LINKOS: kdybys cetl co pisu a ne svoje fantazie, docetl by ses napriklad, ze jsem psal ze je to (regenerativni) management ekosystemu, co urcuje (ma urcovat) proporce a objemy produkovaneho. tzn. land use je ramovany uvahou o (regenerativnim) managementu ekosystemu. jednou z forem teto uvahy je ta, ze je nam to burt (velmi popularni). takze protoze napr. chceme levny veprovy maso, budeme produkovat co mozna nejlevnejsi bilkovinu - soju - ktera to umozni. to je priklad degenerativniho, neholistickyho managementu, kterej je zalozenej na uvaze po vyplneni potreb, dekontextualizovane od dopadu vyplneni techto potreb.
tvrdils tu mylne, ze soja z JA je urcena pro vykrm skotu, coz je nesmysl (z 90 procent nesmysl). ilustruje to v mem videni tvoje nepochopeni role bylozravcu v ekosystemu - bylozravci jsou recyklatori malo vyzivove koncentrovane biomasy (kterou nelze nahradit nejakou dle nas vyzivnejsi, a tak z nich udelat lepsi steoje na maso nebo mliko), v ekosystemu maji svoji specifickou, nezastupitelnou roli, kterou se musime naucit vyuzivat, pokud chceme v pozemskych ekosystemech nadale fungovat. produkce na orne pude, coz je zastoupenim mensinova forma managementu ekosystemu, se svymi vystupy s roli bylozravcu zhusta miji - tato produkce ma slouzit predevsim nam a predevsim v te primarni rostlinne forme, neobhajuju zde vykrm zvirat, ackoliv vyzivove to smysl dava a ty bilkoviny jsou kvalitnejsi a do nejake miry tyto kvalitnejsi bilkoviny potrebujeme.
opet zduraznuju - bylozravci zhusta nejsou v kompetici o prostor/plochu/oblasti, ktere jsou vubec vhodne jako orna puda, protoze primarne bylozravce chovame v oblastech, ktere nikdy na ornou pudu nepredelame. tyto dva rezimy se zhusta miji, ackoliv bylozravci mohou svou pritomnosti podporit produkci na orne pude (zmensit mebo nulovat degenerativitu / destrukci pudniho sinku), a produkce na rovne pude muze v omezene mire podporit produkcni funkci techto bylozravcu (krmivovy supplement, ale ne objem krmiva). dale dostatecne produkcne nevyuzivame ty prostory, kterej jako orna puda vhodne nejsou a naopak jsou to nyni malo produktivni, suche oblasti.
separatni otazka je kaceni destnych pralesu, tzn specificka zmena land use. ano, bylo by fajm, kdyby se to nedelo. az se prepnou do rezimu savana, bude je potreba managovat patricnym zpusobem.