• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Elon Musk, Jack Dorsey Argue that Bitcoin Incentivises Renewable Energy - Slashdot
    https://news.slashdot.org/story/21/04/24/0456207/elon-musk-jack-dorsey-argue-that-bitcoin-incentivises-renewable-energy
    Author and bitcoin critic David Gerard described the paper as a "cynical exercise in bitcoin greenwashing".

    "The reality is: bitcoin runs on coal," he told the BBC.... "Bitcoin mining is so ghastly and egregious that the number one job of bitcoin promoters is to make excuses for it — any excuse at all."
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    California Governor orders end to fracking by 2024, instructs CARB to analyze pathways to phase out oil-production by 2045 - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2021/04/20210425-newsom.html

    California Governor Gavin Newsom has directed the Department of Conservation’s Geologic Energy Management (CalGEM) Division to initiate regulatory action to end the issuance of new permits for hydraulic fracturing (“fracking”) by January 2024. Additionally, Governor Newsom requested that the California Air Resources Board (CARB) analyze pathways to phase out oil extraction across the state by no later than 2045.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Británie ohlásila ambicióznější plán na snížení emisí - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-ohlasila-ambicioznejsi-plan-na-snizeni-emisi

    Británie chce snížit emise skleníkových plynů výrazněji, než původně plánovala. Do roku 2035 mají oproti roku 1990 klesnout o 78 procent. Nový ambicióznější plán podle agentury AP oznámila vláda premiéra Borise Johnsona.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Je to trochu pomalej rozjezd, ale treba slapnou na plyn

    The weekend read: China’s push for decarbonization – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2021/04/24/the-weekend-read-chinas-push-for-decarbonization/

    China aims to reach peak GHG emissions by 2030. With a growing economy and population, it has set a target to reduce CO2 emissions per unit of GDP by 18% by 2025, compared with 2020 levels. The overarching target is carbon neutrality by 2060. More details on the interim 2025 targets are expected later this year.

    Zato v EV

    11% Plugin Vehicle Share in China!
    https://cleantechnica.com/2021/04/23/11-plugin-vehicle-share-in-china/amp/

    Last month’s plugin vehicle share actually reached the two-digit mark for the first time ever, hitting 11% (9.2% BEV). That record performance pulled the 2021 share to 10% (8% BEV). When you consider that January and February are China’s weakest months, we can safely assume that plugin market share will end north of the two-digit mark this year and the total tally of the year will exceed 2 million deliveries!
    TUHO
    TUHO --- ---
    "This is the boldest action we've seen on climate by any U.S. president, more so than even Obama," Mann wrote to Salon. "Of course, the times now call for much bolder action, especially after 4 years of lost opportunity under Trump. These commitments will help get us on the path toward limiting warming below catastrophic levels (3F or more), but there is a limit to what the executive branch alone can do."

    He added, "They go about as far as the President can do through executive authority. We also need climate legislation, and Biden there will have to use every diplomatic and procedural tool available to get a climate bill or set of bills past a divided Senate."

    Biden's climate plan knocked as "bullsh*t" by activists who dumped cow manure near White House | Salon.com
    https://www.salon.com/2021/04/22/bidens-climate-plan-knocked-as-bullshit-by-activist-who-dumped-cow-manure-at-white-house/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The 7 climate tipping points that could change the world forever - Grist | Grist
    https://grist.org/climate-tipping-points-amazon-greenland-boreal-forest
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trocha online aktivismu

    Další rána pro zjizvenou krajinu severních Čech. Tisíce let staré lesy v Krušných horách padají k zemi - Greenpeace Česká republika
    https://www.greenpeace.org/czech/clanek/13507/dalsi-rana-pro-zjizvenou-krajinu-severnich-cech-tisice-let-stare-lesy-v-krusnych-horach-padaji-k-zemi/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Milan Lapin
    Klimatická zmena

    REKORDNÝ NÁRAST METÁNU V ATMOSFÉRE ZEME
    V roku 2020 bol zaznamenaný najväčší doterajší medziročný nárast koncentrácie metánu (CH4) v atmosfére Zeme - o 14,67 ppb. Doterajšie maximum bolo v roku 1991 - 14,06 ppb. Je treba pripomenúť, že pred rokom 1800 bola koncentrácia CH4 v atmosfére Zeme okolo 700 ppb počas 12 tisíc rokov, teda od konca poslednej ľadovej doby (teraz je o 170% vyššia). Metán je 84-krát účinnejší skleníkový plyn ako CO2 pri hodnotení GWP za 20 rokov a 28-krát účinnejší ako CO2 pri hodnotení GWP za 100 rokov. Celkový efekt zosilnenia skleníkového efektu atmosféry je v prípade zvyšovania koncentrácie CH4 asi o 0,5 W/m2, a pri CO2 asi o 2,1 W/m2.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (v předhcozím článku je ovšem nesmysl: "While bitcoin mining requires the ultra-complex SHA-256 algorithm, dogecoin is mined using Scrypt, which is several times more energy efficient, not to mention a lot quicker." - tohle je úplně jinak, pointa je spíš v tom, že celý systém zpětných vazeb a regulací je u Dogecoinu nastaven jinak a že na Scrypt není tak jednoduché vyrábět specializované ASIC obvody)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Why Dogecoin Won’t Fall Into Bitcoin’s Energy Trap | OilPrice.com
    https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Why-Dogecoin-Wont-Fall-Into-Bitcoins-Energy-Trap.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Energy Consumptionof CryptocurrenciesBeyond Bitcoin
    DEFINE_ME
    https://www.cell.com/joule/pdfExtended/S2542-4351(20)30331-7
    KEB
    KEB --- ---
    Únik kyanidu do Bečvy bude vyšetřovat sněmovní komise. Brabcovi se to nelíbí - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/unik-kyanidu-do-becvy-bude-vysetrovat-snemovni-komise-brabcovi-se-to-nelibi-40357812#seq_no=1&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=l4OkTgLlC31-202104211922&source=article-detail

    Sice to sem úplně nepatří, ale tohle drobné vítězství opozice mě potěšilo. Si Andrejko nějak nepohlidal počty
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ochrana klimatu má svůj evropský zákon. EU začíná s radikálním snižováním emisí - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/ochrana-klimatu-ma-svuj-evropsky-zakon-eu-zacina-s-radikalni/r~fcd901dea29111eb9a61ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

    Do roku 2030 sníží Evropská unie emise skleníkových plynů o 55 procent v porovnání s rokem 1990. Počítá s tím evropský klimatický zákon, na kterém se ve středu nad ránem dohodli vyjednavači členských států a Evropského parlamentu.

    Ještě před rokem se zdál cíl 55procentního snížení emisí nereálný. Vymezoval se proti němu nejen evropský průmysl, ale také některé členské státy včetně České republiky. I nejskeptičtější země ale nakonec otočily a radikální snížení emisí podpořily.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Aktivisté podali klimatickou žalobu na českou vládu, chtějí ji přimět k řešení krize - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/aktiviste-podali-klimatickou-zalobu-na-ceskou-vladu/r~2cacb37ca27611ebb9860cc47ab5f122/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Pavel Barsa, muj neojblibenejsi ceskej verejnej intelektual ma dobrou esej na novinkach .]

    Jedním z důvodů, proč koronavirová krize možná přece jen získá v budoucnosti status podobný tomu, jaký dnes mají obě světové války či zhroucení sovětského bloku, může však být právě to, že nás konečně přiměje ke stržení zdi, kterou ve své představivosti oddělujeme lidské dějiny od přírodních procesů, že přisoudíme interakci lidí s viry, zvířaty a ekosystémy stejně velkou politickou relevanci, jakou přisuzujeme interakci lidí a jejich skupin – kmenů, tříd, národů či civilizací – mezi sebou.

    Příroda se napříště již nebude jevit jako pouhé pasivní a neutrální pozadí lidských dějin, ale koexistence s jejími jsoucny – živočichy a krajinami, mikroorganismy a oceány – se naopak přesune do jejich popředí.

    V mainstreamovém západním vědomí začalo k tomuto posunu docházet v minulém desetiletí. Politika přírody přestala být doménou jen zelených hnutí a stran a stala se jedním z hlavních zdrojů štěpení a strukturace politické scény. V souladu s tím nebylo popírání klimatické změny okrajovou, ale podstatnou součástí Trumpova politického profilu. Postoj k této otázce hraje nyní stejně důležitou roli, jakou v 19. století začal hrát postoj k otázce národní či sociální.

    Esej Pavla Barši: Obrysy doby po covidu. Hrozí nám nová studená válka – tentokrát mezi USA a Čínou? - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/kultura/salon/clanek/esej-pavla-barsi-obrysy-doby-po-covidu-hrozi-nam-nova-studena-valka-tentokrat-mezi-usa-a-cinou-40356330
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: hl 5 elonov muskov sa hodi, pre nas ostatnych obycajnych mozeme oscilovat okolo doporucenej hodnoty

    "Plodnost (fertilita) je demografický ukazatel vyjadřující průměrný počet potomků na jednu ženu (někdy zaměňováno s natalitou). Za hraniční hodnotu potřebnou k zachování populace se obvykle považuje hodnota 2,1 potomků na jednu ženu."
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: jasny protoze, kdyz budeme mit vsichni pet deti, tak nam tady pak bude lip, to je jasny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DNF: no ohladne tohoto dam na nazor uspesnejsich a scitanejsich ludi, ktori si myslia, ze rast populacie nie je problem, naopak pokles je problem

    Jack Ma and Elon Musk are worried about a population collapse — Quartz
    https://qz.com/1697884/jack-ma-and-elon-musk-are-worried-about-a-population-collapse/
    DNF
    DNF --- ---
    DZODZO: No tak k tomu napadu ze soulozeni je jen pro plozeni deti se asi ani nebudu vyjadrovat :) Vubec, asi nema smysl to tema otevirat, jak jsem psal, to neni nic co by se dalo diskutovat vecne, protoze city vseho druhu v tom tematu hrajou majoritni az absolutni roli u vetsiny lidi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam