• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    The special report, The Role of Critical Minerals in Clean Energy Transitions, is the most comprehensive global study to date on the central importance of minerals such as copper, lithium, nickel, cobalt and rare earth elements in a secure and rapid transformation of the global energy sector. Building on the IEA’s longstanding leadership role in energy security, the report recommends six key areas of action for policy makers to ensure that critical minerals enable an accelerated transition to clean energy rather than becoming a bottleneck.

    “Today, the data shows a looming mismatch between the world’s strengthened climate ambitions and the availability of critical minerals that are essential to realising those ambitions,” said Fatih Birol, Executive Director of the IEA. “The challenges are not insurmountable, but governments must give clear signals about how they plan to turn their climate pledges into action. By acting now and acting together, they can significantly reduce the risks of price volatility and supply disruptions.”

    “Left unaddressed, these potential vulnerabilities could make global progress towards a clean energy future slower and more costly – and therefore hamper international efforts to tackle climate change,” Dr Birol said. “This is what energy security looks like in the 21st century, and the IEA is fully committed to helping governments ensure that these hazards don’t derail the global drive to accelerate energy transitions.”

    Clean energy demand for critical minerals set to soar as the world pursues net zero goals - News - IEA
    https://www.iea.org/news/clean-energy-demand-for-critical-minerals-set-to-soar-as-the-world-pursues-net-zero-goals
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    v twin peaks na řešení kápli už před pěti lety :D
    Twin Peaks - (2017) - Dr. AMP's Great American Radio Show
    https://youtu.be/2hh7tUfUrHQ
    NOIK
    NOIK --- ---


    Thermal Practice aims to reposition familiar narratives and protagonists of modern architectural history, now revolving around climate and carbon as organizing figures of thought. Case studies of the thermal interior – as an aggregate of distinct designed spaces and as the experiential condition of politics and inequity – will serve as evidence for a history of architecture as a device of climatic adaptability; other concepts for rethinking forms of practice, models, methods and habits will encourage some collective speculation on architecture after carbon – its contours and principles, its obstacles and opportunities.

    The presentation will focus on decentering narratives of modern architectural development through a discussion of the brise soleil in Brazil – through buildings and projects that elaborated inter-war design principles to produce dynamic facade systems. On the one hand, these systems mitigated the effects of diurnal and seasonal solar patterns; on the other hand they aimed to produce normative spaces that drew the flow of capital further south. A subsequent globalization of the international style led to a proliferation of climate design strategies, too often used as methods of neo- or endo-colonialism. Such practices offer a complex counter-narrative as well as novel design strategies for the move away from fossil fuels in the present.

    Daniel A. Barber is Associate Professor and Chair of the PhD Program in Architecture at the University of Pennsylvania. His most recent book is Modern Architecture and Climate: Design before Air Conditioning (Princeton UP, 2020); an article “Active Passive: Heat Storage and the Solar Imaginary” recently appeared in South Atlantic Quarterly. His research and teaching narrate eco-critical histories of architecture and seek pathways into the post-carbon future. He is a 2021–22 Fellow at the Käte Hamburger Centre for Apocalyptic and Post-Apocalyptic Studies at Universität Heidelberg. Daniel edits the Accumulation series on e-flux architecture and is co-founder of Current: Collective on Environment and Architectural History.


    Daniel A. Barber: Thermal Practice (on-line)
    http://www.vipergallery.org/akce/daniel-barber-thermal-practice-line
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    České klima 2021 | Katedra environmentálních studií
    https://humenv.fss.muni.cz/ceskeklima2021

    TUHO
    TUHO --- ---
    „Klimatická situace je moc zlá. U nás si ještě pořád někteří nejsou úplně jisti,“ krčí rameny Jan Hollan, astronom a expert na klimatické změny v Blízkých setkáních na Dvojce.
    „Všechno, co teď vypouštíme, nemůžeme nijak odčinit. To jsou pohádky, že by se to dalo schovat do země. Každé kilo spáleného fosilního paliva je na škodu.“
    Mluví se teď prý hodně o odpadu plastů, papíru a dalších materiálů. Nebezpečí je ale jinde. „Na jednoho Čecha připadá 12 tun odpadu, který vypouštíme do ovzduší! Mluví se o PET lahvích, ale to jsou kilogramy. Podstatné jsou ty tisíce kiligramů,“ varuje Jan Hollan.

    Oteplování planety způsobují lidé. Každé kilo spáleného fosilního paliva škodí, tvrdí odborník | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/oteplovani-planety-zpusobuji-lide-kazde-kilo-spaleneho-fosilniho-paliva-skodi-8480889
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOR: A pokud to EU s tranzici mysli vazne (a jakoze myslim, ze pres vsechny problemy mysli), tak pro dekarbonizaci jsou jeste na strasne nizky urovni a neda se ocekavat nic jinyho nez jejich dalsi a to vyrazny zvysovani.
    GOR
    GOR --- ---
    TUHO: Nj., není nic staršího než včerejší noviny, povolenky už stojí okolo 50 EUR.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    K tematu

    Coal is losing the price war to wind and solar faster than anticipated
    https://electrek.co/2021/05/06/coal-is-losing-the-price-war-to-wind-and-solar-faster-than-anticipated/

    Today, local wind and solar could replace 80% of the US coal fleet at immediate savings to customers. This research provides an update to the 2019 Coal Cost Crossover report, and finds the initial projection that three-fourths of all coal plants would be uneconomic by 2025 was nearly met in 2020.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Uhlí končí. Nikoli však Sokolovská uhelná. Její spolumajitel a 70. nejbohatší Čech Jaroslav Rokos s kolegy představuje plán obří restrukturalizace – vzali to z gruntu, postavili úplně novou firmu. Těžba už v ní nemá místo.

    ...

    Bavíme se o něm dva tři roky. Nebylo to jen interní přání, ale objektivní nutnost. Zhruba tři roky zpátky se začaly v souvislosti s nárůstem cen emisních povolenek objevovat tlaky vůči těžbě a uhelné energetice.
    - Před rokem jste říkal, že cena třicet eur za tunu emisí je problém, teď se ale pohybuje okolo čtyřiceti.
    Povolenky nakupujeme s předstihem, pro letošní rok jsme je pořídili v průměru za dvacet eur. Vysoká cena nás ale dožene, pokud nenastane nějaký zvrat, zhruba za dva roky. Dnes provozujeme dvě kapacity, které stojí na uhlí, tepelnou elektrárnu ve Vřesové a v Tisové, a musíme velmi hlídat rozpětí mezi cenou emisní povolenky a cenou elektřiny.
    - Kdy hodláte s uhlím nadobro skončit?
    Původně to mělo být okolo roku 2040, uhelná komise rozhodla o termínu o dva roky kratším. My ale nakonec zvolili ofenzivní řešení a počítáme s útlumem už okolo roku 2030, možná i dřív. Už máme naštěstí vybudované kapacity na výrobu elektrické energie na bázi zemního plynu, takže přechod není tak dramatický. I pro plyn jsou emisní povolenky nutné, ale zhruba na úrovni čtyřiceti procent v porovnání s uhlím.
    - Co bude dál?
    Vytvořili jsme novou skupinu, SUAS Group, do které postupně přesuneme svoji činnost a která nemá s uhlím nic společného.
    - Co se stane s původní Sokolovskou uhelnou?
    Ještě chvíli bude těžit uhlí a vyrábět s jeho pomocí elektřinu a teplo. Dožije, když skončí těžba. Jestli to bude přesně za pět, nebo deset let, je předčasné říkat. Osobně si myslím, že přes rok 2030 už nepůjde.
    - Kolik uhlí v zemi zbude?
    Máme v zemi 110 milionů tun uhlí, dnes těžíme tři miliony tun ročně, takže ho tam zůstane ještě relativně hodně. Před loňským uzavřením tlakové plynárny jsme těžili šest milionů tun za rok, při takové těžbě by zásoby vystačily na zhruba dvacet let, teď se doba prodloužila. Ovšem nebudeme ho mít komu prodávat. Odběratelé, stejně jako my, jsou kvůli ceně povolenek demotivovaní. Smlouvy s nimi máme uzavřené ještě na rok 2025, pak se uvidí. Budeme nuceni nejspíš ještě snížit těžbu nebo změnit koncepci dobývání.
    - Uhlí je hodně, ale jeho cena stoupá. Jak je to možné?
    Máte na mysli asi malé odběratele, fyzické osoby. Těm ale my nedodáváme, nejvíc našeho uhlí, necelé dva miliony tun ročně, spotřebováváme my sami. Zbytek jde externím odběratelům, prodáváme zejména do aglomerací Plzeň a České Budějovice nebo pro ČEZ, a to na základě dlouhodobých smluv s předem daným cenovým vzorcem, v rámci kterého se cena nijak dramaticky nezvyšuje. Je to citlivá záležitost, i oni musí počítat s náklady na emisní povolenky a zvýšením ceny bychom je jen motivovali k radikálnímu a rychlému přezbrojení na zemní plyn.
    - Počítá stát s kompenzacemi za uhlí, které zůstane v zemi?
    S žádnými takovými se v Česku nikdy nepočítalo. Na rozdíl třeba od Německa, kde o nich uvažují. Je to otázka celé energetické politiky. Spoléhat se jen na obnovitelné zdroje je riziko, ne vždy svítí dost slunce nebo fouká vítr. Je proto třeba mít i záložní. Například v Německu budou jako záloha sloužit elektrárny určené k utlumení. Stát bude majitelům platit fixní náklady za elektrárnu, která nebude v provozu, ale bude připravená pro případ, že by bylo potřeba ji použít. U nás takový systém nikdo nevymyslel.
    - Budete se snažit, aby takové kompenzace vznikly?
    Jedna věc je snažit se, druhá něčeho reálně dosáhnout. Největší těžař i energetik v Česku je státní firma. Je otázka, do jaké míry mají minoritní hráči na trhu sílu takové rozhodnutí prosadit.
    - V souvislosti s náhradou uhlí se teď mluví nejen o obnovitelných zdrojích, ale i o plynu. Je on tím řešením?
    Evropská unie ho vnímá jako řešení dočasné. Když zavřeme ze dne na den uhelné elektrárny, a zejména teplárny pro města a obce, není nic jiného na stole, je to rychlá a bezpečná alternativa. Stále se totiž pro centrální zásobování využívá ze 46 procent teplo na bázi hnědého uhlí. Jsem přesvědčený, že plyn je perspektiva na deset patnáct let.
    - Jak můžou situaci ovlivnit problémy s dostavbou plynovodu Nord Stream 2?
    To je otázka na někoho jiného. Jako občan riziko vnímám. Dodnes používáme hnědé uhlí, které je domácí surovinou, zemní plyn musíme dovážet, a z hlediska energetické bezpečnosti jsme proto zranitelnější.
    - V přerodu původní Sokolovské uhelné tedy teď hraje hlavní roli plyn?
    Chceme být nadále primárně energetickou firmou, ne však na bázi hnědého uhlí, ale jiných zdrojů, zejména zemního plynu. Ale v relativně krátké budoucnosti, zhruba v pěti letech, chceme vybudovat na našich pozemcích fotovoltaické elektrárny a zvažujeme i větrné. Bavíme se i na téma bateriových úložišť. Chceme držet pozici rozhodujícího dodavatele tepla v regionu a významného energetického hráče v rámci Česka. To je náš první pilíř činnosti.
    - A ty další?
    Druhým pilířem, na kterém chceme stavět budoucí podnikání, je cirkulární ekonomika, zpracování komunálních odpadů. Karlovarský kraj ho ročně vyprodukuje šedesát tisíc tun a kvůli zpřísněné legislativě se omezí skládkování a odpady zdraží. Mechanicko-biologická úpravna odpadu už stojí, vybudovali jsme ji, abychom vytříděný odpad zplynovali v tlakové plynárně.
    Protože jsme ji loni zavřeli a vylili tak s vaničkou i dítě, museli jsme najít nové řešení. Chceme vybudovat nový energetický zdroj na bázi předpřipraveného komunálního odpadu a nebude to klasická spalovna, technologie bude vyhovovat přísným ekologickým normám. Počítáme i s využitím gastroodpadu. Jsme v centru lázeňského trojúhelníku a spousta hotelů bude mít za chvíli problém s tím, co dnes doslova lije do kanálu. Tento odpad chceme zpracovat v bioplynové stanici, kterou dnes plníme zemědělskou produkcí.
    Na projektu spolupracujeme se společností SUEZ CZ, vytváříme joint venture a budeme podnikat společně.
    - Jak velká je to investice?
    Mechanicko-biologickou úpravnu i bioplynovou stanici už máme. Modernizace těchto technologií bude řádově do sto milionů korun. Technologie, která umí z odpadů vyrábět elektrickou energii a teplo, to už je větší akce, jejíž hodnota přesahuje jednu miliardu korun.
    - Uvažujete o dalších aktivitách, které by nahradily tržby z uhlí?
    Vsázíme i na realitní a developerské projekty. Máme osm tisíc hektarů pozemků.

    Uhlí končí, Sokolovská uhelná jede dál. Majitelé založili paralelní firmu
    https://forbes.cz/uhli-konci-sokolovska-uhelna-jede-dal-majitele-zalozili-paralelni-firmu/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    All you need to know about Elon Musk’s Carbon Capture Prize
    https://www.youtube.com/watch?v=GmWpFCjh0Fk
    TUHO
    TUHO --- ---
    Global Update: Climate Summit Momentum | Climate Action Tracker
    https://climateactiontracker.org/publications/global-update-climate-summit-momentum
    TUHO
    TUHO --- ---
    Podle Climate Action Tracker pokud poradne zabereme (a budeme mit hafo stesti), tak muzeme cilu Parizsky dohody dosahnout... (coz je bohuzel neco, cemu uz rada lidi, z celkem pochopitelnych duvodu, neveri)

    Assuming full implementation of the net zero targets by the US, China and other countries that have announced or are considering such targets, but have not yet submitted them to the UNFCCC, global warming by 2100 could be as low as 2.0°C (‘Optimistic Targets’ scenario). 131 countries, covering 73% of global GHG emissions, have adopted or are considering net zero targets (up by four since our last assessment). However, it is the updated 2030 NDC targets, rather than these four additional countries, that contribute the most to the drop in projected warming compared to our last estimate, highlighting the importance of stronger near-term targets.

    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS:
    PER2: tadeas ma pravdu, globalni teplota je uplne neco jjnyho nez lokalni mereni a rekonstrukce. michani tehle dvou veci je castej trik dezinfo sceny mimochodem. logicky globalni teplota mandaleko vetsi setrvacnost. a zmena jeden stupen globalni teploty tak pak znamena daleko vetsi variability v lokalnich manifestacich (dnes napriklad zmena 1 stupen v globalu = 3-4 stupne na aljasce a 2 stupne u nas)...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    paul maidowski strikes again .)

    Paul Maidowski
    https://twitter.com/_ppmv/status/1388955156625215497?s=19

    I don’t mean to always criticize but am genuinely puzzled: do people think ahead? IF we assume Germany has a carbon budget (= a very rosy assumption), we may be able to stretch it from from 6.7 years to maybe 7-9 years. Great. So what’s the plan for subsequent years to centuries?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Sea Level Rise Driven by Crucial Ice Sheet Could Be 30% Higher
    https://earther.gizmodo.com/sea-level-rise-driven-by-a-crucial-ice-sheet-could-be-3-1846798679/

    New research says that the total collapse of a crucial ice sheet in Antarctica could mean that sea levels would rise an additional 30% more than scientists currently predict

    The study, published Friday in Science Advances, deals with how the melting ice on the West Antarctic ice sheet will impact the Earth’s crust below. Current predictions say that the ice sheet will increase sea level rise by 10.8 feet (3.3 meters) if it melts fully over the next 1,000 years, but taking the bedrock into effect, this study found, could add a full 3.3 feet (1 meter) to current predictions. What’s more, the models the researchers used show that sea level rise predictions from the ice sheet by the end of this century could actually be 20% higher because of this bedrock effect.

    Rapid postglacial rebound amplifies global sea level rise following West Antarctic Ice Sheet collapse | Science Advances
    https://advances.sciencemag.org/content/7/18/eabf7787
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    86 policy options for the EU to reduce tropical deforestation, collected from stakeholders in civil society, indigenous groups, industry, consumers & more, and assessed for political feasibility and effectiveness by @SimonBager et al.
    @EU_ENV @Europarl_EN https://t.co/dyA9cubVen

    https://twitter.com/KA_Nicholas/status/1376867114913513477/photo/1
    https://t.co/G5PXbVpcQw
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: tipping more

    Amazon biome hurtles toward death spiral as deforestation jumps in 2020 | Article [AMP] | Reuters
    https://mobile.reuters.com/article/amp/idUSKBN29W20T

    An area the size of Israel was deforested in the Amazon biome last year as destruction surged 21% in the region spanning nine countries that is home to the world's largest rainforest, according to the Amazon Conservation organization.

    At that accelerated rate, the Amazon rainforest will reach a tipping point in 10 to 20 years, after which it will enter a sustained death spiral as it dries out and turns into a savanna, said Carlos Nobre, an earth systems scientist at University of Sao Paulo.

    About 17%-18% of the biome has already been destroyed, and with 1% more cleared every three years, the tipping point of 20%-25% destruction is rapidly approaching, said Nobre, who is not affiliated with the Amazon Conservation organization.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    mozna bylo, rok stary

    Predicting the Future of Arctic Ice | News | National Centers for Environmental Information (NCEI)
    https://www.ncei.noaa.gov/news/arctic-ice-study

    a new paper in the journal Climate suggests that the Arctic may be essentially ice-free during summer within fifteen years.

    That projection, however, comes with a caveat. In the paper, https://www.mdpi.com/2225-1154/8/1/15scientists from the North Carolina Institute for Climate Studies (NCICS), NCEI, NOAA Pacific Marine Environmental Laboratory, and the University of Washington evaluate climate models by comparing their performance to satellite observations of rates of melting in recent years. The results indicate that there is room for improvement in sea-ice models—and that the ice may disappear even more quickly than current models suggest

    Climate | Free Full-Text | What Do Global Climate Models Tell Us about Future Arctic Sea Ice Coverage Changes?
    https://www.mdpi.com/2225-1154/8/1/15
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Icequakes indicate Antarctic glaciers on the move - Temblor.net
    https://temblor.net/earthquake-insights/icequakes-indicate-antarctic-glaciers-on-the-move-12717/

    For more than 30 years, research into glacial seismicity — the frequency of non-tectonic seismic events in ice — focused on Greenland, and with good reason. Greenland’s “icequakes,” as scientists call glacier-bound temblors, have been breaking records with increasing frequency, raising alarm about the implications of glacial melting and climate change.

    At the opposite pole, much of Antarctic seismicity also results from ice moving and breaking within the thick sheets that cover the continent. As a global phenomenon, icequakes suggest a larger correlation between climate change and ice mass, with icequakes potentially acting as indicators of overall glacial ice conditions — more icequakes, more melting. In an ongoing project, Bulgarian Academy of Sciences and Sofia University seismologist Gergana Georgieva and her colleagues, have been studying seismic activity within the Antarctic Perunika Glacier, located adjacent to the Bulgarian St. Kliment Ohridski Base on Livingston Island

    CO Meeting Organizer EGU21
    https://meetingorganizer.copernicus.org/EGU21/EGU21-7830.html
    KEB
    KEB --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam