• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kvalitni bilkoviny s omega6 omega3 20g za 120 kc :)

    Jedlý hmyz | WormUp! - Křupaví červíci. Koupit jedlý hmyz.
    https://www.wormup.com/jedly-hmyz
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: staci zavrit oci a myslet na klima. ale i bez toho je opravdu dobrej
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: este mas moznost cultivated meat z kravskych buniek
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: nejsem si úplně jistej, jak se na tohle budou tvářit vegetariáni :-) ale nejsem si ani jistej, jak se budu tvářit já, až dostanu na vybranou mezi vegeburgerem a wormburgerem :-))
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    k tem cervum, efsa nedavno schvalila. muzu doporucit burger, skoro jak hovezi, soja a jiny nahrazky se k tomu ani zdaleka nepriblizujou

    EU food agency approves mealworms as human food | News | DW | 13.01.2021
    https://www.dw.com/en/eu-food-agency-approves-mealworms-as-human-food/a-56216471
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    nechci se vam do toho plest, ale on to muze byt taky nejaky konsenzus. regenerativni vsude kde to ma smysl a "intenzifikace" vsude tam, kde by byly jinak nedostatky.

    navic, porad tu mame novy, ve velkejch meritcich nevyzkouseny moznosti cervu, aquaponii, vertikalizace farem, nebo treba skleniku v kombinaci s pve:

    Lettuce grows just fine in solar-panel greenhouses - Futurity
    https://www.futurity.org/solar-panels-greenhouses-lettuce-2533812-2/

    It’s possible to grow lettuce in greenhouses that filter out wavelengths of light used to generate solar power, according to a new study

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETER_PAN: Toť otázka. Ten problém má několik úrovni a jednou z nich je zábor půdy. Pokud budeš mít sebešetrnější produkci, která ale nevyprodukuje dostatek na ploše kterou máme k dispozici, tak se ta plocha bude muset zvětšit
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PETER_PAN: tak nejdříve by asi bylo dobré poznamenat, že ty představy o tom jak regenerativni zemědělství ukládá ohromně množství uhlíku do půdy se neprokázaly.
    A pak by bylo taky možná vhodné nevkladat do úst lidem to co netvrdí.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS: To co propaguje TADEAS je opak stavu "likvidujem rozmanité ekosystémy".
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: zkus napsat prispevek, kterej nebude zacinat "ty" a poukazovat ke me. zas tak dulezitej nejsem
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: pasuji te na rytire holistickeho mamagementu, rozsekej svymi argumenty, a co vice, ciny, na cimprcampry ty bidniky ,)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: jenže ty naprosto ignoruješ fakt, že my nemáme dobytek a ne pěstujem jen tam kde se to nehodí pro lidi. My likvidujem rozmanité ekosystémy, aby sme mohli žrát doslova jako prasata. To je můj point, prožíváme tuhle planetu. Já chápu, že se tohodle nezastáváš, ale to co navrhuješ není o tolik produktivnější, aby sme nepotřebovali tak rozsáhlá území a mohli se chovat jako doteď. Spíše naopak, vyprodukuje to méně a budem potřebovat více půdy.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: "Oni" to vidi proste jako pouzivani technologii. a] je lepsi nez b], takze budeme pouzivat a]. Nechapou kontext. Nechapou ani to, ze pokavad budeme chti sekvestrovat uhliku vice, pujde o daleko intenzivnejsi a technologicky vychytane a promyslene zpusob prace s ekosystemy, vc. zavadeni ekosystemu novych (uz jen jako prevence desertifikace).
    Maji proste takovou tu romantickou predstavu, ze se staci uskromnit a ona uz si priroda poradi sama, staci kdyz ji nebudeme od ted uz tolik plenit. Pricemz ti stejni "oni" v zapeti jdou a koupi se bio hrasek co ho sklidil kombajn na policku co bylo obdelnik o vymere 15 ha ve svahu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LINKOS hlavne srovnava 2 nesrovnatelne veci.

    Zpusob zemedelskeho hospodareni (technologii) zahrnujici orbu a produkujici nejaky vystup: a] na rostlinnou potravu pro lidi a z b] na krmivo pro zvirata z kterych mame mleko/maso.
    Tady a] vychazi lepe z hlediska produkce potravin na hektar a tim je jakoby lepsi. IMHO take obtizne srovnatelne, ale pro diskuzi budiz.

    A tady se snazim diskutovat to z a] i b] je porad jeden typ paradigmatu.
    Ale c] je paradigma kde je managment ekosystemu diskutovany jako ramec obsahujici i pastvu, agrolesnictvi a orebni zbusob pestovani, ale ne jako nahodile (byt s argumentem tuny/ha) pouzite technologie, ale koncepcni celek. Celek managmentu ekosystemu, zohlednujici i pozadavek na produkci potravin i potreby ekosystemu i enviromentalni dusledky i lokalni primerenost. Tzn. nejde o to srovnavat tuny/ha, litry za den, ale vzdy je to nutne delat v kontextu. Pastva je v kulturni krajine evropskeho kontinetu klicova pro regeneraci i sekvestraci uhliku. To ze jsme to bez velkych predatoru schopni delat navic tak ze z toho mame uzitek je skvele a to je cesta kterou bysme se meli vydat. Je to lepsi oproti orebnimu systemu, oproti intenzivnimu vykrmu v uzavrenych systemech, oproti (a tady pro LINKOSe 10 vykricniku) tomu co se oznacuje jako nevyuzita puda. Zijeme v Evrope, je tady kulturni krajina, zadnou divocinu jako je v Rusku tady nemame.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: lol, ze tenhle prispevek vyminuskujete ukazuje fakt vas level :D jdu delat neco poradnyho, nemam na vas naladu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    LINKOS: snazit se dosta na meritelny hodnoty je chvalihodny, pokud jsi splnil predpoklad, ze vis, co meris.

    podle me jsi zatim nerozlisil tu neprevoditelnost land-uses. pocitam ze v tve predstave kdekoliv se pase skot muze byt produkce na orne pude [kterou nekrmis skot, ale jina zvirata, ne bylozravce]. pletu se?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: ja se s tebou snažím stále dostat na nějaký měřitelné hodnoty, protože to je to co odděluje představy a od reality.
    Tvoje představa, že management ekosystému forever vyřeší všechny aspekty kterým v zemědělství čelíme, je úplně mimo
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: to i 42 centimetrů, ale úplně netuším, jak se to týká týhle debaty
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OMNIHASH: 20l je dneska úplně běžný údaj...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam