• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF:

    tak na ty produkci ty taxiformis rasy pracujou dva startupy, symbrosia na hawaii a volta ve svedsku, ty to maj asi rozjetejsi



    A startup out of KTH Royal Institute of Technology; Volta Greentech and Symbrosia from Yale University, are both working to grow A. taxiformis. Symbrosia is looking to integrate the cultivation with whiteleg shrimp on land, using a patent-pending technology


    Volta GreenTech
    https://www.voltagreentech.com/production/

    Volta Greentech is developing a scalable, sustainable, and automated land-based seaweed cultivation system - tailored for the selected species of seaweed that are crucial ingredients in Volta Seafeed. A land-based factory enables optimization of temperature, light, and nutrients to maximize the seaweed's growth rate while ensuring a high and standardized quality of the feed supplement.

    To meet the increasing global demand for the solution, we are rethinking how to produce seaweed at scale. Volta Seafeed has an immense impact potential, but as no one has been growing this type of seaweed at scale before, the global demand far exceeds the supply. Looking at existing production methods for seaweed, we quickly realized that we needed to take a different approach to reach the scale we are aiming for. Therefore, we went to the drawing board and looked at what would be necessary to produce Asparagopsis at scale for global implementation.

    ...

    The seaweed is grown in vertical bioreactors with sensors and automation in a controlled environment to maximize seaweed growth and quality to lower production costs

    Seawater is used as cultivation media and is naturally rich in nutrients. The seawater is recirculated in the system, and extra nutrients and CO2 are added to boost seaweed growth.

    The LED lights and the rest of the facility are powered by 100% renewable electricity. Waste heat from nearby industries is used to heat up the seawater and facility to the right cultivation temperature.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: pro tebe?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: 'Tráva je nutričně mnohem méně výživná než krmiva co pro ně pěstujem, proto se to tak dělá'
    pro koho?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: že intenzivní pěstování na ha má rozhodně vyšší výnos než když se tam ta kráva pase. Ano to je pravda.
    Že je sója z JA na krmiva a ne pro vegany, to je taky pravda.
    Tráva je nutričně mnohem méně výživná než krmiva co pro ně pěstujem, proto se to tak dělá. To je taky pravda.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Financial Times: Lidstvo je kukačka v planetárním hnízdě – Deník N
    https://denikn.cz/584459/financial-times-lidstvo-je-kukacka-v-planetarnim-hnizde/?ref=tit1
    PER2
    PER2 --- ---
    Arctic was once lush and green, and could be again, new research shows
    https://phys.org/news/2021-03-arctic-lush-green.html
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: dekuju

    takze uz jsi zrevidoval toto? LINKOS
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: jsem moc rád, že sme tě my pitomci co nic neděláme zvládli taky o něčem poučit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: myslel jsem si, ze je v amazonii dulezitej celej ten cyklus, tzn. vytezit drevo, pak soja, pak zvirata jako posledni faze. mozna to tak i je, ale vypada to, ze to financujou cely hodne kvuli tem zviratum, coz jsem nevedel.

    urcite jsem to cely nikde neobhajoval :))

    kvuli veganum se to urcite nedeje, deje se to kvuli agroprumyslu, kterej dodava maso.

    a deje se to proto, ze nemanagujeme ekosystemy, ale produkujeme potraviny, coz je prilis reduktivni pristup k managementu ekosystemu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ad 'Soybeans produce at least two times as much usable protein per acre than any other major vegetable or grain crop, except for hemp... They produce 5 to 10 times more protein per acre than land set aside for grazing animals to make milk, and up to 15 times more protein per acre than land set aside for meat production'

    tohle muze bejt pravda, ale zaroven je to az prilis zjednoduseny tabulkovy uvazovani. protoze ty land-uses nejsou volne konvertibilni.



    hezky to na vic mistech rozebira moje oblibena studie [fakt doporucuju, z hlediska zpusobu jak o tom celym premejslet]

    2016 Carrying capacity of U.S. agricultural land: Ten diet scenarios
    https://online.ucpress.edu/....elementa.000116/112904/Carrying-capacity-of-U-S-agricultural-land-Ten

    While livestock production is the largest land user on Earth, simplistic thinking about dietary change must be avoided (Herrero and Thornton, 2013). Reviews of life cycle assessments of livestock systems and protein products show, definitively, that land use per unit of protein is generally lower with plant than animal sources (de Vries and de Boer, 2010; Nijdam et al., 2012). However, they also demonstrate a wide range among individual livestock products and among different systems producing the same livestock product. In addition to this variability in area of land required, the quality of land required differs as well. Modeling studies suggest that the largest fraction of land needs for ruminant animals are from forages and grazing lands (Wirsenius et al., 2010; Peters et al., 2014), which are often grown on non-arable land. Thus, reducing the most land-intensive products in the diet does not necessarily equate to freeing up land for cultivation.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: a opět, protože tobě to asi nedochází - rozšiřování polí se sojou není kvůli veganům. Rozšiřování polí se sójou je protože se tím krmí zvířata. Je o dva odkazy níže kolik potřebuje prohnat bílkovin zvířetem, aby si dostal to samé množství v masu.

    Psal si, že kvůli chovu hospodářských zvířat se Amazonie nekácí a naznačovals, jako by za to mohli snad vegani. To je naprosto objektivní nepravda.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    btw treba soja je inspirativni v tom, ze pred 100 lety si nejaka mensi skupina farmaru rekla ze s tim neco udela a vyslechtila tuhle hyperplodinu.

    z hlediska regenerace a agrolesnictvi maj podobnej potencial lisky :) ... za par dekad muzeme mit produktivitu jako soja z hektaru, ale v uplne jinejch ekosystemovejch meritkach, tj. trvala plantaz, rozmanita genetika [ne klony], agrolesnickej [resp. agrokerovej] system, odolny proti ohni, nezavisly na pocasi danyho roku.

    Growing Hybrid Hazelnuts by Philip Rutter | Chelsea Green Publishing
    https://www.chelseagreen.com/product/growing-hybrid-hazelnuts/

    [par tejdnu jsme u nej byli pred nekolika lety]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BROZKEFF: jo, tohle se vi dyl, ale vzdycky kdyz jsem se zatim dival tak to nikdo neprodava.

    my davame stadu rasy kombu [ascophyllum nodosum] se soli jako komplexni zdroj mikronutrientu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: ad 'Divočina se není sama schopna udržovat a proto tam potřebujem mít pastviny'

    no je to o ty distribuci srazek, pokud je to extrem na jedny casti toho spektra, tj. destnej prales, pak ten se je schopnej udrzovat a travy a bylozravci tam hrajou malou roli. nemyslim, ze by nekdo soudnej argumentoval ekologicky/holisticky napr. za to, aby na sri lance udelali na stovkach tisic hektaru kesu plantaze, aby si mohli vegani delat "milk"shaky .] nebo aby tezari a pastevci kaceli amazonii. tj. aby se land use 'prales' zmenil na pastviny. ani ja to nedelam. tropickym agrolesnictvim se zabyva treba ernst gotsch.

    pak mas k opacny strane spektra velky suchy oblasti s nepravidelnou distribuci srazek - ruzny nahorni plosiny, tibet, americkej stredozapad, stredni asie, ruzny oblasti afriky, australie, kde bez tech bylozravcu adekvatne managovanejch je ten system v limbu, resp. je daleko min produktivni nez by mohl byt. tam neni alternativa orna puda, ani prales. zaroven nefunguje to nechat bejt, napr. proto, ze tam ty stada nejsou, nebo ze jsou na ne nejaky tlaky, ktery jim znemoznujou fungovat volne a ve velkym.

    a pak mas oblasti, ktery nejsou a nemuzou bejt destnym pralesem, treba stredni evropa, ale ktery maj celkem nenasilnou volbu mezi ruznejma land-usama. tzn. tady muzes mit taky nejaky agrolesnictvi, s vetsim podilem tech travnich ploch, ktery managujou bylozravci, a zaroven je to zkombinovany s jednoletou produkci za soucasny existence i tech stromu i toho naplno fungujiciho travniho ekosystemu. to je treba cesta, kterou se ja vydavam.


    no a pak do toho vstupuje zmena klimatu a treba to tezarstvi a kaceni pralesu. muze se stat, ze ta amazonie se casem stane savanou, pak ji bude potreba managovat odpovidajicicm zpusobem, tj. skrz ty bylozravce, ktery uz tam stejne budou. jako je mi to lito a destrukce toho sinku se nam hrube nevyplati, ale neni vylouceny, ze se z toho zase v nejaky dlouhy epose ten sink nestane, akorat tentokrat biomasa nebude v hmote pralesa nad zemi, ale v hnmote pudy savan pod zemi. fight stromy/traviny bude drsnej .]
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tady je ten split hezky rozepsanej. beef dela docela malo, resp. zanedbatelne malo

    Soybean Myths — Truth or Drought
    https://www.truthordrought.com/soybean-myths
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: protože prales má větší propad než klasický les? Protože by asi bylo dobrý aby tu bylo i něco jiného než kulturní krajina? Ekosystém v Amazonii nefunguje? Divočina se není sama schopna udržovat a proto tam potřebujem mít pastviny? Ale no tak...
    "koukám že jdeš po literatuře, fajn změna..." tohle arogantní rejpani si nech pro sebe, laskavě
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    now it's official
    Red seaweed (Asparagopsis taxiformis) supplementation reduces enteric methane by over 80 percent in beef steers
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0247820

    Red seaweed (Asparagopsis taxiformis) supplementation reduces enteric methane by over 80 percent in beef steers

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: pro tyhle debaty by to chtelo udaje pro beef cattle
    PER2
    PER2 --- ---
    wwf:
    almost 80% of the world’s soybean crop is fed to livestock, especially for beef, chicken, egg and dairy production

    ussoy:
    Poultry and livestock feed make up 97 percent of soybean meal used in the U.S.

    united soybean board:
    According to a study funded by the soy checkoff, the soybean meal fed in the U.S. goes to several segments of animal agriculture.
    Poultry eats about 64 percent.1
    Pigs consume nearly 24 percent.1
    Beef and dairy cattle use just over 10 percent.1
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: ja ty hypotezy testuju v realu :) chapu, asi to nic neznamena. ale tak co uz, aspon mam sanci nebejt za par let frustrovanej dedek z inter etu :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam