Energy and the Environment | US EPA
    https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gases-equivalencies-calculator-calculations-and-references
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SHEFIK: asi nemaji moc strach, z toho, ze by se Trump vratil, jinak by nastavili cenu 2x tak vysoko, aby se to hezky zprumerovalo. Pak by sice stale zili lide v nestabilnim prostredi, nicmene pri vyhledu na 10 let by museli pocitat s prumernou cenou.
    Kazdopadne, to ze to zdrazi uhli je fakt pekne az 7 nasobne, ale kam to pousouva zemni plyn?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Bill Gates: Můj zelený manifest – Deník N
    https://denikn.cz/570851/bill-gates-muj-zeleny-manifest/

    Při výzkumu jsem narazil na příjemná překvapení. Například ve Spojených státech by přechod na čistou elektrickou energii využívající stávající technologie (větrníky, solární panely, vodní turbíny a jaderné reaktory) zvýšil ceny elektřiny zhruba o 15 procent. To je pro mnoho lidí malý nárůst – zhruba o 18 dolarů měsíčně –, ovšem museli bychom se postarat, aby tím nebyly nadměrně zatíženy nízkopříjmové rodiny. Evropa je se svými bohatými zdroji obnovitelné energie v obdobném postavení.

    Mnoho zemí bohužel nemá tolik větru a slunečního záření jako USA či Evropa. V těchto státech bude zelená přirážka o dost vyšší a k vyrovnání tohoto rozdílu budou potřebovat inovace.

    Například nákladní lodě jezdí na palivo, které v USA stojí zhruba 1,29 dolaru na galon (tedy 3,78 litru). Čistá alternativa tohoto paliva stojí podle způsobu jeho výroby mezi 5,5 a 9,05 dolary na galon – což je nárůst o 300 až 600 procent. Žádná lodní dopravní společnost si dobrovolně nezvýší náklady na palivo o tak obrovskou marži.

    Proč je většina zelených přirážek tak vysoká? Protože zelené produkty čelí tvrdé konkurenci svých znečišťujících protějšků. Fosilní paliva jsou snadno k mání a my již celá desetiletí budujeme infrastrukturu na jejich těžbu, zpracování a dopravu po celém světě. V jejich ceně se navíc neodráží jejich negativní dopady na lidi či životní prostředí. A svou práci zastanou velmi efektivně – v jednom litru benzinu je například stejně energie jako v 34 válečcích dynamitu. Prakticky všechny čisté alternativy jsou slabší.

    ...

    Kdybyste chtěli pohltit celoživotní emise, které vyprodukuje každý Američan, který je dnes naživu – tedy pouhá čtyři procenta globální populace –, potřebovali byste vysázet a ustavičně opečovávat stromy na více než 16 miliardách akrů, což představuje zhruba polovinu pevninské plochy na celém světě.

    ...

    Ze zkušenosti vím, že se jen vzácně najde cíl, na jehož naplnění se bude chtít podílet celý svět. Jsem zvyklý pracovat na globálním boji proti nemocím, kde je občas potřeba vládám bohatých států i firmám připomenout, proč by jim na tom mělo záležet.

    Tak tomu u klimatické změny není. Lidé z celého světa a všech profesí chtějí nějak smysluplně přiložit ruku k dílu. Nyní po letech nejistoty konečně vidíme, jak pro vrcholné představitele korporátního světa vypadá smysluplná akce. Stačí mít odvahu riskovat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: Fabia ma asi 2,5 m2, tj. kra je velka jako pul miliardy Fabii. Skodovka jich proda podle roku 100 tis. - 200 tis. ks, takze nekdy o kolo roku 3400 budou mit plan splneny.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Od Antarktidy se odtrhla kra větší než dvě Prahy - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/na-antarktide-se-odtrhla-kra-vetsi-nez-dve-prahy-40352466

    Nevi nekdo kolik je to Fabii?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ČR podala žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v dole Turów - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...dajstvi/zpravy/cr-podala-zalobu-na-polsko-kvuli-rozsirovani-tezby-v-dole-turow

    Česko podalo k Soudnímu dvoru EU žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v hnědouhelném dole Turów, oznámilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Praha Varšavě vytýká to, že v souvislosti s rozšířením těžby porušilo unijní právo, součástí žaloby je také žádost o zastavení těžby uhlí v dole do doby, než unijní soud rozhodne. Polské ministerstvo ovzduší a životního prostředí vyjádřilo nad rozhodnutím české strany údiv.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tak nejak to s klimatem bude souviset cim dal vic

    How to produce clean water in arid areas
    https://www.energymatters.com.au/renewable-news/how-to-produce-clean-water-in-arid-areas/

    The Osmosun is a 100 per cent solar-powered solution that can deliver up to 1500 litres of fresh water a day, converting saltwater or brackish sources into pure and clean drinking water. With all supply able to be used immediately, this could be the answer to many prayers across the globe.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    texas potreti, rozuzleni

    Natural Gas Performed Heroically In Texas, Until It Didn’t
    https://www.forbes.com/...rmed-heroically-during-the-texas-cold-snap-until-it-didnt/?sh=81645e0dc5cf

    Texas governor Gregg Abbott followed that up with an appearance on Sean Hannity’s show, stating “'This shows how the Green New Deal would be a deadly deal for the United States of America. Our wind and our solar got shut down, and they were collectively more than 10 percent of our power grid, and that thrust Texas into a situation where it was lacking power on a statewide basis.”'

    Democratic Representative and Green New Deal supporter Alexandria Ocasio-Cortez fired back on Twitter with “The infrastructure failures in Texas are quite literally what happens when you *don’t* pursue a Green New Deal.”

    ...

    Hence, one could point to this graphic as evidence that between February 8 and February 10, wind power dropped dramatically while power from natural gas came to the rescue. If you only look at this graphic, then natural gas is the hero of the story.

    So natural gas was carrying a heavy load during the early stages of the storm, and that is the source of that particular narrative. Natural gas undoubtedly saved lives early in the storm. Of course, that’s what natural gas is meant to do — supply power when needed.

    On February 15th, one of the reactors at the South Texas Nuclear Generating Station tripped offline. At the same time, the freeze began to impact natural gas production sites. According to the Energy Information Administration, natural gas production in Texas fell almost 45% during the freeze.

    Many utilities began to lose natural gas supplies just as power demand was reaching record highs. The result was that the power that natural gas was expected to supply simply wasn’t there when needed, and therefore power outages ensued.

    ...

    The takeaway for me is that grids need plenty of backup power that is available on demand. This will become increasingly important as more intermittent sources of power are added to the grid. Unless we can ensure that battery backups can survive an outage that could last days — and could substantially increase demand for home heating at the same time — we need firm power sources that are ready to step up and fill the gaps
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam